Σέρχιο Ράμος: Τα καλύτερα των 16 χρόνων με τους “Μερένγκες”
Ο Σέρχιο Ράμος Γκαρθία, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αποτελεί παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα έφτανε η μέρα του “αποχαιρετισμού”; Ένας παίκτης ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ισπανικού συλλόγου, ο φύσει ηγέτης και αρχηγός των “Μερένγκες”, δε θα φορά πια τα λευκά της Ρεάλ.
Οι δύο πλευρές έφτασαν ως την ολοκλήρωση του συμβολαίου του Σεβιγιάνου κεντρικού αμυντικού. Το πώς και το γιατί συνέβη αυτό έπειτα από 16 χρόνια, δεν είναι της παρούσης, διότι στο παρακάτω κείμενο θα εστιάσουμε στην τεράστια καριέρα που πραγματοποίησε ο Ράμος με τους “Μπλάνκος”.
Το Betarades ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης με αφορμή το “αντίο” του παίκτη στη “Βασίλισσα”, σκιαγραφώντας την πορεία του από τη μέρα της μετακίνησής τους από τη Σεβίγια, έως την καθιέρωση στο κέντρο της άμυνας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Από το πρώτο πρωτάθλημα τη σεζόν 2006-07, έως το τελευταίο του 2019-20 και τα τρία διαδοχικά Τσάμπιονς Λιγκ επί ημερών Ζινεντίν Ζιντάν στην τεχνική ηγεσία.
“Με ποιες λέξεις θα καθόριζες την καριέρα σου στη Ρεάλ Μαδρίτης;”, ρώτησε δημοσιογράφος τον Ράμος στην τελευταία του συνέντευξη τύπου στο Βαλδεμπέμπας. “Άφησα την ψυχή μου και τη ζωή του στη Ρεάλ και ελπίζω να με θυμούνται ως ένα πρόσωπο με ακεραιότητα”, απάντησε εκείνος. “Για εμένα το Ράμος – Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πάντα ο τέλειος γάμος”, πρόσθεσε στη συνέχεια.
Το Euro 2020 άργησε έναν χρόνο, αλλά είναι εδώ! Η Stoiximan προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα σε μακροχρόνια στοιχήματα για το νικητή της διοργάνωσης αλλά και πολλά ειδικά παικτών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.
“Σήκωσε” 22 τρόπαια
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας σύλλογος που κάθε χρόνο έχει ως στόχο την κατάκτηση κάθε τίτλου που διεκδικεί. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ράμος έχουν γαλουχηθεί στον πρωταθλητισμό και εξασκούνται κάθε χρόνο στα… βάρη. Στα βάρη ενός τροπαίου και πώς να σηκώνουν περισσότερες κούπες.
Ο παίκτης-σημαία της Ρεάλ, που βρέθηκε στο ίδιο ρόστερ με παίκτες όπως ο Ραούλ, ο Ρονάλντο, ο Κασίγιας, ο Ζιντάν, ο Κριστιάνο Ρονάλντο μεταξύ άλλων, κατέκτησε 22 τρόπαια στη μακρά θητεία του στους “Μπλάνκος”. Συγκεκριμένα, πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα, 2 Κόπα ντελ Ρέι, 4 Σουπερ Καπ Ισπανίας, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 4 Κύπελλα Συλλόγων.
Μονάχα ο Φρανθίσκο Χέντο έχει περισσότερα τρόπαια από αυτόν, καθώς κατέκτησε 23, στη δεκαετία του ‘50 και του 60’. Αγωνίστηκε σε 671 αναμετρήσεις με τη φανέλα τη Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε 101 γκολ! Συγκαταλέγεται στη λίστα των 22 παικτών του μαδριλένικου κλαμπ, με περισσότερα από 100 τέρματα στην καριέρα τους. Ο δεύτερος στη λίστα των αμυντικών με τα περισσότερα γκολ στη Λα Λίγκα, πίσω από το Φερνάντο Ιέρο, που μέτρησε 105!
Η μεταγραφή-ρεκόρ και το γκολ στο “Καραϊσκάκης”
Γεννήθηκε στην πόλη Κάμας της Σεβίγια, στην Ανδαλουσία και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στους “Νερβιονένσες”. Η πρώτη του γεμάτη χρονιά με τη Σεβίγια, ήταν το 2004-05, όταν πραγματοποίησε 42 συμμετοχές συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε 3 τέρματα. Οι 31 εμφανίσεις του στο πλαίσιο του πρωταθληματος, ήταν το “διαβατήριό” του για το ταξίδι στη Μαδρίτη, για λογαριασμό της Ρεάλ, το καλοκαίρι του 2005.
Ανακοινώθηκε από τους “Μερένγκες” του Φλορεντίνο Πέρεθ, στις 31 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, με ποσό ρεκόρ για αμυντικό εκείνη την εποχή, της τάξεως των 27 εκ. ευρώ. Ήταν η πρώτη και μοναδική τη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο, απόκτηση Ισπανού παίκτη, υπό τη προεδρία Πέρεθ.
Στις πρώτες του μέρες στη Ρεάλ, έδειξε ότι δε φοβάται να σηκώσει το βάρος της φανέλας. Ενδεικτικό, ότι ζήτησε να πάρει το νούμερο 4, όπως ο κορυφαίος ίσως αμυντικός των “Μπλάνκος” στην ιστορία, ο Φερνάντο Ιέρο. Η παρθενική του σεζόν στο “Μπερναμπέου” τον βρήκε στο δεξί άκρο της άμυνας (ως μπακ άρχισε την καριέρα του), σημειώνοντας 46 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ.
Το σήμα κατατεθέν του Ράμος, που τον ακολουθεί σε ολόκληρη την καριέρα του έως τώρα, είναι ότι αν και αμυντικός, έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Το πρώτο από τα 101 τέρματα που πέτυχε με τη Ρεάλ, ήταν στο στάδιο “Καραϊσκάκης”!
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2005, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Φάληρο, για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν το 7ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Ραούλ Μπράβο (μετέπειτα παίκτης των Ερυθρόλευκων) εκτέλεσε φάουλ προς την περιοχή και ο Ράμος πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους, για να σκοράρει το 0-1.
Η συνέχεια… γνωστή, με τους Πειραιώτες να φτάνουν σε μια επική ανατροπή κόντρα στη “Βασίλισσα” με τα γκολ των Μπουλούτ και Ριβάλντο και εν τέλει στη νίκη με σκορ 2-1.
Γκολ στο… “ενενήντα και Ράμος”
Στις 16 σεζόν που συμπλήρωσε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μόλις σε μία έπεσε κάτω από τις 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Στην τελευταία. Ολοκλήρωσε τη χρονιά 2020-21 με 21 εμφανίσεις και 4 γκολ. Μόλις 15 στη Λα Λίγκα, με τη δεύτερη χειρότερη να είναι το 2015-16 που κατέγραψε 23. Σε εννέα από τις 16 σεζόν, είχε μόνο στο πρωτάθλημα, πάνω από 30 συμμετοχές!
Μέσος όρος αγώνων ανά σεζόν, 41.9% για τον βιονικό αρχηγό των “Μερένγκες”. Οι 671 εμφανίσεις που πραγματοποίησε με τη Ρεάλ, αποτελούν το τέταρτο καλύτερο νούμερο, πίσω από παίκτες-θρύλους όπως ο ρέκορντμαν Ραούλ Γκονθάλεθ με 741, ο Ίκερ Κασίγιας με 725 και ο Μανόλο Σαντσίς με 710.
Ο Ράμος είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο με τη μπάλα στα πόδια. Η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, τον έκανε στη μετά Ρονάλντο εποχή, μόνιμο εκτελεστή των πέναλτι και των φάουλ που “βλέπουν” εστία. Η πιο παραγωγική χρονιά του στη Μαδρίτη, ήταν η περσινή, καθώς σημείωσε 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Άλλες δύο φορές έως τώρα, είχε διψήφιο αριθμό. Το 2009-10 με 11 τέρματα και το 2016-17 με 10.
Πέτυχε ουκ ολίγα κρίσιμα γκολ. Άλλα έδωσαν νίκες, άλλα σημαντικούς βαθμούς και κάποια από αυτά έδωσαν τρόπαια! Το πιο… “γλυκό” από όλα, ήταν το Μάιο του 2014, στο στάδιο “Ντα Λουζ” της Λισαβόνας. Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ, η Ατλέτικο προηγούνταν 1-0 της Ρεάλ. Το χρονόμετρο έγραφε 92:48. Ο Μόντριτς εκτέλεσε το κόρνερ και ο Ράμος με κεφαλιά, νίκησε τον Τιμπό Κουρτουά για το 1-1. Στην παράταση οι “Μπλάνκος” ήταν σαφώς ανώτεροι και με την ψυχολογία στα ύψη, επικράτησαν με σκορ 4-1 και κατέκτησαν το “Décima”. Δηλαδή, το 10ο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία τους και πρώτο έπειτα από δώδεκα χρόνια.
Αν και αυτό που πέτυχε κόντρα στην Ατλέτικο, χαρακτηρίστηκε μοναδικό, ο Σέρχιο Ράμος το ξανάκανε! Στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με τη Σεβίγια, το Σεπτέμβριο του 2016, στο 90+3’ ισοφάρισε με κεφαλιά για να κάνει το 2-2 και να στείλει και τότε το ματς στην παράταση. Ανάλογη συνέχεια και στον έξτρα χρόνο του συγκεκριμένου ματς, οι “Μερένγκες” επικράτησαν με σκορ 3-2 και κατέκτησαν ακόμα ένα τρόπαιο.
Ένα μήνα μετά, ήταν εκείνος που εκμεταλλεύτηκε το κόρνερ του Τόνι Κρoς στο 90+2’ και… τί πρωτότυπο (;), με κεφαλιά σκόραρε για το 3-2 εναντίον της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, δίνοντας τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του στο πλαίσιο της Πριμέρα Ντιβισιόν.
Έχοντας πάρει φόρα με τα “late goals”, ο Σέρχιο Ράμος πρόσθεσε ακόμα ένα κρίσιμο στην καριέρα του στη Ρεάλ και μάλιστα σε “Κλάσικο”. Την ίδια σεζόν με τα παραπάνω, οι Μαδριλένοι έχαναν από τη Μπαρσελόνα στο “Καμπ Νόου” με 1-0, ώσπου το ματς έφτασε στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας. Στο 90’ ο Σέρχιο Ράμος έβαλε ξανά το κεφάλι του στη φωτιά και μετά από ασίστ του Μόντριτς, ισοφάρισε για το τελικό 1-1, που κράτησε τότε, τους “Μερένγκες” στην κορυφή της κατάταξης.
Κάπως έτσι, η ισπανική εφημερίδα Marca, έγραφε στο πρωτοσέλιδό της στις 4 Δεκεμβρίου το 2016, ότι η Ρεάλ ισοφάρισε το ντέρμπι στο… “ενενήντα και Ράμος”!
Μιλάνο, Κάρντιφ και Κίεβο στο απόγειο της καριέρας του
Το κατόρθωμα της Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ, από το 2016 έως το 2018, είναι το πιο λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας, στην ιστορία της διοργάνωσης και αναμφίβολα στην καριέρα όλων όσοι βρίσκονταν στην ομάδα τη συγκεκριμένη περίοδο.
Για τον Σέρχιο Ράμος ήταν το απόγειο της καριέρας του. Διότι ως αρχηγός των “Μερένγκες” έζησε την απόλυτη ευχαρίστηση να σηκώσει στον ουρανό την κούπα με τα “μεγάλα αυτιά” σε Μιλάνο, Κάρντιφ και Κίεβο.
Επίσης, ήταν καθοριστικός στο τελικό του “Τζουζέπε Μεάτσα”, το Μάιο του 2016, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς σκόραρε στο 15’ για το 1-0 των “Μπλάνκος”. Έγινε τότε, ο πέμπτος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να βρει δίχτυα σε δύο τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως είχαν κάνει ήδη οι Ραούλ, Ετό, Ρονάλντο, Μέσι. Μοναδικός αμυντικός με το συγκεκριμένο επίτευγμα! Για την ιστορία, η Ρεάλ μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, κατέκτησε το 11ο Τσάμπιονς Λιγκ στη διαδικασία των πέναλτι.
Ο επόμενος… τερματικός σταθμός του “τρένου” που είχε κατασκευάσει ο Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν το Κάρντιφ της Ουαλίας, το Μάιο του 2017. Σ’ εκείνο τον τελικό με τη Γιουβέντους (1-4), ο Ράμος δε σκόραρε. Όμως, έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω, καθώς η Ρεάλ δέχτηκε μόλις ένα τέρμα (και τί τέρμα!) από τον Μάριο Μάντζουκιτς για το 1-1. Εκείνο το βράδυ, είχε άλλον πρωταγωνιστή. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στον Ράμος να ανέβει στο βάθρο και να παραλάβει το τρίτο τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του. Ψηφίστηκε μάλιστα, ως ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς, στη διοργάνωση.
Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, κανείς δεν περίμενε από τη Ρεάλ Μαδρίτης να φτάσει εκ νέου στην κορυφή. Κανείς… εκτός από τον Ζιντάν, το Ράμος, τον Μόντριτς, τον Ρονάλντο και την υπόλοιπη παρέα. Το τέλος του ταξιδιού είχε μια αποστολή στο Κίεβο, απέναντι στη Λίβερπουλ του Κλοπ και του Μο Σαλάχ. Όλα τα γκολ για το τελικό 3-1 σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος. Απόλυτος πρωταγωνιστής για τους “Μερένγκες” ο Γκάρεθ Μπέιλ που μπήκε αλλαγή και σκόραρε δύο τέρματα, αρνητικός για τους “Ρεντς” ο Λορίς Κάριους με τις “γκάφες” που κόστισαν δύο γκολ.
Το προσωπικό… έπαθλο του Σέρχιο Ράμος ήταν ότι ψηφίστηκε για δεύτερη διαδοχική σεζόν, ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης. Το κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ που κλήθηκε ως ο “capitán” να σηκώσει στον ουρανό του Κιέβου, ήταν το τέταρτο στην καριέρα του.
“Θυσίασε” το Κύπελλο στους πανηγυρισμούς!
Μέχρι και το τελευταίο τρόπαιο που πανηγύρισε με τη Ρεάλ, το πρωτάθλημα του 2020, είχε εξασκηθεί αρκετά στα… βάρη μιας κούπας! Ωστόσο, δεν ήταν έτσι μερικά χρόνια πριν, όταν του έφυγε από τα χέρια το Κόπα ντελ Ρέι και λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς!
Ένα από τα ευτράπελα στην καριέρα του στη Ρεάλ, αλλά και συνολικά σε πανηγυρισμούς ομάδων για κατάκτηση ενός τίτλου, διαδραματίστηκε το 2011. Οι “Μερένγκες” είχαν επιβληθεί της Μπαρσελόνα στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι εκείνης της χρονιάς, με το τέρμα του Ρονάλντο στο 103’ της παράτασης και ως είθισται μετά το παιχνίδι, ανέβηκαν σ’ ένα πούλμαν με ανοικτή οροφή για να πανηγυρίσουν με τους οπαδούς στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας.
Ο Ανδαλουσιάνος κεντρικός αμυντικός κρατούσε ψηλά το κύπελλο, όμως ο οδηγός του πούλμαν φρέναρε απότομα με αποτέλεσμα το Κύπελλο του Βασιλιά να βρεθεί στο έδαφος και μετέπειτα κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου! Ο Ράμος εξήγησε αργότερα ότι… θυσίασε το τρόπαιο για να μην πέσουν και οι δύο! Για την ιστορία, οι “Μπλάνκος” ζήτησαν να κρατήσουν το… παραλίγο διαλυμένο Κύπελλο ως ενθύμιο, αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, το κράτησε. Εκτίθεται πλέον στο μουσείο της Λα Λίγκα και η Ρεάλ πήρε μια ρέπλικα για το δικό της παλμαρέ.
Ρέκορντμαν στις… κάρτες
Καλά τα ρεκόρ και οι επιτυχίες των τίτλων, όμως ο Σέρχιο Ράμος έχει δεν έχει μόνο υποστηρικτές ως ποδοσφαιριστής! Έχει δεχτεί δριμεία κριτική όλα αυτά τα χρόνια για το στυλ παιχνιδιού του. Σκληρός, με δυνατές μονομαχίες, τάκλιν που δε βρήκαν μπάλα αλλά τα πόδια των αντιπάλων, απλωμένοι αγκώνες και πολλές φορές έφτασε -ή ξεπέρασε- τα αθλητικά όρια.
Ενδεικτικό των παραπάνω, είναι ότι κατέχει την πρωτιά στο αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων κίτρινων και κόκκινων καρτών στα 92 χρόνια που υφίσταται η Πριμέρα Ντιβισιόν. Συγκεκριμένα, έχει αντικρίσει 173 κίτρινες κάρτες και 20 κόκκινες. Περισσότερες από κάθε άλλον στο ισπανικό ποδόσφαιρο!
Ο πρώην πλέον αμυντικός της Ρεάλ, αποβλήθηκε στην αναμέτρηση με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2019-20, πριν την έξαρση του Covid-19. Η εν λόγω κόκκινη κάρτα ήταν η τέταρτη σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και… ισοφάρισε τους Έντγκαρ Ντάβιντς και Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.
Συνολικά, έχει πάρει την άγουσα για να αποδυτήρια νωρίτερα από την ολοκλήρωση των αγώνων, 26 φορές στην καριέρα του. Η δεύτερη εξ αυτών, ήταν στο ματς που σκόραρε το πρώτο του τέρμα με τους “Μερένγκες”. Εναντίον του Ολυμπιακού στο “Καραϊσκάκης”. Οι πέντε ήταν απέναντι στην… αγαπημένη του σε αυτόν τον τομέα, Μπαρσελόνα.
Τέλος, μία από τις άσχημες στιγμές της καριέρας του με τη Ρεάλ, ήταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2018. Αντίπαλος της ομάδας του ήταν η Λίβερπουλ. Προσωπικός τους αντίπαλος, ο Μο Σαλάχ. Φρόντισε να του δείξει με το “καλημέρα” τις προθέσεις του και έπειτα από ένα αχρείαστο και παρατεταμένο τράβηγμα του χεριού του Αιγύπτιου φορ, τον γκρέμισε στο έδαφος.
Το αποτέλεσμα ήταν να βγει ο ώμος του Σαλάχ, να γίνει αναγκαστική αλλαγή στον τελικό και μετέπειτα να χάσει το Μουντιάλ με την εθνική Αιγύπτου.
Με τα καλά του και τα κακά του, αυτός ήταν ο Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας αρχηγός με τα όλα του. Ένας φύσει ηγέτης που όχι μόνο ήξερε να αμύνεται αλλά δε φοβήθηκε ποτέ να βγει μπροστά για την ομάδα, να φωνάξει “παρών” όταν οι “Μερένγκες” τον χρειάστηκαν.
“Αυτό είναι ένα “τα ξαναλέμε” διότι αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψω”, είπε ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης αποχωρώντας από τη “Βασίλισσα”…
Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης