Poker Strategy: Eίσαι ο προπονητής του εαυτού σου
Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει ενδιαφέροντα άρθρα στρατηγικής του Κόρτνεϊ Χάρινγκτον του PocketFives, που αφορούν κυρίως την πνευματική πλευρά του πόκερ, όπως την σωστή αξιολόγηση του παιχνιδιού αλλά και την αναγκαιότητα αποφυγής της γκρίνιας.
Στο πιο πρόσφατο άρθρο ανάλυσης και στρατηγικής του, αναφέρεται σε ένα ακόμη βασικό συστατικό για την επιτυχία ενός παίκτη πόκερ, την αντίληψη. Πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να συνεχίσεις να παίζεις.
Διαβάστε το άρθρο του Χάριγνκτον:
‘Όταν είσαι καυτός, συνέχισε να σουτάρεις” και “ο μόνος τρόπος για να σταμτήσεις ένα κακό σερί είναι να συνεχίσεις να σουτάρεις”. Αυτά είναι τα μότο των σουτέρ στο μπάσκετ, αλλά αντιπροσωπεύουν και το πως έβλεπα τον ρόλο μου σε μία ομάδα μπάσκετ. Ένα καλό σουτ ήταν σε γενικές γραμμές αυτό που μπορούσα να προσφέρω. Εάν βρισκόμουν στο παρκέ, αυτό ήταν για να σουτάρω όποτε είχα την ευκαιρία.
Αν άρχιζα να παίζω φοβισμένα, να διστάζω και να πασάρω ενώ ήμουν ελεύθερος, δεν ήμουν χρήσιμος για την ομάδα και πιθανότατα θα συνέχιζα τα άστοχα σουτ. Μέρος του σουτ είναι ο ρυθμός. Κάθε δισταγμός, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποτυχία.
“Τρέξε άσχημα” σε μερικά sessions στο πόκερ και το παιχνίδι σου θα αρχίσει να μοιάζει με κάποιον που αστόχησε σε 25 συνεχόμενα σουτ και φοβάται ότι αν χάσει και το επόμενο θα βρεθεί εκτός γηπέδου, πιθανότατα μόνιμα.
“Αν σε έχω στο παιχνίδι, σε έχω για να σουτάρεις”, θυμάμαι τον προπονητή μου να μου λέει, όταν δίσταζα. Εκείνες τις περιόδους που δίσταζα, ένιωθα τυχερός αν η μπάλα έφτανε μέχρι το στεφάνι, όχι αν έμπαινε στο καλάθι. Ωστόσο, κατανοώντας ότι ο ρόλος μου στην ομάδα ήταν να σουτάρω και ότι ο προπονητής μου, ήθελε να αναλαμβάνω προσπάθειες, με βοήθησε πνευματικά. Με έκανε να αρχίσω και πάλι να σουτάρω και να βρίσκω ρυθμό, να βάζω μερικά καλάθια και τελικά βρίσκω και πάλι τη φόρμα μου.
Στο πόκερ είσαι ο προπονητής του εαυτού σου. Η απόφαση για το αν θα βρίσκεσαι στο παιχνίδι ή όχι, είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρεις μόνος σου. Μερικές φορές, ένα διάλειμμα για να γυρίσεις φρέσκος, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για επιστρέψεις στη σωστή καατεύθυνση. Αλλά, αν αποφασίσεις να μπεις στο παιχνίδι και πάλι, καντο με σκοπό να πάρεις τις προσπάθειες και τα… σουτ, όπως θα έκανες υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Μην κάνεις πάσο flush draw εκεί που θα έκανες συνήθως call, επειδή δεν έχεις “πετύχει” χρώμα για αρκετή ώρα. Μην φοβηθέις να μπλοφάρεις επειδή σου φαίνεται ότι δέχεσαι call κάθε φορά. Μην κάνεις limp pre-flop επειδή δεν συνδέεσαι σχεδόν ποτέ με το flop, όπως και να’χει.
Αν έχεις ένα στυλ κι ένα σχέδιο που αποδίδουν, μην τα εγκαταλείπεις επειδή είχες κάποια αρνητικά sessions. Προσπάθησε συνεχώς να βελτιώνεις και να μελετάς το παιχνίδι σου, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές, αλλά μην επιτρέψεις σε κινήσεις (plays) που ξέρεις ότι είναι κακές να μπουν στο παιχνίδι σου, απλά και μόνο επειδή “τρέχεις” άσχημα.
Εάν είσαι γενικά ένας επιθετικός παίκτης, ο οποίος ασκεί μεγάλη πίεση στους αντιπάλους του (όπως οι περισσότεροι κερδισμένοι παίκτες) και αρχίσεις να μειώνεις την πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη τους αντιπάλους του, τότε από νικητής, μπορεί να μετατραπείς σε ακόμη έναν παίκτη που τζογάρει, ελπίζοντας σε καλά φύλλα.
Είσαι ο προπονητής του εαυτού σου. Πρέπει να είσαι ικανός να αποστασιοποιήσε και να παίρνεις την απόφαση για το αν πρέπει να βρίσκεσαι ή όχι στο παιχνίδι τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά, αν αποφασίσεις ότι είσαι έτοιμος να παίξεις, τότε καντο σαν να είσαι στη μέση ενός heater.
Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο