Το ποδοσφαιρικό έγκλημα του Αραούχο και η λανθασμένη αλλαγή του Τσάβι
Η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε την ανατροπή στην Βαρκελώνη και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργανωσης. Ο δρόμος για τον Ενρίκε και την νεανική ομάδα που έχει δημιουργήσει μοιάζει ανοικτός. Αντίπαλος στα ημιτελικά δεν είναι κάποιο μεγαθύριο αλλά η Ντόρτμουντ που φέτος παλεύει για να κερδίσει μέσα από το πρωτάθλημα την θέση της στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και σήμερα βρίσκεται στην 5ή θέση. Έχουμε όμως καιρό να μιλήσουμε για τα ημιτελικά.
Τον ξέσκισαν μετά το πρώτο παιχνίδι
Ο Ενρίκε την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε έντονη κριτική από τα σκληρά Γαλλικά ΜΜΕ για τον τρόπο που κατέβασε την ομάδα του. Κατηγορήθηκε ανοιχτά πως είχε να βρει τρόπο για να καλύψει το κενό της απουσίας του τιμωρημένου Χακίμι και για να το κάνει κατέστρεψε τρεις χώρους. Χάλασε το κέντρο της άμυνας βγάζοντας τον Μαρκίνιος για να τον πάει στον χώρο του Χακίμι. Στέρησε με την επιλογή Μαρκίνιος επιθετικότητα απο την δεξιά πλευρά κι τρεξίματα απο τον άξονα με την απόφαση να κρατήσει εκτός ενδεκάδας τον Έμιρι, που στις τελευταίες προπονήσεις τον ετοίμαζε σε ρόλο αντι Χακίμι.
Γκρίνια και για Εμπαπέ
Εκείνο το διάστημα, δεν άκουσε λίγα ούτε ο Εμπαπέ που κατηγορήθηκε για αδιαφορία και πως με τον τρόπο που έπαιξε, ουσιαστικά απάντησε στον Ενρίκε για διάφορα χουνέρια που του έχει κάνει στο πρωτάθλημα, απο την ημέρα που έγινε γνωστό πως θα αποχωρήσει το καλοκαίρι. Βέβαια υπήρξαν και φωνές που τόνιζαν πως τον Εμπαπέ τον εγκλώβισε η αναίτια μετάθεση του στα αριστερά στον χώρο που βρισκόταν ο Κουντέ.
Τα άφησε όλα πίσω της
Όλα αυτά η Παρί, τα άφησε στο Παρίσι. Στην Βαρκελώνη, πήγε με την καλύτερη δυνατή σύνθεση και με διάθεση να παίξει με τα φετινά της όπλα, για την πρόκριση. Ο Χακίμι ήταν διαθέσιμος, ο Μαρκίνιος στο κέντρο άμυνας, ο Έμιρι στα χαφ και στην επίθεση η τριάδα που πέρασε με δύο νίκες την Σοσιεδάδ. Εμπαπέ στην κορυφή, Μπαρκολά στα αριστερά, Ντεμπελέ στα δεξιά. Μία τριάδα που έμοιαζε να είχε ετοιμαστεί απο τον Ενρίκε, για να αποτελέσει η ταχύτητα της όπλο στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η στιγμή που έκρινε το παιχνίδι
Παρότι μπήκε δυνατά έμεινε πίσω στο σκορ, όμως η στιγμη που έκρινε το παιχνίδι ήταν στο 29ο λεπτό. Η επιλογή του Λουίς Ενρίκε, να χτίσει την ομάδα του με την πιο γρήγορη δυνατή τριάδα, λειτούργησε. Ο Μπαρκολά βγήκε με την ταχύτητα του στην πλάτη της άμυνας και ήταν έτοιμος να φτάσει σε τέτατετ με τον Τερ Στέγκεν, εκεί ο Αραούχο πήρε την χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να πάρει ένας αμυντικός.
Η χειρότερη δυνατή απόφαση
Θα πρέπει να γίνει πολύ εκπαίδευση στους αμυντικούς, πως το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι να αφήσεις την ομάδα σου με παίκτη λιγότερο, θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να αφήσει τον Τερ Στέγκεν στο έλεος του Μπαρκολά. Για την Μπαρτσελόνα θα ήταν καλύτερη συνθήκη στο 29ο λεπτό να είχε το παιχνίδι στο 1-1 και να έπαιζε με 11 εναντίον 11, παρά στο υπέρ της 1-0 και να βρίσκεται με αριθμητικό μειονέκτημα.
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν συγχωρεί το αριθμητικό μειονέκτημα
Πάντοτε ήταν πρόβλημα το να μείνεις με παίκτη λιγότερο νωρίς μέσα σε ένα σημαντικό παιχνίδι. Με την εξέλιξη όμως του αθλήματος, με το πόσο έχει εξελιχθεί η γνώση σε δημιουργία, με την επιστήμη που έχει μπει στο άθλημα στο ποιά επιλογή πρέπει να πάρουμε ανα πάσα στιγμή για να αυξήσουμε τις πιθανότητες για να σκοράρουμε, με τον συνδυασμό ταχύτητας και τεχνικής κατάρτισης των ποδοσφαιριστών, μοιάζει πολύ δύσκολο η ομάδα που έχει τον παίκτη παραπάνω να μην τον αξιοποιήσει.
Ο Αραούχο στο 29ο λεπτό πήρε την χειρότερη απόφαση που μπορούσε να πάρει ένας ποδοσφαιριστής στο υψηλό επίπεδο και έκανε εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Τσάβι και των συμπαικτών του. Θέλω να τονίσω πως στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν δεν υπάρχει επιλογή, που να δίνει το δικαίωμα στην ομάδα να θωρακιστεί πραγματικά και να αντέξει. Οι χώροι που δημιουργούνται στον αντίπαλο προς εκμετάλλευση είναι απίστευτα μεγάλοι και γνώσεις και οι δυνατότητες για να τις εκμεταλλευτούν ομάδες που βρίσκονται σε αυτήν την φάση της διοργάνωσης τεράστιες. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι πως ότι και απόφαση να έπαιρνε ο Τσάβι, το σκορ να είχε ανατραπεί. Όμως όταν παίζεις με αριθμητικό μειονέκτημα ο στόχος του προπονητή είναι να μικρύνει το γήπεδο στον αντίπαλο και να βοηθήσει την ομάδα του να κρύψει το μειονέκτημα.
Άγραφος κανόνας
Είναι ένας άγραφος κανόνας πως αν θες να παρέμβεις, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας σε 4-4-1 να βγάλεις τον πιο αργό ποδοσφαιριστή που έχεις στις θέσεις ψηλά, που συνήθως είναι είτε ο φορ σου, είτε κάποιος επιτελικός χαφ και να προσθέσεις ταχύτητα. Ασφαλώς και έχουν υπάρξει και άλλες επιλογές στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν βγει, όμως οι προπονητές που σέβονται τον εαυτό τους και έχουν να διαχειριστούν αριθμητικό μειονέκτημα και χρόνο μπροστά τους πάνε σε μία τακτική με δύο τετράδες άμυνας και ταχύτητα. Πολλές φορές οι εξτρέμ αναγκάζονται να γίνονται μπακ και οι μπακ πάνε προς τα μέσα.
Αν είσαι μεγάλος προπονητής, ακολουθείς τον δρόμο του Σάκι
Αν είσαι προπονητής με μεγάλη προσωπικότητα κάνεις ότι έκανε ο Σάκι, στο Μουντιάλ του 1994 με την Νορβηγία. Παρότι η Ιταλία κυνηγούσε την νίκη, όταν αποβλήθηκε ο Παλιούκα, γνώριζε ο μεγάλος Σάκι, πως ο μόνος τρόπος για να βγει τακτικά το παιχνίδι ήταν να θυσιάσει τον Μπάτζιο, γνωρίζοντας πως αν κάτι δεν πάει καλά ο Ιταλικός τύπος θα τον σταυρώσει. Δεν λογιάριασε τίποτα, αυτόματα έβγαλε τον Μπάτζιο, έβαλε τον Μαρκετζιάνι στο τέρμα και η Ιταλία κέρδισε με 1-0 με ένα τέρμα του Ντίνο Μπάτζιο και στη συνέχεια έφτασε στον τελικό, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ρομπέρτο Μπάτζιο.
Η απόφαση του Τσάβι, απλά εξασφάλισε την ανατροπή
Ο Τσάβι πήρε την εύκολη λύση για την διαχείριση των αποδυτηρίων και για την κρίση που θα δεχόταν απο τα ΜΜΕ η οποία όμως, χαντάκωνε με μαθηματική ακρίβεια την ομάδα του. Παιζοντας με παίκτη λιγότερο απέναντι σε μία ομάδα, που έχει κατέβει βάσει σύνθεσης, με την τριάδα Εμπαπέ, Μπαρκολά, Ντεμπελέ να απλώσει το γήπεδο και να χτυπήσει με ταχύτητα, με τις συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει η Μπαρτσελόνα, το να βγάλεις τον πιο γρηγορο ποδοσφαιριστή σου Λαμίν Γιαμάλ και να κρατήσεις στο γήπεδο τον βαρύ για τις συνθήκες και τα μέτρα που είχε να αγωνιστεί Λεβαντόφσκι, ήταν καταστροφική. Στην πραγματικότητα εξασφάλισε την εύκολη ανατροπή της Παρί, χωρίς να σημαίνει πως υπάρχει συνταγή που εξασφάλιζε την επιτυχία καθώς το μειονέκτημα που υπήρχε ήταν τεράστιο.
Ο Ενρίκε αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του
Η Παρί μπορεί να θεωρήσει κανείς πως ήταν τυχερή, στην πράξη όμως αξιοποίησε μία φάση που το ρόστερ της και η επιλογή του Ενρίκε, να αφήσει το τίκι τάκα στην άκρη και στο Παρίσι να ψάξει για μία λογική, που κουμπώνει αρκετά με το σωματότυπο και τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών που βρήκε στην ομάδα, έκανε την διαφορά.
Η Παρί συνεχίζει σε ένα εντυπωσιακό Τσάμπιονς Λιγκ, που όμως δεν έχει κάποια σούπερ τιμ και όλα είναι ανοιχτά. Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, πέρα από το εντυπωσιακό θέαμα που μας προσφέρει, έχει αφήσει ανοιχτή και μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία. Περιμένουμε να μάθουμε αν ο Εμπαπέ καταφέρει την τελευταία χρονιά του στην Παρί, να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, να φύγει δηλαδη σαν πρωταθλητής Ευρώπης.