Το colpo grosso του Μπόρις
Η στήλη το είχε προβλέψει: Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ. Άλλο Euroleague και άλλο European Super League.
Το πιο φιλόδοξο ποδοσφαιρικό εγχείρημα της τελευταίας εικοσαετίας ενταφιάστηκε μέσα σε 48 ώρες. Με μια άτακτη ισπανοιταλική οπισθοχώρηση, η οποία – όμως – δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι τελείωσε.
Η αποτυχία της Ρεάλ και της Γιουβέντους να επιβάλουν τη θέλησή τους στο οργανωμένο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει πολλές αιτίες. Όμως η κυριότερη είναι αυτή που ακριβώς στόχευαν ο Πέρεθ και ο Ανιέλι: Το χρήμα.
Η UEFA έκανε την κίνηση-ματ: Χρησιμοποίησε ως Δούρειο Ίππο τον πλέον αδύναμο πόλο του εγχειρήματος, τις αγγλικές ομάδες. Φρόντισε να τις προσεταιριστεί και να προσφέρει χρήματα κάτω από το τραπέζι.
Η μυστική συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αρχικά με την Τσέλσι και στη συνέχεια με τις υπόλοιπες βρετανικές ομάδες έφερε πολύ γρήγορα την κατεδάφιση ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος.
Οι αγγλικές ομάδες ήταν ο αδύναμος κρίκος γιατί δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Brexit βοήθησε ιδιαίτερα τη FIFA και την UEFA.
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων έναντι των άλλων αρχηγών κρατών. Απείλησε τους «αντάρτες» ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία, θα απαγορεύσει τους ξένους ιδιοκτήτες ομάδων και θα αυξήσει το φόρο πολυτελείας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στους εκπροσώπους των έξι αγγλικών club που ήθελαν να προχωρήσουν με την κλειστή Λίγκα ότι η κυβέρνηση θα πάψει να πληρώνει την αστυνομία για την τήρηση της ασφάλειας και θα νομοθετήσει ώστε να αφαιρούνται οι άδειες εργασίας από τους ξένους παίκτες που θα αγωνίζονται στην ΕSL.
Ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα πολιτικά οφέλη και τη λαϊκή υποστήριξη. Οι οργανωμένοι οπαδοί αυτών των ομάδων δεν ήθελαν το κλειστό club και αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προστατεύει την ιστορία των 132 χρόνων του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ο Μπόρις Τζόνσον και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δεν πόνεσαν ξαφνικά για το συναίσθημα στο ποδόσφαιρο. Αν είχαν ειλικρινείς προθέσεις, θα αντιδρούσαν όταν η FIFA και η UEFA δημιουργούσαν στυγνά επαγγελματικά δεδομένα. Θα αντιδρούσαν επίσης όταν το Κατάρ έπαιρνε το Μουντιάλ και 6.500 εργάτες μετανάστες έχαναν τη ζωή τους για να φτιάξουν τα γήπεδα σε μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που θα παίξει ποδόσφαιρο μέσα στο Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
Παράλληλα αποδείχτηκε ότι ο κοινός εχθρός ένωσε τον Ινφαντίνο και τον Τσέφεριν. Εδώ και καιρό οι δύο ισχυροί άνδρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν στα μαχαίρια. Ορισμένες φορές συναντιόντουσαν και έστρεφαν το βλέμμα αλλού. Ο Πέρεθ και ο Ανιέλι τους έφεραν πιο κοντά. Ενωσαν τις δυνάμεις τους και έπεισαν όλες τις εθνικές ομοσπονδίες να μη στηρίξουν την ESL.
Μάλιστα οι εθνικές λίγκες της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας δεσμεύτηκαν ότι θα τιμωρήσουν και τους συλλόγους και τους παίκτες.
Ο Πέρεθ και ο Ανιέλι έφτιαξαν ιδρυτική διακήρυξη, φρόντισαν να κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα σε δικαστήριο της Μαδρίτης, πρόβλεψαν τις ρήτρες αν κάποιος αποχωρούσε από την ESL, αλλά είχαν λανθασμένη εκτίμηση για την οργανωμένη αντίδραση των πολιτικών, των θεσμικών φορέων του ποδοσφαίρου και του κόσμου. Προφανώς θα επαναλάβουν το εγχείρημα. Υπό άλλες συνθήκες και με διαφορετικό καταστατικό χάρτη. Η πρώτη παρτίδα χάθηκε γι’ αυτούς, αλλά το χρήμα είναι αυτό που κινεί τον βασιλιά των σπορ.
Εκείνο που δεν σκέφτηκαν είναι κάτι που είπε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτυ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα: «Δεν υπάρχει αθλητισμός εφόσον δεν έχει σημασία αν χάσεις». Η κλειστή Λίγκα αποκλείει κατ’ ουσίαν τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό, αφαιρώντας το στοιχείο της έκπληξης. Δηλαδή να νικήσει ο μικρός τον μεγάλο. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου βρίσκεται ακριβώς στο απρόσμενο.
Να μην ξεχάσουμε και τα δικά μας: Ο ΠΑΟΚ πάει να ξαναγίνει αφεντικό της πόλης. Πέρασε από το Βικελίδης και ισοβάθμισε με τον Αρη. Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει πειστεί πλέον (με αρκετη καθυστέρηση) ότι το σύστημα Φερέιρα είναι το καλύτερο.
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χάσει και την τελευταία μεγάλη του ευκαιρία. Στο ΟΑΚΑ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις και είναι πλέον πολύ δύσκολο να καλύψει τη διαφορά των πέντε βαθμών από την ΑΕΚ. Η Ευρώπη ολοένα και απομακρύνεται, όσο το κατενάτσιο του Μπόλονι συνεχίζεται.
Στο Καραϊσκάκη ο Σιδηρόπουλος έδειξε γιατί δεν πάει στο Euro. Δεν έδωσε ένα καραμπινάτο πέναλτι, το οποίο δεν είδε στο VAR ούτε ο Πορτογάλος Σάντος. Πώς να το δει; Ηταν στη ναφθαλίνη εδώ και τρία χρόνια.
Το απρόσμενο που λέγαμε: Σκεφτείτε να πάρει κύπελλο ο ΠΑΣ Γιάννενα και να μη βγει στην Ευρώπη ο τέταρτος της βαθμολογίας.