Poker Pro (Άρθρο 62ο): Suited connectors
Ο SamGreek μας αναλύει πως πρέπει να παίζουμε όταν έχουμε στο χέρι δύο φύλλα ίδιου χρώματος που μπορούν να «συνδεθούν» σε κέντες, τα λεγόμενα suited connectors. Πολλοί τα υπερεκτιμούν και παίζουν λανθασμένα, χωρίς να δίνουν σημασία σε:
… στο position, στα implied odds, στον αριθμό των αντιπάλων και στο στυλ παιχνιδιού τους.
Πολλοί παίχτες στο Texas Hold’em υπερεκτιμούν εσφαλμένα τα φύλλα που έχουν ίδιο χρώμα κι ιδιαίτερα αυτά που είναι και συνεχόμενα, τα λεγόμενα suited connectors (πχ 5-6 σπαθιά). Αυτά τα φύλλα θα πρέπει να παίζονται υπό ορισμένες συνθήκες για να αποφέρουν κέρδη μακροπρόθεσμα.
Ας δούμε πρώτα τι λένε εντελώς ψυχρά τα νούμερα για τα φύλλα αυτά. Επειδή τα suited connectors είναι drawing hands (δηλαδή αρχικό φύλλο που κυνηγάει βελτίωση είτε με χρώμα είτε με κέντα), σε αντίθεση π.χ. με κάποιο καλό ζευγάρι στο χέρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές τους για βελτίωση στο flop. Έτσι για όλα τα ομόχρωμα φύλλα από 4-5 ως και J-10 η πιθανότητα στο flop να κυνηγάμε:
Α) χρώμα με ένα φύλλο (flush draw) και ταυτόχρονα κέντα σφήνα (gutshot- συνολικά 12 outs) είναι μόλις 1,9% π.χ. να έχουμε 8-9 κούπες και να έρθει flop της μορφής J κούπα-7 σπαθί -3 κούπα,
Β) χρώμα με ένα φύλλο και ταυτόχρονα κέντα πάνω-κάτω ή με διπλή σφήνα (open ended straight draw or double belly buster- συνολικά 15 outs) είναι μόλις 1,08% π.χ. να έχουμε 8-9 κούπες και να έρθει flop της μορφής J-κούπα, 7-σπαθί, 5-κούπα ή της μορφής Α-κούπα, 10-κούπα, 7-καρό.
Αν τώρα πάμε ρέστα pre-flop με οποιοδήποτε suited connector από 4-5 ως J-10 έχουμε πιθανότητα μέχρι και το river να κάνουμε χρώμα (flush) ή κέντα (straight) ή straight flush 14,8%. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα χρήσιμα preflop odds για τα suited connectors:
9-10 καρό –vs– Α-σπαθί J-κούπα: 40%-60%
7-8 κούπες –vs– Α-σπαθί Α-καρό: 23%-77%
J-10 μπαστούνια –vs–3-σπαθί 3-κούπα: 53%-47%
4-5 σπαθιά –vs– Α-καρό 10-σπαθί –vs– Α-μπαστούνι 6-κούπα: 35%-40%-25%
Για να παίξουμε τώρα κερδοφόρα τα suited connectors θα πρέπει να ισχύουν ορισμένες συνθήκες:
Α. Να έχουμε πάρα πολλά chips (deep stack) όχι μόνο εμείς, αλλά κι οι αντίπαλοι που είναι πιθανό να εμπλακούν στην παρτίδα μαζί μας. Αυτό θα αυξήσει τα implied odds (βλ. Poker Pro #4: Pot odds – Implied odds), δηλαδή την αναμενόμενη πληρωμή μας αν τελικά κάνουμε χρώμα ή κέντα ή κάποιο ανέλπιστο για τους αντιπάλους μας full house.
Β. Να έχουμε position, δηλαδή να μιλάμε από τους τελευταίους μετά το flop, κατά προτίμηση με αρκετούς αντιπάλους και χωρίς να έχει γίνει raise preflop. Αυτό μας βοηθάει να δούμε πόσοι και ποιοι αντίπαλοι έχουν μπει στο pot πριν από εμάς, κάτι που θα καθορίσει σημαντικά τα implied odds που έχει το φύλλο μας. Η γνώση μας για το στυλ ενός παίχτη, που πχ φοβάται μήπως κάποιος έχει κάνει χρώμα όταν έρθει κάτω η τρίτη κούπα, είναι σημαντική στη λήψη της απόφασης για το αν συμφέρει να παίξουμε πχ το 8-9 κούπες. Επίσης αν κάποιος από τους παίχτες στα blinds κάνει συχνά μεγάλα raise preflop από τις συγκεκριμένες θέσεις όταν πολλοί μπροστά του κάνουν απλά call το big blind, θα πρέπει να αποφύγουμε να παίζουμε suited connectors. Μετά το flop τώρα, όταν δούμε ότι κάποιος που υποψιαζόμαστε ότι έχει επαφή με το flop ποντάρει νωρίς κι υπάρχουν μετά από αυτόν αρκετοί που βλέπουν αυτό το ποντάρισμα χωρίς raise, έχουμε καλά pot odds να κυνηγήσουμε ένα χρώμα ή μία κέντα. Αν όμως παίζαμε τα suited connectors από κακή θέση κι η σειρά μας να παίξουμε ήταν αμέσως μετά από αυτόν που ποντάρει νωρίς, θα είχαμε μια δύσκολη απόφαση. Αν κάνουμε call κι όλοι οι άλλοι πάνε πάσο θα έχουμε κάνει πιθανότατα λάθος call με μη συμφέροντα odds. Κι αν πάλι κάνουμε call και κάποιος μετά από εμάς κάνει μεγάλο raise θα αναγκαστούμε πιθανότατα να πετάξουμε το φύλλο μας μαζί με τα chips που χαραμίσαμε πριν και μετά το flop.
Γ. Οι αντίπαλοί μας να μην κάνουν «άσχημα» call preflop από οποιαδήποτε θέση με οποιαδήποτε σχεδόν suited φύλλα, όπως π.χ. Q-4 καρό. Στην περίπτωση αυτή αν κάνουμε χρώμα με 6-7 καρό θα χάσουμε πιθανότατα όλα μας τα chips. Θα πρέπει δηλαδή να προσέξουμε το φύλλο μας να μην έχει μεγάλα reverse implied odds (reverse implied odds είναι τα implied odds που έχουν οι αντίπαλοί μας προς εμάς). Όσο μεγαλύτερα σε αξία είναι τα suited connectors τόσο μικραίνουν τα reverse implied odds, απλά από το Q-J και πάνω μειώνεται το άνοιγμά τους στις κέντες, κερδίζουν όμως έδαφος κόντρα σε περισσότερα μεσαία pocket pairs (πχ 9-9, 10-10).
Δ. Σε παιχνίδι heads-up. Είναι πολύ καλά φύλλα για να καμουφλάρονται preflop με κάποιο raise, γιατί πολλές φορές ένα flop με gutshot +2 overcards είναι αρκετά δυνατό φύλλο για να κερδίσει το pot είτε απ’ ευθείας με ποντάρισμα, είτε αν κάνουμε κέντα στα επόμενα φύλλα.
Γενικά τα suited connectors απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και αρκετή εμπειρία ώστε να ζυγίσει κανείς τα παραπάνω κριτήρια κατάλληλα για να λαμβάνει κάθε φορά την πιο συμφέρουσα απόφαση.