Ο εγωισμός του Λουτσέσκου
Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε νέα σφαλιάρα από τον Άρη και έπεσε νωρίς από την κορυφή των πλέι οφ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το ποδόσφαιρο του Άκη Μάντζιου. Απέναντι του έχει ένα αρνητικό ρεκόρ 2-4-5. Συνολικά ο Άκης Μάντζιος τρέχει ένα εντυπωσιακό αήττητο ρεκόρ 5 αγώνων, 3-2-0 στα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ.
Ο Μάντζιος έχει βρει το κουμπί του
Είναι ξεκάθαρο πως ο Μάντζιος έχει βρει το κουμπί του. Ειδικά φέτος είναι ο προπονητής που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να αξιοποιεί το πρόβλημα στην θέση του φορ που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ. Παίζοντας άμυνα σε χαμηλά μέτρα, βάζοντας και στα τρία παιχνίδια που συναντήθηκαν τριάδα καθαρών χαφ, τρέχει ρεκόρ 2-1-0 με 3-1 τέρματα.
Με την ίδια συνταγή και στα τρία παιχνίδια
Στο 0-0 στην Τούμπα η τριάδα στον άξονα ήταν Βερστράτε, Ζούλ, Ντουκουρέ (έλλειπε ο Ντάριντα) ο ΠΑΟΚ πήρε 62,4% κατοχή μπάλας, η ευστοχία στις μεταβιβάσεις 82% έναντι 69% του Άρη και δημιούργησε φάσεις μόλις για 0,5 xgoals οσο ακριβώς είχε και ο Άρης. Στο 2-1 στο Βικελίδης η τριάδα στον άξονα του Άρη, ήταν Ζούλ, Τζούρασεκ, Ντάριντα. Ο ΠΑΟΚ πήρε 60% κατοχή μπάλα, η ευστοχία στις μεταβιβάσεις 84% έναντι 76% του Άρη κι όμως τα xgoals ήταν υπέρ της ομάδας του Μάντζιου 1,2-0,8. Στο παιχνίδι της Κυριακής τα στατιστικά ήταν ακόμη πιο ακραία και αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ πήρε κατοχή μπάλας 75% πάσαρε με 86% ευστοιχία έναντι 65% του Άρη, κι όμως δημιούργησε με νούμερα τα οποία μοιάζουν υποδούλωσης, ευκαιρίες για 0,6 xgoals, έναντι 0,4 του Άρη και ηττηθηκε με 0-1.
Τα xgoals δείχνουν το πρόβλημα
Έχουμε λοιπόν τρία παιχνίδια, 270 αγωνιστικά λεπτά που με τις καθυστερήσεις πλησιάζουν τα 300, με τους δύο αγώνες να διεξάγονται στην Τούμπα χωρίς να σκοράρει και έναν στο Βικελίδης. Σε αυτά τα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ έπιασε απο 60%-75% κατοχή μπάλας είχε 8-20% μεγαλύτερη ευστοχία στις μεταβιβάσεις κι όμως δημιούργησε φάσεις αθροιστικά μόλις για 1,9xgoals, εναντι 2,1 του Άρη.
Δεν είναι ατυχία, αλλά ανικανότητα σε αυτό το είδους ποδοσφαίρου
Αφήστε τα συνολικά τέρματα που είναι 1-3, στέκομαι περισσότερο στα xgoals γιατί αναδεικνύουν πως σε αυτά τα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν άτυχος. Δεν υπάρχει κάποιο είδους κακοδαιμονία με τον Άρη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι πως το ποδόσφαιρο του Μάντζιου, αναδεικνύει την πραγματική αδυναμία της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου.
Λύκος χωρίς δόντια
Δείχνει πως αν της αφήσεις την κατοχή, περιμένεις με δυνατά κορμιά και σκληρούς ποδοσφαιριστές στο μεσαίο μπλοκ χωρίς να αφήσεις χώρους ανάμεσα στις γραμμές σου, όσο και να του δώσεις την κατοχή της μπάλας δεν πρόκειται να σου κάνει γκολ. Ο φετινός ΠΑΟΚ σε αυτές τις συνθήκες, αν δεν του προσφέρεις χώρους να παίξει στην πλάτη σου, μοιάζει με λύκο χωρίς δόντια.
Αντιμετωπίζει πρόβλημα, απέναντι σε δύο στυλ ποδοσφαίρου
To κακό με τον ΠΑΟΚ είναι πως δεν του ταιριάζουν παιχνίδια όπως με τον Άρη και την Ντινάμο που ο αντίπαλος τον περιμένει στο μεσαίο μπλοκ και επιλέγει να του κλείνει τους χώρους, έχει όμως και πρόβλημα όταν ο αντίπαλος μπορεί να τον πρεσάρει αποτελεσματικά στην προσπάθεια να πάρει την πρώτη μπάλα ο Μεϊτέ κάτι που κάνει ο Αλμέιδα με επιτυχία και με αυτόν τρέχει ο Λουτσέσκου ένα αρνητικό ρεκόρ, όπως και στην ίδια φάκα έπεσε με τον Μεντιλίμπαρ στην Τούμπα. Αντίθετα του ταιριάζουν παιχνίδια που θα προσπαθήσει ο αντίπαλος να τον παίξει στα ίσα μέτρα, χωρίς να έχει την ικανότητα να πιέσει την πρώτη πάσα και η άμυνα του θα αφήσει μέτρα για τους τρεις παίκτες που βρίσκονται πίσω απο τον φορ. Αν οι παίκτες από τις πίσω γραμμές και ειδικά ο Μεϊτέ βρουν χώρο και χρόνο για να πασάρουν, ο Μπάμπα και οι τρεις περιφερειακοί του φορ, μέτρα στην πλάτη της αντίπαλης τετράδας, ο ΠΑΟΚ θα βγάλει τις αρετές του και θα σε διαλύσει.
Εγκλωβίζεται απο τις εμμονές του
Στα υπόλοιπα παιχνίδια ο Λουτσέσκου μοιάζει σαν να μην προσπαθεί να αλλάξει την μοίρα του. Για να είμαι ακριβής, το προσπάθησε στο πρόσφατο παιχνίδι της Τούμπας με την ΑΕΚ, όταν άφησε το χτίσιμο απο χαμηλά, έδωσε την μπάλα στους παίκτες του Αλμέιδα και προσπάθησε με κλεψίματα δικά του, να χτυπήσει στον χώρο. Όμως και σε αυτό το παιχνίδι εγκλωβίστηκε από κάποιες εμμονές του. Ξεκίνησε χωρίς τον φορμαρισμένο εκείνη την εποχή Ντεσπόντοφ, με τον Μουργκ πίσω απο τον Σαμάτα. Μέχρι να αποφασίσει να περάσει στο γήπεδο τον Βούλγαρο, τον Κωσταντέλια και να βγάλει τον Σαμάτα, ο ΠΑΟΚ δεν είχε δημιουργήσει ευκαιρία. Όταν μπήκαν πιο απειλητικοί ποδοσφαιριστές, δημιουργήθηκαν οι φάσεις και η ισοπαλία ήρθε δίκαια. Έμοιαζε όμως σαν ο ΠΑΟΚ να μην έπαιξε σωστά το χαρτί του, να άργησε να επιτεθεί απέναντι σε μία ΑΕΚ που προσφερόταν.
Εγωισμός
Μοιάζει σαν ο Λουτσέσκου να έχει έναν υπερβολικό προπονητικό εγωισμό, που τον οδηγεί στο να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Να μην πιέζει τον Ιανουάριο για να διορθωθεί η λανθασμένη επιλογή του Σαμάτα, να δίνει πολύ χρόνο στην θέση του επιτελικού χαφ στον Μουργκ, παρότι πέρασε η εποχή του φορμαρίσματος του, να βγάζει ξαφνικά παίκτες απο το ροτέισον και να εμμένει σε παράλογες λανθασμένες επιλογές όπως το κόψιμο του Σάστρε απο την Ευρωπαϊκή λίστα.
Τι ήθελε να αποδείξει;
Ο Σάστρε έχει ενοχλήσεις κι έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιζε με την Ντινάμο. Αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει πως ο Λουτσέσκου πήρε μία απόφαση, να μην δηλώσει τον με διαφορά καλύτερο του δεξί μπακ στην Ευρώπη και στη νέα λίστα. Δηλαδή τι ήθελε να αποδείξει ο Ρουμάνος τεχνικός, πως είχε δίκιο που έκοψε απο την Ευρωπαϊκή λίστα τον Σάστρε εξ αρχής; Θυμίζω πως αυτό είχε συμβεί σε μία εποχή, που ο Σάστρε για λόγους που γνωρίζουν μόνο ο Λουτσέσκου και ο Ισπανός μπακ δεν υπολογιζόταν. Η ζωή όμως έδειξε πως αυτή ήταν μία εσφαλμένη απόφαση και ο Λουτσέσκου, αναγκάστηκε να την διορθώσει. Όποτε μάλιστα παρέκλινε και τον άφηνε εκτός ομάδας στην OPAP ARENA στο Βικελίδης, ακόμη και στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το πλήρωσε με σκληρές ήττες.
Η διαφορά με τον Μεντιλίμπαρ
Ο εγωισμός του ήταν αυτός που τον έκανε στο τέλος του παιχνιδιού με τον Αρη, να μιλήσει μόνο για την κούραση και το σκληρό πρόγραμμα που έβγαλε η ομάδα του. Είπε πως ο ΠΑΟΚ είχε το πιο σκληρό πρόγραμμα από όλους, κάτι που δεν ισχύει. Το ίδιο ακριβώς σκληρό πρόγραμμα έβγαλε και ο Ολυμπιακός, η διαφορά ήταν πως ο ΠΑΟΚ έδωσε δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός με την Φερεντσβάρος αλλά και πιο πρόσφατα. Η διαφορά είναι πως ο Μεντιλίμπαρ παρότι η ομάδα του και οι επιλογές του ποδοσφαιρικά ταπεινώθηκαν ποτέ δεν μίλησε για την κούραση από τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Παραδέχτηκε πως το 4-4-2 που επέλεξε δεν λειτούργησε, μίλησε για την αδυναμία των ποδοσφαιριστών του να παίξουν άμυνα σε χαμηλά μέτρα, μίλησε για ποδόσφαιρο.
Έχασε με τον ίδιο τρόπο, δεν μίλησε για ποδόσφαιρο
Ο Λουτσέσκου σε ένα παιχνίδι, που είδε να συμβαίνει ότι γίνεται μόνιμα απέναντι στον Άρη του Μάντζιου, έκλεισε τα μάτια στο ποδόσφαιρο και τα έριξε όλα στην κούραση που δημιούργησε το δύσκολο πρόγραμμα. Ήξερε όμως πως το παιχνίδι με τον Άρη, είναι πολύ σημαντικό για να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη θέση στα πλέι οφ και δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από ότι τις προηγούμενες φορές για να καταφέρει να αλλάξει την πραγματικότητα αυτών των αγώνων. Ασφαλώς και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Βλέπουμε μία διαδικασία αγώνων που όλοι τους μπορούν να κερδίσουν όλους παντού. Υπάρχει χρόνος, όμως μοιάζει να είναι συγκεκριμένα πράγματα που ταλαιπωρούν τον ΠΑΟΚ. Θα πρέπει να αποδεχτεί ο προπονητης του ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα, σε ποιά παιχνίδια εμφανίζονται και να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Στον ΠΑΟΚ ελλοχεύει ο κίνδυνος σε μία χρονιά που ήταν έτοιμος να εξαργυρώσει τον τρίτο χρόνο Λουτσέσκου, να τα χάσει όλα από την επιλογή Σαμάτα και απο το γεγονός πως αρνήθηκαν να κάνουν αυτή την αναγκαία διόρθωση τον Ιανουάριο.