Η βελτίωση, το γκολ που του λείπει και το λάθος του Βιτόρια
Ο Παναθηναϊκός έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του με τον Ατρόμητο. Μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ είχε δημιουργηθεί το ιδανικό σενάριο για να τελειώσει ο πρώτος γύρος.
Πέταξε το ιδανικό σενάριο
Με ένα 4Χ4 με την αλλαγή προπονητή στο πρωτάθλημα που θα έφερνε τον Παναθηναϊκό μόνο στην 2η θέση, στο -2 απο τον Ολυμπιακό.
Τεράστιο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς, την κατάσταση που επικρατούσε επί Αλόνσο.
Σε ένα παιχνίδι που έλεγχε απόλυτα ο Παναθηναϊκός, χωρίς να νιώσει καμία απολύτως πίεση πέταξε δύο βαθμούς. Σε αγώνα που κυριάρχησε, με 2,1-0,3 xgoals κατάφερε να πετάξει δύο βαθμούς που δεν του περισσεύουν.
Υπάρχει ξεκάθαρη βελτίωση
Η αλήθεια είναι, πως αν ο Ουναχί δεν είχε χάσει την μπάλα, αν είχε γίνει κάποιο φάουλ στην αρχή της επίθεσης, αν ο Ίνγκασον δεν άφηνε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του, αν ο Ουναχί πήγαινε πιο δυναμικά στην φάση και δεν άφηνε καθαρή εκτέλεση στον Καραμάνη, θα γραφόντουσαν ύμνοι για την εμφάνιση του Παναθηναϊκού. Η ισοφάριση όμως επανέφερε την εσωστρέφεια. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός, ούτε τους ύμνους αξίζει που γράφτηκαν και μετά τις νίκες με τον Βιτόρια, ούτε όμως να επανέλθει ένα κλίμα απαξίωσης που υπήρξε, στην εποχή του Αλόνσο.
Καταρχάς η βελτίωση που υπάρχει με τον Βιτόρια είναι τεράστια κάτι που φαίνεται και αν κοιτάξει κανείς τα xgoals που είχαν οι δύο προπονητές. Ο Αλόνσο άφησε τον Παναθηναϊκό με αρνητικά xgoals μετά απο 9 παιχνίδια, 11,2-11,7 με τον Βιτόρια ο Παναθηναϊκός σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος 8,8-2,1xgoals.
Σημειώνει μόνιμα ένα γκολ λιγότερο από ότι αξίζει
Στα 4 δηλαδή παιχνίδια πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός δημιουργεί σταθερά φάσεις για 2,2 τέρματα και έχει σκοράρει 1,25. Σημειώνει δηλαδή επί Βιτόρια μόνιμα ένα γκολ λιγότερο το παιχνίδι, από αυτό που αξίζει. Τεράστια διαφορά, που έφερε την πρώτη απώλεια βαθμών.
Πράγματι έγιναν πολλά λάθη στην φάση της ισοφάρισης και οι παίκτες του είχαν μία πολύ σοφτ αντιμετώπιση για μία επίθεση που εξελίσσεται στις καθυστερήσεις, το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι που δεν πέτυχε η ομάδα του δεύτερο τέρμα, που άξιζε με βάση την εικόνα του αγώνα. Κάτι που έχει γίνει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια με τον Πορτογάλο τεχνικό, οπότε ήταν φυσικό να κοστίσει.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως μιλάμε για μία ομάδα, που έχει διορθώσει αρκετά από τα λάθη της, βελτιώνεται σταδιακά, όμως έχει σημαντικές παθογένειες που θα πρέπει να λύσει, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.
Βήματα που δείχνουν πρόοδο
Μετά από ένα μήνα δουλειάς με τον Ρουί Βιτόρια έχουμε φύγει από την συζήτηση, για τον τρόπο που πιέζει η ομάδα, για το που βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές, για το αν συνεργάζονται μεταξύ τους, αν αμύνονται και επιτίθενται σαν σύνολο κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που το κατέκτησε ο Πορτογάλος τεχνικός. Ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο δεν κέρδισε, πέταξε δύο κομβικούς βαθμούς, τους πέταξε όμως σαν καλύτερη ομάδα. Το παιχνίδι τελείωσε και κανείς δεν είχε αμφιβολία, ποια ήταν η ομάδα με ανώτερο ρόστερ, που έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι, η κουβέντα όμως πηγαίνει στους λόγους που αυτό δεν συνέβη. Έχουμε λοιπόν μία νέα πραγματικότητα, που από μόνη της, δείχνει πως έχει συμβεί μία αρχική πρόοδος.
Δεν παίρνει με τίποτα γκολ από τον σέντερ φορ
Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος της σχολής της Κολωνίας για να εντοπίσεις λάθη που έγιναν και προβλήματα που υπάρχουν. Με το κυριαρχικό να είναι πως δεν παίρνει γκολ από την θέση του φορ. Είναι ακραίο αλλά ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, ο Παναθηναϊκός διαθέτει τρία καθαρά φορ και έχει πάρει από αυτούς μόλις 1 γκολ, σε κενό τέρμα με τον Σπόραρ. Είναι μεγάλο πρόβλημα, που από τον πιο κομβικό ποδοσφαιριστή του, δεν έχει πάρει ακόμα κάποιο γκολ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, πως ο Ιωαννίδης δεν πηγαίνει σε ευκαιρίες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι, πως μοιάζει ο Ιωαννίδης, να μην βρίσκεται με την ομάδα, με εξαίρεση στο παιχνίδι με τον Βόλο, στους υπόλοιπους αγώνες, δεν κατάφερε να φτάσει σε τελειώματα που συνιστούν μεγάλες ευκαιρίες. Στο χθεσινό παιχνίδι για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός, είχε ευκαιρίες για να πετύχει 2,1 xgoals, οι οποίες όμως δεν τελείωσαν από τα πόδια του Ιωαννίδη. Σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του κυριάρχησε, ο Ιωαννίδης, είχε μία κεφαλιά στην αγκαλιά του Χουτεσιώτη και ένα σουτ που χτύπησε σε σώματα. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να δουλέψει ο Βιτόρια και στο ξεμαρκάρισμα του Ιωαννίδη, αλλά και στο να δημιουργηθούν αυτοματισμοί με τους συμπαίκτες του.
Τεράστια βελτίωση στην πίεση ψηλά με τον Μαξίμοβιτς στο γήπεδο
Ο Βιτόρια έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, η ομάδα συνέχεια βάζει στοιχεία. Στα τελευταία δύο παιχνίδια, η παρουσία του Μαξίμοβιτς, στην θέση 8 βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την πίεση του ψηλά. Αν είχε μείνει το 1-0, θα διαβάζαμε αποθεωτικά σχόλια για τον τρόπο που λειτούργησε το πρέσινγκ ψηλά και τον εγκλωβισμό που δημιούργησε στον αντίπαλο το δίδυμο Τσέριν, Μαξίμοβιτς. Πράγματι οι μεταξύ τους συνεργασία και η χημεία που βρήκαν ήταν εξαιρετική και βοήθησαν ώστε να εγκλωβιστεί ο αντίπαλος και ο Παναθηναϊκός να μένει με ασφάλεια ψηλά.
Έπαιζαν σαν να έχουν ήδη κερδίσει
Όμως σαν κάπου να ξεχάστηκε και με το σκορ στο 1-0, να ήταν υπερβολικά ψηλά όλη η ομάδα στις καθυστερήσεις όπου έγινε το 1-1, έμοιαζε η διαχείριση του αγώνα σαν να αφορά μόνο την βελτίωση της ομάδας, σε αυτά που θέλει να κάνει στο γήπεδο και όχι στο να κάνει αυτά που χρειάζονται για να κλειδώσει το αποτέλεσμα. Ο τρόπος που λειτουργούσε ο Παναθηναϊκός τα μέτρα που βρισκόταν όλη η ομάδα, η άνεση που είχαν οι ποδοσφαιριστές, δεν έφερνε σε τίποτα με ένα παιχνίδι που ήταν στο όριο του ενός τέρματος, λειτουργούσαν σαν να κέρδιζαν ήδη με 3-0 και συνέχιζαν να βελτιώνουν το αγωνιστικό τους πλάνο.
Το λάθος με τις 5 αλλαγές
Επίσης ο Βιτόρια, έκανε ένα λάθος που βλέπουμε συχνά να συμβαίνει στο ποδόσφαιρο των 5 αλλαγών. Στην ανάγκη, να γίνουν όλες οι αλλαγές, βγαίνουν με μεγάλη ευκολία ποδοσφαιριστές που κάνουν την διαφορά και τελειώνουν οι ομάδες με χαλασμένες ενδεκάδες τα παιχνίδια. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο με το σκορ στο 1-0, να βγουν από το γήπεδο οι Τετέ, Μπακασέτας, Ιωαννίδης. Δηλαδή να επιλέξει να αντικαταστήσει τρεις ποδοσφαιριστές, που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες, για να το κάνουν όμως πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο.
Δεν γινόταν να βγει ο Τετέ από το γήπεδο
Ειδικά ο Τετέ δεν γινόταν να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα του Ατρομήτου, η έξοδος του έδωσε και την επιθετικότητα στην δεξιά πλευρά, για να χτίσει την επίθεση που ήρθε η ισοφάριση. Ο Βιτόρια είχε βγάλει και στο Αγρίνιο τον Τετέ, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε καν σκορ νίκης και τότε δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η επιλογή για την αντικατάσταση του, το γκολ του Αράο όμως βοήθησε να μειωθεί ο θόρυβος της κριτικής για την συγκεκριμένη απόφαση, Με τον Ατρόμητο ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την ευκολία που έβγαζε ποδοσφαιριστές ο προπονητής του, στην λογική να κοιτάξει τις συνολικές ανάγκες του ρόστερ του και όχι του παιχνιδιού.
Υποχρεωμένος να παλεύει για να κερδίζει
Ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή είναι σε μία περίοδο που πρέπει να κοιτάει να μάθει να κερδίζει τα παιχνίδια και να διαχειρίζεται τον κάθε αγώνα σαν τελικό. Να συνδυάζει δηλαδή τις νίκες με την αγωνιστική του βελτίωση. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να παλεύει και για να κερδίζει τα παιχνίδια, όχι μόνο για να δείξει καλύτερα αγωνιστικά στοιχεία στο γήπεδο.
Κανένας δεν μπορεί να σβήσει την πρόοδο που έχει γίνει με τον Βιτόρια στον πάγκο, όμως ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να απέχει σημαντικά, ειδικά στο πνευματικό κομμάτι, ώστε να γίνει μία ομάδα που θα μπορέσει να διεκδικήσει με πιθανότητες το πρωτάθλημα.