Άρσεναλ – Τότεναμ: Ιστορία και “εικόνες” από το North London Derby

Ανανεώθηκε:
Τότεναμ Άρσεναλ

Το Λονδίνο είναι μια υπέροχη πόλη! Έχει κάτι που… σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Κάτι απροσδιόριστο ίσως, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία από την πρώτη μέρα που θα βρεθείς εκεί. Χαοτικό και συνάμα όμορφο. Έχει ένα σωρό πράγματα να κάνεις και να δεις αν είσαι τουρίστας, έχει δεκάδες επιλογές όλων των γούστων για να μην πλήττεις αν ζεις μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα. 

Ως η μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι λογικό να έχει και τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες. Για την ακρίβεια, στο Λονδίνο εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ. Η Κρίσταλ Πάλας επίσης, η Φούλαμ. Αυτή η εξάδα, συμπληρώνει και εκείνες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία. Ακόμη, υπάρχουν ομάδες σε μικρότερες κατηγορίες, όπως είναι η Μίλγουολ, η Μπρέντφορντ, η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, η Τσάρλτον, η Λέιτον Όριεντ. 

Όποιο ζευγάρι και να συνθέσετε, αποτελεί ντέρμπι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Δηλαδή, ανάμεσα σε δύο ομάδες της ίδιας πόλης. Ωστόσο, κάποια είναι πιο σημαντικά, με μεγαλύτερη αντιπαλότητα από τα υπόλοιπα. Το κορυφαίο ντέρμπι του Λονδίνου είναι εκείνο της Άρσεναλ εναντίον της Τότεναμ. Το “North London Derby” όπως ονομάζεται, διότι η “καρδιά” των δύο αντιπάλων χτυπά στο βόρειο κομμάτι της πόλης.

Μοιρασμένο το σετ αποδόσεων από τη Stoiximan για το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Άρσεναλ προσφέρεται στο 2.55 να νικήσει την αναμέτρηση και η Τότεναμ αντίστοιχα στο 2.75. Το ενδεχόμενο ισοπαλίας, πληρώνει στο 3.40.

Henry Arsenal highbury stadium

Το “Χάιμπουρι” εκτόξευσε την κόντρα

Άρσεναλ και Τότεναμ είναι από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ καθώς ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, η ίδρυση των “Κανονιέρηδων” χρονολογείται το 1886, ενώ εκείνη της Τότεναμ τοποθετείται τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1882. 

Τα πρώτα έτη των αναμετρήσεων μεταξύ τους δεν είχαν ιδιαίτερη αντιπαλότητα. Όμως, τα πάντα άλλαξαν όταν η Άρσεναλ αποφάσισε να μετακομίσει… δίπλα στην Τότεναμ, χρησιμοποιώντας ως έδρα το στάδιο “Χάιμπουρι” που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή. Αυτό συνέβη το μακρινό 1913 και ουσιαστικά δημιούργησε το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου που έχει δεκάδες αγώνες να μνημονεύσει κανείς με υψηλά σκορ, σκληρές μονομαχίες, ανατροπές, συγκινήσεις. 

Πλέον, καμία από τις δύο δεν αγωνίζεται στη φυσική της έδρα, αφού η μεν Άρσεναλ άφησε το στάδιο “Χάιμπουρι” για το νέο “Έμιρεϊτς”, η δε Τότεναμ έχτισε το καινούργιο “Τότεναμ Χότσπερ Στέιντιουμ” και άφησε το ιστορικό “Γουάιτ Χαρτ Λέιν”. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν “έσβησε” τη φωτιά που “καίει” τους δύο αντιπάλους. Άλλωστε, το νέο γήπεδο της Άρσεναλ είναι επίσης στο Χάιμπουρι.

Αντιθέτως, μάλλον την… αναζωπύρωσε. Η απόσταση των δύο σταδίων που εδρεύουν τώρα οι δύο ομάδες είναι μόλις 6.5 χιλιόμετρα που σημαίνει ότι οι… συναντήσεις των οπαδών είναι αρκετά συχνές και η κόντρα δε λέει να κοπάσει.

Διψήφια διαφορά νικών

Η προϊστορία των αναμετρήσεων για Τότεναμ και Άρσεναλ, ξεκινά από πολύ παλιά. Πρώτο ντέρμπι ανάμεσά τους, ήταν το Νοέμβριο του 1887 στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης. Τα “Σπιρούνια” προηγούνταν με σκορ 2-1, όμως το παιχνίδι διακόπηκε δεκαπέντε λεπτά πριν ολοκληρωθούν τα 90. Το πρώτο που ολοκληρώθηκε, ήταν το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, με την Άρσεναλ να επικρατεί με σκορ 6-2 και την Τότεναμ να αγωνίζεται μόλις με εννέα παίκτες που είχε διαθέσιμους. 

Κάπως έτσι φτάνουμε στο Δεκέμβριο του 1909, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντέρμπι μεταξύ Άρσεναλ και Τότεναμ, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας. Οι “Κανονιέρηδες” ως γηπεδούχοι, επικράτησαν των “Σπιρουνιών” με σκορ 1-0.

Από τότε υπήρξαν συνολικά 188 αναμετρήσεις του ντέρμπι στο βόρειο Λονδίνο. Η Άρσεναλ κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες, με 77, ενώ η Τότεναμ έχει πανηγυρίσει 60 φορές. Από τα 188, 51 αναμετρήσεις έληξαν χωρίς νικητή. Αν βέβαια, προσμετρήσουμε τα παιχνίδια που έγιναν μεταξύ τους πριν από το 1909, ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στα 202. Η Άρσεναλ φυσικά εξακολουθεί να υπερτερεί σε νίκες αφού έχει 82, με την Τότεναμ να ανεβαίνει στις 66. Οι ισοπαλίες επίσης, γίνονται 54.

Αναμενόμενα και τα γκολ είναι περισσότερα για τους “Κανονιέρηδες” καθώς έχουν σημειώσει 285. Τα “Σπιρούνια” έχουν πετύχει 250 τέρματα. Φυσικά, τα πιο πολλά παιχνίδια μεταξύ τους έγιναν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος και οι αριθμοί δε διαφοροποιούνται κατά πολύ, αν περιορίσουμε σ’ αυτή τη διοργάνωση την προϊστορία.

Γκούνερς εναντίον Γιντς

Ένα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να συναντήσεις στο Λονδίνο, είναι οι εθνικότητες από κάθε άκρη της γης. Πολυπολιτισμική πρωτεύουσα που για κάποιους την κάνει πιο… συναρπαστική! Από αυτή τη συνύπαρξη εθνικοτήτων και λαών απ’ όλο τον κόσμο δε θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε το ποδόσφαιρο και οι επιρροές “αγγίζουν” και το ντέρμπι της Άρσεναλ με την Τότεναμ.

Κατά διαστήματα οι “Κανονιέρηδες” έφτασαν να είναι μία από τις λαοφιλέστερες ομάδες εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Το παρατσούκλι τους ήταν “Γκούνερς” και είναι μια παράφραση του “Γκάνερς” (δηλαδή Κανονιέρηδες) που χρησιμοποιείται για την ομάδα ακόμα και σήμερα.

Από την άλλη, υπάρχουν οι “Γιντς” της Τότεναμ, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εβραϊκή κοινότητα του βόρειου Λονδίνου, απ’ όπου και προέρχεται το συγκεκριμένο παρατσούκλι. Ανέκαθεν τα “Σπιρούνια” είχαν χιλιάδες οπαδούς με εβραϊκή καταγωγή, αν και πλέον οι αριθμοί “λένε” ότι και εκεί υπερτερεί η Άρσεναλ.

Όσον αφορά την Τότεναμ επίσης, ζωντανό παράδειγμα της ιστορίας των υποστηρικτών της είναι ο πρόεδρος Ντάνιελ Λεβί, ο οποίος είναι γεννημένος στο Έσεξ, ωστόσο η καταγωγή του είναι εβραϊκή.

Μιλώντας για παρατσούκλια, στην Άρσεναλ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, αφού το “Κανονιέρηδες” είναι το ένα και μοναδικό που χρησιμοποιείται επίσημα. Στον αντίποδα, για την Τότεναμ τα επίσημα είναι “Λίλιγουαϊτς” και “Σπερς”, ενώ κατά καιρούς έχει γίνει αναφορά στην ομάδα με το προσωνύμιο “Πετεινοί”. Αυτό έχει να κάνει με το σήμα της ομάδα, όπου… φιγουράρει ένας κόκορας βαμμένος μπλε, όμως ουδέποτε υπήρξε επίσημα ως ένα παρατσούκλι της ομάδας που προπονεί πλέον ο Ζοζέ Μουρίνιο.

kane player tottenham hotspur

Ο… “κανονιέρης” των ντέρμπι λέγεται Κέιν! 

Στην κορυφή της λίστας των σκόρερς του ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου βρίσκεται ο Χάρι Κέιν. Ένας παίκτης που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Άρσεναλ και πλέον γράφει ιστορία με τη φανέλα και το περιβραχιόνιο της Τότεναμ. Με τις ομάδες να εδρεύουν τόσο κοντά στην πόλη, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παικτών που έκαναν το συγκεκριμένο δρομολόγιο από τα μικράτα τους ή και το αντίθετο. 

Ο Χάρι Κέιν στα οκτώ του χρόνια βρέθηκε στις ακαδημίες της Άρσεναλ, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα οι “Κανονιέρηδες” τον αποδέσμευσαν, διότι δεν τους έκανε, ως “λιγάκι χοντρός” και “μη αθλητικός”. Το περίεργο είναι επίσης ότι είχε την ευκαιρία του και στην Τότεναμ, αλλά κι εκεί απέτυχε. Τελικά, το 2004 ενώ ήταν στη Γουότφορντ εντυπωσίασε τους ιθύνοντες των “Σπιρουνιών” και από τότε έγινε μέλος των ακαδημιών τους.

“Οι περισσότεροι στην οικογένεια υποστήριζαν την Τότεναμ και μεγάλωσα δεκαπέντε λεπτά από το στάδιο, οπότε πάντα προοριζόμουν να γίνω οπαδός των Σπερς”, είπε ο ίδιος ο Κέιν σε δήλωσή του σχετικά με τις προτιμήσεις του. 

Από το 2009 στην πρώτη ομάδα, ο… “τυφώνας” Χάρι Κέιν έχει σκοράρει 159 γκολ σε 232 συμμετοχές. Τα 11 από αυτά, εναντίον της Άρσεναλ, τα οποία τον κάνουν πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στα ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, ο οποίος αγωνίστηκε με τη φανέλα και των δύο ομάδων. Αρχικά με την Άρσεναλ και στη συνέχεια με την Τότεναμ και πέτυχε δέκα γκολ στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Αμέσως μετά συναντάμε τον Γάλλο εξτρέμ Ρομπέρ Πιρές που έπαιξε στην Άρσεναλ και κατέκτησε τίτλους, σκοράροντας 8 φορές κόντρα στην Τότεναμ. Ακολουθούν με 5 γκολ έκαστος, οι Τιερί Ανρί, Ρόμπιν φαν Πέρσι και ο Γκάρεθ Μπέιλ, που επέστρεψε φέτος στα “Σπιρούνια” για τη δεύτερη θητεία του στην ομάδα που τον ανέδειξε. Πιο κάτω υπάρχουν ονόματα όπως, οι Ίαν Ράιτ, Πατρίκ Βιειρά, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, Θίο Γουόλκοτ για την Άρσεναλ και εκείνο του Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ για την Τότεναμ.

Ο Σολ Κάμπελ… και οι άλλοι “προδότες”

Παραπάνω αναφέρθηκε ο Αντεμπαγιόρ, ο οποίος δε δίστασε να αγωνιστεί σε τρεις μεγάλες ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος, μεταξύ των οποίων Άρσεναλ και Τότεναμ. Όμως μεγαλύτερος… “προδότης” της σύγχρονης ιστορίας των δύο αντιπάλων του “North London” ντέρμπι μπορεί να χαρακτηριστεί ο Σολ Κάμπελ.

Ο 46χρονος πια, προπονητής της Σάουθεντ Γιουνάιτεντ η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Λιγκ 2, ξεκίνησε ως “Σπιρούνι” και άφησε το στίγμα του επίσης, στους “Κανονιέρηδες”. Από το 1992 έως το 2001 υπηρέτησε την Τότεναμ και κατέγραψε 255 συμμετοχές και 10 γκολ. Ωστόσο, πήρε τη δύσκολη απόφαση να μετακομίσει λίγα χιλιόμετρα μακριά στην πόλη, για χάρη της Άρσεναλ.

Εκεί, πρόσθεσε 135 εμφανίσεις και 8 τέρματα για μια πενταετία και επέστρεψε το 2010 για τη δεύτερη θητεία του, σημειώνοντας μόλις 11 συμμετοχές. Με τους “Κανονιέρηδες” κατέκτησε μεταξύ άλλων και δύο πρωταθλήματα Αγγλίας.

Ο Αντεμπαγιόρ ήρθε στο Νησί το 2006 για την Άρσεναλ αφήνοντας τη Λιγκ 1 και τη Μονακό. Σε πέντε χρόνια από τότε, πραγματοποίησε 104 συμμετοχές και σκόραρε 46 φορές. Έκτοτε προέκυψε στην καριέρα του η Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία δε στέριωσε. Μόλις 34 εμφανίσεις με τους “Σίτιζενς” και 15 γκολ, ενώ υπήρξαν και δύο δανεισμοί. Ο πρώτος στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο δεύτερος στην Τότεναμ, όπου… αναγεννήθηκε με 17 τέρματα σε 33 συμμετοχές. Το 2012 τα “Σπιρούνια” τον απέκτησαν με κανονική μεταγραφή και στα επόμενα τρία χρόνια στο “Γουάιτ Χαρτ Λέιν”, κατέγραψε 59 εμφανίσεις και 18 γκολ.

Τελευταίος της λίστας των παικτών που είχαν τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με μία από τις δύο ομάδες τουλάχιστον και έπαιξαν και στις δύο από το 1990 κι έπειτα, είναι ο Γουίλιαμ Γκαλάς. Ο Γάλλος αμυντικός αγωνίστηκε και στις τρεις μεγάλες ομάδες του Λονδίνου. Αρχικά στην Τσέλσι, στη συνέχεια την Άρσεναλ και τέλος στην Τότεναμ. Μάλλον δεν ήθελε να απαρνηθεί τη βρετανική πρωτεύουσα και έζησε εκεί δώδεκα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Το διάστημα από το 2006 έως το 2010 φόρεσε τη φανέλα των “Κανονιέρηδων” 101 φορές και πέτυχε 12 γκολ. Ακολούθησαν τρεις σεζόν ως “Σπιρούνι”, με 61 εμφανίσεις και μόλις ένα τέρμα. Ακούστηκε έντονα για τον Παναθηναϊκό μια περίοδο και εν τέλει ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Περθ Γκλόρι της Αυστραλίας.

Η εξασφάλιση του τίτλου και η συντριβή στον ημιτελικό

Όπως κάθε ντέρμπι, έτσι κι αυτό έχει πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις-ιστορίες να θυμηθεί κανείς. Πάθος, ένταση, “ξύλο” ποδοσφαιρικό και μη, συγκινήσεις και έξαλλοι πανηγυρισμοί. Μπορεί οι δύο ομάδες να μην είναι από εκείνες που παλεύουν για το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ κάθε χρόνο, ωστόσο το “North London Derby” δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα “Clásico” ή ένα “derby della Μadonnina”.

Άρσεναλ και Τότεναμ έχουν αναμετρηθεί σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους πορείας στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Καμία φορά ωστόσο δεν έπαιξαν για ένα τίτλο, σε έναν τελικό. Υπάρχουν όμως πολλά ματς που αντιμετωπίστηκαν ως “τελικοί”

Όπως εκείνο τον Απρίλιο του 2004, όταν οι “Κανονιέρηδες” του Αρσέν Βενγκέρ πήγαν στο “Γουάιτ Χαρτ Λέιν” για να εξασφαλίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Χρειάζονταν έναν βαθμό και τον πήραν, έπειτα από το τελικό 2-2. Πέτυχαν δύο τέρματα στο πρώτο μέρος, με τους Βιειρά και Πιρές, όμως τα “Σπιρούνια” ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Ρόμπι Κιν. Δεν κατάφεραν να “κόψουν” τη χαρά των αντιπάλων που πανηγύρισαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα έως τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ, μέσα στην έδρα των μισητών αντιπάλων.

“Σημαδεμένο” ματς στην πρόσφατη ιστορία των ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου, είναι και το 5-1 υπέρ της Τότεναμ, τον Ιανουάριο του 2008. Ήταν για τα ημιτελικά του League Cup. Ρεβάνς του 1-1 στην έδρα της Άρσεναλ. Οι “Λίλιγουαιτς” είχαν να κερδίσουν τους “Κανονιέρηδες” εννιά χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις. Ένα τέρμα του Ζερμέιν Τζίνας και ένα αυτογκόλ του Νίκλας Μπέντνερ έδωσαν “αέρα” δύο τερμάτων στους γηπεδούχους από το ημίχρονο. Ρόμπι Κιν και Άαρον Λένον ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 4-0 και παρά τη μείωση από τον Αντεμπαγιόρ σε 4-1, είχαν απάντηση με τον Μαλμπράνκ για το τελικό, θριαμβευτικό 5-1. Τα “Σπιρούνια” έφτασαν ως το τέρμα του δρόμου και κατέκτησαν το τρόπαιο που είναι το τελευταίο σε όλες τις διοργανώσεις και μοναδικό, από το 2000 κι έπειτα. 

Συναρπαστικό ήταν και το “ζευγάρωμα” των δύο ομάδων για την ίδια διοργάνωση ένα χρόνο πριν, το 2007. Τότε, ήταν η Άρσεναλ που χαμογέλασε στο φινάλε παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό. Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2, με την Τότεναμ να “πετά” ένα προβάδισμα δύο τερμάτων. Το δεύτερο ματς στην έδρα της Άρσεναλ, δεν είχε σκορ ως το 77’ όταν ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ σκόραρε για το 1-0. Όμως ο Μίντο ισοφάρισε για τα “Σπιρούνια” και έστειλε την αναμέτρηση στην παράταση. Εκεί, οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι και πιο ουσιαστικοί και σκόραραν δύο φορές, με τους Ζερεμί Αλιαντιέρ στο 105’ και Πασκάλ Τσιμποντά (αυτογκόλ) στο 113’ για το τελικό 3-1. Πάντως, δεν κατέκτησαν το τρόπαιο, αφού ηττήθηκαν στον τελικό από την Τσέλσι με σκορ 2-1.

Ανατροπές και απίθανα σκορ

Συνολικά θα έλεγε κανείς ότι τα παιχνίδια ανάμεσά τους έχουν υψηλό ρυθμό και σκορ. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ανατροπές, ασχέτως γηπεδούχου ή διοργάνωσης. Από τα καλύτερα ματς τους, απολαύσαμε τελευταία, το Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Τότεναμ πήρε προβάδισμα με δύο γκολ στο “Εμιρεϊτς” εναντίον της Άρσεναλ, κυριαρχώντας στο πρώτο μέρος. Έρικσεν στο 10’ και Κέιν με πέναλτι στο 40’, για να μειώσει στο φινάλε του ημιχρόνου ο Λακαζέτ σε 1-2. Στο δεύτερο οι “Κανονιέρηδες” πήραν τα ηνία, πίεσαν πολύ και κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Ομπαμεγιάνγκ στο 71’ για το τελικό 2-2.

Αξέχαστο κι εκείνο το ντέρμπι του 2018, πάλι στο “Εμιρεϊτς” για το πρωτάθλημα, που είχε δύο ανατροπές. Η Άρσεναλ προηγήθηκε με τον Ομπαμεγιάνγκ, όμως Ντάιερ και Χάρι Κέιν ανέτρεψαν την κατάσταση πριν βγει το ημίχρονο. Η Άρσεναλ δεν απογοητεύτηκε και από το 56’ έως το 77’ σκόραρε τρία τέρματα για μια επική ανατροπή που κατέληξε σε θρίαμβο.

Κάπως αντίθετα έγιναν τα πράγματα το Νοέμβριο του 2010, όταν η Άρσεναλ υποδέχτηκε την Τότεναμ. Νασρί στο 9’ και Σαμάκ στο 27’ έδωσαν ισχυρό προβάδισμα στους “Κανονιέρηδες” για το ημίχρονο. Τα “Σπιρούνια” απάντησαν με Μπέιλ στο 50’ και το πέναλτι του φαν ντερ Φάαρτ στο 67’ για το 2-2 και ολοκλήρωσαν την ανατροπή στο 86′ με τον Γιουνές Καμπούλ

Απίθανο ματς έγινε και στο δεύτερο γύρο, τον Απρίλιο του 2011. Μυθικό πρώτο ημίχρονο, όπου σημειώθηκαν τα πέντε από τα έξι τέρματα συνολικά της αναμέτρησης. Γουόλκοτ στο 5’ και φαν ντερ Φάαρτ έκαναν γρήγορα το 1-1 στο 7’. Στο 11’ ο Νασρί έδωσε ξανά προβάδισμα στην Άρσεναλ και ο φαν Πέρσι αύξησε τη διαφορά στο 41’ για το 1-3. Ωστόσο, τη μάζεψε ξανά ο Χάντλστοουν στο 44’ για το 2-2 του ημιχρόνου. Τελικά, ο φαν ντερ Φάαρτ στο 71’ με εκτέλεση πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 3-3, που άφησε… “αποσβολωμένους” του θεατές της αναμέτρησης με το ματς που μόλις είχαν παρακολουθήσει!

Το φετινό “North London Derby” ίσως δεν έχει τις παραπάνω ανατροπές και τα απίθανα σκορ, αφού οι δύο αντίπαλοι έχουν βάλει και τη σκοπιμότητα στο παιχνίδι τους. Όμως η “χορταστική” προϊστορία μεταξύ… “υπόσχεται” ένα ακόμα ματς που ίσως μνημονεύουμε σε νέα αφιερώματα στο μέλλον!

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης