Μίλαν – Ίντερ: Το ντέρμπι “della Madonnina” στα καλύτερά του
Μίλαν και Ίντερ. Ίντερ και Μίλαν αν προτιμάτε, συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ιταλία. Μικρή σημασία έχει άλλωστε, ποιά από τις δύο θα μπει πρώτη, αφού μοιράζονται το ίδιο γήπεδο στο Μιλάνο.
Το “Σαν Σίρο” ή “Τζουζέπε Μεάτσα” (ακόμα κι εκεί υπάρχει κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες) ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το τρίτο ντέρμπι “della Madonnina” της αγωνιστικής περιόδου, την Κυριακή (21/02) και ώρα 16:00.
Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πάντα υψηλό, όμως φέτος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε, οι δύο ομάδες του Μιλάνου είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και “μονομαχούν” για το “Σκουντέτο”, κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια. Αμφότερες βρέθηκαν τρόπον τινά στην αφάνεια της Serie A, με τη Γιουβέντους κυρίαρχο να κατακτά διαδοχικά πρωταθλήματα και τις Νάπολι ή Ρόμα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές.
Το προσεχές ντέρμπι “della Madonnina” είναι στα καλύτερά του! Οι “Νερατζούρι” εκμεταλλεύτηκαν τη “γκέλα” της Μίλαν στη Σπέτσια (2-0) την προηγούμενη αγωνιστική και με νίκη επί της Λάτσιο (3-1) εντός έδρας προσπέρασαν τη μισητή αντίπαλο στην κατάταξη, με διαφορά ενός πόντου. Στόχος και των δύο να κατακτήσουν το 19ο τρόπαιο πρωταθλητή στην ιστορία τους.
Το Betarades με αφορμή το υπ’ αριθμόν 228 επίσημο παιχνίδι μεταξύ της Μίλαν και της Ίντερ, κάνει μια αναδρομή σε αγώνες που έμειναν στην ιστορία και παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στο Μιλάνο αγωνιζόμενοι με τη μία ή τη άλλη ομάδα, ώστε να μπείτε στο κλίμα του σπουδαίου ντέρμπι της Λομβαρδίας, στον ιταλικό Βορρά.
Η Stoiximan προσφέρει τεράστια ποικιλία επιλογών για ποντάρισμα στο μεγάλο ντέρμπι. Η Ίντερ πληρώνει σε αποδόσεις διπλασιασμού, ούσα το φαβορί για τους τρεις βαθμούς, ενώ ισοπαλία και νίκη της Μίλαν είναι στο 3.60 και 3.50 αντίστοιχα.
Η… διεθνής Ίντερ που “γεννήθηκε” από τη Μίλαν
Η Μίλαν είναι από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Ιταλίας και της Ευρώπης, με έτος ίδρυσης το 1899, παρότι η ακριβής χρονολογία αποτελεί ακόμα και σήμερα ερωτηματικό. Ο Άλφρεντ Έντουαρντς και ο Χέρμπερτ Κίπλιν δημιούργησαν ταυτόχρονα ένα κλαμπ κρίκετ και ποδοσφαίρου στο Μιλάνο. Από εκεί προέκυψε μετέπειτα η ποδοσφαιρική ομάδα που γνωρίζουμε σήμερα.
Όμως, αυτό που πολλοί πιθανότατα να αγνοούν, είναι ότι από μια κόντρα αναφορικά με την απόκτηση ξένων ποδοσφαιριστών στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της Μίλαν, οδήγησε στη δημιουργία της Ίντερ, το 1908. Το αυθεντικό όνομα των “Νερατζούρι” είναι Internazionale που σημαίνει “διεθνής” και τους επέτρεπε να αποκτούν όσους ξένους παίκτες ήθελαν αντί για κατ’ εξοχήν Ιταλούς.
Ο Τζουζέπε Μεάτσα και η κόντρα της ονομασίας
Ως γνωστόν οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν ως έδρα το ίδιο γήπεδο. Το “Τζουζέπε Μεάτσα”. Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του γηπέδου, από το 1980. Πήρε το όνομά του λίγους μήνες μετά το θάνατο του σπουδαίου Ιταλού επιθετικού, Τζουζέπε Μεάτσα, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα και των δύο αντιπάλων. Ωστόσο, έχει συνδέσει το όνομά του με τους “Νερατζούρι”, αφού μεγαλούργησε τα δεκατρία χρόνια της πρώτης του θητείας εκεί. Από το 1927 έως το 1940 πραγματοποίησε 348 εμφανίσεις και σκόραρε 240 τέρματα.
Όταν άφησε την Ίντερ, ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν οι “Ροσονέρι”, όμως τα δύο χρόνια που έμεινε στην… άλλη πλευρά της πόλης, περιορίστηκε σε 37 εμφανίσεις και μόλις 9 γκολ. Επέστρεψε στην Ίντερ έπειτα από έξι χρόνια (1946-47) για να κλείσει την καριέρα του, καταγράφοντας 17 συμμετοχές και 2 γκολ. Έτσι, οι “Interisti” αγαπούν να αποκαλούν το στάδιο με την επίσημη ονομασία του, όμως οι οπαδοί της Μίλαν προτιμούν το “Σαν Σίρο”, λόγω της περιοχής που επέλεξε ο πρόεδρος τότε της ομάδας, Πιέρο Πιρέλι, να ξεκινήσει την κατασκευή του.
Ποιά θα κατακτήσει το 19ο;
Η φετινή κούρσα για τον τίτλο στη Serie A, έχει “άρωμα” Μιλάνου και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ίντερ είναι στην κορυφή με τη Μίλαν να υπολείπεται ενός πόντου. Αμφότερες θέλουν όσο τίποτα να επιστρέψουν στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Γιουβέντους, με εννέα σερί κατακτήσεις.
Παράλληλα, Ίντερ και Μίλαν θέλουν να προσπεράσουν η μία την άλλη και να πανηγυρίσουν το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Αμφότερες μετρούν 18 κατακτήσεις και το απίθανο στατιστικό είναι ότι σε εγχώριους τίτλους, υπάρχει απόλυτη ισορροπία, με 30 τρόπαια! Για τη Μίλαν είναι 18 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 7 Σούπερ Καπ, ενώ για την Ίντερ 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλο και 5 Σούπερ Καπ. Οι “Ροσονέρι” φυσικά, υπερτερούν σε διεθνείς τίτλους.
Η τελευταία κατάκτηση για τη Μίλαν ήταν το 2011, με τεχνικό τότε, τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Τερμάτισε πάνω από την Ίντερ στην κατάταξη και “έσπασε” το σερί των “Νερατζούρι” που είχαν πέντε διαδοχικά πρωταθλήματα. Για την Ίντερ, η τελευταία χρονιά τίτλου στη Serie A, το 2010, ήταν μια αλησμόνητη πορεία με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος την οδήγησε στο “τρεμπλ”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο (2005-06) από τα πέντε σερί της Ίντερ, ήταν εκείνο που χρεώθηκε από την ομοσπονδία ύστερα από το σκάνδαλο Calciopoli και τον υποβιβασμό της Γιουβέντους.
Υπερτερούν σε νίκες οι “Νερατζούρι”
Μπορεί στα πρωταθλήματα και τους εγχώριους τίτλους να υπάρχει ισοπαλία, όμως η Ίντερ είναι εκείνη που έχει σημειώσει τις περισσότερες νίκες στα μεταξύ τους, επίσημα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 227 αναμετρήσεων σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν συναντηθεί οι δύο ομάδες, η Ίντερ έχει πανηγυρίσει 83 φορές, ενώ η Μίλαν 77. Επίσης, 67 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.
Όσον αφορά το πρωτάθλημα, από καταβολής Serie A, αλλά και πιο πίσω, οι ομάδες έχουν αναμετρηθεί 195 φορές. Οι “Νερατζούρι” μετρούν 74 νίκες έναντι 63ων των “Ροσονέρι”. 58 ματς έληξαν δίχως νικητή. Η Μίλαν έχει περισσότερες νίκες σε Κύπελλο, Σούπερ Καπ, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο φορές πανηγύρισαν “τρίποντο” οι “Ροσονέρι” στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Απρίλιος 2005) και ισάριθμα παιχνίδια ήταν ισόπαλα (Μάιος 2003).
Όπως είναι λογικό, η Ίντερ που μετρά περισσότερες νίκες κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στα γκολ που έχουν σημειωθεί στα ντέρμπι “della Madonnina”. 312 τέρματα υπέρ της Ίντερ “λέει” ο απολογισμός, 304 για τη Μίλαν.
Το πρώτο επίσημο ντέρμπι ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ διεξήχθη τον Ιανουάριο του 1909, με τους γηπεδούχους “Ροσονέρι” να επικρατούν δύσκολα με σκορ 3-2. Φυσικά, από τότε, έχουν καταγραφεί πολλά ενδιαφέροντα σε σκορ παιχνίδια, με διακυμάνσεις, ανατροπές. Η μεγαλύτερη σε έκταση επικράτηση της Μίλαν ήταν το 0-6 το Μάιο του 2001, ενώ για την Ίντερ είχε προηγηθεί (έναν αιώνα πριν) το 0-5 ως τυπικά φιλοξενούμενη, το Φεβρουάριο του 1910. Επίσης, ένα από τα πλέον “χορταστικά” ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, ήταν τη σεζόν 1949-50. Σημειώθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ…. 11 γκολ! Έξι υπέρ της Ίντερ που ήταν η μεγάλη νικήτρια και πέντε υπέρ της Μίλαν.
Ταξιδεύουμε στο χρόνο για 72 έτη και… ερχόμαστε στο σήμερα, τη φετινή αγωνιστική περίοδο, όπου έχουν ήδη διεξαχθεί δύο “derby di Milano”. Τον περασμένο Οκτώβριο η Μίλαν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς απέναντι στη μισητή αντίπαλο Ίντερ, ως τυπικά φιλοξενούμενη με σκορ 1-2, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Απόλυτος πρωταγωνιστής τότε, ήταν ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ο οποίος πέτυχε τα δύο γκολ των “Ροσονέρι” για να μειώσει ο Λουκάκου από το ημίχρονο σε 1-2.
Με το ίδιο σκορ έληξε και το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι φέτος, με τους δύο σκόρερς του Οκτώβρη να είναι εκ νέου πρωταγωνιστές, αλλά… αρνητικοί, λόγω αψιμαχίας στο φινάλε του ημιχρόνου και ανταλλαγή κάποιων… “γαλλικών”! Ο Λουκάκου βέβαια, σκόραρε για το 1-1 στο δεύτερο μέρος, ενώ ο Ιμπραχίμοβιτς είχε ήδη αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Έρικσεν με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 90+7’ έδωσε τη νίκη στην Ίντερ και παράλληλα την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου.
Το ευρωπαϊκό ματς που δεν ολοκληρώθηκε
Πολλές αναμετρήσεις μεταξύ τους θα μπορούσε να μνημονεύσει κανείς, καθώς ένα τέτοιο ντέρμπι, δεν είναι δυνατό να μην έχει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία με αγώνες που “σημάδεψαν” το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ένα από τα τέσσερα μιλανέζικα ντέρμπι που διεξήχθη στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2004-05, ήταν επεισοδιακό. Μίλαν και Ίντερ συναντήθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης και οι “Ροσονέρι” είχαν προβάδισμα από το πρώτο ματς με 2-0.
Στη ρεβάνς με τυπικά γηπεδούχο την Ίντερ, η Μίλαν προηγήθηκε με τον Σεφτσένκο στο 30’, ωστόσο, όταν στο δεύτερο μέρος ακυρώθηκε τέρμα του Καμπιάσο, οι φανατικοί οπαδοί των “Νερατζούρι” δεν το άντεξαν. Πέταξαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, μία από αυτές μάλιστα χτύπησε τον κίπερ Ντίντα. Το παιχνίδι διακόπηκε στο 73ο λεπτό και εν τέλει κατοχυρώθηκε στη Μίλαν με 0-3, η οποία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.
Οι “στρατιώτες” Μαλντίνι και Σανέτι
Δύο από τις κορυφαίες ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως είναι η Μίλαν και η Ίντερ, είναι αναμενόμενο να έχουν καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας τους μέχρι σήμερα, σπουδαίους ποδοσφαιριστές στα ρόστερ τους. Είτε εκείνοι βγήκαν από τα “σπλάχνα” τους, είτε αποκτήθηκαν με μεταγραφή από άλλο σύλλογο. Δύο διαφορετικές περιπτώσεις παικτών, αλλά με ανάλογη πορεία στη μία και στην άλλη ομάδα, αποτελούν οι Πάολο Μαλντίνι και Χαβιέρ Σανέτι. Αμφότεροι έμειναν… μια -ποδοσφαιρική- ζωή στο Μιλάνο και συνέδεσαν τα ονόματά τους με την ιστορία των δύο συλλόγων. Αποτελούν “σημαίες” για τη Μίλαν και την Ίντερ αντίστοιχα, έφαγαν με το “κουτάλι” τα μεγάλα ντέρμπι της πόλης και κατέγραψαν τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλον στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Αγωνίζονταν στην ίδια θέση, στο άκρο της άμυνας, με τη διαφορά ότι ο ένας είναι αριστεροπόδαρος και ο άλλος δεξιοπόδαρος. Ο Ιταλός αριστερός μπακ Μαλντίνι και ο Αργεντίνος δεξιός μπακ Χαβιέρ “μονομάχησαν” δεκάδες φορές στα ντέρμπι “della Madonnina” αφού το αντίθετο πόδι τους έφερνε στην ίδια πλευρά επίθεσης ή άμυνας αντίστοιχα για την εκάστοτε ομάδα.
Ο Μαλντίνι είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στα μεγάλα ντέρμπι του Μιλάνο, καθώς κατέγραψε 56 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ο νυν τεχνικός διευθυντής των “Ροσονέρι” πέρασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μίλαν. Από το 1984 όταν πρωτοεμφανίστηκε έως το 2009 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, πραγματοποίησε συνολικά 647 συμμετοχές και πέτυχε 29 γκολ.
Ο Σανέτι που πλέον κατέχει το πόστο του αντιπροέδρου στους “Νερατζούρι” είναι στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περισσότερες συμμετοχές στα Ίντερ – Μίλαν, με 47. Ο Αργεντίνος που αγωνίστηκε στην Ταγέρες και τη Μπάνφιλντ επίσης, ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ίντερ, το 1995. Από τότε, πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια φορώντας τα “μαυρομπλέ”, με 615 εμφανίσεις και 17 τέρματα. Αμφότεροι, πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 συμμετοχές στις εθνικές ομάδες των χωρών τους.
Ο αρχι-σκόρερ Σεφτσένκο
Οι οπαδοί του αθλήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν την τάση να συνδέονται με τους ποδοσφαιριστές που σκοράρουν. Αυτή είναι και η πανδαισία του ποδοσφαίρου άλλωστε, τα γκολ. Στις μνήμες όλων μένουν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του σκόρερ, οι κραυγές χαράς των συμπαικτών του μπροστά από τις κερκίδες των οπαδών. Δυστυχώς, ένα ακόμα ντέρμπι “della Madonnina” θα είναι σε άδειο γήπεδο. Ωστόσο, ένας ποδοσφαιριστής που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους οπαδούς της Μίλαν και σίγουρα είχε το σεβασμό εκείνων της Ίντερ, ήταν ο Άντρι Σεφτσένκο.
Ο Ουκρανός επιθετικός είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στα ντέρμπι του Μιλάνο, με 14, όλα με τη φανέλα των “Ροσονέρι”. Ο νυν προπονητής της εθνικής Ουκρανίας, πέρασε οκτώ χρόνια στη Μίλαν (σε δύο θητείες), πραγματοποίησε 226 συμμετοχές και σημείωσε 127 τέρματα. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας είναι ο Τζουζέπε Μεάτσα, με 13 γκολ. Σκόραρε τα 12 με τη φανέλα της Ίντερ, αριθμός ρεκόρ για παίκτη των “Νερατζούρι” σε ντέρμπι και ένα με τους “Ροσονέρι”.
Ακολουθούν ο Σουηδός Γκούναρ Νόρνταλ και ο Ιστβάν Νίερς που σημείωσαν από έντεκα με Μίλαν και Ίντερ αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται δύο παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων, όμως ο ένας αγωνίζεται ακόμα. Ο λόγος για τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, που έχει πετύχει 10 γκολ στο σύνολο. Οκτώ τέρματα με τη Μίλαν και δύο με την Ίντερ στο παρελθόν. Ο άλλος παίκτης με δέκα γκολ είναι ο Ενρίκο Καντιάνι, ο οποίος χρίστηκε σκόρερ επτά φορές με τα “Νερατζούρι” και τρεις με τα “Ροσονέρι”. Στην συγκεκριμένη λίστα υπάρχει και το όνομα του Ντιέγο Μιλίτο, ο οποίος πανηγύρισε έξι τέρματα και είναι ένας από τους παίκτες της Ίντερ με χατ-τρικ σε ντέρμπι “della Madonnina”. Για το ίδιο επίτευγμα, συναντάμε και το όνομα ενός άλλου Αργεντινού επιθετικού, που έχει πλέον αφήσει την Ίντερ για την Παρί Σεν Ζερμέν, του Μάουρο Ικάρντι.
Το “πάρε-δώσε” μεταξύ τους
Η λίστα με τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων, κάνοντας το δρομολόγιο Ίντερ-Μίλαν ή το αντίθετο, είναι μακροσκελής και θα μπορούσε να γεμίσει ένα ξεχωριστό κείμενο-αφιέρωμα. Βλέπετε, στο ιταλικό πρωτάθλημα είναι πολύ σύνηθες ένας παίκτης να μεταγράφεται από μία μεγάλη ομάδα σε άλλη. Κάποιοι το έκαναν με ενδιάμεσους σταθμούς στην καριέρα τους, ενώ ορισμένοι έκαναν το… δρομολόγιο απευθείας.
Πρώτος και καλύτερος είναι ο Τζουζέπε Μεάτσα που άφησε την Ίντερ για να μεταγραφεί στη Μίλαν και στη συνέχεια επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη για να κλείσει την καριέρα του. Τα πεπραγμένα του, αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου. Ένας από τους σπουδαιότερους μέσους του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Αντρέα Πίρλο, που είναι πλέον προπονητής στη Γιουβέντους, έπαιξε και στις δύο ομάδες του Μιλάνο. Μετά από μια τριετία στην Ίντερ (1998-2001) και δύο δανεισμούς, πήγε στη Μίλαν όπου έμεινε δέκα χρόνια πραγματοποιώντας 284 εμφανίσεις με 32 γκολ. Αμέσως μετά προέκυψε το Τορίνο και η “Γηραιά Κυρία”. Μόνο… η Ρώμη του ξέφυγε!
Στην ίδια θέση με τον Πίρλο αγωνιζόταν και ο Κλάρενς Σέιντορφ. Γεννημένος στο Σουρινάμ, ο Ολλανδός μέσος πέρασε από Άγιαξ και Ρεάλ Μαδρίτης, προτού προσγειωθεί στο Μιλάνο για την Ίντερ το 2000. Δεν έπιασε στους “Νερατζούρι” κι ύστερα από μια διετία, αποκτήθηκε από τη Μίλαν, όπου έκανε σπουδαία καριέρα για δέκα χρόνια. 300 συμμετοχές και 47 γκολ για τον δυναμικό μέσο στους “Ροσονέρι” και μετά η ήρθε η Μποταφόγκο, όπου έκλεισε την καριέρα του. Λίγο διαφορετικά ήταν τα πράγματα με τον Κριστιάν Βιέρι. Ο Ιταλός επιθετικός αγωνίστηκε σε 13 (!) ομάδες, κυρίως στην χώρα του, με εξαιρέσεις τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Μονακό. Ο “Μπόμπο” Βιέρι που ήταν κάποτε συμπαίκτης του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ίντερ, έπαιξε σε Γιουβέντους, Λάτσιο και το 1999 μεταγράφηκε στους “Νερατζούρι”. Εκεί, ήταν και η καλύτερη εξαετία στην καριέρα του. Σε σύνολο 143 συμμετοχές, πέτυχε 103 γκολ! Την αμέσως επόμενη, πήγε στη Μίλαν όπου σκόραρε μόλις μία φορά σε οκτώ εμφανίσεις.
Λίγοι θα τον θυμούνται, αλλά ο Δανός μέσος Τόμας Χέλβεγκ έπειτα από μια επιτυχημένη πενταετία στη Μίλαν, που ολοκληρώθηκε με 105 συμμετοχές συνολικά, το 2003, πήρε την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της Ίντερ και για μία σεζόν κατέγραψε 23 εμφανίσεις. Επίσης, ο Αντόνιο Κασάνο με πλούσιο ταλέντο αλλά και προβληματικό χαρακτήρα, μπαίνει στη σχετική λίστα, διότι τη διετία 2011-13 έπαιξε πρώτα στη Μίλαν και μετά στην Ίντερ, πετυχαίνοντας από επτά γκολ.
Ξεχωριστή θέση στο μεταγραφικό παζάρι στην Ευρώπη συνολικά, κατέχει ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ρονάλντο, διότι έπαιξε σε Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία και σε Ίντερ και Μίλαν στην Ιταλία. Όσον αφορά την καριέρα του στο ιταλικό ποδόσφαιρο, μεγαλούργησε στην Ίντερ την πενταετία 1997-2002 με 68 συμμετοχές και 47 γκολ, για να ακολουθήσει η μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2007 επέστρεψε στη Serie A για τη Μίλαν, όμως η καριέρα του ήταν ήδη στη δύση της και πέτυχε 9 γκολ σε 23 εμφανίσεις.
Μοναδική περίπτωση και ο Ερνάν Κρέσπο, που έκανε δύο θητείες στην Ίντερ και μία στη Μίλαν, έχοντας αγωνιστεί επίσης σε Πάρμα, Λάτσιο και Τζένοα στην Ιταλία. Μετά την Ίντερ, το 2003 τον απέκτησε η Τσέλσι για μια πενταετία και τον έστειλε με δύο δανεισμούς στη Serie A, σε Μίλαν και μετέπειτα Ίντερ, προτού επιστρέψει μόνιμα για τη δεύτερη θητεία του στους “Νερατζούρι” το 2008. Πραγματοποίησε περισσότερες από 100 συμμετοχές με τις δύο ομάδες του Μιλάνου, συνολικά.
Δεν είναι δυνατόν να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα και ο… τρελο-Μπαλοτέλι. Περίπτωση… Κασάνο κι εκείνος, παρασύρθηκε από το άστατο χαρακτήρα του και δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν. Από μικρός στην Ίντερ, έπαιξε στην πρώτη ομάδα την τριετία 2007-10 και σε 59 εμφανίσεις σκόραρε 20 φορές. Ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι και το 2013 αποκτήθηκε από τη Μίλαν για να σκοράρει 26 τέρματα σε 43 εμφανίσεις σε μία χρονιά.
Ντέρμπι “della Madonnina” και με τις δύο ομάδες, έζησε και ο σπουδαίος Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο 53χρονος πλέον, πρώην διεθνής μεσοεπιθετικός, μετά τη Γιουβέντους επέλεξε τη Μίλαν για τη διετία 1995-97 και κατέγραψε 51 συμμετοχές με 12 γκολ. Μεσολάβησε η Μπολόνια, για να μεταπηδήσει στην Ίντερ τη διετία 1998-2000 και να σημειώσει 11 γκολ σε 42 εμφανίσεις. Κλείνουμε τη λίστα με τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε Ίντερ και Μίλαν, με τον Φραντσέσκο Τόλντο ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία με την Ίντερ για εννέα χρόνια, ενώ προερχόταν από τα τμήματα υποδομής της μισητής Μίλαν. Τον Έντγκαρ Ντάβιντς που δεν “έπιασε” σε Μίλαν και Ίντερ και έκανε σπουδαία καριέρα στη Γιουβέντους, καθώς και τον Πατρίκ Βιειρά, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την Άρσεναλ, όμως πέρασε και δεν ακούμπησε στη Μίλαν και κατέγραψε σχετικά καλές σεζόν στην Ίντερ αλλά και τη Γιουβέντους.
Ο ξεχωριστός κύριος… Ζλάταν!
Ο ένας και μοναδικός Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει ξεχωριστό κομμάτι στο αφιέρωμα, αφού είναι εν ενεργεία παίκτης των “Ροσονέρι”, πρωταγωνίστησε στα δύο φετινά ντέρμπι και αναμένεται στη βασική ενδεκάδα την Κυριακή.
Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να μνημονεύσει κανείς τον Ιμπραχίμοβιτς, είτε είναι κατ’ εξοχήν αγωνιστικοί, είτε εκτός γηπέδων, όπως δηλώσεις κατά κύριο λόγο. Απαντήσεις… “φωτιά” σε δημοσιογράφους, σε αντιπάλους, σε συμπαίκτες. Απ’ όλα έχει το “μενού”, όμως εδώ θα εστιάσουμε σε όσα αφορούν την καριέρα του στην Ιταλία και το ντέρμπι του Μιλάνο.
Ο “αειθαλής” Σουηδός επιθετικός, είναι 39 ετών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της Μίλαν φέτος και μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ σκοραρίσματος του Σεφτσένκο στα ντέρμπι “della Madonnina”.
Το 2006 άφησε τη Γιουβέντους που υποβιβάστηκε λόγω Calciopoli και πήγε στην Ίντερ, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά έχασε το Champions League των “Νερατζούρι” το 2010, γιατί είχε ήδη αποχωρήσει για τη Μπαρσελόνα.
Στη Βαρκελώνη δε μακροημέρευσε, αφού ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν τον εκτίμησε ποτέ γι’ αυτά που μπορούσε να δώσει στους “Μπλαουγράνα” εντός αγωνιστικού χώρου. Γύρισε με δανεισμό το 2011 στο Μιλάνο για λογαριασμό της Μίλαν και κατέκτησε το πρωτάθλημα, σκοράροντας 14 φορές σε 29 αναμετρήσεις. Την επόμενη σεζόν αποκτήθηκε από τους “Ροσονέρι” και ολοκλήρωσε ακόμα μία χρονιά με 28 γκολ σε 32 συμμετοχές, προτού φύγει για το Παρίσι και την Παρί.
Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2019 έμελλε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μίλαν, να ανανεώσει το συμβόλαιό του έξι μήνες μετά και ελπίζει να κατακτήσει το πρωτάθλημα το Μάιο του τρέχοντος έτους. Ίσως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει την καριέρα του ο τεράστιος ποδοσφαιριστής Ιμπραχίμοβιτς. Ή μήπως το ποδόσφαιρο θα ολοκληρωθεί μετά την απόσυρση του Ζλάταν;
Το προσεχές ντέρμπι “della Madonnina” κανείς δε θέλει να το χάσει. Ειδικότερα φέτος, που αναμένεται να κρίνει την πορεία των δύο ομάδων προς τον τίτλο. Το ενδιαφέρον τεράστιο και η ανυπομονησία όσο (δεν) περνούν οι ώρες, μεγαλώνει…
Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης