Μπουντεσλίγκα: Οι ομάδες και οι στόχοι τους πριν το restart (Αφιέρωμα)
Βρισκόμαστε λίγες ώρες μακριά από την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα μετά από περίπου δύο μήνες και την παγκόσμια έξαρση του κορωνοϊού! Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ρίχνεται στη “μάχη”.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, καθώς πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν άλλοι δύο παίκτες θετικοί στον ιό. Αυτοί αποτελούν μέλη της Ντιναμό Δρέσδης (σ.σ. αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία) η οποία μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών, με την επιστροφή της στην αγωνιστική δράση να παίρνει παράταση.
Εννέα αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωσή της και τα προγνωστικά Bundesliga σχετικά με την κατάσταση στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα είναι ιδιαίτερα ρευστά. Η Μπάγερν Μονάχου οδηγεί την κούρσα με 55 βαθμούς με την Ντόρτμουντ να βρίσκεται στο -4 και την Λειψία στο -5.
Την τετράδα που οδηγεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2020/21 συμπληρώνει η ιδιαίτερα δυναμική Γκλάντμπαχ με 49 βαθμούς. Παράλληλα και στην ουρά της βαθμολογίας δίνεται μεγάλη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού από τουλάχιστον επτά ομάδες.
Με την 26η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα να ανοίγει την αυλαία της το Σάββατο 16 Μαΐου με το σπουδαίο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Σάλκε, θα κάνουμε μία ανασκόπηση της πορείας κάθε ομάδας, μέχρι στιγμής, ώστε να μπούμε και πάλι όλοι στο κλίμα του πρωταθλήματος.
Μπάγερν Μονάχου (1η)
Δεν μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά το πρωτάθλημα, καθώς μετά από 14 αγωνιστικές είχε γνωρίσει τρεις ήττες, πράγμα ανήκουστο για μία ομάδα όπως η Μπάγερν Μονάχου. Από την 15η αγωνιστική και το …ποδοπάτημα της Βέρντερ Βρέμης (6-1 εντός) πάτησε τέρμα το γκάζι σκαρφαλώνοντας στην κορυφή, εκεί που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Στόχος των Βαυαρών αποτελεί η κατάκτηση του 8ου σερί πρωταθλήματος και 30ου συνολικά στην ιστορία τους.
Ντόρτμουντ (2η)
Ξεκίνησε πραγματοποιώντας πολλές γκέλες στο πρωτάθλημα, στις πρώτες επτά αγωνιστικές πανηγύρισε μόλις τρεις νίκες (τρεις ισοπαλίες, μία ήττα). Με τον νεοαποκτηθέντας Χάαλαντ να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα κατάφερε να μπει και πάλι στη μάχη της κορυφής σημειώνοντας επτά νίκες στις οχτώ τελευταίες αγωνιστικές. Το συγκρότημα του Φαβρ θα παλέψει μέχρι τέλους για το πρώτο πρωτάθλημα του μετά από οχτώ χρόνια.
Λειψία (3η)
Για άλλη μία σεζόν η Λειψία δείχνει πως πρόκειται για μία άκρως ανταγωνιστική και ποιοτική ομάδα. Βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα οχτώ φορές, ωστόσο ο απολογισμός 2-4-1 στις επτά τελευταίες αγωνιστικές την έριξε στην 3η θέση. Το συγκρότημα του Νάγκελσμαν στοχεύει μόνο στην ανατροπή των δεδομένων στο γερμανικό ποδόσφαιρο.
Γκλάντμπαχ (4η)
Μέχρι και την 14η αγωνιστική αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, καθώς είχε καθιερωθεί στην κορυφή της βαθμολογίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε αρκετές γκέλες που την έριξαν στην 4η θέση. Παρόλα αυτά τα “πουλάρια” δείχνουν αποφασισμένα να παλέψουν μέχρι τέλους για την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο αγνοούν από το μακρινό 1977!
Λεβερκούζεν (5η)
Βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από την Γκλάντμπαχ, έχοντας πρωταρχικό στόχο την είδοσό της στην 4αδα που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2020/21. Η Λεβερκούζεν έχει χτίσει μία διαφορά ασφαλείας δέκα βαθμών από την 6η Σάλκε πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Στις εννέα τελευταίες αγωνιστικές έχει απολογισμό 7-1-1.
Σάλκε (6η)
Αν και ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά το πρωτάθλημα, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για το συγκρότημα του Βάγκνερ το οποίο αγνοεί τη νίκη στις επτά τελευταίες αγωνιστικές (0-4-3). Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ωστόσο οι “βασιλικοί μπλε” θα παλέψουν μέχρι τέλους για την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Βόλφσμπουργκ (7η)
Από την 10η μέχρι την 19η αγωνιστική γνώρισε επτά ήττες (δύο νίκες, μία ισοπαλία), απολογισμός που την έριξε κάτω από την ζώνη που οδηγεί στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο -1 από την 6η Σάλκε και θα συνεχίσει να πιέζει για την εν λόγω θέση.
Φράιμπουργκ (8η)
Διαθέτοντας ένα στιβαρό και άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, η Φράιμπουργκ κατάφερε να κάνει πολλές ζημιές, μέχρι στιγμής, στο πρωτάθλημα. Παραμένει ζωντανή στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.
Χόφενχαϊμ (9η)
Δεν ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα, στη συνέχεια ανέβασε ρυθμούς εκμεταλλευόμενη τις καλές εμφανίσεις μακριά από την έδρα της. Αγνοεί τη νίκη στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές (0-2-3), παρόλα αυτά παραμένει ζωντανή για ευρωπαϊκή έξοδο.
Κολωνία (10η)
Στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία η Κολωνία ξεκίνησε απογοητευτικά, πανηγυρίζοντας μόλις δύο νίκες στις πρώτες 14 αγωνιστικές. Στη συνέχεια πάτησε τέρμα το γκάζι έχοντας απολογισμό 8-0-3 που την επέτρεψε να σκαρφαλώσει στη 10η θέση και το -5 από την ευρωπαϊκή έξοδο. Πρωταρχικός στόχος των “τράγων” παραμένει η παραμονή.
Ουνιόν Βερολίνου (11η)
Πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της χαρακτηρίζεται η πορεία της Ουνιόν Βερολίνου, στην παρθενική σεζόν της στη μεγάλη κατηγορία. Εκμεταλλευόμενη την έδρα της (6-1-5) έχει χτίσει μία διαφορά ασφαλείας οχτώ βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη. Η παραμονή παραμένει πρώτος στόχος των πρωτευουσιάνων.
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (12η)
Κάτω του μετρίου χαρακτηρίζεται η πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα, βρίσκεται στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη και στο -9 από την 6η θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους “αετούς” οι οποίοι οφείλουν να αποδεχτούν τη μάχη για την σωτηρία τους.
Χέρτα (13η)
Ιδιαίτερα δύσκολο έργο, όσον αφορά την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, έχει η Χέρτα. Βρίσκεται στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο στις εννέα τελευταίες αγωνιστικές έχει να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις Λειψία (εκτός), Ντόρτμουντ (εκτός), Λεβερκούζεν (εντός) και Γκλάντμπαχ (εκτός).
Αουγκσμπουργκ (14η)
Και φέτος η Άουγκσμπουργκ δίνει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στις εννέα τελευταίες αγωνιστικές πανηγύρισε μόλις μία νίκη επί της Βέρντερ Βρέμης (2-1 εντός), στις υπόλοιπες σημείωσε μία ισοπαλία και επτά ήττες. Βρίσκεται στο +5 από την επικίνδυνη ζώνη.
Μάιντς (15η)
Δεν κατάφερε να ανέβει πιο πάνω από την 12η θέση του πρωταθλήματος. Ο λόγος για την Μάιντς που δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί σε κανένα σημείο την έδρα της, στην οποία σημείωσε τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και επτά ήττες. Βρίσκεται στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποφυγής του υποβιβασμού.
Φορτούνα Ντίσελντορφ (16η)
Πανηγύρισε μόλις πέντε νίκες μετά από 25 αγωνιστικές, απολογισμός που την έχει αναγκάσει να παλεύει για την παραμονή της. Στις έξι τελευταίες επικράτησε της Φράιμπουργκ (2-0 εκτός), ενώ παράλληλα σημείωσε τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα. Βρίσκεται στο +4 από τις θέσεις που οδηγούν απευθείας στην 2. Μπουντεσλίγκα.
Βέρντερ Βρέμης (17η)
Πραγματοποιεί ίσως την χειρότερη πορεία των τελευταίων χρόνων, κατάφερε να πανηγυρίσει μόλις τέσσερις νίκες μετά από 24 αγωνιστικές (σ.σ. χρωστάει μία) και δίνει μάχη για την αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού στη χαμηλότερη κατηγορία της Γερμανίας.
Πάντερμπορν (18η)
Πληρώνει το επιθετικό ποδόσφαιρο στο οποίο αρέσκεται από την περσινή σεζόν. Η Πάντερμπορν ξεκόλλησε ελάχιστες φορές από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να κερδίσει την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία.