Poker Strategy: Τα επικίνδυνα σημεία ενός τουρνουά (Α’)

Ανανεώθηκε:

Ο δρόμος προς την κατάκτηση ενός τουρνουά δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχουν πάρα πολλά επικίνδυνα σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ο Ρος Τζάρβις παρουσιάζει παρακάτω τα σημαντικότερα από αυτά καθώς και τον τρόπο για να τα αποφύγετε. Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου (Β’ Μέρος εδώ):

Είναι πολύ σπάνιο για έναν παίκτη το να χτίσει γρήγορα ένα μεγάλο stack και να φτάσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ή αντίσταση στη νίκη. Συνήθως τo stack σας θα έχει σκαμπανεβάσματα, θα δεχτείτε bad beats και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα σωρό άλλα απαιτητικά σημεία ώστε να φτάσετε στην επιτυχία.

Μέχρι να αποκτήσετε ανάλογες εμπειρίες, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσετε σωστά τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν εκτυλίσσονται σε κρίσιμα σημεία ενός τουρνουά. Ακόμα και οι επαγγελματίες παίκτες πολλές φορές δυσκολεύονται και δεν αντιδρούν σωστά στα επικίνδυνα σημεία που υπάρχουν κρυμμένα στο δρόμο τους. Για αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και το πιο σημαντικό, να μπορείτε να τα αποφύγετε.

1. Το πολύ tight παιχνίδι με μικρό stack

Όταν είστε card dead, short-stacked και τα raises στο τραπέζι διαδέχονται το ένα το άλλο, είναι εύκολο να πηγαίνετε συνεχώς πάσο. Σκέφτεσε ότι κάποια στιγμή θα βρείτε ένα spot για διπλασιάσετε τα 15 big blinds σας και μέχρι να το καταλάβετε έχετε μείνει με πολύ λιγότερα. Πλέον, επειδή μειώθηκε το folding equity που έχετε, πηγαίνετε πάσο ακόμα περισσότερο.

Με το να καθυστερείτε το all-in σας, μειώνεται σημαντικά τις πιθανότητες που έχετε για να ‘επιστρέψετε’ σε ένα υγιές stack. Τα 15 big blinds πρέπει να είναι το όριο, μετά από το οποίο θα πρέπει να ψάχνετε συνεχώς για καλά spots ώστε να βάλετε τς μάρκες σας στο κέντρο. Σίγουρα πρέπει να είστε πιο tight όταν βρίσκεστε σε early positions αλλά ακόμα και με 10 big blinds να θυμάστε ότι έχετε folding equity, κάτι που σε τέτοια σημεία είναι πολύ πιο σημαντικό από την πραγματική δύναμη του φύλλου σας.

Προσπαθήστε να κλέβετε συχνά τα blinds και τα antes. Άλλωστε, κανείς δε βελτιώθηκε από short-stack σε chip leader χωρίς να ρισκάρει αρκετές φορές τις μάρκες του. Μη φοβάστε ότι θα δεχτείτε call. Θα είναι ιδανικό αν έχετε το καλύτερο χέρι όταν αυτό συμβεί όμως να ξέρετε ότι για παράδειγμα, το να βρεθείτε all-in με 76s απέναντι σε ΑΚ για 32 blinds είναι πολύ καλύτερο από το να βρεθείτε all-in με τα αντίστροφα χέρια για 17 blinds.

2. To υπερβολικά aggressive παιχνίδι με μεγάλο stack

Προσωπικά αποτελεί το μεγαλύτερο leak στο παιχνίδι μου. Μερικές φορές μπορεί να βρεθώ με μεγάλο stack σε ένα τουρνουά και μέσα σε λίγα level να αυτοκαταστραφώ, παίζοντας πολλές περισσότερες παρτίδες από όσες θα έπρεπε, κάνοντας αχρείαστα 3-bets και γενικά παρακάνοντάς το με την επιθετικότητα. Είναι γεγονός ότι τα big-stacks παίζουν πιο πολλά χέρια από τους υπόλοιπους αλλά είναι κομβικό να μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία.

Πίσω από κάθε σας κίνηση πρέπει να υπάρχει ένας λόγος, ειδικά όταν μια κίνησή σας είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα μεγάλο pot. Είναι λάθος να σκέφτεστε ότι ένα μεγάλο stack σας υποχρεώνει ή σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε συνεχώς light 3-bets. Πρέπει να έχετε έναν καλύτερο λόγο. Για παράδειγμα αν γνωρίζετε ότι ο αντίπαλος θα σας κάνει 4-bet μόνο με ένα monster ή ότι κάνει call στο 3-bet και μετά κάνει shut-down σε οποιοδήποτε flop δεν του αρέσει.

Έχοντας πολλές μάρκες αποκτάτε ελευθερία στις prflop αποφάσεις σας. Όταν δεχτείτε shove από ένα short-stack με 12 big blinds και κρατάτε ΚQ, θα κάνετε call πολύ πιο εύκολα, σχετικά με την περίπτωση να έπερπε να δεσμεύσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του stack σας.

Η ιδανική στρατηγική όταν έχετε πολλές μάρκες είναι να προσπαθήσετε να παίζετε πολλά pots αλλά όσο το δυνατόν μικρότερα, αποφεύγοντας την έκθεση σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτό είναι ευκολότερο από ότι ακούγεται. Κάντε πολλά μικρά preflop raises έτσι ώστε είτε να κλέψετε τα dead money είτε να βρεθείτε heads-up postflop. Στη συνέχεια μπορείτε να ποντάρετε περίπου το μισό pot στο flop ενώ χρήσιμο είναι να κάνετε double-barrelling σε scare cards που μπορεί να έρθουν στο turn.

Η small ball προσέγγιση είναι πολύ καλύτερη από το να παίρνετε lines που ενέχουν μεγάλη διακύμανση, όπως για παράδειγμα τα light 3-bets και 4-bets preflop ή το triple-barrelling σε οποιοδήποτε board. Βέβαια, η στρατηγική αυτή μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμη από πολύ καλούς παίκτες αλλά και εσείς με τη σειρά σας προσπαθήστε να τους αποφύγετε. Προτιμήστε τους πιο αδύναμους. Ένα μεγάλο stack δεν αποτελεί ‘άδεια’ για να κάνετε ό,τι θέλετε στο τραπέζι, αλλά αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε μετρημένη επιθετικότητα ώστε να διευρύνετε το προβάδισμά σας.

Τέλος Α’ Μέρους

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το