* 31η αγωνιστική.
* Αήττητη η Αθλέτικ Μπιλμπάο στα 6 τελευταία μεταξύ τους, κέρδισε τα 3 πιο πρόσφατα, μόνο 1 εντός.
* Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κέρδισε τα 5/6 τελευταία στην έδρα της κόντρα στη Ράγιο Βαγεκάνο, ηττήθηκε με 1-2, τη σεζόν 2021/22.
* Στον πρώτο γύρο: Ράγιο Βαγεκάνο-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2 (02/12).
ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Προηγούμενο ματς: Ισόπαλη με την Γκλάσγκοου Ρέιντζερς στη Σκωτία για το Γιουρόπα Λιγκ, χωρίς σκορ. Με δέκα παίκτες από το 13’ η αντίπαλος μετά από αποβολή του στόπερ Πρέπερ, έχασε πέναλτι με τον Μπερενγκέρ στο 82’.
Για νίκη πήγε στη Σκωτία, μπέρδεψε πολύ το ματς η αποβολή Πρέπερ, η οποία έγινε αιτία να μαζευτεί ακόμα πιο πίσω η αντίπαλος, αλλά και η ίδια ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Τόσο πολύ που έχασε ακόμα και πέναλτι σε μια πολύ περίεργη φάση, κατά την οποία σκόραρε, ακυρώθηκε το γκολ της μέσω VAR για οφσάιντ, αλλά στην ίδια φάση καταλογίστηκε πέναλτι. Ο σκόρερ το ακυρωθέντος γκολ, Μπερενγκέρ, ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά το έχασε και το σκορ έμεινε μηδενικό, με τον αντίπαλο γκολκίπερ Κέλι να αναδεικνύεται MVP.
“Λευκή” ισοπαλία και στο τελευταίο στο πρωτάθλημα, επίσης εκτός, σε εκείνη την περίπτωση όμως δεν… χαλάστηκε από το αποτέλεσμα. Είχε φάσεις να σκοράρει, περισσότερες και σημαντικότερες όμως ήταν της αντιπάλου, η οποία μάλιστα σκόραρε αλλά το γκολ της ακυρώθηκε σωστά για χέρι.
Η τέταρτη θέση απόλυτα κατοχυρωμένη δεν είναι, όμως φαντάζει πολύ δύσκολο να τη χάσει. Το να πετύχει κάτι περισσότερο επίσης δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες ως σενάριο, σαφές είναι πως θα σκέφτεται τη ρεβάνς με την Ρέιντζερς, αφού ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο “στοίχημά” της για τη σεζόν, είναι το να βρεθεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ που θα γίνει στο “Σαν Μαμές” και να κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την περσινή κατάκτηση του κυπέλλου, ο κόσμος είναι σαφές πως θα το γιορτάσει στο γήπεδο και παράλληλα θα καλλιεργήσει κλίμα πρόκρισης, σαν πρόγευση για την ερχόμενη Πέμπτη που θα δοθεί η ρεβάνς με την Ρέιντζερς για το Γιουρόπα Λιγκ. Μοναδικός σίγουρος απών ο μπακ Μπερτσίτσε, δεδομένο πως θα γίνουν αλλαγές από τον Βαλβέρδε.
Στατιστικά
* Αήττητη στα 6 τελευταία, τρέχει σερί 3 ισοπαλιών χωρίς γκολ.
* Under 1,5 τα 4 τελευταία παιχνίδια της.
ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΕΚΑΝΟ
Προηγούμενο ματς: Διασυρμός εντός έδρας από την Εσπανιόλ, από τα γκολ των Καμπρέρα (12’), Ρομπέρτο Φερνάντεθ (16’), Πουάδο (72’ πεν.) και Μίγια (90’).
Σοκαριστικό αποτέλεσμα απέναντι σε μια ομάδα που, θεωρητικά και βαθμολογικά τουλάχιστον, είναι κατώτερη. Το ακριβώς αντίθετο φάνηκε στο Βαγέκας, η Εσπανιόλ την διέλυσε, ήταν καλύτερη σε όλα τα επίπεδα, η ίδια είχε εικόνα “άδειας” ομάδας, από δυνάμεις, από ιδέες, ακόμα και από θέληση.
Εντελώς παράλογη μια τέτοια εικόνα όταν βρίσκεται ακόμα απόλυτα εντός μάχης για την έξοδο στην Ευρώπη, εγείρει ερωτηματικά τα οποία ανέδειξε ο ίδιος ο Ίνιγο Πέρεθ, με το σχόλιο “χρειάζεται μια ανάλυση εις βάθος που δεν θα περιοριστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι”. Θα φανεί αν τυχόν έχουν βάση όλα αυτά στο Μπιλμπάο, βρίσκει μια Αθλέτικ με το μυαλό και στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν θα μπορούσε να επισκεφτεί το “Σαν Μαμές” με καλύτερες προϋποθέσεις, ως προς την αντίπαλο.
Από τους συλλόγους που έχουν θέματα να τραβούν την προσοχή από το αγωνιστικό, ο πρόεδρος του συλλόγου, Μαρτίν Πρέσα, επανέφερε το θέμα απόκτησης νέου γηπέδου έξω από την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Βαγέκας, με τη φράση, “για να μεγαλώσει ο σύλλογος πρέπει να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο που θα συμβαδίζει με την εποχή”. Η επιθυμία αυτή ωστόσο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον κόσμο, ο οποίος προτιμά η ομάδα να μην παίξει ποτέ στην Ευρώπη από το να φύγει από τις “ρίζες” της.
Σχεδόν ανανέωσε και τη συνεργασία του με τον Ίνιγο Πέρεθ, ο Πρέσα, παρ’ όλο που ο κόουτς φέρεται να έχει κι άλλες προτάσεις, “το πιθανότερο είναι να συνεχίσουμε” ανέφερε. Συνεχίζει με τα ίδια προβλήματα.
Στατιστικά
* Δέχτηκε πρώτη γκολ στα 5/7 τελευταία.
* Κέρδισε 1/7 τελευταία, εκτός έδρας, κόντρα στην Αλαβές.
