Συνεργασία χωρίς περιθώριο αποτυχίας
Ο Παναθηναϊκός έχει νέο προπονητή και αυτός είναι ο Ντιέγκο Αλόνσο. Είχε φουσκώσει τόσο πολύ τα μυαλά των φίλων του Παναθηναϊκού η υπόθεση Σάρι, που από την στιγμή που ο Ιταλός προπονητής αποφάσισε να μην έρθει στην χώρα μας, ήταν δύσκολο επικοινωνιακά να περάσει οποιοδήποτε άλλο όνομα.
Απέτυχε στην δουλειά που ήθελε οπωσδήποτε να πετύχει
Απο την στιγμή όμως που ο Μαουρίτσιο Σάρι δήλωσε κόλλημα για να έρθει στην Ελλάδα, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει άλλη περίπτωση που να μην έχει ψεγάδι. Ο Αλόνσο είναι ένας νορμάλ προπονητής με επιτυχίες και αποτυχίες. Το αν θα πετύχει το πλάνο του, οι σκέψεις του στην επόμενη ομάδα του δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας.
Θα ήταν σίγουρα όλα διαφορετικά αν δεν είχε υπάρξει το καταστροφικό για εκείνον πέρασμα απο την Σεβίλλη, όταν έκατσε στον πάγκο της 63 ημέρες και δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία νίκη σε πρωτάθλημα και στον όμιλο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εμφατική αποτυχία στην πρώτη του δουλειά στην αγαπημένη του Ευρώπη.
Ο Αλόνσο απέτυχε, στην δουλειά που ήθελε να πετύχει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.
Στόχος του η μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη
Μιλάμε για έναν πολύ φιλόδοξο προπονητή, που ακόμη και όταν είχε αναλάβει την Εθνική Ουρουγουάης, δεν έκρυβε πως το όνειρο του, είναι να κάνει μία μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την αποχώρηση του απο την “λα σελέστε” εδρεύει μόνιμα στην Μαδρίτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Ο Ντιέγκο Αλόνσο παραμονές του Μουντιάλ του Κατάρ, θεωρούταν σαν ένα από τα νέα μεγάλα προπονητικά ονόματα απο την Νότια Αμερική, που σύντομα αναμένεται να έρθουν στην Ευρώπη για μεγάλη καριέρα.
Τεράστιες επιτυχίες στο Μεξικό
Είχε κάνει σπουδαία δουλειά στο Μεξικό. Τεράστια η επιτυχία του στην Πατσούκα, που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 15/16 και το Τσάμπιονς Λιγκ βόρειας και κεντρικής Αμερικής την επόμενη σεζόν. Επιτυχία που έφερε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο στην πολύ πιο πλούσια Μοντερέι. Κατέκτησε και εκεί το μεγάλο τρόπαιο το Τσάμπιονς Λιγκ. Έγινε μάλιστα ο μοναδικός προπονητής που το έχει κατακτήσει με δύο διαφορετικές ομάδες. Η Μοντερέι όμως είχε υψηλούς στόχους και στο πρωτάθλημα τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ο Αλόνσο απολύθηκε.
Έχοντας όμως σαν προίκα την κατάκτηση δύο φορές του Τσάμπιονς Λιγκ κεντρικής και Βόρειας Αμερική του ήταν εύκολο να βρει δουλειά. Το καλοκαίρι του 2019, η Ιντερ Μαϊάμι είχε ανέβει στο ΜLS και ο Ντιέγκο Αλόνσο έγινε ο πρώτος προπονητής της. Νέα ομάδα στην κατηγορία, χρονιά κόβιντ, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα.
Το 4/4 που πήγε την Ουρουγουάη στο Μουντιάλ
Ο Αλόνσο είχε κάνει αίσθηση με την δουλειά του στο Μεξικό και στα τέλη Νοεμβρίου το 21 η ομοσπονδία της Ουρουγουάης πήρε την δύσκολη απόφαση, να λύσει μετά απο 15 επιτυχημένα χρόνια την συνεργασία με τον Όσκαρ Ταμπάρες, στον κίνδυνο να μείνει η Εθνική εκτός Μουντιάλ.
Ο Αλόνσο ανέλαβε την Ουρουγουάη στην 7η θέση, μετά την ήττα στο Λα Παζ με 3-0, στις 16 Νοεμβρίου. Η Ουρουγουάη είχε ένα αρνητικό σερί στα προκριματικά 0-1-4, συνολικό ρεκόρ 4-4-6, μέχρι να αναλάβει ο Αλόνσο.
Η συμφωνία μαζι του, αποδείχθηκε ευεργετική. Δημιούργησε ένα μικρό θαύμα, έφερε νέες ποδοσφαιρικές ιδέες και η Ουρουγουάη έκλεισε τα προκριματικά με τέσσερις συνεχόμενες νίκες και τερμάτισε στην 3η θέση, παίρνοντας την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ.
Το εντυπωσιακό 4/4
Αν δούμε τις τελευταίες του και πιο προβεβλημένες δουλειές, προκύπτει πως ο Αλόνσο, ξέρει καλά να μετατρέπει το 4-4-2 σε 4-3-3 όμως δεν έχει κάποιο σταθερό τακτικο πλάνο. Στην πρεμιέρα του στην Εθνική στην έδρα της Παραγουάης, κερδισε με 0-1, με γκολ του Σουάρες, ακολουθώντας ένα καθαρό 4-4-2, με επιθετικό δίδυμο Σουάρες, Νούνιεθ και τους Πελίστρι, Βαλβέρδε στα δύο άκρα. Στο επόμενο παιχνίδι επικράτησε με 4-1 εντός με Βενεζουέλα ακολουθώντας ξανά το 4-4-2, με τον Καβάνι αντί του Νούνιεθ, φέρνοντας τον Βαλβέρδε στο δίδυμο του άξονα παίζοντας με δύο εξτρέμ Πελίστρι, Αρασκαέτα σε πιο επιθετική λογική.
Το ξεκίνημα ιδανικό, δεν είχε λόγο να πειράξει την τακτική του προσέγγιση. Ίδια λογική, 4-4-2 με δύο εξτρέμ και στο εντός έδρας παιχνίδι με το Περού και επικράτηση με 1-0, που έφερε στα τελικά την Ουρουγουάη. Στο τελευταίο παιχνίδι στην Χιλή, εφάρμοσε το 4-2-3-1, με τον Βαλβέρδε μπροστά απο τους Τορέιρα, Μπετανκούρ και δοκιμάζοντας τους Ντε Λα Κρουζ, Ρόσι στις πλευρές. Το κίνητρο το είχαν οι αντίπαλοι που με νίκη είχαν ελπίδες για τα μπαράζ, η Ουρουγουάη κράτησε το σερί νικών της, επικράτησε 0-2 και με 4/4 πήγε στο Μουντιάλ.
Ο Αλόνσο πριν απο το Μουντιάλ του Κατάρ, ήταν ένα απο τα πιο hot ονόματα
Παραμονές της διοργάνωσης του Κατάρ, ο Αλόνσο διαφημιζόταν σε όλα τα ρεπορτάζ για την Λε Σελέστε, σαν το μεγάλο όπλο της Ουρουγουάης. Ο άνθρωπος που ήρθε να δώσει νέες ιδέες στην Εθνική Ουρουγουάης, με αναλύσεις για τον τρόπο που μετατρέπει το 4-4-2 σε 4-3-3 και εναλλάσσει τους Βαλβέρδε, Πελίστρι σε θέσεις και ρόλους μέσα στο παιχνίδι.
Αν ο Αλαφούζος μπορούσε να φέρει εκείνη την περίοδο τον Αλόνσο, κανένας δεν θα είχε το δικαίωμα να τον αμφισβητήσει. Η αλήθεια όμως είναι πως ο φιλόδοξος Ουρουγουανός εκείνη την περίοδο, θα κοιτούσε μόνο την αγαπημένη του Ισπανία.
Κάπου εκεί όμως τελείωσαν οι επιτυχίες. Δεν ξέρω αν έσβησε το άστρο του, αν πρόκειται απλά για μία προβληματική περίοδο που θα τον πεισμώσει και θα σηκωθεί, η ένας κατήφορος χωρίς γυρισμό.
Το φοβικό πλάνο στα δύο πρώτα παιχνίδια του Μουντιάλ
Το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, ήταν και μία ψυχρολουσία για όσους αποθέωναν τον Αλόνσο. Κατηγορήθηκε για το φοβισμένο πλάνο, που εφάρμοσε με την Νότια Κορέα. Καθαρό 4-3-3 με τους Βεσίνο, Μπετανκούρ, Βαλβέρδε στον άξονα, Πελίστρι, Σουάρες, Νούνιεζ επιθετική τριάδα. Κατηγορήθηκε για την υπερβολικά φοβική προσέγγιση που κράτησε το παιχνίδι σε ένα 0-0 που αποδείχτηκε καταστροφικό.
Πιο έντονες οι φωνές για φοβικό Αλόνσο υπήρξαν μετά το παιχνίδι με την Πορτογαλία, όταν ξαφνικά πήγε σε τακτική με τρεις στόπερ, ακολούθησε ένα 3-5-2 με Γκοδίν, Κοάτες, Χιμένεθ τριάδα στην άμυνα και ήρθε η ήττα με 2-0.
Ο Αλόνσο κατηγορήθηκε πως εφάρμοσε στα δύο πρώτα παιχνίδια δύο λογικές που δεν έχει δουλέψει το προηγούμενο διάστημα. Πως η ομάδα που παρουσίασε στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που είχε παρουσιάσει στα 4 νικηφόρα παιχνίδια στην προκριματική φάση. “Κοούτσαρε με λογική Ταμπάρες χωρίς όμως την ικανότητα στην διαχείριση του έμπειρου τεχνικού και όχι με την δική του φιλοσοφία”, ήταν κάποιο από τα επικριτικά σχόλια που γράφτηκαν μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια για τον Αλόνσο στο Μουντιάλ.
Σκληρός αποκλεισμός
Ήρθε λοιπόν το τελευταίο παιχνίδι. Η Ουρουγουάη ήθελε μόνο νίκη με την Γκάνα και να κάνει η Πορτογαλία το καθήκον της με την Νότια Κορέα. Στο τελευταίο παιχνίδι με την Γκάνα, ο Αλόνσο επέστρεψε στην λογική που σάρωσε στα προκριματικά. 4-4-2 με Βαλβέρδε, Μπετανκούρ στον άξονα, Πελίστρι, Αρασκαέτα στα δύο άκρα, Καβάνι, Νούνιες επιθετικό δίδυμο. Η Ουρουγουάη με δύο γκολ του Αρασκουέτα, είχε βάλει από κάτω την Γκάνα και περίμενε να μην χάσει η αδιάφορη Πορτογαλία απο την Νότια Κορέα.
Οι παίκτες του Σάντος είχαν προηγηθεί νωρίς με γκολ του Όρτα, το ημίχρονο όμως έληξε ισόπαλο. Στις καθυστερήσεις όμως παίχτηκε ένα σκληρό έργο για τους Ουρουγουνούς. Η Νότια Κορέα μετά από μία εκπληκτική κούρσα και ασίστ του Σόν και εντυπωσιακή ασίστ κανει το 1-2. Η Ουρουγουάη χρειαζόταν τρίτο γκολ για να πάρει την πρόκριση, ο Γερμανός διαιτητής Σίμπερτ δεν είχε δώσει στο 57ο λεπτό καθαρό πέναλτι στον Νούνιεζ, στις καθυστερήσεις αγνόησε και τις διαμαρτυρίες του Καβάνι, για τράβηγμα.
Η ευρωπαϊκή προοπτική
Η Ουρουγουαη κέρδισε με 2-0 την Γκάνα, η νίκη όμως δεν έφτανε. Στην πατρίδα επέστρεψαν με το αίσθημα της αδικίας από τον Γερμανό διαιτητή, με αγανάκτηση για την στάση των Πορτογάλων, αλλά και με ένα έντονο παράπονο προς τον Αλόνσο, που στα δύο πρώτα παιχνίδια έμοιαζε σαν να εγκατέλειψε τις ιδέες του.
Ο Αλόνσο είχε βάλει ψηλά τον πήχη για του Μουντιάλ, είχε μιλήσει μέχρι και για κατάκτηση, γνώριζε όμως πως έχει να διεκδικήσει την Ευρωπαϊκή του προοπτική.
Οι 63 καταστροφικές μέρες στην Σεβίλλη
Αποφάσισε να κάνει μόνιμη έδρα την Μαδρίτη, ώστε να παρακολουθεί από κοντά την Λα Λίγκα και να είναι έτοιμος για να αναλάβει ομάδα από το Ισπανικό πρωτάθλημα. Η ευκαιρία ήρθε στην διακοπή του Οκτωβρίου για τις εθνικές. Στην Σεβίλλη μπορεί ο Μεντιλίμπαρ, να κατέκτησε το Ευρωπαϊκό, ποτέ όμως οι άνθρωποι της ομάδας δεν θεώρησαν πως πρόκειται για ένα όνομα που ανήκει στο μέγεθος του συλλόγου. Μετά από ένα αρχικό ρεκόρ 2-2-4 και έχοντας φέρει δύο ισοπαλίες στον όμιλο με Λανς εντός και Αϊντχόφεν εκτός, ο Μεντιλίμπαρ απολύθηκε. Βιαστική και άδικη απόφαση όπως αποδείχθηκε. Οι 63 μέρες του Αλόνσο αποδείχθηκαν καταστροφικές. Στο πρωτάθλημα δεν έκανε νίκη, έφυγε με ρεκόρ 0-5-3. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, τερμάτισε στην 4η θέση σε όμιλο με Άρσεναλ, Λανς, Αϊντχόφεν, γνωρίζοντας 4 ήττες. Έγιναν και κάποια ακραία πράγματα, όπως στο εντός έδρας παιχνίδι με την Αϊντχόφεν που κέρδιζε με 2-0 και στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου αποβλήθηκε ο Οκάμπος και το παιχνίδι γύρισε σε 2-3. Σε αυτό το μαύρο διάστημα με τον Αλόνσο να κοουτσάρει σε 12 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς νίκη υπήρξε μεγάλη πίεση και πολλές φορές οι παίκτες έβαζαν πλάτη με δηλώσεις τους, μιλώντας εγκωμιαστικά για την ποιότητα της δουλειάς του στις προπονήσεις.
Τα αποτελέσματα του καταστροφικά και δεν μπορούσε να συνεχίσει. 63 μαύρες ημέρες, μία εμφατική αποτυχία για την Σεβίλλη που έκανε πολύ δύσκολο για τον Αλόνσο, να ελπίζει πως θα βρει δουλειά στο αγαπημένο του Ισπανικό πρωτάθλημά. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι ήθελε να κάνει στην Σεβίλλη, άλλαζε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι ιδέα για να βρει κάτι που να κουμπώνει και να φέρει αποτελέσματα κάτι που δεν συνέβη.
Απέτυχε όταν βρέθηκε στο υψηλό επίπεδο
Έμεινε όμως στην Μαδρίτη ελπίζοντας πως θα βρει μία δεύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη για να κάνει την καριέρα που ονειρεύτηκε. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο άνθρωπο. Έχει ποδοσφαιρικές ιδέες, όσοι τον γνωρίζουν από τις δουλειές του στο Μεξικό, μιλάνε για έναν προπονητή που του αρέσει το πρέσινγκ η πίεση ψηλά. Στις καλές του μέρες στην Ουρουγουάη έγιναν πολλές αναλύσεις για τον τρόπο που μετατρέπει το 4-4-2 σε 4-3-3 στην διάρκεια των αγώνων και κερδίζει χαφ και εξτρέμ μέσα στο παιχνίδι. Πρόκειται για έναν προπονητή για τον οποίο είχα διαβάσει σπουδαία πράγματα πριν τον γνωρίσω. Δεν παρακολουθούσα από κοντά τις δουλειές του μέχρι το Μουντιάλ του Κατάρ, για να έχω σωστή άποψη. Είχα όμως διαβάσει, σπουδαία πράγματα για εκείνον. Όταν όμως εμφανίστηκε στην βιτρίνα του ποδοσφαίρου, δεν άφησε καλές εντυπώσεις. Ούτε με την διαχείριση του στο Μουντιάλ και φυσικά το πέρασμα του στην Σεβίλλη ήταν ντροπιαστικό.
Τελευταία ευκαιρία
Για τον ίδιο η δουλειά του στον Παναθηναϊκό είναι χωρίς περιθώριο αποτυχίας. Αν δεν τα πάει καλά στην Ελλάδα, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Μεξικό, εκεί που πάντοτε θα μπορεί να βρει δουλειά. Ο ίδιος πάντοτε όμως ήθελε να κάνει καριέρα προπονητή στην Ευρώπη. Ο Αλαφούζος βρηκε έναν άνθρωπο που δεν έχει περιθώριο να αποτύχει, όπως γνωρίζει καλά πως και ο ίδιος δεν έχει περιθώριο να δει την επιλογή του Παπαδημητρίου, να μην βγαίνει. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.