Πως να επιτύχεις το “μέγιστο κέρδος”
Όταν λέμε “παίρνεις maximum value” εννοούμε να κερδίζεις το μέγιστο δυνατό από παρτίδες και καταστάσεις θετικών προσδοκιών (positive expectation). Όποτε κερδίζεις μια παρτίδα και αποτυγχάνεις να αποκομίσεις το μέγιστο δυνατό κέρδος, θεωρητικά χάνεις χρήματα.
Το μέγιστο κέρδος δεν είναι κάτι που μπορεί να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια, γι αυτό πρέπει να επιστρατεύουμε την κρίση μας για να υπολογίσουμε πόσα μπορούμε να κερδίσουμε από τον αντίπαλό μας, όταν έχουμε το καλύτερο φύλλο στο χέρι, χωρίς να τον διώξουμε, αλλά και χωρίς να τον αφήσουμε να “την γλιτώσει φτηνά”, χάνοντας value.
Ένα πολύ βασικό παράδειγμα είναι όταν έχεις top set σε ένα flop 5-8-J rainbow (έχεις δηλαδή στο χέρι J-J και το flop δεν έχει δύο φύλλα ίδιου χρώματος). Θα μπορούσες να ποντάρεις το ελάχιστο σε όλους τους γύρους πονταρίσματος, παίρνοντας κάποιο value, αλλά με αυτόν τον τρόπο σπάνια θα κερδίσεις κάποιο μεγάλο pot με τα δυνατά σου φύλλα, εκτός κι αν ο αντίπαλός σου κάνει για κάποιο λόγο raise.
Θα μπορούσες και να κάνεις μεγάλα overbets (*bets μεγαλύτερα από το pot), αλλά έτσι θα δεις συχνά τον αντίπαλό σου να πηγαίνει πάσο νωρίς και θα κερδίζεις έτσι μικρό pot. Στόχος σου λοιπόν πρέπει να είναι να βρεις το ποσό που είναι διατεθειμένος ο αντίπαλος να πληρώσει και που θα σου δώσει το μεγαλύτερο κέρδος κατά μέσο όρο σε αντίστοιχες καταστάσεις, σε βάθος χρόνου.
Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάζεις για να βρίσκεις πόσα πρέπει να ποντάρεις σε αυτές τις περιπτώσεις:
1. Η δύναμη του φύλλου σου σε σχέση με το εύρος των φύλλων του αντιπάλου.
Οι ικανότητές σου στο “διάβασμα” των φύλλων του αντιπάλου, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να βρεις το μέγιστο ποσό που μπορείς να ποντάρεις. Μόνο όταν μπορείς να καθορίσεις με αυτοπεποίθηση το εύρος φύλλων του αντιπάλου σου, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να καταφέρεις να κερδίσεις το μέγιστο δυνατό. Γνωρίζοντας ποια μπορεί να είναι τα φύλλα του αντιπάλου σου, θα μπορείς να γνωρίζεις και πόσα είναι διατεθειμένος να πληρώσει, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρος ότι κερδίζει.
2. Η δύναμη των φύλλων του αντιπάλου σε σχέση με το δικό σου εύρος φύλλων.
Πρέπει να προσπαθείς να μαντέψεις και σε τι εύρος φύλλων σε “βάζει” ο αντίπαλός σου. Έτσι θα μπορείς να παίξεις με τις δικές του προσδοκίες και να τις εκμεταλλευτείς. Πρέπει να σκεφτείς ποια είναι τα χειρότερα φύλλα που θα μπορούσε να έχει ο αντίπαλός μας, με τα οποία θα μπορούσε να κάνει call και πόσο μεγάλο ποντάρισμα είναι διατεθειμένος να πληρώσει, βασισμένος στην δύναμη των δικών του φύλλων σε σύγκριση με τα φύλλα που υποθέτει ότι έχεις.
3. Τα κοινά φύλλα και οι συνδυασμοί τους (board texture – “υφή” κοινών φύλλων)
Αυτά συχνά θα σου πουν αν πρέπει να “επιταχύνεις” το ποντάρισμα (να ποντάρεις πιο δυνατά) ή αν μπορείς να παίξεις και πιο “αργά” όταν πιστεύεις ότι έχεις το καλύτερο φύλλο. Προφανώς αλλάζει ο τρόπος που θα παίξεις με top set σε ένα αδιάφορο board με φύλλα που δεν συνδυάζονται μεταξύ τους (uncoordinated board) και αλλιώς θα παίξεις με top pair σε ένα draw-heavy board (με φύλλα που συνδυάζονται μεταξύ τους σε αρκετούς συνδυασμούς και draws).
4. To στυλ παιχνιδιού του αντιπάλου.
Για κάθε στυλ παιχνιδιού υπάρχει και το ιδανικό στυλ για να αντιμετωπιστεί. Όταν προσπαθείς να αποκομίσεις το μέγιστο κέρδος, μπορεί να χρειαστεί να ποντάρεις δυνατά σε κάθε ευκαιρία έχοντας top pair με αντίπαλο έναν κακό calling station ή μπορεί να παίξεις “αργά” (χωρίς δυνατά bets και raises) απέναντι σε έναν καλό tight-aggressive αντίπαλο (συντηρητικό-επιθετικό), για να προετοιμάσεις την κατάσταση για ένα δυνατό ποντάρισμα στο river ή για να τον προκαλέσεις να μπλοφάρει.
Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα γι αυτό, θα ήταν αν ο αντίπαλός μας κάνει πολύ συχνά 3-bets preflop (κάνει δηλαδή 2ο raise) και συνεχίζει με continuation bet όσο το pot, με μεγάλη συχνότητα, αλλά πάει πολλές φορές πάσο σε 4-bet preflop. Απέναντι σε αυτόν τον παίκτη, ίσως είναι καλύτερα να κάνεις flat call το 3-bet του με Α-Α στο χέρι και να τον αφήσεις να ποντάρει αυτός για σένα στο flop.
5. Position (θέση στη σειρά πονταρίσματος)
Είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο να αποκομίσεις μέγιστο κέρδος όταν έχεις το πλεονέκτημα της θέσης, αφού έχεις την πολυτέλεια να “μιλάς” μετά τον αντίπαλό σου. Το μέγιστο κέρδος με μειονέκτημα θέσης, δεν έιναι εύκολο, αφού συχνά θα παίζεις εντελώς στα τυφλά.
Όταν “μιλάς” πρώτος, ίσως είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια γραμμή, με την οποία θα μπορέσεις να κρατήσεις καλύτερα τον έλεγχο του pot με οριακά φύλλα, με τα οποία θα πόνταρες για μέγιστο κέρδος αν είχες εσύ το πλεονέκτημα θέσης (αν δηλαδή “μιλούσες” εσύ τελευταίος). Με άλλα λόγια, για να κερδίσεις το μέγιστο όντας “εκτός θέσης” (out of position/OOP), θα πρέπει να παίζεις πιο δυνατά φύλλα σε σχέση με το εύρος των φύλλων που θα έπαιζες αν ήσουν ‘in position’ (“μιλούσες” τελευταίος).
6. Τα μεγέθη των stacks
Απέναντι σε παίκτες με μικρά stacks είναι συνήθως εύκολο να αφήσεις αυτούς να κάνουν την δουλειά για σένα. Δεν υπάρχει ανάγκη να σκεφτείς και πολύ για το πως θα αποκομίσεις το μέγιστο κέρδος, αφού καθώς η παρτίδα προχωράει μετά το flop, συχνά θα καταλήξει ούτως ή άλλως σε all in.
Όταν όμως παίζεις με deep stacks, είναι πολύ δυσκολότερο να κάνεις τον αντίπαλό σου να βάλει πολλά στο pot με ένα οριακό φύλλο. Θα έχει πολύ περισσότερα να χάσει και αυτό κάνει συνήθως τους παίκτες να είναι πιο ανήσυχοι και να παίζουν πιο συντηρητικά.
7. Το μέγεθος του pot
Όχι μόνο πρέπει να καθορίζεις τα πονταρίσματά σου σε σχέση με το pot, αλλά πρέπει συχνά να καταστρώνεις ένα σχέδιο ώστε να φέρνεις το pot στο μέγεθος που εσύ θέλεις. Μπορεί για παράδειγμα να ποντάρεις ένα συγκεκριμένο ποσό στο turn, ώστε αν σου κάνουν call, να μείνει ένα all in στο river που θα είναι όσο τα 3/4 του pot.
8. Εικόνα σου στο τραπέζι (table image)
Προφανώς, όσο πιο loose πιστεύουν οι αντίπαλοι ότι είσαι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποκομίζεις μεγάλο value από τα καλά σου φύλλα. Και αντίστροφα, αν η εικόνα σου στο τραπέζι είναι αυτή του πολύ συντηρητικού παίκτη, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να “πληρώνεσαι” τους καλούς σου συνδυασμούς. Πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι η εικόνα σου στο τραπέζι και να την εκμεταλλεύεσαι ανάλογα.
Πως αποκομίζεις value σε πρακτικό επίπεδο
Αφού λάβεις υπ’ όψιν σου τα παραπάνω, πρέπει να πάρεις μια απόφαση με βάση αυτά, για το πως μπορείς να παίξεις ιδανικά για να κερδίσεις το μέγιστο δυνατό απέναντι σε πιο αδύναμα φύλλα. Ας δούμε το παράδειγμα μιας παρτίδας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε μερικές από τις αποφάσεις:
Το σενάριο
Παίζεις σε τραπέζι έξι παικτών, $1/$2 no-limit hold’em. Όλοι έχουν γεμάτα stacks ($200). Ο παίκτης στο big blind είναι αρκετά loose μετά το flop, κάνοντας calls με οριακά φύλλα αρκετά συχνά. Εσύ έχεις δείξει να παίζεις προσεκτικά, έχοντας δείξει καλά φύλλα μέχρι τώρα.
Pre-flop
Είσαι στο cut-off με και κάνεις raise στα $7, ένα στάνταρ raise από late position. Ο παίκτης στο big blind κάνει call και από αυτό δεν μπορείς να βγάλουμε και πολλά συμπεράσματα για το τι κρατάει, εκτός από το ότι δεν κρατάει κάτι πολύ κακό.
Flop (pot $15).
O παίκτης στο big blind κάνει check, εσύ ποντάρεις $12 και αυτός κάνει call. Το flop έχει πολλά draws κι έτσι το slow-play εδώ θα ήταν λάθος. Το check/call που κάνει, σου δείχνει ότι μάλλον κάτι έχει πιάσει, αλλά δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση για το φύλλο του και ίσως προσπαθεί να παίξει ένα μικρό pot με κάποιο οριακό αλλά “έτοιμο” συνδυασμό ή/και με κάποιο draw. Δεν θα πρέπει βέβαια να αποκλείσεις την περίπτωση να προσπαθεί να σε παγιδεύσει με κάτι πολύ καλό.
Turn (pot $39).
O παίκτης στο big blind κάνει check, εσύ ποντάρεις $32 και αυτός κάνει call. Ξέρεις ότι αν κυνηγούσε το χρώμα στο flop, το έβγαλε στο turn, αλλά δεν μπορείς να κάνεις check εδώ δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλό σου να δει δωρεάν το river, καθώς το board είναι πολύ draw-heavy. Με το ποντάρισμα που έκανες δεν έχεις γίνει pot-commited και από τη στιγμή που σου κάνει call, θα πρέπει να πιστεύεις ακόμα ότι τα top two-pair σου είναι ακόμα ο καλύτερος συνδυασμός.
River (pot $103).
O παίκτης στο big blind κάνει check, εσύ ποντάρεις $50, αυτός κάνει call ανοίγοντας κι εσύ κερδίζεις το pot των $203. Μπορεί ο αντίπαλός σου να είχε ένα 9άρι ή Α-Κ; Θα έκανε check στο river αν είχε κέντα ή χρώμα; Απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο, στο συγκεκριμένο σενάριο, θα πρέπει να έχεις θετικές προσδοκίες για το φύλλο σου και να κάνεις ένα μικρό value bet στο river.
Tα φύλλα που σε κερδίζουν εκτός από τα χρώματα και τις κέντες που ήδη αποκλείσαμε, είναι το Q-J και το J-J. Κερδίζεις τα missed straight draws, τα μονά ζεύγη και τα περισσότερα 2-pairs. Με το μικρό bet στο river, ζητάς από τον αντίπαλό σου να κάνει ένα φτηνό call με κάτι που (εκτιμούμε ότι) έχει κάποιο showdown value (έχει κάποια αξία σαν φύλλο στο showdown).
Δίνοντας pot odds καλύτερα κι από 3 προς 1 προκαλείς τον αντίπαλο να κάνει call με πολλά χειρότερα φύλλα από το δικό σου, όπως A-Q, K-Q, J-10 και φύλλα με ένα ζευγάρι που μπορεί να έχουν και ένα σπαθί, όπως το .