Poker Pro (Άρθρο 46ο): Re-steal

Ανανεώθηκε:

Ποιος είπε ότι τα τουρνουά κερδίζονται μόνο με τα καλά φύλλα; O Poker Pro αναλύει στο σημερινό του άρθρο κάποιες στιγμές που πρέπει να περάσετε στην αντεπίθεση έχοντας ως όπλο τα blinds σας…

Στα τουρνουά πόκερ τα blinds παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και η σταδιακή αύξησή τους υποχρεώνει τους παίκτες να παίξουν. Όταν αντιμετωπίζετε ένα raise πριν το φλοπ και είσαστε στα blinds, το πάσο είναι τις περισσότερες φορές η σωστή κίνηση κι αυτό γιατί θα έχετε μειονέκτημα θέσης στη συνέχεια της παρτίδας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν στιγμές κατά την διάρκεια ενός τουρνουά όπου μπορείτε να κερδίσετε μερικές παρτίδες παίζοντας με αντεπιθέσεις από τα blinds.

Στα αρχικά στάδια ενός τουρνουά δεν υπάρχει λόγος να υπερασπίζεστε τα blinds σας. Το ρίσκο είναι μεγάλο, θα «μιλάτε» πρώτοι στη συνέχεια της παρτίδας και τις περισσότερες φορές το ενδεχόμενο κέρδος θα είναι μικρό. Στα μετέπειτα στάδια του τουρνουά όμως, όταν και τα blinds θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ίσως μπορέσετε να δοκιμάσετε την κίνηση που λέμε «re-steal». Αυτό σημαίνει το εξής: είστε στο big blind κάποιος παίκτης από τις τελευταίες θέσεις έχει κάνει raise και εσείς έχετε βάσιμες υποψίες ότι προσπαθεί να «κλέψει» τα blinds και πιστεύετε ότι αν κάνετε re-raise θα πάει πάσο. Αυτό το re-raise σε κάποιον που προσπαθεί να «κλέψει»(“steal”) τα blinds λέγεται «re-steal».

Προσοχή όμως στη θέση του παίκτη που κάνει το αρχικό raise. Αν αυτό έρχεται από early position, καλό είναι να υποθέσετε ότι έχει κάποιο καλό φύλλο και δεν πρέπει να δοκιμάσετε re-steal. Επίσης, υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί και επιθετικοί παίκτες, απέναντι στους οποίους δεν πρέπει να δοκιμάζετε να κάνετε αυτήν την κίνηση, γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι έτοιμοι για «μάχη» ανά πάσα στιγμή. Δεν πρέπει να ψάχνετε για κόντρες, πρέπει να ψάχνετε ευκαιρίες να πάρετε κάποια ποτ.

Όσο πιο κοντά στο button η θέση από την οποία έρχεται το raise, τόσο πιο πιθανό να είναι ποντάρισμα για να κλέψει τα blinds. Όταν λοιπόν είστε στα blinds και δέχεστε raise, θα πρέπει να εκτιμάτε πολύ καλά την κατάσταση πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση. Η σωστή απόφαση εξαρτάται πολύ και από το στυλ παιχνιδιού των αντιπάλων. Αν εσείς αισθάνεστε αδυναμία από τον αντίπαλό σας, βασιζόμενοι σε στοιχεία που έχετε γι αυτόν από προηγούμενες παρτίδες, τότε δοκιμάστε re-raise ακόμα και με πολύ άσχημα φύλλα. Μην το κάνετε όμως με τα ρέστα σας, γιατί δεν είναι σωστό στα τουρνουά να τα ρισκάρετε όλα σε μία μπλόφα. Αν πετύχει η κίνησή σας, θα έχετε πετύχει δύο στόχους. Κατ’ αρχήν θα έχετε αυξήσει το stack σας και επίσης θα έχετε στείλει και ένα μήνυμα στους αντιπάλους σας, ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να σας «κλέβουν» τα blinds.

Το σωστό μέγεθος πονταρίσματος για re-steal, εξαρτάται κυρίως από τα stacks που έχετε εσείς και ο αντίπαλος που έκανε το αρχικό raise. Θα πρέπει να ποντάρετε τόσα ώστε ο αντίπαλός σας να είναι σίγουρος ότι εσείς δεν θα πάτε πάσο αν παίξει τα ρέστα του, αλλά συγχρόνως εσείς να μπορείτε να πάτε πάσο έχοντας αφήσει πίσω, αρκετές μάρκες για να συνεχίσετε. Αν για παράδειγμα, έχετε stack 4000 μάρκες, τα blinds είναι 100-200, και ο αντίπαλός σας με stack 6000 μάρκες κάνει raise στις 600, το σωστό ποντάρισμα για re-steal θα ήταν 1800. Έτσι αν δεχτείτε re-re-raise (το χειρότερο σενάριο) που θα είναι λογικά και all in για εσάς, να μπορείτε να πάτε πάσο μένοντας με αξιοπρεπές stack, συγκριτικά με τα blinds. Στον αντίπαλό σας όμως, ένα τέτοιο ποντάρισμα μοιάζει σαν να είστε διατεθειμένοι να παίξετε ρέστα αν αυτός το θελήσει. Έτσι δεν θα ρισκάρει εύκολα αν δεν έχει κάποιο από τα κορυφαία φύλλα.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας πριν δοκιμάσετε μια τέτοια κίνηση, είναι η εικόνα που έχετε δώσει εσείς στους αντιπάλους σας. Για να πετύχει το re-steal θα πρέπει να έχετε δώσει την εικόνα του συντηρητικού-σφιχτού παίκτη (tight player), ώστε οι αντίπαλοί σας να φοβούνται τα raise που έρχονται από εσάς. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε τον παίκτη που κάνει το αρχικό raise, μήπως πρόκειται για κάποιον «τρελό» αντίπαλο, αυτό που λέμε «maniac». Είναι πολύ άσχημο να δοκιμάζετε το re-steal με Q-10 και να βρεθείτε αντιμέτωποι με Q-J. Θα πρέπει το δοκιμάζετε μόνο απέναντι σε παίκτες που παίζουν αρκετά συντηρητικά ώστε να πάνε πάσο με μέτρια φύλλα όταν αντιμετωπίζουν re-raise.

Υπάρχουν και κάποιες φορές που η σωστή κίνηση όταν αντιμετωπίζετε raise και είστε στα blinds, είναι να κάνετε απλό call. Και πάλι η απόφασή σας θα πρέπει να βασιστεί στην θέση του αντιπάλου που κάνει το raise, το στυλ του παιχνιδιού του, και την αντίληψη που πιστεύετε ότι έχει αυτός για εσάς. Εάν ο αντίπαλός σας είναι πολύ επιθετικός για παράδειγμα κι εσείς έχετε ρηγάδες ή άσσους στο blind, ίσως με μερικά συνεχόμενα call πριν το φλοπ και μετά το φλοπ, να καταφέρετε να του πάρετε όλες του τις μάρκες.

Να θυμάστε πάντα ότι η στάνταρ κίνηση όταν δέχεστε raise και είστε στα blinds είναι το πάσο. Πέραν απ’ αυτό όμως, πρέπει να ψάχνετε και κάποιες ευκαιρίες, όπου με κάποιο δυνατό re-raise θα μπορείτε να υποχρεώσετε τον αντίπαλό σας σε πάσο και να πάρετε έτσι ένα σχετικά μεγάλο ποτ, χωρίς καν να παιχτεί η παρτίδα.
Poker Pro
Poker.gr