*Οι δύο ομάδες έδωσαν τρεις αναμετρήσεις στο παρελθόν, όλες έλαβαν χώρα στο Κατάρ. Μετρούν από μία νίκη σκοράροντας συνολικά από έξι γκολ. Τον Οκτώβριο 2018 το Κατάρ επικράτησε με 4-3 σε φιλική αναμέτρηση του Ισημερινού.
*Το Κατάρ συμμετέχει για πρώτη φορά στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, παράλληλα αποτελεί την πρώτη αραβική χώρα που το διοργανώνει. Θέλει να αποφύγει να γίνει μόλις η δεύτερη διοργανώτρια που γνωρίζει τον αποκλεισμό από τους ομίλους, μετά τη Νότια Αφρική το 2010.
*Στις τέσσερις τελευταίες εναρκτήριες αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκαν συνολικά 17 γκολ (4,25 ανά παιχνίδι). Για πρώτη φορά από το 1982 η σημερινή θα διεξαχθεί ημέρα Κυριακή.
*Μόλις μία από τις δέκα τελευταίες αναμετρήσεις του Ισημερινού στο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώθηκε ισόπαλη (τέσσερις νίκες, πέντε ισοπαλίες): Αυτή με την Γαλλία στη φάση των ομίλων (0-0) το 2014.
*Σύμφωνα με tweet του δημοσιογράφου Αμζάντ Ταχά, ο οποίος συνεργάζεται με την Daily Mail, το Κατάρ δωροδόκησε οκτώ ποδοσφαιριστές του Ισημερινού με 7,4 εκ. δολάρια για να γνωρίσουν την ήττα στη μεταξύ τους αναμέτρηση με 1-0 στο δεύτερο ημίχρονο.
Δείτε τα Προγνωστικά Μουντιάλ 2022
ΚΑΤΑΡ
Προηγούμενο ματς: Επικράτησε με 1-0 της Αλβανίας σε φιλική αναμέτρηση. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Αλμόζ στο 37′.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κατάρ δίνει το παρών στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου! Προκρίθηκε ως διοργανώτρια χώρα, άσχετα που τερμάτισε στην κορυφή του 5ου ομίλου στα προκριματικά της ζώνης Ασίας συγκεντρώνοντας 22 βαθμούς (7-1-0/ 18-1 τα γκολ), τέσσερις περισσότερους από το Ομάν και 15 από την Ινδία. Στην ποδοσφαιρική ιστορία του το Κατάρ μετράει την κατάκτηση του Ασιατικού Κυπέλλου 2019 επικρατώντας με 3-1 της Ιαπωνίας στον τελικό.
Παράλληλα τρεις κατακτήσεις του Κυπέλλου Εθνών του Κόλπου (1992, 2004, 2014), ενώ στην τελευταία διοργάνωση που συμμετείχε, το Αραβικό Κύπελλο, τερμάτισε στην 3η θέση επικρατώντας της Αιγύπτου στη διαδικασία των πέναλτι. Από τις αρχές Ιουλίου 2017 στην τεχνική ηγεσία του Κατάρ βρίσκεται ο Φέλιξ Σάντσεθ. Ο 46χρονος Ισπανός ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ενώ έχει περάσει από τα τμήματα Κ19, Κ20 και Κ23 του Κατάρ στο παρελθόν.
Σε 70 αναμετρήσεις μετράει 36 νίκες, 13 ισοπαλίες και 21 ήττες και γκολ 116-85. Στην αποστολή που επέλεξε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 συμπεριλήφθηκαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται μόνο στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αρχηγός κι αστέρι αποτελεί ο 31χρονος επιθετικός Ελ Χαϊντός με 169 συμμετοχές και 36 γκολ, άλλοι τέσσερις έχουν τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο: Πρόκειται για τους Χασάν (ΑΜ, 130/15), Μπουντιάφ (ΜΕ, 115/6), Χατέμ (ΜΕ, 107/11) και Κούκι (ΑΜ, 105/20).
“Είναι μία πολύ σημαντική μέρα για εμάς, είναι μία ιστορική στιγμή για τους παίκτες και όλο το επιτελείο. Έχουμε κάνει μία γιγάντια επένδυση σε αυτή τη χώρα, ελπίζω τώρα να μπορέσουμε να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο, το άθλημά μας, και μιλάμε για το χορτάρι”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Κατάρ που απαντώντας σε ερώτηση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μη σεβασμό της διαφορετικότητας στη χώρα είπε: “Έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτό το πράγμα, κατά τη γνώμη μου υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση.”
ΚΑΤΑΡ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
*Επικράτησε στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις που έδωσε στο “Al Bayt” με διαφορά γκολ 9-0.
*Κράτησε το μηδέν στα 3/4 τελευταία παιχνίδια της.
*Under 2,5 στα 3/4 τελευταία παιχνίδια της.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Προηγούμενο ματς: Αναδείχθηκε ισόπαλος (0-0) με το Ιράκ σε φιλική αναμέτρηση. Ο Πλάτα αστόχησε σε πέναλτι στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων για τον Ισημερινό.
Μετά την απουσία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Ισημερινός θα δώσει κανονικά το παρών σε αυτό του Κατάρ γράφοντας την τέταρτη σχετική συμμετοχή του. Στις τρεις που προηγήθηκαν αποκλείστηκε από τον όμιλο δύο φορές (2002, 2014) και έφτασε μέχρι τους “16” το 2006, όταν τέθηκε νοκ άουτ από την Αγγλία χάρη σε γκολ του Μπέκαμ (1-0). Συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς (7-5-6/ 27-19 τα γκολ) τερμάτισε στην 4η θέση των προκριματικών στη ζώνη Νότιας Αμερικής, στο +2 από Περού και +3 από Κολομβία.
Υπήρξε κίνδυνος μη συμμετοχής του στα γήπεδα του Κατάρ, μετά από ένσταση που κατέθεσε η Χιλή αναφέροντας πως ο Μπάιρον Καστίγιο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά επειδή γεννήθηκε στην Κολομβία. Η υπόθεση πήγε στο CAS που θεώρησε τον 24χρονο ακραίο αμυντικό υπήκοο του Ισημερινού, από τον οποίο θα αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Παράλληλα του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων για χρήση εγγράφου που περιείχε ψευδείς πληροφορίες.
Ο πολύπειρος Γκουστάβο Αλφάρο συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία του Ισημερινού από τα τέλη Αυγούστου 2020 με απολογισμό 11-13-8 και γκολ 40-32 σε 32 αναμετρήσεις. Στο παρελθόν ο 60χρονος Αργεντινός εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε Μπόκα Τζούνιορς, Ουρακάν, Χιμνάσια, Τίγκρε, Άρσεναλ Σαραντί, Ροσάριο Σεντράλ, Σαν Λορέντσο και Κίλμες. Κατέκτησε τρεις τίτλους με την Άρσεναλ Σαραντί και δύο με την Μπόκα Τζούνιορς.
Δέκα ποδοσφαιριστές από αυτούς που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες: Ξεχωρίζουν οι Χινκαπιέ (ΑΜ, 21/1), Εστουπινιάν (ΑΜ, 28/3), Πλάτα (ΜΕ, 30/5) και Βαλένσια (ΕΠ, 74/35) των Λεβερκούζεν, Μπράιτον, Βαγιαδολίδ και Φενερμπαχτσέ, αντίστοιχα. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
*Η καλύτερη πορεία του Ισημερινού στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε το 2006, όταν έφτασε μέχρι τη φάση των “16”. Στην εναρκτήρια αναμέτρησή του είχε επικρατήσει της Πολωνίας με 2-0.
*Κράτησε το μηδέν στα έξι τελευταία παιχνίδια της.
*Under 2,5 στα επτά τελευταία παιχνίδια της.