Ο Βιτόρια ενώνει το γκρουπ εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου
Ο Παναθηναϊκός με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο του, μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες, ήδη άφησε από κάτω του, την AΕΚ και τον Άρη και έχει μπει για τα καλά στην διεκδίκησης του πρωταθλήματος.
Αν τα πράγματα πάνε καλά για τον Παναθηναϊκό, τεράστιο ρόλο θα παίξει, πως παρότι η πορεία του με τον Αλόνσο ήταν ξεκάθαρα για να μείνει εκτός μάχης πρωταθλήματος, βαθμολογικά έμεινε στο κόλπο.
Κρατήθηκε σε τροχιά πρωταθλήματος με άθλια εικόνα και αποτελέσματα
Ο Παναθηναϊκός κρατήθηκε σε τροχιά πρωταθλήματος, παρότι με τον Αλόνσο, η εικόνα της ομάδας ήταν άθλια. Ο Παναθηναϊκός με τον Αλόνσο είχε ρεκόρ 3-4-2. Κατέκτησε μόλις 13 απο τους 27 διαθέσιμους βαθμούς. Συγκομιδή που άλλα χρόνια, θα είχε αφήσει οποιαδήποτε ομάδα εκτός πρωταθλήματος.
H απίθανη βελτίωση στα xgoals
Ενδεικτικό του πόσο άσχημα λειτουργούσε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, είναι πως μετά απο 9 αγώνες για το πρωτάθλημα ο Ουρουγουανός τεχνικός, έφυγε με αρνητική συγκομιδη στα xgoals 11,2-11,7, αν το πάρουμε ανα παιχνίδι 1,24-1,3.
Στα 3 παιχνίδια με τον Βιτόρια στον πάγκο η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, 6,7-1,8 τα συνολικά xgoals 2,23-0,6 το μέσο όρο των xgoals.
Η πρώτη εμφάνιση ομάδας πρωταθλητισμού
Είναι ξεκάθαρο πως στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη φετινή εμφάνιση. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη στο φετινό πρωτάθλημα που έβλεπες μία ομάδα, που αν βελτιωθεί στην τελική απόφαση στην αποτελεσματικότητα και στην αμυντική συγκέντρωση, είναι σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Παναθηναϊκού, ανάλογη ομάδας που έχει σαν στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Είχε τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο, υπήρξε ένα διάστημα που όπως ήταν φυσικό αντέδρασε ο εξαιρετικός Παναιτωλικός και εκεί πάρθηκαν συγκεκριμένες ατομικές λανθασμένες αποφάσεις.
Προσπαθεί να δημιουργήσει αγωνιστική και συναισθηματική ένωση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του
Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα κατάφερε να πατήσουν αρκετοί ποδοσφαιριστές του την αντίπαλη περιοχή, στοιχείο που του έδωσε και την νίκη.
Το πιο σημαντικό από όλα, είναι η αλλαγή χαρακτήρα που έδειξε η ομάδα, όσο αφορά την νοοτροπία της στο γήπεδο. Είναι ξεκάθαρο απο την εικόνα της ομάδας, τις αρχές που παρουσίασε στο Αγρίνιο αλλά και την επιλογή του Βιτόρια, να μαζέψει τους ποδοσφαιριστές του, στο τέλος του αγώνα να κάνει κύκλο και να τους μιλήσει, πως κατάλαβε πως χρειάζεται να δημιουργήσει μία ένωση μεταξύ των ποδοσφαιριστών.
Ο Παναθηναϊκός επί Αλόνσο δεν ήταν ένα ενιαίο γκρουπ εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Είναι κομβικό για την πρόοδο και την συνέχεια της ομάδας, που ο Βιτόρια κατάλαβε το πρόβλημα επι της ουσίας. Ανέλαβε μία ομάδα, που είχε πρόβλημα στο να επικοινωνήσει μεταξύ της, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Βλέπετε ο προκάτοχος του, πέρα από τις τακτικές ανορθογραφίες, νωρίς είχε καταλάβει πως παίζει για την θέση του. Το κάθε παιχνίδι, το έβλεπε ως αγώνα προσωπικής σωτηρίας και είχε δημιουργηθεί μία πίεση στην ομάδα που δεν βοηθούσε στο να εξελιχθεί ως σύνολο.
Ο Βιτόρια αφιέρωσε χρόνο σε προσωπικά τετατετ, σε ομιλίες για να δημιουργήσει τις συνθήκες για να παίζει ό ένας με τον άλλον. Από πλευρά τακτικής ήταν ξεκάθαρο, πως για πρώτη φορά στο Αγρίνιο οι παίκτες είχαν σωστές τοποθετήσεις στο γήπεδο, κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και σαν πρώτο μέλημα να συνεργαστούν.
Οι αριθμοί που δείχνουν την βελτίωση στην τελική δημιουργία
Ενδεικτικό πως ο Ουναχί, που το προηγούμενο διάστημα δεν έδινε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό, έδωσε 4 Key passes και ο Τετέ 6. Συνολικά ο Παναθηναϊκός στο Αγρίνιο έκανε την καλύτερη του φετινή επίδοση σε Key passes me 14
Ένα νούμερο, που αναδεικνύει, το πόσο προβληματική ήταν η επιθετική λειτουργία της ομάδας επι Αλόνσο είναι πως στις 9 αγωνιστικές που ήταν αυτός στο τιμόνι, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδιναν μέσο όρο 9,44 key passes το παιχνίδι, στα 3 παιχνίδια του Βιτόρια το νούμερο έχει εκτοξευθεί στις 13 key passes το παιχνίδι. Για να καταλάβετε ενδεικτικά, που βρίσκεται ο ανταγωνισμός και πόσο χαμηλά ήταν ο Παναθηναϊκός με τον Αλόνσο στην τελική συνεργασία, να ρίξουμε μία ματιά που βρίσκονται οι υπόλοιποι διεκδικητές του πρωταθλήματος. Η ΆΕΚ έχει ένα μέσο όρο Key passes με 13,53 το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έχει 12,1 και ο ΠΑΟΚ 9,91. Ο Παναθηναϊκός με τον Αλόνσο λοιπόν ήταν χειρότερος όλων σε τελική δημιουργία, κάτι που έβγαινε στο γήπεδο, στα τρία παιχνίδια του Βιτόρια, πλησιάζει τα νούμερα της πιο δημιουργικής ομάδας του πρωταθλήματος.
Αξιολόγηση του ρόστερ απο τον Βιτόρια, στα 8 παιχνίδια μέχρι την διακοπή των εορτών
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και ερωτηματικά. Ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει 8 παιχνίδια μέχρι την διακοπή των εορτών. Σε αυτά τα παιχνίδια ο Βιτόρια καλείται να βγάλει συμπεράσματα. Είναι δεδομένο πως θα αποκτηθεί επιθετικός. Από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα έχει τα θέματα της, δεν υπάρχει στην Ελλάδα η τέλεια ομάδα, το σίγουρο είναι πως στον Παναθηναϊκό, υπάρχει ποιότητα προσωπικότητα που δεν έβγαινε στο γήπεδο, με τον Αλόνσο και αρχίζει να εμφανίζεται με τον Βιτόρια. Ο προπονητής λοιπόν θα δουλέψει με την ομάδα, θα δώσει τις ευκαιρίες που πρέπει να πάρουν σε ποδοσφαιριστές που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταφέρει να δικαιώσουν τις προσδοκίες που δημιούργησε η απόκτηση τους και θα πάρει τις αποφάσεις του. Θα καταλήξει σε ποιους χώρους είναι καλυμμένος, τι χρειάζεται και μπορεί να λύσει εκ των έσω με δουλειά και που χρειάζεται μεταγραφική ενίσχυση, εκτός από την θέση του φορ, που είναι δεδομένο πως θα αποκτηθεί ποδοσφαιριστής για να πλαισιώσει τον Ιωαννίδη.
Στο χέρι του να κάνει γιορτές μέσα σε όλους τους στόχους του
Το πρόγραμμα είναι βαρύ όσο αφορά των όγκο των παιχνιδιών, διαχειρίσιμο όμως με βάση την δυναμικότητα των αντιπάλων. Αν κρατήσει την λογική που είχε στο Αγρίνιο και δώσουν βοήθειες και αρπάξουν τις ευκαιρίες που θα πάρουν παίκτες που δεν έχουν αξιοποιηθεί από την προηγούμενη τεχνική ηγεσία, ο Παναθηναϊκός θα κάνει γιορτές παραμένοντας μέσα σε όλους τους στόχους του.