Poker Strategy: “Το μέγεθος μετράει”… στα bets

Ανανεώθηκε:

Ο JP Kelly, ο γνωστός επαγγελματίας παίκτης με δύο WSOP bracelets στο ενεργητικό του ανέλυσε, σε πρόσφατη συνέντευξη του, τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει το μέγεθος των πονταρισμάτων του.

Το μέγεθος μετράει

Τον τελευταίο καιρό τα πονταρίσματα έχουν γίνει όλο και πιο μικρά. Όταν ξεκίνησα να παίζω ήταν συνηθισμένο να ποντάρεις τρεις φορές το big blind όμως στις μέρες οι παίκτες κάνουν min raise. Εγώ ξεκίνησα να το κάνω αυτό πριν πολύ καιρό και τώρα δεν μου αρέσει.

Συνήθως στα μεγάλα τουρνουά κάνω raise 2.5 φορές το big blind, ακόμα και τρεις, ιδιαίτερα στην αρχή που είσαι deep στα μεγάλα events. Στην αρχή σε πολλά τουρνουά έχεις 300 big blinds όμως όταν τα ante μπουν στο παιχνίδι το average stack είναι 150 big blinds ενώ στο επόμενο level γίνεται 100.

Επειδή λοιπόν από τα 300 πέφτεις στα 100 big blinds μέσα σε πέντε ώρες πρέπει να αλλάξεις το παιχνίδι σου. Έτσι λοιπόν αλλάζω το μέγεθος του πονταρίσματος με βάση τα stack sizes και όχι με βάση τη δύναμη του φύλλου μου. Αν κάνεις απλά ένα min raise είναι δύσκολο να διαβάσεις τους αδυναμους παίκτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν το οτιδήποτε, όμως με το 2.5x δεν συμβαίνει αυτό. Δεν με ενδιαφέρει που δίνω καλύτερα odds στα blinds να μπουν στην παρτίδα γιατί έχω θέση και είναι ένα καλό σημείο για μένα. Πρέπει να αλλάζεις τα πονταρίσματα σου σε κάθε blind level για να μην μπορούν να σε διαβάσουν οι αντίπαλοι σου.

Η δύναμη της θέσης

Το να βρίσκεσαι εκτός θέσης είναι ακόμα πιο δύσκολο να κερδίσεις μία παρτίδα οπότε κάνω 3-bet περισσότερο από το μέγεθος του pot ενώ αν έχω θέση λιγότερο. Ας πούμε ότι τα blinds είναι 200/400 και κάποιος κάνει raise 1.000, αν είμαι στο big blind θα κάνω 3-bet 3.200 μάρκες ενώ από το button 2.400 με 2.500. Ο σκοπός είναι να μην ενθαρρύνεις τους callers όταν είσαι εκτός θέσης όμως τους θέλεις μέσα με τα καλά σου φύλλα.

Ένα καλό 3-bet απέναντι σε ένα raise είναι περίπου 2.5 φορές το ποντάρισμα του αντιπάλου σου. Σε αρχικά στάδια ίσως κάνω και τρεις φορές απέναντι σε έναν κακό παίκτη, οπότε ποντάρω περισσότερο για να “χτίσω” το pot. Ένα λάθος που κάνουν οι καλοί παίκτες είναι να παίρνουν μικρό value από κακούς παίκτες.

Ο κακός παίκτης θα κάνει call γιατί η απόφαση του θα βασιστεί στη δύναμη του χεριού του και όχι στο ποντάρισμα σου. Αν ποντάρεις περισσότερα preflop μπορείς να δημιουργήσεις ένα μεγάλο pot στα επόμενα street. Απέναντι σε έναν κακό παίκτη ίσως ποντάρω και το pot αφού δεν παίζει ρόλο το ποντάρισμα αλλά κατά πόσο τους αρέσει το φύλλο τους.

Postflop Play

Τα continuation bet γίνονται όλο και πιο μικρά, κυρίως στο μισό με 2/3 του pot. Συνήθως αλλάζω τα πονταρίσματα μου με βάση το board. Αν λοιπόν το board ανοίξει Α-7-2 rainbow θα ποντάρω πολύ λιγότερα σε σχέση με το αν άνοιγε 9-8-4 με δύο μπαστούνια..

Η αλλαγή στο μέγεθος του πονταρίσματος είναι με βάση το board και όχι με τη δύναμη του φύλλου μου. Σε flop Α-7-2 το φύλλο του αντιπάλου δεν μπορεί να βελτιωθεί και τόσο πολύ, έτσι πρέπει να ποντάρεις λιγότερο σε σχέση με το δεύτερο flop όπου υπάρχουν πολλά draws.

Αυτό που πρέπει να κάνει ένας παίκτης είναι να σκέφτεται από πριν την παρτίδα και πως θα ποντάρει σε όλα τα streets. Ακόμα και οι καλοί παίκτες θα ποντάρουν στο flop χωρίς να έχουν σχεδιάσει τίποτα για το turn έχοντας σαν στόχο να κερδίσουν το χέρι σε αυτό το σημείο.

Το να ποντάρεις χωρίς να έχεις ένα σχέδιο είναι πολύ κακό αφού πολλοί παίκτες κάνουν call στο flop από συνήθεια. Θα πρέπει να έχετε πάντα ένα σχέδιο. Το flop είναι ένα βασικό σημείο στο οποίο μπορείτε να χτίσετε το σχέδιο σας. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο ποντάρισμα για να φέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κάνετε semi bluff με flush draw προσπαθείτε να χτίσετε το pot ώστε αν πετύχετε το χρώμα να πληρωθείτε στο μέγιστο.

Αν μπλοφάρετε μπορείτε να πιέσετε τον αντίπαλο σας αν εμφανιστεί η κατάλληλη κάρτα σε turn και river. Πρέπει όμως να προσέξετε να μην μεγαλώσετε πάρα πολύ το pot αν μπλοφάρετε. Κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλο το pot που ο αντίπαλος ακόμα και αν θέλετε να τον διώξετε επειδή μπλοφάρετε παίρνει 4 προς 1 odds για να κάνει το call.

Διαβάστε σωστά τον αντίπαλο σας

Το να μπορείς να διαβάσεις μία παρτίδα είναι σημαντικό αφού μπορείς μέσα από τα bet sizes να καταλάβεις τι έχουν οι αντίπαλοι σου. Το να γνωρίζεις δε τι σημαίνει κάθε ποντάρισμα για τη δύναμη του φύλλου του αντιπάλου σου είναι το ιδανικό σενάριο.

Για παράδειγμα μπορεί να ποντάρουν λίγο με τα άσχημα φύλλα τους και να ποντάρουν το pot με τα καλά φύλλα. Έπαιξα μία παρτίδα στο WSOP Main Event στην έβδομη ημέρα όπου πέταξα Α-Κ σε board A-A-J-9-8 με τον αντίπαλο να ποντάρει στο μέγεθος του pot στο river. Φαινόταν τόσο άνετος στην απόφαση του αυτή. Σκέφτηκα πως αν είχε έναν χειρότερο άσο θα πόνταρε το μισό pot. Αργότερα έμαθα πως είχε Α-8, έτσι έκανα ένα πολύ καλό πάσο.

Το μέγεθος των stacks είναι το κλειδί για τα bet sizes και γι’ αυτό τα πονταρίσματα μειώνονται όσο ανεβαίνουν τα blinds. Ανάλογα με τη θέση, το board και τα stack sizes θα αποφασίσω αν θα ποντάρω πολύ ή λίγο.

Σε συνεργασία με το