Προσοχή στις τσούχτρες!
Όταν ένας παίκτης παίζει με πολλά calls, τον χαρακτηρίζουμε ως passive, ότι παίζει δηλαδή με παθητικό τρόπο. Βλέποντας τέτοιους παίκτες στο τραπέζι μας, τους θεωρούμε ακίνδυνους, αφού έχουμε μάθει να συνδυάζουμε γενικά τον κίνδυνο με τους επιθετικούς παίκτες. Οι λέξεις “παθητικότητα” και “κίνδυνος” δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.
Αυτό όμως στο πόκερ είναι μια λανθασμένη εντύπωση που μπορεί να βλάψει σημαντικά το stack σου. Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη “επιθετικότητα”, στο μυαλό μας μπορεί να έρθει ένα ντόμπερμαν, μία τίγρης ή ένας γορίλας. Σκεφτείτε όμως για λίγο τις αργές, αλλά πολύ επικίνδυνες τσούχτρες. Αυτές που τα αόρατα πλοκάμια τους μπορεί να φτάνουν και στα δύο μέτρα και αν σε αγγίξουν, μόνο νοσοκομείο σε σώζει. Οι τσούχτρες απλά τριγυρίζουν αργά και μπορεί απλά να βρεθούν στο δρόμο σου. Έτσι παίζουν πόκερ πολλοί παίκτες.
Στο τραπέζι του πόκερ και ειδικά στο online πόκερ, οι επιθετικοί παίκτες τραβάνε την προσοχή των αντιπάλων τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιθετικότητα τους κάνει να ξεχωρίζουν. Θα πρέπει όμως να είμαστε το ίδιο ενήμεροι για την παρουσία στο τραπέζι των παικτών που κάνουν συνεχώς calls, σπάνια επιτίθενται, αλλά καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να κερδίζουν.
Είναι οι παίκτες που θα χαρούν να σου δώσουν όσο σκοινί χρειάζεσαι για να κρεμαστείς. Τους βρίσκεις συνήθως στα χαμηλά stakes και τους αναγνωρίζεις από τα ελάχιστα raises που κάνουν. Αν το flop δεν τους βοηθήσει, κάνουν έυκολα πάσο. Αν όμως δουν ότι τα κρυφά τους φύλλα έχουν σχέση με τα τρία πρώτα κοινά φύλλα, θα συνεχίσουν να ακολουθούν στα πονταρίσματά σου. Αν φτάνοντας στο river αισθάνονται σίγουροι ότι έχουν το καλύτερο φύλλο, τότε και μόνο τότε είναι που θα ποντάρουν δυνατά.
Αυτό το είδος παιξίματος δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης ή κάποια ανεπτυγμένη στρατηγική. Είναι απλά η αυθόρμητη αντίδραση του ανθρώπου που έχει κάποιο καλό φύλλο και θέλει να παίξει χωρίς να ρισκάρει πολλά γιατί φοβάται. Αυτοί όμως που είναι επικίνδυνοι και στους οποίους αναφέρεται αυτό το άρθρο, είναι αυτοί που επιλέγουν να συνεχίσουν στην παρτίδα, μόνο όταν έχουν πιθανότητες να την κερδίσουν, αλλά δεν το κάνουν με επιθετικό τρόπο. Μπορεί να έχουν πολύ καλά φύλλα, αλλά να περιμένουν να φτάσουν στο river για να είναι σίγουροι ότι κερδίζουν. Θα τους μπερδέψεις με τους calling stations, που απλά αρέσκονται να κάνουν call με οποιαδήποτε δύο φύλλα (το γνωστό “any two”), αλλά δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Αυτοί οι παίκτες λοιπόν, λειτουργούν σαν την τσούχτρα, αφού είναι σαν ένα ασπόνδυλο με χαμηλές εγκεφαλικές λειτουργίες, που περιφέρεται από παρτίδα σε παρτίδα και περιμένει κάποιον απρόσεκτο νταή να πέσει πάνω στα υποχθόνια πλοκάμια του γεμάτα δηλητήριο.
Αυτοί οι παίκτες δεν έχουν το κουράγιο να παίξουν επιθετικά και στο μυαλό τους, ο τρόπος τους είναι συντηρητικός. Προσπαθούν να παίξουν με λιγότερο ρίσκο και συτό το μεταφράζουν σε απουσία επιθετικότητας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν επικύνδινοι, αφού δεν θα δώσουν εύκολα κάποιο σημάδι για τη δύναμη του φύλλου τους. Θα φτάσουν απλά στο river και αν εκεί είναι σίγουροι ότι κερδίζουν, τότε είναι που θα ποντάρουν δυνατά. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, είναι αρκετά πιθανό να βρουν κάποιον υπερφύαλλο αντίπαλο που θα έχει εκνευριστεί από το παθητικό τους παιχνίδι και θα τους πληρώσει μεγαλοπρεπώς.
Το online πόκερ είναι γεμάτο από αυτές τις τσούχτρες. Πιο συχνά κολυμπούν σε cash games και κυρίως στα χαμηλά stakes, γιατί τα τουρνουά απαιτούν επιθετικότητα για να τα πας καλά και αυτοί δεν την διαθέτουν.
Προσοχή στους παίκτες-τσούχτρες λοιπόν, αφού στην αρχή μοιάζουν εντελώς ακίνδυνοι, αλλά αν δεν προσαρμοστείς στο παιχνίδι τους, μπορεί να βρεθείς να χάνεις συνεχώς από αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίσεις, είναι να παίζεις επιθετικά preflop, βγάζοντάς τους από το ασφαλές περιτύλιγμα της παθητικότητας και βάζοντάς τους να πάρουν πιο δύσκολες αποφάσεις για μεγαλύτερα ποσά.