Ευκαιρία διπλού και νέα “φλασιά”!
Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να πετύχει δυο απανωτές νίκες και απόψε (20:00) το ζητούμενο είναι να αποφύγει μια δεύτερη ήττα στη σειρά, μετά από εκείνη την οποία γνώρισε τις προάλλες με 89-81 στο Τελ Αβίβ, όπου πήγε κιόλας στράφι η ραψωδία του Νεμάνια Νέντοβιτς.
Διαβάζεται και αλλιώς αυτό: να αλώσει το εκ προοιμίου εχθρικό (λόγω της αδελφοποίησης του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα) Βελιγράδι και να καταγάγει την τρίτη εκτός έδρας νίκη του, μετά από αυτές στα περίχωρα της Μόσχας και στο Μιλάνο, ώστε να μην οπισθοχωρήσει ακόμη περισσότερο στην κατάταξη.
Σε κάθε περίπτωση το αποψινό ματς είναι ένα ντέρμπι ουραγών καθώς ο Παναθηναϊκός που οφείλει τον εκτός έδρας αγώνα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται στη 15η θέση με ρεκόρ 5-10 και ο Ερυθρός Αστέρας στη 17η με 5-11.
Για τους Πράσινους ο χαρακτήρας του αγώνα έχει διπλή ανάγνωση και αυτό περιπλέκει τα πράγματα!
Δεδομένων των σοβαρών απουσιών των αντιπάλων τους μοιάζει με μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί και μια μεγάλη διπλή παγίδα!
Oι πρωταθλητές Σερβίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους τον δεύτερο σκόρερ της Ευρωλίγκας και δεινό εκτελεστή, Τζόρνταν Λόιντ που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης από τον Covid-19, τον πρώην παίκτη του Κολοσσού Ρόδου και του Προμηθέα Πατρών, Λάνγκστον Χολ, τον αρχηγό Μάρκο Σιμόνοβιτς και τον νεόκοπο στο ρόστερ τους, Λάντρι Νόκο.
Την ίδια στιγμή αποχώρησε ο Εμάνιουελ Τέρι, ενώ προστέθηκε ο Κίνο Κολόμ.
Συν τοις άλλοις ο Ερυθρός Αστέρας άλλαξε προπονητή, με τον Ντέγιαν Ράντοβιτς να επιστρέφει στον ίδιο πάγκο μετά την πρότερη τετράχρονη θητεία του (2013-17), στη θέση του Σάσα Ομπράντοβιτς, ενώ προέρχεται από την «αιχμαλωσία» του από την Ιγκοκέα με 85-65 στο πλαίσιο της Αδριατικής Λίγκας!
Πού έγκειται η διπλή παγίδα; Σε τέτοιες περιπτώσεις, λόγω των απουσιών, της έλευσης νέου προπονητή και της μεγάλης πίεσης που ασκείται από το περιβάλλον, οι ομάδες συσπειρώνονται και οι παίκτες προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά.
Οι δυο ομάδες αναμετρώνται σήμερα για 19η φορά στην ιστορία τους, με τον Παναθηναϊκό να έχει το προβάδισμα με διπλάσιες νίκες έναντι των Σέρβων (12-6). Επί εποχής Ευρωλίγκας το σκορ είναι 7-5 υπέρ των Πρασίνων και 4-2 υπέρ του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, όπου το συνολικό άθροισμα των νικών των γηπεδούχων είναι μόλις 14 πόντοι.
Προϊόντος του χρόνου ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει οκτώ απανωτές νίκες σε μια μακρά περίοδο 46 ετών, καθώς για τελευταία φορά είχε ηττηθεί στην παρθενική αναμέτρηση του με τους Σέρβους, τη μακρινή σεζόν 1969-70!
Εκείνο το ματς στις 3 Δεκεμβρίου του 1969 στο Βελιγράδι ναι μεν κατέληξε σε μια (μη ανατρέψιμη, όπως αποδείχθηκε, παρά την αισιοδοξία του Κώστα Μουρούζη) ήττα με 91-66, αλλά υπήρξε ιστορικός για δυο λόγους: την πρώτη παρουσία Αμερικανού παίκτη σε ελληνική ομάδα, ονόματι Κρεγκ Γκρίνγουντ και το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Απόστολου Κόντου με την πράσινη φανέλα!
Μέσα σε μια… κολασμένη ατμόσφαιρα και μπροστά σε 3.500 θεατές ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε στο σφυροκόπημα των Σέρβων και ηττήθηκε με 91-66, με τον Κώστα Μουρούζη να τα βάζει με τον Τσέχο διαιτητή Ντάντα για τα σφυρίγματα του και να διαμαρτύρεται ισχυριζόμενος ότι «το κανονικό σκορ ήταν 89-66 και αυτό το καλάθι που δεν μπήκε, αλλά υπολογίστηκε μπορεί να παίξει ρόλο στη ρεβάνς».
Παίξε Νόμιμα στην Stoiximan (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
21+ Παίξε υπεύθυνα | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA
Τσάμπα οι διαμαρτυρίες του, διότι εντέλει αυτό το παραπανίσιο καλάθι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο…
Η ρεβάνς εξελίχθηκε σε μια περιπέτεια, διότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν μπορούσαν να έλθουν στην Αθήνα και ζήτησαν αναβολή δυο ημερών από τη FIBA, ενώ την ίδια στιγμή οι Πράσινοι έτρεχαν να ανανεώσουν τη βίζα του Γκρίνγουντ, που έληγε στις 11 Δεκεμβρίου!
Εντέλει ο αγώνας διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο και παρά τη μεγάλη προσπάθεια και την υποστήριξη του από 30.000 θεατές, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και περιορίσθηκε σε μια νίκη γοήτρου με 83-75.
Μάλιστα, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Απόστολος Κόντος, «επικρατούσε η εντύπωση ότι θα καλύψουμε τη διαφορά και θα προκριθούμε και γι αυτό στο τέλος του αγώνα ο κόσμος μας αποδοκίμασε»!
Την επόμενη σεζόν οι δρόμοι των δυο συλλόγων διασταυρώθηκαν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά στο ποδόσφαιρο και μάλιστα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης! Μετά την ήττα του στο «Μαρακανά» με 4-1, ο Παναθηναϊκός στις 28 Απριλίου του 1971 νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 με δυο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη και ένα του Αριστείδη Καμάρα και προκρίθηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Αγιαξ (0-2). «Το τρίτο γκολ του Αριστείδη του Καμάρα, πώς μπήκε μεσ’ στην τρύπα ο μεγάλος ο Καμάρας» όπως φώναζε στο τρίτο γκολ ο Διακογιάννης.
Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στη διαφορά πόντων (-44 έναντι -56), στην επίθεση (80.4 με 75.0), στα ριμπάουντ (34.1 με 31.4), στις ασίστ (17.5 με 14.6), στις τάπες (3.1 με 2.0), στο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (52.9% με 49.9%), στα λιγότερα λάθη (11.9 με 13.1) και στο ranking (86.5 με 75.8).
Οι δυο ομάδες έχουν ακριβώς την ίδια επίδοση στα τρίποντα (36.0%), ενώ ο Ερυθρός Αστέρας πλειοδοτεί στην άμυνα (75.0 με 84.0), στα κλεψίματα (6.6 με 5.8) και στο ποσοστό ευστοχίας στις βολές (83.5% με 73.5%).
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους από πλευράς Πρασίνων παίζουν ο Νεμάνια Νέντοβιτς (16.6π., 39.6% στα τρίποντα, 3.4 ασίστ), που θα βρει απέναντι του την ομάδα στην οποία αγωνίσθηκε από το 2005 έως το 2012, ο Ιωάννης Παπαπέτρου (12.5π., 4.7ρ.) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (9.5π., 6.6ρ., 1.9τ., 65.6% στα δίποντα).
Στον αντίποδα ο Ερυθρός Αστέρας έχει σε πρώτο πλάνο τον απόντα Τζόρνταν Λόιντ (18.7π., 3.4ασ., 1.4κλ.), τον Τζόνι Ο’ Μπράιαντ (12.3π., 5.2ρ.) και τον Κόρεϊ Γουόλντεν (11.1π., 1.0κλ.).
Προγνωστικά στοιχήματος
Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε στο… ζουμί του στοιχηματικού «δια ταύτα»…
Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να κάνει το λάθος να επαναπαυθεί στις απουσίες του Ερυθρού Αστέρα και συνάμα οφείλει να διαβάσει τους πιθανούς νεωτερισμούς του Ράντοβιτς και να καταθέσει στο παρκέ αμυντική εγρήγορση, σκληράδα, ενέργεια στα ριμπάουντ και καλές εκτελέσεις από τα 6μ.75.
Θεωρώ ότι οι Πράσινοι είναι συνειδητοποιημένοι και τους πιστώνω το διπλό με απόδοση 1.85, ενώ θα αγόραζα και το under των 154.5 πόντων με απόδοση 1.90.
Συμπληρωματικά και χωρίς να θέλω να πάρω κανέναν στον λαιμό μου, έφαγα πάλι μια… φλασιά και θα πόνταρα με το συνεπαγόμενο ρίσκο σε νίκη της οικοδέσποινας Αρμάνι Μιλάνο επί της (αήττητης επί έντεκα συναπτά ματς σε 69 ημέρες) ΤΣΣΚΑ Μόσχας με απόδοση 2.27.
Ο Θεός κι η ψυχή μου!