Λονδίνο δε σημαίνει μόνο Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ

Ανανεώθηκε:
London England statue

Λονδίνο! Μια λέξη είναι. Μια πόλη. Μα την ακολουθούν δεκάδες συναισθήματα. Ίσως κάποιοι είχατε την τύχη να την επισκεφτείτε, ίσως ορισμένοι να ζήσετε για ένα διάστημα εκεί. Ενδεχομένως, κάποιοι αναγνώστες να είστε μόνιμοι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας. 

Ο υπογράφων του άρθρου ανήκει στην πρώτη κατηγορία και αναχωρώντας από το Λονδίνο, είχε μια γλυκόπικρη γεύση να τον συνοδεύει στην πτήση επιστροφής. Γλυκιά, διότι ήταν γεμάτος ενθουσιασμό. Γοητευμένος από τη “μαγεία” αυτής της πόλης, “ερωτευμένος” ίσως! Τόσο πολύ, που… πλησίασε να καταλάβει την ξεχωριστή θέση που κατέχει το Άμστερνταμ στην καρδιά του. Πικρή, γιατί την άφηνε τόσο σύντομα και έπρεπε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Στο Λονδίνο θαρρείς και είναι το κέντρο του κόσμου. Εθνικότητες κάθε λογής, συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό παζλ που μόνο εμπειρίες μπορεί να σε γεμίσει. Άπειρα πράγματα να κάνεις, να δεις. Ένα σωρό… “γηπεδάρες” να επισκεφτείς! Τόσα ντέρμπι να παρακολουθήσεις. Είτε πρόκειται για κάποιο της Πρέμιερ Λιγκ αμιγώς, ένα Άρσεναλ – Τότεναμ ίσως, του βόρειου Λονδίνου είτε ένα Dockers Derby (Μίλγουολ – Γουέστ Χαμ), της νοτιοανατολικής πλευράς της πόλης. Ακόμα κι ένα ντέρμπι του δυτικού Λονδίνου μεταξύ της Μπρέντφορντ και της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς. 

Υπάρχουν άλλωστε πολλές ομάδες που εδρεύουν εκεί. Το Λονδίνο δεν είναι μόνο Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ. Έχει δεκάδες άλλες ομάδες, μερικές από αυτές λιγότερο γνωστές, κάποιες άλλες μάλλον άγνωστες στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ εξελίσσεται σε παράσταση για ένα ρόλο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι οδεύει ολοταχώς προς την επιστροφή της στην κορυφή. Η Stoiximan ωστόσο, προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα σε ειδικά στοιχήματα παικτών ή ομάδων.

Τι ισχύει στην τρέχουσα σεζόν

Την αγωνιστική περίοδο 2020-21, μια σεζόν “χτυπημένη” από τον ιό Covid-19, που όλες οι ομάδες έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα στον οικονομικό κυρίως τομέα, τα στάδια του Λονδίνου δε γεμίζουν. Όμως κάθε -σχεδόν- γωνιά του έχει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα να προσφέρει. Ούτε λίγο ούτε πολύ… 42 ομάδες εκπροσωπούν τη βρετανική πρωτεύουσα σε επαγγελματικές και ημι-επαγγελματικές λίγκες. 

Φέτος, στην Πρέμιερ Λιγκ συμμετέχουν έξι ομάδες του Λονδίνου. Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ συγκαταλέγονται στις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος και όχι μόνο. Ακολουθούν, η πάντα δυνατή ως αντίπαλος Γουέστ Χαμ, η ανταγωνιστική και παραδοσιακά παρούσα στην κορυφαία κατηγορία Κρίσταλ Πάλας και η Φούλαμ που κέρδισε την άνοδο το περασμένο καλοκαίρι και δίνει μάχη παραμονής. Παρεμπιπτόντως, το ρεκόρ συμμετοχής λονδρέζικων ομάδων στην Πρέμιερ Λιγκ, είναι οκτώ, όπως συνέβη τη σεζόν 1989-90. Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Κρίσταλ Πάλας, Γουίμπλεντον, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Μίλγουολ, Τσάρλτον συγκεκριμένα.

Στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Τσάμπιονσιπ, συναντάμε τρεις εκπροσώπους του Λονδίνου.  Ο λόγος για τη Μπρέντφορντ η οποία θα παλέψει για την άνοδο, έστω μέσω των πλέι οφ. Τη Μίλγουολ που τη γνωρίζουν αρκετοί μάλλον λόγω των θερμόαιμων οπαδών που φημολογείται ότι έχει και τέλος την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς που πασχίζει να βρει σταθερότητα και να πλησιάσει στη διεκδίκηση της ανόδου. 

Κατεβαίνοντας μία κατηγορία, στη Λιγκ 1, υπάρχουν δύο ακόμα… πρωτευουσιάνες. Η Γουίμπλεντον και η ιστορική Τσάρλτον που έχει κατακτήσει και τρόπαιο σε… προηγούμενο αιώνα! Στη Λιγκ 2 συμμετέχει μόνο η Λέιτον Όριεντ, μία από τις αρχαιότερες ομάδες του Λονδίνου.

Στη Νάσιοναλ Λιγκ, που είναι ουσιαστικά η πέμπτη κατηγορία ποδοσφαίρου της Αγγλίας, υπάρχουν πέντε ομάδες. Μπαρνέτ, Μπρόμλεϊ, Ντάγκεναμ και Ρέντμπριτζ, Σάτον Γιουνάιτεντ, Γουίλντστοουν. Τη λίστα συμπληρώνουν τρεις ακόμα κατηγορίες (οι δύο χωρισμένες σε δύο και τρεις ομίλους αντίστοιχα) με επιπλέον 25 λονδρέζικους συλλόγους. 

Ειδική αναφορά στην Κρέι Γουόντερερς η οποία ιδρύθηκε το 1860 και είναι ημι-επαγγελματική ομάδα στα νότια της πόλης. Μοιράζεται το γήπεδο με τη Μπρόμλεϊ. Στην ίδια κατηγορία (7η) ανήκουν επίσης οι Ένφιλντ Τάουν, Κινγκστόνιαν, με έτη ίδρυσης πριν το 1900. Αναλόγως και η Άξμπριτζ του δυτικού Λονδίνου, που χρονολογείται ως ιδρυθείσα το 1871 και αγωνίζεται στην όγδοη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι αμιγώς ερασιτεχνικοί σύλλογοι είναι δύσκολο να καταμετρηθούν και να υπάρξει ένας συγκεκριμένος αριθμός.

arsenal team photo premier league

Η πιο επιτυχημένη ομάδα

Ωραία όλα τα παραπάνω, για τον συνολικό αριθμό των ομάδων, ποιά αγωνίζεται πού. Όμως τί γίνεται με τα σημαντικά; Πόσους τίτλους έχει κατακτήσει η καθεμία, ποιά έχει καταφέρει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα; Εν ολίγοις… ποιά είναι η καλύτερη ομάδα του Λονδίνου;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Η Άρσεναλ είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Οι “Κανονιέρηδες” έχουν κατακτήσει 46 τίτλους εντός κι εκτός συνόρων, μεταξύ των οποίων 13 πρωταθλήματα, 14 FA Cup και 16 Community Shield.

Ακολουθεί η Τσέλσι, η οποία μετρά 25 εγχώριους τίτλους και άλλους έξι ευρωπαϊκούς, που τους κάνουν 31. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τότεναμ με 26 τρόπαια συνολικά, τα 23 εντός Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα, έχει 8 FA Cup, 7 Community Shield και μόλις 3 πρωταθλήματα.

Καμία άλλη από τη λίστα δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία, όμως στα ψηλά συναντάμε και τη Γουέστ Χαμ, με οκτώ τίτλους εντός κι εκτός συνόρων. Από τις υπόλοιπες που σήκωσαν κούπα, μονάχα η Φούλαμ έχει και ευρωπαϊκό, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ιντερτότο μία φορά στο παρελθόν. Στους συλλόγους δε που βρίσκονται στη σχετική λίστα, είναι και η Τσάρλτον που έχει πανηγυρίσει ένα FA Cup. Το ίδιο και οι Κλάπχαμ Ρόβερς και Γουίμπλεντον. Η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς επίσης, ένα Λιγκ Καπ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει αναφορά στην Γουόντερερς. Μία ερασιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε το 1859 ως Φόρεστ, στο Άπερ Νόργουντ στα νοτιοανατολικά της πόλης. Πρόλαβε να πανηγυρίσει πέντε FA Cup, προτού διαλυθεί το 1887. Ωστόσο, ιδρύθηκε εκ νέου 120 χρόνια μετά, το 2009, με την έγκριση της οικογένειας Όλκοκ, ως μια ομάδα που θα αγωνιζόταν περιστασιακά για φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Ντέρμπι και… λιγότερο ντέρμπι!

Καταρχάς είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε ομάδες της ίδιας πόλης, όποιο ζευγάρι και να συνθέσουμε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, αποτελεί ντέρμπι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό ορισμένα από αυτά, να έχουν μεγαλύτερη αντιπαλότητα και άλλα να είναι λιγότερο σημαντικά με τις ομάδες και τους οπαδούς να έχουν καλές σχέσεις. 

Το σημαντικότερο όλων, είναι το North London Derby, μεταξύ της Άρσεναλ και της Τότεναμ. Τις χωρίζουν λίγα μόλις χιλιόμετρα στο βόρειο κομμάτι της πόλης και τόσα πολλά αγωνιστικά και μη. Για το συγκεκριμένο ντέρμπι, υπάρχει ήδη ξεχωριστό αφιέρωμα

Η Τσέλσι ως η τρίτη μεγάλη ομάδα της λίστας, συνθέτει δύο North West Derbies με Άρσεναλ και Τότεναμ αντίστοιχα, τα οποία έχουν εξίσου μεγάλη αντιπαλότητα και φανατισμό.

Τεράστια αντιπαλότητα συναντάμε επίσης στο South East Derby, το οποίο συνθέτουν η Γουέστ Χαμ και η Μίλγουολ. Είναι γνωστό και ως Dockers Derby, διότι από νωρίς προέκυψε κόντρα ανάμεσα στους λιμενεργάτες που δούλευαν στις περιοχές γύρω από τον Τάμεση. Η κόντρα των δύο ομάδων είναι από εκείνες που ανέδειξαν το χουλιγκανισμό στα βρετανικά γήπεδα και έχει μεταφερθεί επίσης στον κινηματογράφο, με το γνωστό Green Street Hooligans. Αν κάνατε το λάθος να μην το έχετε δει, μπορείτε να το διορθώσετε πάραυτα! Συστήνεται ανεπιφύλακτα! 

Από ‘κει κι έπειτα, συναντάμε εξίσου μεγάλες κόντρες, οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές, λόγω της χαμηλότερης δυναμικότητας των αντιπάλων, όμως για την τοπική κοινωνία του Λονδίνου θα είναι πάντα ντέρμπι. Ξεχωριστά στο νότιο κομμάτι, όπου εδρεύουν Κρίσταλ Πάλας, Τσάρλτον, Μίλγουολ, Γουίμπλεντον, η τελευταία είναι η… λιγότερο μισητή αντίπαλος για τις περισσότερες.

Στα δυτικά, ο ισχυρός “παίκτης” είναι η Τσέλσι, που αντικειμενικά θεωρεί Τότεναμ, Άρσεναλ ως μεγαλύτερους αντιπάλους. Όμως Φούλαμ, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και Μπρέντφορντ έχουν έξτρα κίνητρο όταν αγωνίζονται εναντίον των “Μπλε”. Τέλος, στο ανατολικό Λονδίνο κάνει κουμάντο από άποψη ιστορίας, η Γουέστ Χαμ. Όμως, η Ντάγκεναμ και Ρέντμπριτζ και η Λέιτον Όριεντ δεν είναι… αδιάφορες στα μεταξύ τους παιχνίδια, ακόμα κι αν δεν είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές.

west ham vs milwall rivarly

Άρσεναλ

Οι “Κανονιέρηδες” είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Λονδίνου από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Από τις πλέον ιστορικές του Νησιού (όχι η ιστορικότερη), ιδρύθηκε το 1886 και κατέχει το ρεκόρ τίτλων από τις ομάδες της πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών, είναι η κάτοχος του ρεκόρ κατάκτησης FA Cup, με 14, απ’ όλες τις ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Επίσης, ήταν η πρώτη ομάδα που έγινε επαγγελματική, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1891. Η Άρσεναλ ήταν επίσης η πρώτη ομάδα του Λονδίνου που κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας. Κορυφαία στιγμή, το αήττητο της σεζόν 2003-04. Στην τροπαιοθήκη της βρίσκεται κι ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1994. 

Τσέλσι

Οι “Μπλε” είναι επίσης μία ομάδα με εκατό και πλέον έτη ιστορίας (1905) και αρκετούς τίτλους. Εμφανίστηκε δε στο προσκήνιο του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά την αγορά των μετοχών από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κατέκτησε τα πέντε από τα έξι πρωταθλήματά της το 2005 κι έπειτα. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της, είναι το Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε το 2012, το οποίο την κάνει τη μοναδική λονδρέζικη ομάδα που έχει πανηγυρίσει την κούπα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Εκτός συνόρων, έχει κατακτήσει επίσης, δύο τρόπαια Europa League, το 2013 και το 2019 καθώς και δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, το 1971 και το 1998. Μοναδική ομάδα επίσης, που έχει αγωνιστεί σε παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. 

Τότεναμ

Οι “Λίλιγουαϊτς” ή αλλιώς τα “Σπιρούνια” τοποθετούνται στους συλλόγους που ιδρύθηκαν πριν από το 1900. Συγκεκριμένα, η ιστορία της ομάδας ξεκινά από το 1882 και μέχρι σήμερα έχει πανηγυρίσει μόλις δύο πρωταθλήματα, αλλά κανένα από την εποχή που ιδρύθηκε η Πρέμιερ Λιγκ με την ονομασία και τη δομή που έχει έως τώρα. Τελευταίος τίτλος γενικά για την Τότεναμ, ήταν ένα FA Cup τη σεζόν 1990-91. Όμως, είναι η πρώτη ομάδα από το Λονδίνο που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1963. Λίγο αργότερα δε, το 1972 και το 1984, κατέκτησε άλλα δύο τρόπαια. 

Γουέστ Χαμ

Τα “Σφυριά” με έτος ίδρυσης το 1895 δεν έχουν πανηγυρίσει πρωτάθλημα Αγγλίας, παρότι είναι από τις ιστορικές ομάδες της κατηγορίας και βρίσκονται -συνήθως- στην Πρέμιερ Λιγκ. Με έδρα το Στράτφορντ του ανατολικού Λονδίνου, αποτελούν έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο για τους μεγάλους και από τα σημαντικότερα επιτεύγματά τους εντός συνόρων είναι η κατάκτηση τριών FA Cup, με το τελευταίο εξ αυτών, το 1980. Ωστόσο, έχουν διακρίσεις και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, αφού κοσμούν την τροπαιοθήκη τους ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1964-65 κι ένα Κύπελλο Ιντερτότο του 1999. 

Κρίσταλ Πάλας

Οι “Αετοί” όπως υποδηλώνει και το σήμα τους, ιδρύθηκαν την ίδια χρονιά με την Τσέλσι, το 1905, όμως η πορεία τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο δεν είναι ανάλογη. Η Κρίσταλ Πάλας εδρεύει στο Σέλχαρστ του νότιου Λονδίνου και ούσα ανταγωνιστική κατά περιόδους, έχει καταφέρει να σημειώσει μεγάλες νίκες απέναντι στα λεγόμενα μεγαθήρια της Πρέμιερ Λιγκ. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κατακτήσει κανένα πρωτάθλημα ή σημαντικό τίτλο από τη μεγάλη κατηγορία. Παρά μόνο πρωταθλήματα στην Τσάμπιονσιπ που έφεραν άνοδο στην κορυφαία λίγκα της χώρας. 

Φούλαμ

Οι “Κότατζερς” είναι η ιστορικότερη ομάδα του Λονδίνου, η οποία παραμένει επαγγελματική. Ιδρύθηκε το 1979 και μάχεται να σταθεροποιηθεί στις υψηλές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εδρεύει στην περιοχή Χάμερσμιθ και Φούλαμ του νοτιοδυτικού κομματιού της πόλης του Λονδίνου και είναι στην ίδια μοίρα με την Κρίσταλ Πάλας. Δηλαδή, δεν έχει κατακτήσει κανέναν σημαντικό τίτλο στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, έχει να υπερηφανεύεται για το Κύπελλο Ιντερτότο, το 2002. 

Μπρέντφορντ

Οι “Μέλισσες” αποτελούν ακόμα μία ιστορική ομάδα του Λονδίνου, με έτος ίδρυσης το 1889. Εδρεύουν στο Μπρέντφορντ, ένα προάστιο στο δυτικό κομμάτι της βρετανικής πρωτεύουσας. Είναι επίσης μία ομάδα δίχως τίτλους, εντός κι εκτός συνόρων, πέραν ορισμένων τοπικού χαρακτήρα. Έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να κερδίσουν την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, δίχως επιτυχία. 

Μίλγουολ

Τα “Λιοντάρια” τοποθετούν το έτος ίδρυσής τους, τέσσερα νωρίτερα από τη Μπρέντφορντ, το 1885. Με έδρα στο Μπέρμοντσεϊ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους του αγγλικού ποδοσφαίρου, μαζί με τη Γουέστ Χαμ. Με παρουσία κυρίως της χαμηλότερες κατηγορίες της χώρας, δεν έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν τίτλο. 

Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς

Οι “Σούπερχουπς” αποτελούν ένα σύλλογο με μακρά ιστορία καθώς ιδρύθηκαν το 1882. Σημείο μηδέν για τη γνωστή και με τα αρχικά ΚΠΡ, είναι η Γουάιτ Σίτι, στο βορειότερο κομμάτι του Χάμερσμιθ και Φούλαμ. Αναμενόμενα, Τσέλσι και Φούλαμ αποτελούν τις μεγαλύτερες αντιπάλους για εκείνη. Σημαντικότερη επιτυχία για την ομάδα με έδρα το “Λόφτους Ρόουντ” (μετονομάστηκε σε Κίαν Πρινς Φαουντέισιον), αποτελεί το Λιγκ Καπ που κατέκτησαν τη σεζόν 1966-67.

Τσάρλτον

Οι “Άντικς” ιδρύθηκαν το 1905 και βρίσκονται ως επί το πλείστον στις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως είναι μια ευρέως γνωστή στο κοινό, ομάδα. Έγινε επαγγελματικός σύλλογος το 1920. Εδρεύει στην πόλη Τσάρλτον, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών, μπορεί να καυχιέται ότι έχει κατακτήσει ένα FA Cup, έστω το μακρινό 1947. 

Γουίμπλεντον

Οι “Ντονς” είναι από τις πιο “νέες” ομάδες που συνθέτουν τη λίστα των… “πρωτευουσιάνων”. Η ίδρυσή τους τοποθετείται το 2002, από πρώην οπαδούς της Wimbledon FC, οι οποίοι δε συμφωνούσαν με τη συγχώνευση με τη Μίλτον Κεϊνς Ντονς. Ο λόγος ήταν ότι έχαναν με αυτή την κίνηση τη φυσική έδρα της ομάδας, το Μέρτον του νοτιοδυτικού Λονδίνου και έπρεπε να “μετεγκατασταθούν” στο Μπάκιγχαμσαϊρ, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά. Με τη νέα σύσταση ως ομάδα, δεν έχει κατακτήσει κάποιον σημαντικό εγχώριο τίτλο. 

Λέιτον Όριεντ

Οι “Ος” είναι η δεύτερη ιστορικότερη ομάδα του Λονδίνου, η οποία και παραμένει επαγγελματική. Ιδρύθηκε το 1881, δύο χρόνια μετά την πρώτη στη σχετική λίστα, Φούλαμ. Δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό σε επιτυχία, όπως έναν εθνικό τίτλο ή κάποια σπουδαία διάκριση, καθώς βρίσκεται συνήθως στις χαμηλές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Συνεχίζοντας χαμηλότερα στις κατηγορίες συναντάμε μικρότερης δυναμικότητας, ημι-επαγγελματικές ομάδες.

Το Λονδίνο, όπως είναι φυσικό, ως πρωτεύουσα με πληθυσμό όσο… μια Ελλάδα περίπου, δεν έχει μονάχα ομάδες στις κορυφαίες λίγκες του ποδοσφαίρου. Εκπροσωπείται από πολλές ακόμα σε όλες τις κατηγορίες και θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκτός από… κέντρο του κόσμου υπό την έννοια των εθνικοτήτων, αποτελεί το κέντρο του ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης