La Liga: Ανασκόπηση πριν την επανέναρξη
Η Ισπανία ήταν μια απ’ τις χώρες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 242 χιλ. κρούσματα και πάνω από 27 χιλ. θάνατοι. Διεξήχθησαν συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν πρέπει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, ωστόσο αν εξαιρεθούν μια-δυο ομάδες, τα περισσότερα κλαμπ ήθελαν να τελειώσουν τη σεζόν στο χορτάρι. Οι αγώνες θα διεξαχθούν δίχως θεατές στις κερκίδες για το προσεχές μέλλον και θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προστατευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το πρόγραμμα των αρχών προβλέπει παιχνίδια σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να «συμπτυχθούν» οι υποχρεώσεις και να τελειώσει η λίγκα σε διάστημα ενός μήνα. Λίγες μέρες λοιπόν πριν την πολυαναμενόμενη επανέναρξη ήρθε η ώρα να κάνουμε μία ανασκόπηση των όσων είδαμε στην κανονική σεζόν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και στο στοίχημα στα επόμενα ματς.
Μπαρτσελόνα (58 βαθμοί)
Πήγε στη διακοπή ως πρωτοπόρος, εκμεταλλευόμενη την εκτός έδρας ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης απ’ την Μπέτις (2-1). Έπειτα από πολλά χρόνια, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν, καθώς τον Ιανουάριο αποχώρησε ο Βαλβέρδε για να έρθει ο Κίκε Σετιέν. Η εικόνα των «μπλαουγκράνα» δε βελτιώθηκε, μάλλον το αντίθετο, η γκρίνια είναι έντονη, μπάλα σοβαρή δεν παίζουν, παρότι έχουν την κορυφαία επίθεση με 63 γκολ και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Μέσι (19 γκολ). Προέκυψαν διαφωνίες στο διάστημα της διακοπής ανάμεσα σε διοίκηση και παίκτες με φόντο περικοπές μισθών, ενώ ο Μέσι κριτίκαρε δημόσια τον πρόεδρο Μπαρτομέου για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.
Ρεάλ Μαδρίτης (56 βαθμοί)
Μοιάζει να αποδίδει καλύτερα απ’ την Μπαρτσελόνα, ωστόσο κάποιες «κρύες» και αναπάντεχες ήττες της έχουν στοιχίσει. Έχασε από Λεβάντε και Μπέτις στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές και μοιραία έχει μείνει δεύτερη στην κατάταξη, νωρίτερα έμεινε στο εντός έδρας 2-2 με τη Θέλτα, το 2-0 επί της Μπάρτσα είναι η μοναδική νίκη των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών για την ομάδα του Ζιντάν. Έχουν καλό κλίμα οι Μαδριλένοι, πιστεύουν πολύ στην κατάκτηση του τίτλου, περιμένουν την γκέλα των Καταλανών. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Μπενζεμά με 14 γκολ και 6 ασίστ, μεγάλος άτυχος ο Αζάρ, που είναι μόνιμα τραυματίας.
Σεβίλλη (47 βαθμοί)
Είναι τρίτη στη βαθμολογία και εκεί θέλει να καταλήξει. Χάνει δύσκολα και κερδίζει συχνότερα εκτός έδρας, έχει εφτά «διπλά», όσα έχει και η Ρεάλ Μαδρίτης, δύο παραπάνω απ’ την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, ο Λοπετέγι κάνει σοβαρή δουλειά, παίρνει πολλά απ’ τους Οκάμπος (10 γκολ) και Ντε Γιονγκ (5 γκολ), βοηθά πολύ και ο ποιοτικός Μπανέγα (6 ασίστ, 2 γκολ).
Ρεάλ Σοσιεδάδ (46 βαθμοί)
Είναι απ’ τις πολύ καλές ομάδες της λίγκας, αποδίδει ποιοτικό ποδόσφαιρο, έχει διαλέξει τακτική πρωτοβουλίας και υψηλών ποσοστών κατοχής. Μπορεί να υποστηρίξει αυτό το μοντέλο με τους παικταράδες Όντενγκαρντ (4 γκολ, 5 ασίστ), Ογιαρθάμπαλ (8 γκολ, 6 ασίστ), Γουίλιαν Ζοσέ (9 γκολ), Πόρτου (7 γκολ, 8 ασίστ), ενώ «ξεπετάχτηκε» και ο 20χρονος επιθετικός, Αλεξάντερ Ισάκ, ο οποίος έκανε «σμπαράλια» τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο (εκτός έδρας πρόκριση 3-4). Είναι μέσα στους στόχους της η Σοσιεδάδ, καθώς διεκδικεί θέση στην τετράδα και έχει προκριθεί στον τελικό Κυπέλλου (κόντρα στην Μπιλμπάο), ο οποίος προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα διεξαχθεί.
Χετάφε (46 βαθμοί)
Ξεκίνησε πολύ άσχημα, με μόλις μια νίκη στις πρώτες εφτά αγωνιστικές, όμως ήταν δεδομένο ότι θα βγάλει αντίδραση, αφού διαθέτει ποιότητα. Πήρε μερικές μεγάλες νίκες, όπως αυτές κόντρα σε Σοσιεδάδ (1-2 εκτός), Μπέτις (1-0 εντός), Μπιλμπάο (0-2 εκτός) και Βαλένθια (3-0 εντός), ωστόσο δεν έχει σταθερότητα. Είχε ρεκόρ 2-1-2 στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, στόχος της είναι η τετράδα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων η εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Παίζει και στην Ευρώπη, καθώς στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ θα αντιμετωπίσει την Ίντερ. Άνχελ (10 γκολ), Μάτα (8 γκολ) και Μολίνα (5 γκολ) «τραβάνε» στην επίθεση, η Χετάφε διαθέτει μια απ’ τις κορυφαίες άμυνες της λίγκας.
Ατλέτικο Μαδρίτης (45 βαθμοί)
Δεν αρέσει η ομάδα του Σιμεόνε. Δεν αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, έχει τρομερά προβλήματα στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι, έχει σκοράρει μόλις 31 γκολ, μια απ’ τις χειρότερες επιδόσεις της λίγκας. Δεν έχει κάνει ποτέ πάνω από τρεις σερί νίκες στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, πήρε μόλις δύο «τρίποντα» στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές (2-4-2), είναι τραγική εκτός έδρας με μόλις τρία «διπλά» σε 13 εξόδους (3-7-3). Αποκούμπι για τους «ροχιμπλάνκος» είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί σημείωσαν τρομερή πρόκριση επί της Λίβερπουλ, περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Απογοήτευση ο Ζοάο Φέλιξ, που δε δείχνει να «κολλάει» στην ομάδα.
Βαλένθια (42 βαθμοί)
Έζησε τρομερή ένταση στην αρχή της σεζόν με την απόλυση Μαρθελίνο και τις αντιδράσεις που έφερε στην πλευρά των παικτών. Ο Θελάδες είχε δύσκολο έργο, καθώς έπρεπε να εμπνεύσει τα αποδυτήρια, μπορεί να πει κανείς ότι εν μέρει τα κατάφερε, καθώς η Βαλένθια πήρε μερικές μεγάλες νίκες (με Μπαρτσελόνα, Μπιλμπάο, Βιγιαρεάλ, Μπέτις), ωστόσο είχε πολλές γκέλες. Τραγικές εκτός έδρας οι «νυχτερίδες», έχουν ρεκόρ 3-3-7, δέχονται γκολ με… το τσουβάλι! Συμμετείχαν στο ματς που «ξεκλήρισε» το Μπέργκαμο κόντρα στην Αταλάντα, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά απ’ τον κορωνοϊό. Στόχος είναι η εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου.
Βιγιαρεάλ (38 βαθμοί)
Τρομερά αλλοπρόσαλλη, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Μπορεί να ρίξει πέντε γκολ στην Μπέτις και να χάσει 1-3 εντός έδρας απ’ τη Θέλτα. Έχει ρεκόρ 11-5-11, πριν τη διακοπή είχε τρεις σερί ήττες από Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπιλμπάο και Λεγανές, θα παλέψει μέχρι τέλους για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έχει μπει μόλις για μια εβδομάδα στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, δεν είναι πειστική και άξια εμπιστοσύνης. Πρώτος σκόρερ είναι ο Μορένο (11 γκολ), ακολουθεί ο Καθόρλα (8 γκολ, 6 ασίστ).
Γρανάδα (38 βαθμοί)
Μέχρι την 11η αγωνιστική ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα, μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ποτέ κάτω απ’ την 11η θέση. Κάνει τρομερή χρονιά από εκεί που δεν το περίμενε ουδείς, ήταν φανταστική μέχρι το φινάλε του Οκτώβρη. Πήρε μόλις πέντε νίκες στις τελευταίες 17 αγωνιστικές, έκανε τρομερή πορεία και στο Κύπελλο, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και αποκλείστηκε οριακά απ’ την Μπιλμπάο. Προσφέρουν πολλοί παίκτες, ξεχωρίζουν οι Πουέρτας, Ματσίς, Φερνάντεθ, Μαρτίνεθ και Βαδίγιο. Έτσι όπως έχει πάει η σεζόν, η Γρανάδα θα παλέψει για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, χωρίς ωστόσο να «καίγεται».
Μπιλμπάο (37 βαθμοί)
Όλη η χρονιά εξαρτάται απ’ την κατάληξη της προσπάθειας στο Κύπελλο (είναι στον τελικό), μιας και στο πρωτάθλημα οι Βάσκοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Έμειναν χωρίς νίκη για 10 αγωνιστικές απ’ τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κερδίζουν πολύ δύσκολα, είναι φαν της ισοπαλίας (10). Κακή η εικόνα της Μπιλμπάο στο επιθετικό κομμάτι, αμυντικά στεκόταν πολύ καλά, είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Είναι στο -8 απ’ την εξάδα και δε δείχνει ικανή να την προλάβει, χρειάζεται μια-δυο νίκες για να εξασφαλίσει οριστικά την παραμονή. Η πιο σπουδαία είδηση στο διάστημα της διακοπής ήταν η απόφαση του Αντούριθ να αποσυρθεί απ’ την ενεργό δράση μετά το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου.
Οσασούνα (34 βαθμοί)
Στην πρώτη χρονιά της επιστροφής στη La Liga, η Οσασούνα θα φτάσει άνετα στην παραμονή. Δε διαθέτει τρομερή ποιότητα, είναι όμως μαχητική και σκληροτράχηλη, χάνει δύσκολα και παίζει πολύ καλά στην έδρα της. Έχει ρεκόρ 5-5-4 στο γήπεδο της, εκεί έχασε μόνο από Ρεάλ Μαδρίτης, Μπιλμπάο, Σοσιεδάδ και Γρανάδα, όλες ομάδες που βρίσκονται πιο ψηλά στη βαθμολογία. Πρωταγωνιστής ο μέσος Τόρες (6 γκολ, 7 ασίστ), ο στράικερ Άβιλα (9 γκολ) και ο μέσος Γκαρθία (6 γκολ, 2 ασίστ).
Μπέτις (33 βαθμοί)
Ακόμη μια χρονιά χαμένη. Ήταν κατώτερη των προσδοκιών, δεν εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα που έχει στο ρόστερ, έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Ο κόουτς Ρούμπι αμφισβητήθηκε εντονότατα, αλλά αντέχει ακόμη στην άκρη του πάγκου, η ομάδα του ήταν μετριότατη και παντελώς ασταθής, κάκιστη στο αμυντικό κομμάτι, χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις σ’ ένα σημείο της μέχρι τώρα σεζόν κατάφερε να κάνει σερί τουλάχιστον δύο νικών. Έχει ρεκόρ 8-9-10 και με 33 πόντους δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αν και λογικά δε θα έχει ζητήματα. Πριν τη διακοπή πήρε την πιο σπουδαία νίκη της σεζόν με το εντός έδρας 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης.
Λεβάντε (33 βαθμοί)
Όσο εκμεταλλεύεται την έδρα της, δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα. Ομάδα που κερδίζει ή χάνει, μετράει τις λιγότερες ισοπαλίες της λίγκας (μόλις τρεις), έχει ρεκόρ 10-3-14. Εντός έδρας σημειώθηκαν οι εφτά νίκες της, μακριά απ’ το γήπεδο της έχει ρεκόρ 3-0-11 και μπορεί να αισθάνεται άσχημα για τη δεύτερη χειρότερη εκτός έδρας άμυνα (28 γκολ παθητικό). Παίρνει πολλά απ’ τους Ροζέρ Μαρτί (11 γκολ), Μπόρχα Μαγιοράλ (5 γκολ) και Ροτσίνα (3 γκολ). Λογικά δε θα κινδυνεύσει.
Αλαβές (32 βαθμοί)
Διαθέτει σκληρή έδρα, εκεί στηρίζεται, μακριά απ’ αυτήν χάνεται. Έχει μαζέψει τους 23/32 πόντους της στο γήπεδο της, εκεί έχει χάσει φέτος μόνο από Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ. Ήταν σε καλό μομέντουμ πριν τη διακοπή, καθώς είχε μόλις μια ήττα στις τελευταίες έξι αγωνιστικές (2-3-1), χρειάζεται άλλες 2-3 νίκες για να αισθάνεται ασφαλής στο θέμα της παραμονής στην κατηγορία. Εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση συνθέτουν οι Λούκας Πέρεθ και Χοσέλου (μαζί έχουν 20 γκολ).
Βαγιαδολίδ (29 βαθμοί)
Ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα, με μόλις δύο ήττες στις πρώτες δέκα αγωνιστικές, όμως στην πορεία έπεσε. Μπορεί να μην έχει βρεθεί ποτέ εντός της τελευταίας τριάδας, ωστόσο η εικόνα της Βαγιαδολίδ δεν είναι πειστική. Είναι πολύ «σκληρή» στο γήπεδο της, εκεί έχει μόλις τρεις ήττες σε 13 ματς (3-7-3), μακριά απ’ αυτό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική (3-4-7). Δυσκολεύεται πάρα πολύ στο επιθετικό κομμάτι (τρίτη χειρότερη επίθεση με 23 γκολ), απέτυχε να βρει δίχτυα στα 8/15 τελευταία ματς πρωταθλήματος. Πρωταγωνιστής είναι ο επιθετικός Σέρχι Γουαρδιόλα (6 γκολ, 2 ασίστ), βοηθά πολύ ο μέσος Όσκαρ Πλάνο (3 γκολ, 2 ασίστ).
Έιμπαρ (27 βαθμοί)
Ήταν η μοναδική ομάδα που εξέφρασε επισήμως ενστάσεις για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, τόσο σε επίπεδο παικτών, όσο και προπονητών. Η ομάδα απ’ τη Χώρα των Βάσκων πήγε με αγκομαχητά στη διακοπή, καθώς είχε μόλις μια νίκη στις τελευταίες εφτά αγωνιστικές (1-2-4), η εικόνα της ήταν κακή, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Διαθέτει την τέταρτη χειρότερη άμυνα της λίγκας, εκτός έδρας έχει τρομερά προβλήματα (ρεκόρ 1-5-7). Με 27 βαθμούς προφανώς θα είναι αγχωμένη μέχρι το φινάλε, βρίσκεται μόλις στο +2 απ’ τη γραμμή του υποβιβασμού.
Θέλτα (26 βαθμοί)
Κάθε χρόνο τα ίδια απ’ τη Θέλτα, που «πληρώνει» κακές επιλογές, φρούδες ελπίδες, ανασφάλεια και απειθαρχία. Η αποχώρηση του κόουτς Εσκριμπά τον Νοέμβριο έφερε στην άκρη του πάγκου τον Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος πάλεψε πάρα πολύ για να κερδίσει θετικά σχόλια. Άργησε να δείξει έργο, ωστόσο η ομάδα της Γαλικίας μαζί του ξεκόλλησε απ’ την τελευταία τριάδα της βαθμολογίας, είχε μόλις μια ήττα στις τελευταίες εννέα αγωνιστικές (2-6-1) πριν τη διακοπή, ήταν πολύ βελτιωμένη αμυντικά (δε δέχτηκε γκολ στα τρία τελευταία ματς). Θα δώσει μάχη για την παραμονή, το πρόγραμμα της μέχρι το φινάλε δεν είναι κακό.
Μαγιόρκα (25 βαθμοί)
Στηρίζεται κυρίως στην έδρα της η Μαγιόρκα, «όπλο» που πλέον χάνει λόγω της απουσίας του κόσμου. Στο νησί έχει ρεκόρ 6-2-6, όμως είναι ανύπαρκτη μακριά απ’ αυτό με ρεκόρ 1-2-10 και επιμέρους σκορ 12-30 (είναι η χειρότερη εκτός έδρας άμυνα). Ήταν μέσα-έξω στη ζώνη του υποβιβασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές ήταν σταθερά 18η, πάντως πήρε δύο νίκες στις τελευταίες τέσσερις κόντρα σε Αλαβές (1-0) και Έιμπαρ (1-2). Θα είναι έκπληξη αν παραμείνει στην κατηγορία.
Λεγανές (23 βαθμοί)
Απ’ τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς. Μια ομάδα που πέρυσι έκανε εξαιρετική πορεία, φέτος έδειχνε ανίκανη να κερδίσει. Πήρε την πρώτη νίκη στο τέλος Οκτωβρίου, αμέσως μετά την παραίτηση του κόουτς Πελεγρίνο. Ο έμπειρος Αγίρε έστρωσε την κατάσταση, μετά τον Δεκέμβρη η Λεγανές έχει μόλις τρεις ήττες και βελτίωσε την εικόνα της, πήγε στη διακοπή έπειτα από σπουδαίο εκτός έδρας 1-2 επί της Βιγιαρεάλ. Είναι σταθερά εντός της ζώνης του υποβιβασμού απ’ την αρχή της σεζόν, ωστόσο πλέον βρίσκεται σε απόσταση «βολής» απ’ την παραμονή.
Εσπανιόλ (20 βαθμοί)
Εκκωφαντική αποτυχία και τρομερή απογοήτευση η Εσπανιόλ, είναι ουραγός περίπου απ’ τα μέσα της σεζόν και θεωρείται πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Είχε να διαχειριστεί δύο «καρπούζια», αφού μέχρι τον Φεβρουάριο έπαιζε στην Ευρώπη, οι νίκες στο πρωτάθλημα έρχονται με το… σταγονόμετρο, είναι μόλις τέσσερις σε 27 παιχνίδια (4-8-15). Διαθέτει τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας (46 γκολ παθητικό), τον Δεκέμβριο τα «έσπρωξε χοντρά» για να πάρει τους Ντε Τομάς (επιθετικός) και Καμπρέρα (στόπερ), ο πρώτος βοήθησε πολύ με τέσσερα γκολ σε έξι εμφανίσεις. Τραγική εντός έδρας η Εσπανιόλ, έχει μόλις μια νίκη, την πήρε τον Φεβρουάριο! Είναι στο -6 απ’ την παραμονή, χρειάζεται τουλάχιστον 17-18 βαθμούς σε 11 αγωνιστικές για να σωθεί, κάτι που μοιάζει σχεδόν απίθανο.