Το 5-4-1 και τα χαρακτηριστικά του Καζακστάν
Η Εθνική Ελλάδος μπαίνει στην μεγάλη μάχη. Σε πλέι οφ πρόκρισης για τα τελικά του Ευρωπαϊκού που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Για έναν ποδοσφαιριστή δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι αγώνες από τις μάχες μπαράζ, για να προκριθεί σε τελική φάση, με την Εθνική του ομάδα.
Στο χέρι μας να επιστρέψουμε στις μεγάλες διοργανώσεις
Την Πέμπτη οι διεθνείς μας, θα υποδεχτούν το Καζακστάν, αν τα καταφέρουν να προκριθούν θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία-Λουξεμβούργο, σε μονό εκτός έδρας αγώνα. Ασφαλώς και είναι στο χέρι των διεθνών μας, να τα καταφέρουν και να οδηγήσουν την Εθνική μας ομάδα σε τελικά διοργάνωσης, μετά από 10 χρόνια.
Παίζει με 5 αμυντικούς και βρίσκει εύκολα το γκολ
Πρώτος αντίπαλος το Καζακστάν, που έχει την εξής δυσκολία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που παίζει με 5 παίκτες στην άμυνα και καταφέρνει να βρίσκει γκολ στα παιχνίδια του. Το Καζακστάν έχει σκοράρει στα 11/12 τελευταία παιχνίδια που έχει δώσει.
Οι αντίπαλοι μας έπαιξαν για την πρόκριση μέχρι την τελευταία αγωνιστική σε όμιλο με Δανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο. Χρειαζόταν διπλό στην Σλοβενία, ήταν το παιχνίδι στο 1-1 μέχρι που ο Βέρμπιτς, έκανε μία εξαιρετική εκτέλεση σε οργανωμένη άμυνα ( δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο στον Παναθηναϊκό από τα πόδια του) και έστειλε την χώρα του στα τελικά της Γερμανίας και απέναντι μας το Καζακστάν.
Αγωνίζεται μόνιμα με 5-4-1
Ασφαλώς το επίπεδο της ομάδας του Μαγκόμεντ Αντίεφ, δεν δικαιολογεί το σενάριο της αποτυχίας. Όμως το διακύβευμα είναι σημαντικό και έχουμε απέναντι μας, ένα σύνολο που παίζει κάτι συγκεκριμένο.
Το Καζακστάν ακολουθεί μόνιμα το 5-4-1 ακόμη και αν παίζει με το Σαν Μαρίνο. Η λογική είναι να περιμένει στο μεσαίο μπλοκ τον αντίπαλο της και να προσπαθεί με άμεσο ποδόσφαιρο μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα, να χτυπά στις αντεπιθέσεις. Αφήνει στον αντίπαλο μία κατοχή μπάλας στο 60% και προσπαθεί μέσα από δυναμικό μαρκάρισμα να κερδίσει την μπάλα και να χτυπήσει με άμεση επίθεση.
Νούμερα που δείχνουν τον επιθετικό τρόπο που αμύνεται
Στα προκριματικά μετείχαν 53 ομάδες, το Καζακστάν ήταν η δεύτερη σε μέσο όρο κλεψίματων με 11,6, η δεύτερη σε επιτυχημένα τάκλιν με 17,6, δεύτερη στα φάουλ που δίνει στον αντίπαλο.
Καταλαβαίνει κανείς πως η Εθνική Ελλάδος θα έχει να αντιμετωπίσει έναν σκληρό αντίπαλο, που θα έχει πολλούς παίκτες σε χαμηλά μέτρα και θα πηγαίνουν δυνατά στις μονομαχίες, με στόχο μέσα από κάθε κερδισμένη μπάλα να χτυπήσουν στον χώρο. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως χρειάζεται να είμαστε ασφαλείς στην κατοχή μπάλας, να μην κάνουμε λάθη στις μεταβιβάσεις και προσεκτικοί στην αμυντική μας μετάβαση.
Χρειάζεται ασφάλεια στην κατοχή και κάτι ξεχωριστό, για να τους ανοίξουμε την άμυνα
Το Καζακστάν είναι μία ομάδα που είχε μέσο όρο στα τελικά του Ευρωπαϊκού 44,7% κατοχή μπάλας και 75% ευστοχία στις μεταβιβάσεις.Δίνει συνολικά 395 πάσες το 90λεπτό με την Εθνική μας να δίνει 485. Τα νούμερα για το Καζακστάν είναι λίγο αλλοιωμένα καθώς στα δύο παιχνίδια με το Σαν Μαρίνο πήρε από 66% κατοχή μπάλας και ανέβασαν κάπως τους μέσος όρους του.
Όμως είναι δεδομένος ο χαρακτήρας της ομάδας που θα αντιμετωπίσουμε. Αμύνεται με ένα απλωμένο 5-4-1 στο μεσαίο μποκ, παίζει πίσω από την μπάλα, έχει πολλούς παίκτες στην περιοχή της και προσπαθεί να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις, αξιοποιώντας την δυναμική άμυνα που παίζει.
Χρειάζεται δηλαδή κάτι ξεχωριστό στην δική μας κατοχή, για να τους ανοίξουμε την άμυνα, αλλά και να προσέχουμε πως μπορεί σαν αντίπαλος να μην βγάζει ποιότητα όμως βρίσκει έναν τρόπο να είναι αποτελεσματική, καθώς σκοράρει σχεδόν σε κάθε της παιχνίδι. Μόνο στην εντός έδρας ήττα με 0-1 απο την Φινλανδία δεν σκόραρε σε αυτήν την διαδικασία παιχνιδιών.
Αυτά σαν ένα πρώτο διάβασμα του αντίπαλου μας. Θα ασχοληθούμε αρκετά με το παιχνίδι με το Καζακστάν αυτήν την εβδομάδα και φυσικά η ελπίδα είναι από την Παρασκευή, να χρειαστεί να ξεψαχνίσουμε είτε την Γεωργία, είτε το Λουξεμβούργο.