Το μέγεθος μετράει!
Πολλοί παίκτες αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις του πόκερ με γενικότητες και δεν εξετάζουν τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που καθορίζουν τις ορθές αποφάσεις στην κάθε διαφορετική κατάσταση. Βλέπουν για παράδειγμα ένα τελικό τραπέζι από τουρνουά στην τηλεόραση, όπου ο μέγας και τρανός υπερπρωταθλητής Κρίστεν Πόκερσον από τη Σουηδία έκανε call σε all in αντιπάλου με 10-Q και κέρδισε και μετά θεωρούν ότι το να κάνεις call σε all in με αυτό το φύλλο είναι σωστό.
Δεν είναι καθόλου έτσι όμως και όσοι έμαθαν πόκερ από τα τουρνουά της τηλεόρασης αντιγράφοντας τις ίδιες κινήσεις, είναι τα ψάρια που όλοι θέλουμε στα τραπέζια μας. Στο πόκερ κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και οι σωστή απόφαση εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες.
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν, είναι τα μεγέθη των stacks, δικού μας και αντιπάλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε τεράστια λάθη παικτών σε αυτόν τον τομέα.
Στο No Limit πόκερ, τα stacks επηρεάζουν πάρα πολύ τις αποφάσεις μας και πολλές από αυτές πρέπει να καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τα μεγέθη των stacks των εμπλεκομένων παικτών. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το βιβλίο Professional No Limit Hold’em, των Ματ Φλιν, Σάνι Μέτα και Εντ Μίλερ:
Έχεις $1000 μπροστά σου σε cash game $1/$2 με 9 παίκτες στο τραπέζι. Είσαι στο button με και μετά από δύο παίκτες που έκαναν limp, κάνεις raise στα $8. Οι αντίπαλοι κάνουν call και το pot γίνεται $27. Το flop ανοίγει με και οι δύο limpers κάνουν check. Έχεις nut flush draw και δύο overcards και ποντάρεις $25. Ο πρώτος limper κάνει call και ο δεύτερος κάνει raise (check/raise) στα $75 και εκτιμάς ότι θα έκανε κάτι τέτοιο τουλάχιστον με top pair και μερικές φορές με draw.
Σενάριο 1
Ο πρώτος limper και ο checkraiser ξεκίνησαν την παρτίδα έχοντας από $150 μπροστά τους. Έχεις ένα μεγάλο draw, το οποίο θα χάσει value αν στο turn ανοίξει κάποιο κακό φύλλο για σένα. Στο pot έχει τώρα $152 και αν κάνεις call, ο αντίπαλος θα έχει ακόμα $67 στο stack του. Με ένα τόσο δυνατό draw, σίγουρα δεν πρέπει να πας πάσο.
Αν κάνεις call, πιθανότατα στο turn θα δεις και τα υπόλοιπα $67 του αντιπάλου σου να μπαίνουν στο pot, ανεξάρτητα από το φύλλο που θα ανοίξει και θα πρέπει να κάνεις call. Μπορείς όμως να παίξεις all in σε εκείνο το σημείο (flop) για να κερδίσεις ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ο πρώτος limper μπορεί να πάει πάσο με φύλλο που τελικά να σε κέρδιζε (και call να κάνει, σου δίνει πλέον odds 2-προς-1). Ή μπορεί να έκανε μπλόφα ο checkraiser και να πάει και αυτός πάσο. Ή μπορεί να είχε κάποιο straight draw που θα κάνει call στο all in σου, αλλά δεν θα έκανε call στο turn, ειδικά αν άνοιγε κάποιο φύλλο σπαθί.
Σε κάθε περίπτωση, με τόσο μικρά stacks των αντιπάλων και τη σημαντική πιθανότητα να κερδίσεις, πρέπει να βάλεις τους αντιπάλους σου all in.
Σενάριο 2
Ίδια κατάσταση, μόνο που ο limper και ο checkraiser έχουν μεγαλύτερα stacks από σένα. Μετά το check/raise, πρέπει να κάνεις call $50 έχοντας στο stack σου εκείνη τη στιγμή $967. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει φυσικά να γυρίσεις ρέστα για $917 ακόμα, αφού θα πάρεις call μόνο από φύλλα που σε κερδίζουν και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στο pot για να κάνουν μια τέτοια κίνηση κερδοφόρα. Με μόλις $67 δολάρια ακόμα στο stack του αντιπάλου στο 1ο σενάριο, το all in ήταν η μόνη επιλογή, αλλά όχι τώρα, όπου μια τέτοια κίνηση θα ήταν το λιγότερο επιπόλαια.
Κάνοντας ένα μικρότερο raise θα ήταν το ίδιο επιπόλαιο. Ας πούμε ότι κάνεις reraise στα $200 και ο checkraiser απαντάει με all in. Σε αυτό το σημείο θα έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο κακών περιπτώσεων: είτε κάνεις call το all in βρισκόμενος πιθανότατα πίσω σε πιθανότητες, ή κάνεις πάσο παρατώντας ένα καλό φύλλο με σημαντικές προοπτικές νίκης. Δεν χρειάζεται καν να κάνει all in ο checkraiser για να σε προβληματίσει. Ας πούμε ότι κάνει απλά call και το pot γίνεται έτσι $602, ενώ έσυ έχεις ακόμα $717. Αν το turn δεν σε βοηθήσει και ο αντίπαλος σου πει ρέστα θα είσαι υποχρεωμένος να πας πάσο.
Συμπερασματικά, αν στο check/raise απαντήσεις με reraise και ο αντίπαλος δεν πάει πάσο, θα βρεθείς με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Όλα αυτά καθιστούν προφανώς το reraise λάθος κίνηση, αφήνοντάς σου τις επιλογές του fold και του call. Αφού έχεις ένα δυνατό draw με καλές πιθανότητες νίκης, πρέπει να κάνεις call.
Τα φύλλα σου, το board και το check/raise είναι τα ίδια και στα δύο σενάρια. Στο πρώτο είναι σωστό να απαντήσεις με all in στο check/raise, ενώ στο δεύτερο, τα stacks είναι πολύ μεγάλα για να είναι σωστή η ίδια κίνηση και άρα το σωστότερο είναι το call.