Η ώρα του Βιτόρια
Επιστρέφουμε στην δράση, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διακοπή μέχρι τις γιορτές. Σε αυτή την απαιτητική διαδικασία, ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει τα περισσότερα παιχνίδια από όλους.
9 παιχνίδια σε 28 ημέρες
Έχει μπροστά του ένα πρόγραμμα 9 αγώνων μέσα σε 28 ημέρες. Αν ρίξουμε όμως μία ματιά στην φύση των παιχνιδιών, είναι κοντινά μεταξύ τους.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ | ΑΓΩΝΑΣ |
24/11 | Stoiximan Super League | Παναιτωλικός (εκτός) |
28/11 | Conference League | Ελσίνκι (εντός) |
01/12 | Stoiximan Super League | Ατρόμητος (εντός) |
04/12 | Κύπελλο Ελλάδας Betsson | Ατρόμητος (εκτός) |
08/12 | Stoiximan Super League | Αστέρας Τρίπολης (εκτός) |
12/12 | Conference League | Νιου Σεντς (εκτός) |
15/12 | Stoiximan Super League | Λεβαδειακός (εκτός) |
19/12 | Conference League | Ντιναμό Μινσκ (εντός) |
22/12 | Stoiximan Super League | Καλλιθέα (εντός) |
Πρόγραμμα που μπορεί να τον κρατήσει μέσα σε όλους τους στόχους
Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το απαιτητικό διάστημα δεν έχει να δώσει ντέρμπι, ούτε να παίξει με κάποια ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή ομάδα. Δίνει παιχνίδια, που μέχρι σήμερα δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί, όμως αν καταφέρει με την αλλαγή προπονητή, να περάσει με επιτυχία με ένα καλό ρεκόρ αυτή την διαδικασία, μπορεί να μείνει σε όλους τους στόχους του μέσα στο κόλπο. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι πως σε μία περίοδο που η αγωνιστική του εικόνα, ήταν για να έχει μείνει οριστικά εκτός στόχων, η προβληματική κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι συνδιεκδικητές, τον έχει κρατήσει γερά μέσα στην μάχη. Ασφαλώς για να γίνει πραγματικός ανταγωνιστής, χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση.
Με τον Βιτόρια κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις του
Με τον Βιτόρια ο Παναθηναϊκός στα δύο παιχνίδια που έχει δώσει στο πρωτάθλημα, κατέγραψε τις δύο καλύτερες επιδόσεις του με βάση τα xgoals. Είχε την καλύτερη επιθετική επίδοση με 3,2xgoals στον Βόλο και την καλύτερη του αμυντική με 0,1 με την Λαμία. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια πάντως, έπαιξε ρόλο πως ο αντίπαλος έμεινε νωρίς με παίκτη λιγότερο, ακόμα και εκεί όμως υπήρχε ένα πρώτο μέρος που υπήρξε επιθετική βελτίωση στον Βόλο και καλύτερη αμυντική τοποθέτηση με την Λαμία, επίσης την αποβολή την κέρδισαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Δεν παύει όμως παρά την βελτίωση που υπήρξε, η ομάδα να μην κατάφερε να πετύχει δεύτερο τέρμα στον Βόλο και παίζοντας για 40 λεπτά με παίκτη παραπάνω με την Λαμία, να έμεινε σε φάσεις για μόλις 0,6xgoals.
Ντροπιαστική επίδοση
Είναι δεδομένο πως υπάρχουν θέματα, τα οποία πρέπει να λύσει ο Πορτογάλος τεχνικός. Δεν γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό και να έχεις πετύχει μόλις 10 γκολ σε 11 αγωνιστικές. Είναι επίδοση ντροπή για τον Παναθηναϊκό και για το ρόστερ του. Είναι ντροπή να μην μπορείς να πάρεις γκολ απο τον Ιωαννίδη, να έχεις τον Μπακασέτα, με ένα τέρμα σε 11 αγωνιστικές και αυτό από στημένο. Είναι δεδομένο πως χρειάζεται σημαντική δουλειά, στις συνεργασίες της επιθετικής τετράδας. Αυτό όμως είναι το ένας σκέλος.
Η ανάπτυξη ξεκινά από την αμυντική ισορροπία
Σε έναν μεγάλο βαθμό το επιθετικό πρόβλημα, του Παναθηναϊκού, το επηρεάζουν και άλλα κομμάτια. Το πιο σημαντικό είναι πως επί Αλόνσο, η επιλογή να κρατάει χαμηλά το 6άρι στο πρέσινκ πρόσφερε εύκολη μεταφορά μπάλας στον αντίπαλο και έκοβε στα δύο τις γραμμές. Όταν υπάρχει αμυντική ανισορροπία, οι γραμμές σου δεν είναι κοντά μεταξύ τους και ο αντίπαλος σου καλύπτει αποστάσεις μέσα σε αυτές, δεν μπορείς να βρεις ούτε επιθετική ισορροπία και αυτοματισμούς. Ο Παναθηναϊκός είχε προβληματική ανάκτηση κατοχής και δεν κέρδιζε την μπάλα ψηλά. Είναι κομμάτια του παιχνιδιού του, που έχει διαπιστώσει ο Βιτόρια και δουλεύει πάνω σε αυτά.
Δεν γίνεται να μην έχει ρόλο ο βασικός αμυντικός χαφ της Σερβίας
Σε αυτά τα κομμάτια χρειάζονται να γίνει και κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Δεν γίνεται το βασικό 6άρι της Εθνικής Σερβίας, ποδοσφαιριστής που επι χρόνια ήταν μόνιμα αναντικατάστατος στην Λα Λίγκα και να μην έχει ρόλο στον Παναθηναϊκό. Ο Μαξίμοβιτς, έπαιξε σαν 8άρι στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και από εκεί και πέρα, δεν πήρε ποτέ άλλο ρόλο με τον Αλόνσο. Παίζοντας όμως στα χαφ μαζί με Αράο, Μαξίμοβιτς, σε Τούμπα και Φιλαδέλφεια ο Παναθηναϊκός έχει παθητική συμπεριφορά στο παιχνίδι, καθώς μπορούσε να κάνει επίθεση, μόνο με τους 4 μεσοεπιθετικούς.
Να επιστρέψει στις συνθήκες που έφεραν τον Μαξίμοβιτς, στον Παναθηναϊκό.
Σε ομάδα πρωταθλητισμού ο Μαξίμοβιτς, μπορεί να προσφέρει απο την θέση 6 και περιμένουμε σε αυτή την διακοπή, να επιστρέψει στην ομάδα στις συνθήκες που έφεραν τον Μαξίμοβιτς στον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος χαφ, έκλεισε σε μία εποχή που στην ομάδα έπαιζε ο Αράο στόπερ. Με τον Βραζιλιάνο στο κέντρο της άμυνας υπήρχε ανάγκη για ένα 6άρι, που θα δώσει ποιότητα και απλότητα στον τρόπο που παίζεται η θέση.
Δεν προσφέρει σίγουρη ποιοτική μεταβίβαση από την θέση 6 ο Αράο
Ο Αράο, έχει στοιχεία, βγάζει ενεργητικότητα στο παιχνίδι του, παίζει σε υψηλή ένταση, έχει γρήγορες αντιδράσεις, δεν προσφέρει όμως την σίγουρη μεταβίβαση, ούτε ποιότητα στην ανάπτυξη. Απο την πρώτη στιγμή που αγωνίστηκε σαν στόπερ, έγινε ξεκάθαρο, πως μπορεί να έχει κάνει καριέρα στο 6, όμως σαν στόπερ έχει περισσότερα να προσφέρει από ότι σαν 6άρι.
Να τελειώσει το ανέκδοτο
Περιμένουμε στην επανέναρξη, απο τον Βιτόρια, να βρει ρόλο στον Μαξίμοβιτς και να επαναφέρει την ομάδα, στις συνθήκες που την έκανε να αγοράσει τον Σέρβο χαφ. Επίσης πρέπει επιτέλους να τελειώσει το ανέκδοτο με τον Σένκεφελντ. Να μιλήσω με ειλικρίνεια, η πρώτη απογοήτευση που πήρα απο τον Πορτογάλο τεχνικό, ήταν όταν είδα στην βασική ενδεκάδα στο παιχνίδι με την Λαμία, τον Σένκεφελντ. Έχει άλλοθι πως τώρα μαθαίνει την ομάδα, όμως αν έχεις δει με προσοχή τα φετινά παιχνίδια του Παναθηναϊκού, δεν γίνεται να μην καταλαβαίνεις πως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί. Η παρουσία του δημιουργεί ανασφάλεια, χώρο για να επιτεθεί ο αντίπαλος και παθητικότητα στον τρόπο που αμύνεται ο Παναθηναϊκός.
Η ομάδα έχει μπροστά της παιχνίδια που χρειάζεται να κυριαρχήσει και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μία πιο επιθετική άμυνα. Να φτιάξει δηλαδή, συνθέσεις ο Βιτόρια και να δουλέψει τον Παναθηναϊκό, ώστε να μπορεί να αποκτά την κατοχή ψηλά.
Χαλάνε επιθέσεις οι ακραίοι μπακ
Άλλο κομμάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, στην επιθετικότητα της ομάδας, είναι οι ακραίοι αμυντικοί. Η αλήθεια είναι πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για να τελειώσει σωστά μια επίθεση, είναι απαραίτητο η μπάλα να περάσει απο τα μπακ. Ειδικά σε μία ομάδα, που και οι δύο εξτρέμ της παίζουν εσωτερικά με ανάποδο πόδι, πλάτος προσφέρουν οι ακραίοι αμυντικοί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που ο Παναθηναϊκός αναπτύσσεται σωστά, όταν η μπάλα όμως βγαίνει στα άκρα ο Μλαντένοβιτς αλλά και ο Βαγιαννίδης η ο Κώτσιρας, τελειώνουν άδοξα τις επιθέσεις. Ο Σέρβος μπακ έχει μία μόνιμη κακή συνήθεια να μην κοιτάζει τον παίκτη που κόβει δίπλα του και να γεμίζει την περιοχή, πολλές φορές άσκοπα χωρίς να σημαδεύει καν κίνηση συμπαίκτη του. Ο Βαγιαννίδης, ενώ προσφέρει πολλά ανεβάσματα και είναι αέρινος, στην τελική επιλογή πρέπει να δουλέψει πολύ.
Κεφάλαιο Μαξ
Το καλοκαίρι έγινε μία καλή μεταγραφή, που δεν έχει προσφέρει το παραμικρό. Για τον Μαξ, έχει υπάρξει πολύ γκρίνια, καθώς ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν βελτίωση στα αριστερά, ήταν στον σχεδιασμό του και μέχρι στιγμής είναι αποδυναμωμένος καθώς έφυγε ο Χουανκάρ και έμεινε με τον Μλαντένοβιτς, που πέρυσι ήταν δεύτερος και φέτος παίζει συνέχεια.
Στην περίπτωση του Μαξ όμως δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Πρόκειται για ένα πολύ επιθετικό μπακ, με σπουδαία καριέρα, σε Αϊντχόφεν και στην πατρίδα του στην Γερμανία. Ποδοσφαιριστής που δεν έχει βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν και είχε μόνιμα γεμάτες χρονιές. Έχει επιστρέψει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις προπονήσεις, έβγαλε με αξιοπρέπεια ένα μικρό διάστημα με την Λαμία και περιμένουμε να πάρει την ευκαιρία του, για να αποδείξει αν μπορεί να γυρίσει την κατάσταση.
Η μεταγραφική διαρροή
Την περασμένη εβδομάδα, στον Παναθηναϊκό, έβγαλαν μία διαρροή που έπαιξε σε όλα τα μέσα, πως θα αποκτήσει μόνο έναν επιθετικό. Στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να σταματήσουν την μεταγραφολογία, σε θέσεις που έχουν πληρωθεί ποδοσφαιριστές και σε αυτό το βεβαρημένο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία τους.
Αξιολογούνται οι ακριβοπληρωμένες μεταγραφές και ο Αράο
Ο Βιτόρια γνωρίζει πως σε αυτά τα 9 παιχνίδια, οφείλει να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο κόλπο του πρωταθλήματος, που αποτελεί τον απόλυτο στόχο της ομάδας, αλλά και να αξιολογήσει ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν για να κάνουν την διαφορά και δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ( Μαξ, Μαξίμοβιτς, Πελίστρι). Επίσης σε αυτό το διάστημα, θα παρθεί και η απόφαση που αφορά την ανανέωση του Αράο και δεν αποκλείεται η αξιολόγηση του, να γίνει σε νέα θέση.
Επιλογές για ψεύτικο 9άρι
Είναι δεδομένο πως θα αποκτηθεί επιθετικός, καθώς σε αυτό τον χώρο, δεν υπάρχει κανείς πίσω απο τον Ιωαννίδη, ικανός να πείσει πως δεν χρειάζεται μεταγραφή, κάτι που έχει γίνει κατανοητό.
Ακόμη και εκεί πάντως, περιμένω από τον Βιτόρια, να πάρει αποφάσεις και να δοκιμάσει εκπλήξεις στον αντίπαλο, που δεν δοκίμασε ο Αλόνσο. Όταν δηλαδή δεν θα είναι διαθέσιμος ο Ιωαννίδης, όπως για παράδειγμα στο Αγρίνιο, να χρησιμοποιεί στην κορυφή της επίθεσης, δημιουργικούς ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν στις συνεργασίες. Λύσεις όπως το να παίξει ο Τζούρισιτς στην επίθεση, είτε ο Πελίστρι, είτε ο Τετέ, σαν ψεύτικα εννιάρια, θα ανοίξουν χώρο για να μπει ένας ακόμη ποιοτικός ποδοσφαιριστής στην ενδεκάδα και να κρατά ο Παναθηναϊκός με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα την μπάλα στο αντίπαλο τρίτο, παίρνοντας και ποιοτικές αποφάσεις. Έχει αποδειχθεί, πως στην παρούσα φάση, δεν έχουν να προσφέρουν πολλά οι Σπόραρ, Γιερεμέγιεφ. Ο Σλοβένος, δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του Παναθηναϊκού και ο Σουηδός μόνο ερχόμενος από τον πάγκο, με κουρασμένους αντιπάλους και σε παιχνίδια που εξασφαλίζουν πως θα βρίσκεται στην αντίπαλη περιοχή, μπορεί να έχει θετική προσφορά.
Η ώρα του Βιτόρια
Περιμένουμε λοιπόν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πως έχει σκεφτεί ο Βιτόρια στην διακοπή την ομάδα του και τι δικό του έχει να παρουσιάσει, σε αυτόν τον απαιτητικό κύκλο παιχνιδιών, με ομάδες όμως που ο Παναθηναϊκός οφείλει να μάθει να κερδίζει για να μπει σε πορεία για να διεκδικήσει τους στόχους του.