Το φετινό North West derby έχει “άρωμα” τίτλου
Είναι το απόλυτο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ! Συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ντέρμπι στη Βρετανία, μαζί με το “Old Firm” της Σκωτίας (Σέλτικ vs Ρέιντζερς). Παιχνίδι που περιμένει με αγωνία κάθε χρόνο ολόκληρος ο πλανήτης, αν και οι δύο ομάδες δεν έχουν κοντραριστεί τελευταία για τον τίτλο. Φέτος, τα δεδομένα δείχνουν να είναι διαφορετικά.
Η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ υποδέχεται τη… wanna be πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (17/01, 18:30) που είναι στην κορυφή της κατάταξης, με διαφορά τριών πόντων. Το Betarades.gr με αφορμή το υπ’ αριθμόν 205 ντέρμπι ανάμεσα στους “Κόκκινους” και τους “Κόκκινους Διαβόλους”, ετοίμασε ένα αφιέρωμα για την αντιπαλότητα των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Όσον αφορά το στοιχηματικό κομμάτι, που φυσικά μας ενδιαφέρει άμεσα, στην Stoiximan η Λίβερπουλ προσφέρεται σε αποδόσεις φαβορί για τη νίκη, τη στιγμή που η Γιουνάιτεντ πληρώνει σε τιμές τριπλασιασμού και πάνω, να κάνει την έκπληξη στο μεγάλο ματς της αγωνιστικής!
Για την ιστορία…
Οι δύο πόλεις, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ, απέχουν η μία από την άλλη μόλις 56 χιλιόμετρα, συνεπώς, δεν είναι ντέρμπι με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας (ομάδες από την ίδια πόλη), όμως οι “γείτονες” έχουν μια μακρά ιστορία να γράψει και να αναφέρει κανείς, που δεν περιορίζεται στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Υπάρχουν και κοινωνικές προεκτάσεις στην κόντρα του Μέρσεϊσάιντ και του Μάντσεστερ, ωστόσο, στο εν λόγω κείμενο, θα κρατήσουμε τα αμιγώς ποδοσφαιρικά.
Το “Βορειοδυτικό” ντέρμπι έχει καταγράψει την πρώτη μονομαχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1894, όταν η Λίβερπουλ επικράτησε της… Νιούτον Χιθ (που από το 1902 ονομάζεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με σκορ 2-0. Ωστόσο, η παράδοση συνολικά “λέει” ότι η ομάδα του Ούλε Γκούναρ Σούλσιερ κατέχει τη “μερίδα του λέοντος” με 80 νίκες, έναντι 67 των “Ρεντς” του Γιούργκεν Κλοπ. 57 αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες. Οι αγώνες αφορούν όλες τις διοργανώσεις που έχουν έρθει αντιμέτωπες οι δύο ομάδες.
Ρέκορντμαν συμμετοχών ο εκ των θρύλων της Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς, με 48, ο οποίος πλέον εκτελεί χρέη προπονητή στην Εθνική Ουαλίας. Οι παίκτες με τα περισσότερα γκολ στα παιχνίδια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ είναι τρεις και έχουν σημειώσει από εννέα. Ο λόγος για το Στίβεν Τζέραρντ, νυν προπονητή και μάλιστα με επιτυχημένη πορεία, της Ρέιντζερς. Οι άλλοι δύο που ενδεχομένως δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, είναι οι Τζορτζ Γουόλ και Σάντι Τέρνμπουλ. Αμφότεροι μεγαλούργησαν με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά σε προηγούμενους… αιώνες!
Ένα πρωτάθλημα μακριά
Η φετινή κούρσα για τον τίτλο, έχει ιδιαιτερότητες. Αιτία, αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού που έχει αφήσει τα στάδια… άδεια από φιλάθλους και τις ομάδες με ελλιπή προετοιμασία το καλοκαίρι. Οι παίκτες είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς και όσο περνούν οι αγωνιστικές η κούραση ενδέχεται να παίξει το ρόλο της για την ομάδα που θα κόψει πρώτη το νήμα.
Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλουν να είναι εκείνες που θα το καταφέρουν, όμως θα έχουν ανταγωνισμό από τη Μάντσεστερ Σίτι ή και κάποια ομάδα έκπληξη, όπως η Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο. Για τη Λίβερπουλ είναι βαρύνουσας σημασίας η κατάκτηση του φετινού τίτλου, αφού θα είναι ο 20ος στην ιστορία της, όσους δηλαδή έχει και η μεγάλη αντίπαλος και πολυνίκης της Πρέμιερ Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι “Ρεντς” θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι που έχουν καταφέρει ακόμη τρεις φορές στο παρελθόν, ενώ τα περισσότερα πρωταθλήματα στη σειρά που έχουν κατακτήσει, είναι τρία.
Από την άλλη, οι “Κόκκινοι Διάβολοι” επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στην κορυφή, καθώς την τελευταία φορά που το έκαναν ήταν τη σεζόν 2012-13 όταν στην άκρη του πάγκου βρισκόταν ο σπουδαιότερος προπονητής στην ιστορία του πρωταθλήματος, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. “Η μεγαλύτερη πρόκλησή μου ήταν να ρίξω τη Λίβερπουλ από την κορυφή και αυτό μπορείτε να το σημειώσετε”, είχε πει το 2002 ο Σερ Άλεξ σε απάντηση προς τον Άλαν Χάνσεν ο οποίος αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ και μετέπειτα έγινε σχολιαστής του BBC.
Η αντιπαλότητα με… λόγια παικτών
Εκτός από την αλησμόνητη δήλωση του προπονητή τότε, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπάρχουν αρκετές ακόμα από παίκτες, που προκάλεσαν αίσθηση και δείχνουν ότι Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, αγαπούν να… μισούν η μία την άλλη! Ο εκ των πρωταγωνιστών σε αυτόν τον τομέα, Γκάρι Νέβιλ, δεν έκρυψε ποτέ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου την “απέχθειά” του για τη Λίβερπουλ. “Δεν αντέχω τη Λίβερπουλ, δεν αντέχω τους ανθρώπους, δεν αντέχω τίποτα που να έχει να κάνει με αυτούς”, είπε ο άλλοτε δεξιός μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Άγγλος αμυντικός μάλιστα χαρακτήρισε ως “όνειρο ζωής” το επίτευγμα του συμπαίκτη του Τζον Ο’Σι, ο οποίος πέτυχε το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις σε αναμέτρηση του “Άνφιλντ” το 2007, μπροστά στην κερκίδα των φανατικών οπαδών (The Kop) των “Ρεντς”.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ξεχαστεί η δήλωση του αμυντικού της Λίβερπουλ, Νιλ Ράντοκ, όταν σ’ ένα μαρκάρισμα πάνω στον Άντι Κόουλ, έσπασε τα πόδια του Άγγλου επιθετικού. “Δεν είχα πρόθεση να του σπάσω και τα δύο πόδια. Σκόπευα να του σπάσω το ένα μόνο”, είπε ο γνωστός με το παρατσούκλι “Razor” (που σημαίνει ξυράφι), σκληροτράχηλος στόπερ!
Από την άλλη, υπάρχει και η δήλωση του πρώην τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Ντέιβιντ Τζέιμς, ο οποίος σημείωσε 214 συμμετοχές το διάστημα 1992-1999. Επίσης, φόρεσε και τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας για 53 φορές. “Δε μπορώ να πω ότι μισούσα τους παίκτες της Γιουνάιτεντ απλά και μόνο επειδή ήταν ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ. Αλλά η αντιπαλότητα έγινε συνήθεια. Στα ταξίδια της Εθνικής, οι παίκτες της Λίβερπουλ έτρωγαν σε ένα τραπέζι και εκείνοι της Γιουνάιτεντ σε άλλο. Υπήρχε πάντα μια ένταση μεταξύ τους”, είπε χαρακτηριστικά.
Κομμένα τα “πάρε-δώσε” μεταξύ τους
Η μεγάλη αντιπαλότητα των δύο ομάδων δε θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο και στις μεταγραφικές κινήσεις μεταξύ τους, αναφορικά με τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο. Τελευταία απευθείας μετακίνηση παίκτη ήταν το 1964, με τον Φιλ Τσίσναλ να μεταγράφεται από τη Λίβερπουλ στην Μάντσεστερ έναντι του ποσού των 25.000 λιρών.
Έκτοτε αυτά… κόπηκαν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γκάμπριελ Χάιντσε (νυν προπονητής της Ατλάντα Γιουνάιτεντ) το 2007, ο οποίος έπειτα από μια τριετία στη Γιουνάιτεντ εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να πάρει μεταγραφή στη μισητή αντίπαλο Λίβερπουλ. Όπως αναμενόταν οι οπαδοί των “Κόκκινων Διαβόλων” δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την τοποθέτηση του παίκτη, η διοίκηση δεν το επέτρεψε και εν τέλει ο Αργεντινός αμυντικός κατέληξε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Σημειώστε εδώ και τη δήλωση του Γιούργκεν Κλοπ προ διετίας, όταν ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς άφησε τους Λος Άντζελες Γκάλαξι και το MLS. O Γερμανός τεχνικός ανέφερε ότι ίσως σκεφτόταν την απόκτηση του Σουηδού επιθετικού αν εκείνος δεν είχε φορέσει νωρίτερα στην καριέρα του τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Βέβαια, υπήρξαν ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στις δύο ομάδες τα επόμενα χρόνια, αλλά με ενδιάμεσους σταθμούς! Συγκεκριμένα, ο Πολ Ινς μετά από μια εξαετία στο Μάντσεστερ, πήγε το 1997 στη Λίβερπουλ, αφού πέρασε δύο χρόνια στο Μιλάνο και την Ίντερ. Το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος “έλαμψε” με τη φανέλα της Λίβερπουλ για οκτώ χρόνια σημειώνοντας 118 τέρματα. Αφού έπαιξε στην Ισπανία με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, επέστρεψε στην Αγγλία για τη Νιούκαστλ και μετά από μια πενταετία στο σύνολο, πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2009.
Ο “ρατσιστής” Σουάρες και ο πανηγυρισμός του Εβρά
Ένα από τα περιστατικά που “σημάδεψε” τα ντέρμπι Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκτυλίχθηκε τη σεζόν 2011-12, το οποίο είχε περισσότερα του ενός επεισόδια. Όλα ξεκίνησαν από το παιχνίδι του πρώτου γύρου, στο “Άνφιλντ”, όταν ο Πατρίς Εβρά κατήγγειλε τον Λουίς Σουάρες για ρατσιστική συμπεριφορά. Η αγγλική ομοσπονδία αφού εξέτασε το βίντεο του αγώνα, τιμώρησε τον Ουρουγουανό επιθετικό για οκτώ αγωνιστικές με την κατηγορία ότι αποκάλεσε τον Εβρά “μαυρούλη” (negrito). Ωστόσο, η… βεντέτα δε σταμάτησε εκεί, αλλά είχε συνέχεια στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου για το πρωτάθλημα, στο “Ολντ Τράφορντ”. Πριν την έναρξη του αγώνα, οι παίκτες αντάλλαξαν χειραψίες, με τον Σουάρες να αρνείται να σφίξει το απλωμένο χέρι του Πατρίς Εβρά, με συνέπεια να του το… ανταποδώσουν Ρίο Φέρντιναντ και Ντάνι Γουέλμπεκ στη συνέχεια. Όσον αφορά το ματς, οι “Κόκκινοι Διάβολοι” επικράτησαν με σκορ 2-1 και ο Εβρά δεν… κρατήθηκε πανηγυρίζοντας προκλητικά μπροστά στον Σουάρες την επιτυχία της ομάδας του.
Τα σκορ που “σημάδεψαν” την ιστορία τους
Αναμφίβολα ένα τέτοιο μεγάλο ντέρμπι δε θα μπορούσε να μην έχει παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία, είτε γιατί έκριναν κάτι για τον έναν ή τον άλλο αντίπαλο, είτε διότι συνέβη κάτι αξιομνημόνευτο όπως το περιστατικό Σουάρες – Εβρά.
Η Λίβερπουλ έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια με την έλευση του Γιούργκεν Κλοπ και ελπίζει να γίνει ο… δικός της Σερ Άλεξ που θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της ομάδας. Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που οι “Κόκκινοι” δεν έχουν υποστεί ήττα από τη Γιουνάιτεντ για τέσσερις αναμετρήσεις ανεξαρτήτως έδρας, ενώ ως γηπεδούχοι έχουν σημειώσει δύο συνεχόμενες νίκες.
Στον αντίποδα, υπάρχει ο Ούλε Γκούναρ Σούλσιερ, που έχει πάρει “γεύση” από τέτοιες αναμετρήσεις και ως ποδοσφαιριστής, τα χρόνια που ο “δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο” όπως τον αποκαλούσαν, σκόραρε υπό τις οδηγίες του μέντορά του, Φέργκιουσον. Ο Νορβηγός τεχνικός ήταν εκ των σκόρερ σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Γιουνάιτεντ από το 2000 κι έπειτα. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2003, η γηπεδούχος Μάντσεστερ δε λυπήθηκε τη Λίβερπουλ των δέκα παικτών (αποβολή Χίπια στο 4’) και τη διέσυρε με 4-0, με τον Σούλσιερ να σκοράρει στις καθυστερήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.
Αντίστοιχα, οι “Ρεντς” έχουν να θυμούνται τη δική τους… “τεσσάρα”, πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2009, πάλι στο “Ολντ Τράφορντ”. Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 23’, όμως ο Τόρες και ο Τζέραρντ απάντησαν για την ανατροπή απ’ το ημίχρονο. Με δύο ακόμα τέρματα στο 77’ και στις καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος για τη Λίβερπουλ.
Οι νυν πρωταθλητές Αγγλίας, μπορούν επίσης να μνημονεύουν το 0-3 το Μάρτιο του 2014. Σ’ εκείνο το παιχνίδι, ο Στίβεν Τζέραρντ εκτέλεσε τρία (!) πέναλτι! Ήταν εύστοχος στα δύο από αυτά, στο 34’ και στο 46’, όμως έχασε εκείνο το 78’. Παρ’ όλα αυτά, ο Λουίς Σουάρες πήρε το αίμα του συμπαίκτη του πίσω και σκόραρε στο 84’ για το τελικό αποτέλεσμα.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άργησε να… απαντήσει και στην ίδια χρονιά, αλλά για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, το Δεκέμβριο του 2014, επικράτησε ως γηπεδούχος με 3-0. Ρούνεϊ και Μάτα από το ημίχρονο και φαν Πέρσι στο 71’ ήταν οι παίκτες που έβαλαν τα ονόματά τους στον πίνακα των σκόρερ.
Την επόμενη σεζόν δε, οι “Κόκκινοι Διάβολοι” πέτυχαν εκ νέου τρία γκολ απέναντι στη μισητή αντίπαλο Λίβερπουλ (3-1), με το αξιοσημείωτο τότε, ότι όλα τα τέρματα σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε με τους Μπλιντ και Ερέρα στο 49’ κα το 70’ αντίστοιχα, ενώ η Λίβερπουλ απάντησε με τον Μπεντέκε στο 84’. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μαρσιάλ, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα σ’ ένα παιχνίδι που η Γιουνάιτεντ είχε στον πάγκο τον Ολλανδό Λουίς φαν Χάαλ και η Λίβερπουλ τον νυν τεχνικό της Λέστερ, Μπρένταν Ρότζερς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο “διπλό” της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο “Άνφιλντ” ήταν το 2016, με 0-1 και τον Γουέιν Ρούνεϊ στο 78’ να κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης.
Οι 3+1 πρωταθλητές της Γιουνάιτεντ
Στα προγνωστικά στοιχήματος στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου λίγοι το πίστευαν (ίσως ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ), όμως τη δεδομένη στιγμή η Μάντσεστερ δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι τέλους στην “κούρσα” του τίτλου. Την τελευταία φορά που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ήταν επί εποχές Φέργκιουσον, τη σεζόν 2012-13.
Όμως οκτώ χρόνια αργότερα, υπάρχουν στην ομάδα συνδετικοί κρίκοι με την τελευταία επιτυχία του συλλόγου. Πρώτος και καλύτερος ο Νταβίδ Ντε Χέα. Ο Ισπανός κίπερ ήρθε ένα χρόνο πριν στην ομάδα και πραγματοποιώντας 28 συμμετοχές τη χρονιά του τίτλου, ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στην επιτυχημένη πορεία της Γιουνάιτεντ. Ο δεύτερος είναι ο Φιλ Τζόουνς. Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός, αποκτήθηκε όπως και ο Ντε Χέα ένα χρόνο πριν, από τη Μπλάκμπερν και σημείωσε 17 συμμετοχές, τις 13 ως βασικός. Ο τρίτος παίκτης των “Κόκκινων Διαβόλων” που έχει μετάλλιο πρωταθλητή στην τροπαιοθήκη του, αλλά από προηγούμενη σεζόν, είναι ο Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος κεντρικός χαφ, ήταν στο ρόστερ της ομάδας τη σεζόν 2010-11, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία φορά σε επίσημο παιχνίδι. Το 2012-13, κατέκτησε βέβαια πρωτάθλημα, αλλά με τη φανέλα της Γιουβέντους στη Serie A.
“Μπόνους” πρωταθλητής στη λίστα των ατόμων που συνεχίζουν στην ομάδα από τον τελευταίο τίτλο το ‘13, δεν είναι άλλος από τον Μάικλ Κάρικ, τον βοηθό προπονητή του Σούλσιερ στον πάγκο. Ο Κάρικ, αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 316 φορές πετυχαίνοντας μάλιστα και 17 τέρματα, σε διάστημα δώδεκα ετών (2006-2018). Κατέκτησε συνολικά πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Γιουρόπα Λιγκ (και κάμποσα Κύπελλα Αγγλίας).
Φυσικά και ο Ούλε Γκούναρ Σούλσιερ είναι ένα πρόσωπο που συνδέει την παλιά, γεμάτη επιτυχίες εποχή, για τη Γιουνάιτεντ, όμως τα επιτεύγματά του τοποθετούνται χρονικά, στα τέλη του ‘90 και αρχές του 2000. Το αν όλοι αυτοί θα δώσουν συνέχεια στις “χρυσές” σελίδες της ομάδας, θα φανεί στο φινάλε της σεζόν.
Τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία -και όχι μόνο- περιμένει με ανυπομονησία την Κυριακή, οι Στοιχηματικές Εταιρίες προσφέρουν σε αποδόσεις φαβορί τη γηπεδούχο Λίβερπουλ. Από την άλλη, σε τιμές τριπλασιασμού και πάνω, πληρώνει το ενδεχόμενο νίκης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως και να ‘χει, η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων δείχνει ότι φέτος το North West derby έχει “άρωμα” τίτλου!
Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης