Α’ Αγγλίας: Αφιέρωμα για τη σεζόν 2022-2023
Πλησιάζει η έναρξη της Α’ Αγγλίας, με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο (30/7) και ώρα 17:00. Περσινή πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γουίγκαν, παίρνοντας παράλληλα και την απευθείας άνοδο στη Τσάμπιονσιπ, ενώ τα εναπομείναντα εισιτήρια πήραν οι Ρόδερα και Σάντερλαντ. Από την κατηγορία υποβιβάστηκαν οι Κρου, Γουίμπλετον, Ντονκάστερ, Τζίλιγχαμ και τη θέση τους πήραν οι Φόρεστ Γκριν, Έξετερ, Μπρίστολ Ρόβερς και Πορτ Βέιλ από τη Β΄Αγγλίας.
Σύστημα Διεξαγωγής
Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 24 ομάδες, οι οποίες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας), φτάνοντας το σύνολο των 46 αγωνιστικών. Η ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις παίρνουν την απευθείας άνοδο, με την πρωτοπόρο να ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Οι ομάδες που θα καταταχθούν στις θέσεις από 3 μέχρι 6, προκρίνονται στα πλέι-οφ, προκειμένου να διεκδικήσουν το τρίτο και τελευταίο εισιτήριο για τη Τσάμπιονσιπ. Παράλληλα, οι τέσσερις τελευταίες θέσεις υποβιβάζονται στη Β’ Αγγλίας.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το κριτήριο που καθορίζει τη τελική κατάταξη είναι η διαφορά τερμάτων, ενώ αν υπάρχει και εκεί ισοβαθμία, τότε μετράει η καλύτερη επίθεση. Στην πιθανότητα που ούτε έτσι μπορούν να λυθούν οι διαφορές, το τρίτο κριτήριο είναι οι μεταξύ τους αγώνες.
Οι αποδόσεις
Παρ’ όλο που δεν έφτασε ούτε καν στον τελικό των πλέι-οφ πέρσι, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Πολύ κοντά της είναι η Ίπσουιτς που κάθε άλλο παρά εντυπωσίασε πέρσι, ενώ την τριάδα «κλείνει» η Ντέρμπι που πάλεψε παρά τις πολλές δυσκολίες που είχε τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ομάδες με υψηλές αποδόσεις αλλά παράλληλα αρκετά δυνατές ώστε να βρεθούν ψηλά είναι η Μπόλτον, η Πόρτσμουθ και η Πλίμουθ.
Από τώρα υπάρχουν πολλές επιλογές και για το νικητή στο stoiximan app
Οι ομάδες
Άκρινγκτον: Ικανοποιητική η απόδοσή της την περασμένη σεζόν, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της καταλαμβάνοντας την 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μένοντας μακριά από την επικίνδυνη ζώνη καθ’ όλη τη διάρκεια.
Συνεχίζει με τον Τζον Κόλεμαν στον πάγκο της, έχοντας ως στόχο φέτος να βρεθεί εντός της πρώτης δεκάδας. Ελάχιστες οι κινήσεις της μεταγραφικά και κυρίως στο μεσοεπιθετικό της κομμάτι.
Γουίκομπ: Εξαιρετική χρονιά η περσινή, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί και με ακόμα καλύτερο τρόπο, όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάντερλαντ στον τελικό των πλέι-οφ, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην κατηγορία και τη φετινή σεζόν.
Δεδομένο ότι θα παραμείνει ο Γκάρεθ Έινσγουορθ στον πάγκο της, καθώς η διοίκηση είναι τρομερά ικανοποιημένη με την πορεία που είχε η ομάδα πέρσι. Δεν είναι ιδιαίτερα κινητική στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής, έχοντας παρ’ όλα αυτά διατηρήσει τον κορμό της. Ο στόχος της φέτος είναι να μπει και πάλι στα πλέι-οφ, διεκδικώντας ξανά την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ.
Έξετερ: Φανταστική η απόδοσή της, έχασε στην τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα στη διαφορά τερμάτων, αλλά εξασφάλισε το ένα από τα τρία εισιτήρια για την κατηγορία.
Η καλή δουλειά που έκανε ο Ματ Τέιλορ τον κρατάει φυσικά στον πάγκο και για τη φετινή σεζόν, με βασικό στόχο φυσικά την παραμονή. Όσο αφορά τις μεταγραφές, έχει μόνο αποχωρήσεις μέχρι στιγμής, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει διατηρήσει τους περισσότερους βασικούς της παίκτες, έχοντας παράλληλα και ένα πολύ νεανικό ρόστερ.
Ίπσουιτς: Μετριότατη σεζόν με βάση τον πρωταρχικό της στόχο, παρ’ όλα αυτά δεν κινδύνεψε καθόλου με υποβιβασμό, ενώ στο δεύτερο μισό βελτίωσε την εικόνα της εντός αγωνιστικού, φτάνοντας σχεδόν εντός δεκάδας.
Χωρίς αλλαγή στον πάγκο της, ενισχύθηκε σε όλους τους τομείς, κυρίως με ελεύθερες μεταγραφές, έχοντας φυσικά ως στόχο να βρεθεί εντός πλέι-οφ προκειμένου να διεκδικήσει το εισιτήριο για την άνοδο.
Κέμπριτζ: Επιτυχημένη μπορεί να θεωρείται η περασμένη σεζόν, αφού κατάφερε με άνεση να παραμείνει στην κατηγορία. Με κύριο «όπλο» την έδρα της, απέσπασε αρκετά θετικά αποτελέσματα, τα οποία ήταν κομβικά για την εκπλήρωση του στόχου της.
Στόχος για τη φετινή χρονιά είναι ένα καλύτερο πλασάρισμα, ενώ έχει ενισχυθεί αμυντικά προκειμένου να βελτιώσει τα προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα αυτόν.
Λίνκολν: Πολλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, κατάφερε να σωθεί στις τελευταίες αγωνιστικές, παρά τα μεγάλο διάστημα αρνητικών αποτελεσμάτων που είχε.
Με τον Μαρκ Κένεντι στον πάγκο της θα είναι τη φετινή σεζόν, τον οποίο προσέλαβε στις τελευταίες αγωνιστικές της περασμένης σεζόν. Στόχος της για φέτος είναι μια καλύτερη πορεία και για το λόγο αυτό έχει κινηθεί αρκετά στη μεταγραφική αγορά, ολοκληρώνοντας μεταγραφές σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Μίλτον Κέινς Ντονς: Την προσπάθεια όλης της χρονιάς πέταξε στα σκουπίδια στα ημιτελικά των πλέι-οφ κόντρα στη Γουίκομπ και έχασε μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στον μεγάλο τελικό, διεκδικώντας το εισιτήριο της ανόδου. Η γενική της εικόνα παρ’ όλα αυτά ήταν εξαιρετική, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ είχε την 2η καλύτερη συγκομιδή βαθμών στο πρωτάθλημα μακριά από το γήπεδό της.
Αποδυναμώθηκε αρκετά, χάνοντας τον Ντάρλινγκ (Αμυντικός), ο οποίος πήρε μεταγραφή στη Σουόνσι, ενώ την πόρτα της εξόδου είδε και ο Τουίν (Μέσος), τον οποίο απέκτησε η Μπάρνσλεϊ. Μια «επανάληψη» της περασμένης σεζόν θα είναι ιδανική για εκείνη, όμως γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Παρ’ όλα αυτά ο στόχος της είναι φυσικά τα πλέι-οφ.
Μόρκαμ: Κάκιστη σεζόν, σώθηκε παρ’ όλα αυτά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος παρά την ήττα της, ενώ είχε την χειρότερη άμυνα στην κατηγορία, έχοντας δεχτεί 88 γκολ σε 46 αγωνιστικές.
Με τον Ντέρεκ Άνταμς που ανέλαβε στα μέσα του Φεβρουαρίου θα συνεχίσει και φέτος, θέλοντας φυσικά να βελτιώσει τόσο την εικόνα της αγωνιστικά, όσο και τη θέση της βαθμολογικά. Το βάρος της μεταγραφικά έπεσε στην αμυντική της γραμμή όπως είναι φυσικό, έχοντας στελεχώσει πλέον το ρόστερ της με εγχώριους παίκτες από τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες της χώρας.
Μπάρνσλεϊ: Μία από τις χειρότερες χρονιές για εκείνη. Τίποτα δεν φαίνεται να πήγε σωστά, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί ως ουραγός από το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. Κακό σε ποιότητα ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε να βρει λύσεις μεσοεπιθετικά, ενώ αμυντικά δεχόταν με μεγάλη ευκολία γκολ.
Ο Μίκαελ Νταφ είναι πλέον ο νέος τεχνικός της, με βασικό στόχο την άμεση επιστροφή της στη Τσάμπιονσιπ. Έχει ενισχύσει μέχρι στιγμής όλους τους τομείς της, αλλά παράλληλα έχασε και τον βασικό επιθετικό της Μόρις, τον οποίο απέκτησε η Λούτον.
Μπέρτον: Μέτρια χρονιά χωρίς να κινδυνέψει, είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, όμως μετά τον ερχομό του Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ στον πάγκο της φάνηκε να βελτιώνει την εικόνα της.
Συνεχίζει και τη φετινή σεζόν στον πάγκο της, θέλει ιδανικά ένα καλύτερο πλασάρισμα στο πρωτάθλημα και γι’ αυτό έχει κινηθεί σε ενίσχυση του μεσοεπιθετικού της κομματιού.
Μπόλτον: Αρκετά καλή σεζόν, θα μπορούσε να βρεθεί και πιο ψηλά βαθμολογικά, όμως τα προβλήματα της πανδημίας του COVID-19 έβαλαν «φρένο» στην απόδοσή της.
Η διοίκηση παραμένει στο πλάνο της με τον Ιάν Έβατ στον πάγκο, θέλοντας φέτος να βρεθεί εντός εξάδας, διεκδικώντας το ένα από τα τρία εισιτήρια της ανόδου.
Μπρίστολ Ρόβερς: Την απευθείας άνοδο στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και με εμφατικό τρόπο κατάφερε να πάρει πέρσι, έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση της κατηγορίας.
Χωρίς αλλαγή στον πάγκο της θα πορευτεί στην αρχή της φετινής χρονιάς, έχοντας φυσικά ως βασικό της στόχο να παραμείνει στην κατηγορία. Αρκετή κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι, κυρίως όμως για παίκτες που αποχώρησαν.
Ντέρμπι: Το όνειρο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί τη περσινή σεζόν, καθώς η προσπάθεια που κατέβαλαν ο Γουέιν Ρούνεϊ και οι παίκτες του δεν ήταν επαρκής ώστε να τους κρατήσει στη Τσάμπιονσιπ μετά την απώλεια βαθμών που δέχθηκαν μετά τις πρώτες αγωνιστικές.
Πλέον με νέο πρόσωπο στον πάγκο της, τον Λίαμ Ρόσενιορ, μετά την φυγή του Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος ανέλαβε την Ντι Σι Γιουνάιτεντ στην Αμερική. Έχασε αρκετούς σημαντικούς παίκτες αυτή τη μεταγραφική περίοδο, όπως ο Λόρενς (Επιθετικός), ο οποίος αποκτήθηκε από τη Ρέιντζερς, καθώς επίσης και οι Ιμποσέλε (Αμυντικός) και Ιμποέϊ (Επιθετικός), που βρίσκονται πλέον στην Ουντινέζε και την Κρίσταλ Πάλας αντίστοιχα. Όσο αφορά τις εισερχόμενες, κατάφερε να ενισχυθεί με τις σημαντικότερες μεταγραφές να είναι αυτές των Χάριχεϊν (Μέσος) από την Άστον Βίλα, Μπαρκχάουζεν (Επιθετικός) από την Πρέστον, Τσέστερ (Αμυντικός) από τη Στόοκ και ΜακΓκόλντρικ (Επιθετικός) από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Φυσικά ο στόχος της δεν είναι άλλος από την άμεση επιστροφή της στη Τσάμπιονσιπ, ενώ βρίσκεται και υπό συζητήσεις εξαγοράς, κάτι που θα την βοηθήσει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται.
Όξφορντ: Μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες της περσινής σεζόν στην κατηγορία, δεν κατάφερε για λίγο να βρεθεί εντός εξάδας, όμως κάθε άλλο παρά απογοητευμένη δεν θα έπρεπε να είναι.
Χωρίς αλλαγή προπονητή, παραμένει ο Καρλ Ρόμπινσον, ενώ σε ότι αφορά τις μεταγραφικές της κινήσεις, ενίσχυσε το αμυντικό της κομμάτι, καθώς μόνο εκεί φάνηκε να έχει αδυναμίες πέρσι. Στόχος της για φέτος είναι μια αντίστοιχα καλή απόδοση αγωνιστικά, παλεύοντας και πάλι για μια θέση στα πλέι-οφ.
Πιτέρμπορο: Πάλεψε μέχρι τελευταίας αγωνιστικής, αλλά δεν κατάφερε παρά τη νίκη της να παραμείνει στη Τσάμπιονσιπ. Τα πολλά αμυντικά της προβλήματα ήταν αυτά που της κόστισαν, καθώς είχε σε ισοβαθμία τη χειρότερη άμυνα στην κατηγορία.
Είδε μερικούς από τους βασικούς της παίκτες να φεύγουν στα μισά της περασμένης σεζόν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει τους ιδανικούς αντικαταστάτες που θα βοηθήσουν στο να βρεθεί στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος φέτος. Στον πάγκο παραμένει ο Γκραντ ΜακΚαν, ο οποίος ανέλαβε στα μέσα του Φεβρουαρίου.
Πλίμουθ: Ικανοποιημένη θα έπρεπε να είναι από την περσινή σεζόν, καθώς πάλεψε ως το τέλος προκειμένου να βρεθεί εντός εξάδας, παρ’ όλο που δεν τα κατάφερε.
Ο Στίβεν Σουμάχερ είναι εκείνος που θα κάθεται στον πάγκο και τη φετινή σεζόν, θέλοντας ιδανικά να πετύχει ότι δεν κατάφερε πέρσι, δηλαδή να βρεθεί εντός των θέσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα στην ομάδα του να διεκδικήσει την άνοδο στη Τσάμπιονσιπ. Μεταγραφικά απέκτησε αρκετούς δανεικούς, αλλά και μερικούς ελεύθερους, έχοντας μάλιστα ένα από τα πιο «νεανικά» ρόστερ της κατηγορίας μέχρι στιγμής.
Πορτ Βέιλ: Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε τη σεζόν, παίρνοντας το τελευταίο εισιτήριο της ανόδου μέσω των πλέι-οφ. Θα μπορούσε να γλυτώσει τα μπαράζ, παίρνοντας την απευθείας άνοδο, όμως στις τελευταίες αγωνιστικές δεν είχε και το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα να βρεθεί χαμηλότερα.
Καμία πρόθεση για αλλαγή προπονητή από τη διοίκηση, παραμένει με τον Ντάρελ Κλαρκ στον πάγκο, χωρίς παρ’ όλα αυτά να έχει αναμειχθεί ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά το ρόστερ της. Φυσικά πρωταρχικός της στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.
Πόρτσμουθ: Μέτρια χρονιά για τα δεδομένα της, φάνηκε να την αποδυναμώνει το πρόβλημα της πανδημίας του COVID-19 στα μέσα της σεζόν και αυτό ίσως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματά της εκείνο το διάστημα.
Κινήσεις βελτίωσης σε όλες τις γραμμές του έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Ντάνι Κόουλι, ο οποίος θα είναι στη τεχνική ηγεσία της ομάδας και φέτος. Το ίδιο ανταγωνιστική θέλει να είναι και φέτος, προσπαθώντας για το βήμα παραπάνω και τη διεκδίκηση της ανόδου.
Σέφιλντ Γουένσντεϊ: Εξαιρετική σεζόν, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο της ανόδου για τη Τσάμπιονσιπ μέσω των πλέι-οφ.
Με μεγάλη κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι, ο Ντάρεν Μουρ θέλει να «αναβαθμίσει» την ομάδα του προκειμένου φέτος να είναι μία από τις βασικές υποψήφιες για την άνοδο. Αρκετές οι εισερχόμενες μεταγραφές, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, εκεί όπου πολλές φορές φάνηκε να έχει αστάθειες που της κόστισαν.
Σριούσμπερι: Μετριότατη η περασμένη χρονιά, κινδύνεψε σε μεγάλο βαθμό με υποβιβασμό, αλλά κατάφερε να αποσπάσει μερικά θετικά αποτελέσματα προς το τέλος, τα οποία ήταν καθοριστικά για την εξασφάλιση της παραμονής της.
Παρ’ όλα αυτά παραμένει με τον Στιβ Κότεριλ στον πάγκο της, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Λίγες, αλλά στοχευμένες οι μεταγραφές της, ενώ είχε και αρκετές αποχωρήσεις. Ιδανικά δεν θέλει να βρεθεί σε τόσο δύσκολη βαθμολογικά θέση όπως πέρσι, γι’ αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει όσο πιο εύκολα γίνεται την παραμονή της.
Τσάρλτον: Μέτρια σεζόν για κείνη η περσινή, δεν κινδύνεψε σε καμία περίπτωση για υποβιβασμό, όμως έμεινε αρκετά χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα, έχοντας πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Με νέο πρόσωπο στη τεχνική της ηγεσία, τον Μπεν Γκάρνερ, θέλει ιδανικά να επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια, παλεύοντας φέτος για μια πολύ καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
Τσέλτεναμ: Αρκετά εύκολη η παραμονή της, έπαιξε αρκετά καλό ποδόσφαιρο, σκοράροντας σε μεγάλο βαθμό, όμως είχε πολλά προβλήματα στο αμυντικό της κομμάτι, τα οποία την κράτησαν αρκετά χαμηλά βαθμολογικά.
Ο βασικός της στόχος επετεύχθη πέρσι, γι’ αυτό και φέτος έκανε αρκετές μεταγραφές προκειμένου να καταφέρει να ανεβάσει την ποιότητά της και παράλληλα τη βαθμολογική της θέση. Στον πάγκο της θα βρίσκεται πλέον ο Γουέιντ Έλλιοτ, αφού η διοίκηση αποφάσισε να μην συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Μίκαελ Νταφ.
Φλίτγουντ: Τραγική σεζόν, όλα πήγαν λάθος για κείνη και παρά την ήττα στην τελευταία αγωνιστική, κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία χάρη στη διαφορά τερμάτων. Κάκιστη στο αμυντικό της κομμάτι, δεχόταν γκολ πολύ εύκολα και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο κινδύνεψε με υποβιβασμό.
Όλα τα παραπάνω έφεραν φυσικά αλλαγή στη τεχνική ηγεσία της ομάδας, με τον Σκοτ Μπράουν να παίρνει πλέον τα ηνία. Μεταγραφικά έκανε αρκετά ποιοτικές κινήσεις, ειδικά στο αμυντικό της κομμάτι, εκεί δηλαδή που χρειαζόταν άμεση ενίσχυση. Φέτος θέλει να παραμείνει πολύ πιο εύκολα στην κατηγορία, ενώ ιδανικά θα είναι ικανοποιημένη κάνοντας ένα καλύτερο βαθμολογικό πλασάρισμα σε σχέση με πέρσι.
Φόρεστ Γκριν: Εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση τις τελευταίες αγωνιστικές. Κατέκτησε άξια το πρωτάθλημα της Β’ Αγγλίας, σε ισοβαθμία παρ’ όλα αυτά, έχοντας υπέρ της τη διαφορά τερμάτων. Είχε την 2η καλύτερη επίθεση και την 3η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα.
Με τον Ίαν Μπούρτσναλ στον πάγκο της τη φετινή σεζόν, θέλει να εδραιωθεί στην κατηγορία, γι’ αυτό και έχει ενισχύσει μεταγραφικά σχεδόν όλες τις γραμμές της. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί παίκτες είδαν και την πόρτα της εξόδου από την ομάδα.