Τι άλλαξε ο Τεν Χαγκ και έκανε τη Γιουνάιτεντ ισχυρή
«Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ. Είναι απλώς αυτοπεποίθηση, και κάθε παίκτης πρέπει να φτιάξει τη δική του. Με τους βοηθούς μου, φτιάχνουμε δομές έτσι ώστε να βοηθήσουμε κάθε παίκτη μας να βρεθεί σε θέσεις που θα τον ευνοήσουν αναλόγως με τα χαρακτηριστικά του εντός γηπέδου». Με αυτά τα απλοϊκά λόγια ο Τεν Χαγκ έδειξε τι προσπαθεί να κάνει με αυτήν την ταλαντούχα αλλά ελαττωματική version της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ανατρέπει τα προγνωστικά στοιχήματος διαρκώς!
Οι παίκτες του έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτός ψάχνει να βρει ρουτίνες εντός παιχνιδιού για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τα θετικά τους χαρακτηριστικά, «κρύβοντας» τις αδυναμίες τους.
Είναι προπονητής που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δογματικός. Άλλο ποδόσφαιρο παρουσίασε στον Άγιαξ, άλλο προσπαθεί στη Γιουνάιτεντ. «Οι ποιότητες των παικτών διαμορφώνουν το σύστημα και όχι αντιστρόφως. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το σύστημα αλλά με το τι κάνεις όταν έχεις την μπάλα, όταν δεν την έχεις και στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ο τρόπος που μεταλλάσσεσαι όταν γίνονται αυτές οι αλλαγές», δηλώνει.
Οι παλιότερες versions της Γιουνάιτεντ ήταν επιρρεπείς στο λάθος: οι προπονητές της ήθελαν να παίζει από πίσω, όμως οι παίκτες δεν εξυπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό. Ο Μαγκουάιρ δυσκολευόταν πολύ σε αυτό, το ίδιο και ο Ντε Χέα, ενώ οι Φρεντ-Μακ Τόμινεϊ δεν είναι elite χειριστές και ο Μπρούνο δυσκολευόταν πολύ όταν τον μάρκαραν ενώ είχε πλάτη στην εστία. Τι έκανε ο Τεν Χαγκ;
🔹 Πήρε παίκτες
Έρικσεν, Κασεμίρο και Μαρτίνεζ αποτέλεσαν τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Γιουνάιτεντ, απελευθερώνοντας τον άξονα που παλιότερα όταν πιεζόταν, λύγιζε, και μετέτρεψε αυτό το πρόβλημα σε απειλή. Ο Έρικσεν πιο πίσω από τον κλασικό του ρόλο δεκαριού στο γήπεδο, δίπλα στον καλύτερο αμυντικό χαφ του κόσμου, Κασεμίρο, και με τον απελευθερωμένο πια από το να πρέπει να κάνει όλες τις δουλειές, Φερνάντες, ο άξονας της Γιουνάιτεντ εάν πιεστεί, θα εκθέσει κόσμο.
Ο Μαρτίνεζ από πίσω έδωσε επίσης τη σιγουριά στη μεταβίβαση κι ας έλεγαν οι έξυπνοι pundits στην Αγγλία πως «είναι κοντός για στόπερ» (!), ενώ με τις προσθήκες Βέγκχορστ και Άντονι έδωσε μεγαλύτερη πληθώρα επιλογών και κινήσεων μπροστά, φεύγοντας από το στατικό μοντέλο με Καβάνι, Ρονάλντο και τους ακόμα πιο αργούς από πίσω Μάτιτς (στα πόδια αργός) και Πογκμπά (πνευματικά καθυστερούσε το παιχνίδι αργώντας να πάρει αποφάσεις).
🔹 O ρόλος του Κασεμίρο
Από τον Οκτώβρη και τις πρώτες του εμφανίσεις μέχρι σήμερα, ο Βραζιλιάνος είναι στο top 5 της Λίγκας για τάκλιν, κλεψίματα, κερδισμένες κατοχές, κερδισμένες μονομαχίες και κοψίματα. Ήταν απολύτως λογικό να έχει τέτοιο impact στην ομάδα ένας ποδοσφαιριστής κορυφαίου επιπέδου και ήταν «κλεψιά» της Γιουνάιτεντ η απόκτησή του.
Όταν παίρνεις τον Κασεμίρο, δεν ρισκάρεις. Δεν περιμένεις ότι μπορεί να αποτύχει. Όταν παίρνεις τον Κασεμίρο βασίζεσαι πάνω του και χτίζεις τα κομμάτια δίπλα του, βασισμένος στο τι μπορεί να κάνει ο ίδιος. Ο Κασεμίρο βοηθά στη φετινή προσπάθεια για άμεσο counter press της ομάδας του, καθώς είναι ίσως ο καλύτερος στον κόσμο στην άμεση επανάκτηση της μπάλας. Επίσης, ο λόγος που τα μπακ έχουν βελτιωθεί στις επιλογές τους επιθετικά, είναι πως πάντοτε πλέον έχουν μια σίγουρη, άμεση πάσα σε έναν αμυντικό χαφ που έχει τεράστια ποιότητα.
Με τον Κασεμίρο, ανέβηκε τρίτη στα κλεψίματα ανά αγώνα, και σκοπός τώρα είναι να μπορεί να κάνει αυτά τα κλεψίματα όσο το δυνατόν ψηλότερα στο γήπεδο, για να δημιουργεί άμεσα απειλή ξανά.
🔹 Η έννοια ‘rest defence’
Απλοϊκά, ο όρος rest defence αναφέρεται στο σχηματισμό των παικτών που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού κι έρχεται από τη Γερμανία, όπου ‘rest’ είναι αυτός που μένει πίσω. Ο Τεν Χαγκ σε αντίθεση με τους προκατόχους του δεν νοιάστηκε πολύ για να χτίσει μια αμυντική δομή στην οποία θα βρίσκεται η ομάδα του για πολλή ώρα όσο δεν θα έχει την μπάλα, αλλά αντιθέτως δούλεψε για να χτίσει μια δομή που θα έχει η ομάδα ακριβώς τη στιγμή που η μπάλα θα χαθεί.
Όλο αυτό λειτουργεί μεν, καθώς είναι πέμπτη στο πρωτάθλημα σε σχέση με τα αναμενόμενα γκολ εναντίον της, όμως δέχεται δύο παραπάνω γκολ από αυτά τα γκολ.
🔹 Τι χρειάζεται ακόμα βελτίωση;
Δεν μιλάμε για τελειοποίηση της Γιουνάιτεντ, αλλά ο Τεν Χαγκ δείχνει πως μπορεί να είναι ο προπονητής και της επόμενης ημέρας της ομάδας. Σίγουρα χρειάζεται προσθήκες καθώς από εναλλακτικές λύσεις δεν έχει πολλές ποιοτικές ούτε στα μπακ, ούτε στα εξτρέμ αλλά και φυσικά πίσω από τον Κασεμίρο.
Επίσης, πολλά λέγονται για το εάν ο Ντε Χέα μπορεί να αποδώσει υπό το απαιτητικό build up play που θέλει να εφαρμόζει ο Τεν Χαγκ, καθώς ο Ολλανδός ιδανικά θα ήθελε έναν τερματοφύλακα που να είναι πολύ άνετος με την μπάλα στα πόδια, στα χνάρια των Έντερσον και Άλισον.
Μπορεί να είναι νωρίς, όμως ο Ολλανδός έχει δείξει πως χάρη στην προσαρμοστικότητά του είναι εδώ για να μείνει, και χάρισε και το πρώτο του Κύπελλο στην ομάδα στην πρώτη του σεζόν. Θέλει δουλειά για να μπορέσουν οι Κόκκινοι Διάβολοι να γίνουν ανταγωνιστικοί για τον τίτλο, όμως η σταθερότητα έχει βρεθεί, η τοξικότητα φαίνεται να μπήκε στην άκρη και λαμπρές μέρες φαίνεται να έρχονται για την ομάδα από το Μάντσεστερ.
👉 Στο Betarades.gr, το κορυφαίο site για το παμε στοιχημα στην Ελλάδα, βρίσκεις καθημερινά:
✍️ Προγνωστικά
📊 Αναλύσεις Αγώνων
⚽️ Προγνωστικά ποδόσφαιρο
🏀 Προγνωστικά μπάσκετ
🎾 Προγνωστικά τέννις
🎯 Προγνωστικά Value Bets
✅ Κουπόνι ΟΠΑΠ
🥇 Στοιχηματικές Ελλάδα
🎁 Προσφορές* χωρίς κατάθεση σήμερα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.