Poker Strategy: Παίζοντας εκτός θέσης
To ότι είστε εκτός θέσης σε μία παρτίδα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να χάσετε αυτή την παρτίδα. Ο Ρος Τζάρβις του Pokerplayer.co.uk, γράφει στο νέο του άρθρο με ποιόν τρόπο θα μπορέσετε να κερδίσετε παρτίδες εκτός θέσης, ξεκινώντας έναν οδηγό με tips στρατηγικής.
Σκεφτείτε την περίοδο που πρωτοαρχίσατε να μαθαίνετε να παίζετε πόκερ. Σίγουρα γρήγορα ακούσατε για “τη δύναμη της θέσης”, από κάποιον που έπαιζε με 10% VPIP στα $10 Rebuy τουρνουά.
Φυσικά και όποιος σας είπε για τη δύναμη της θέσης στο πόκερ είχε δίκιο. Έχοντας το πλεονέκτημα της θέσης, σας επιτρέπεται να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες για τους αντιπάλους σας, να ελέγξετε το μέγεθος του pot και να πάρετε πιο ακριβείς αποφάσεις. Αλλά αυτά τα ξέρετε ήδη έτσι δεν είναι;
Τι συμβαίνει όμως όταν είστε εκτός θέσης; Συχνά η μόνη βοήθεια που θα σας δώσουν είναι αυτή: Μην παίζετε εκτός θέσης. Πρόκειται για μία πολύ κακή συμβουλή. Δεν χρειάζεται να είστε φοβισμένοι όταν πρέπει να μιλήσετε πρώτοι σε μία παρτίδα.
Αντίθετα, πρέπει να κάνετε τη ζωή των αντιπάλων σας πιο δύσκολη και να προσπαθήσετε να αντιστρέψετε το μειονέκτημά σας. Πάντα έχετε τρείς τρόπους να κερδίσετε το pot όταν είστε εκτός θέσης και αυτοί είναι: να ποντάρετε από μπροστά, να κάνετε check/raise ή να κάνετε check/call. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συγκεκιριμένες κινήσεις.
Donking-out
Μη σας αποθαρρύνει το όνομα. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το donk-bet μπορεί να μπερδέψει, να ενοχλήσει και να οδηγήσει τους αντιπάλους σας σε μεγάλα λάθη.
Το πρόβλημα είναι ότι με το ποντάρισμα από μπροστά, το range σας γίνεται polarized σε πολύ δυνατά χέρια (κυρίως sets) και μπλόφες. Χρησιμοποιείται πολύ καλά σε multiway pots. Aς υπόθέσουμε ότι έχετε 2-2 και βλέπετε ένα Qc-Jc-2d flop με 4 ακόμη αντιπάλους στην παρτίδα. Αν είστε οι πρώτοι που μιλάτε, η πιο σωστή κίνηση είναι να ποντάρετε δυνατά.
Αν κάνετε check, ρισκάρετε, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην ποντάρει κανείς, (οι παίκτες συνηθίζουν να κάνουν c-bets πολύ λιγότερο σε multiway pots, ενώ σχεδόν ποτέ το c-bet σε multiway pots δεν είναι μπλόφα).
Το να κάνετε check και να μην ποντάρει κανείς είναι καταστροφή. Το turn μπορεί να εμφανίσει φύλλα που συμπληρώνουν draws και να σκοτώσουν τη δράση που θέλετε με ενα τόσο ισχυρό φύλλο. Ποντάρετε από μπροστά και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να φτιάξετε ένα μεγάλο pot.
Πρέπει να ποντάρετε από μπροστά με χέρια μεσαίας δυναμικότητας για να δείτε που βρίσκεστε; Με μία λέξη, όχι. Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι κακοί παίκτες όταν κάνουν donk-bets. Τα mid-stakes τουρνουά και τα cash-games είναι τόσο επιθετικά, που αυτά τα donk-bets θα δεχθούν raise πολύ συχνά, έτσι η πληροφορία που θα λάβετε θα είναι λανθασμένη.
Γι’αυτό θα πρέπει όταν κάνετε donk-bets να το κάνετε κυρίως με value hands και όχι τόσο συχνά με μπλόφες. Ένα καλό παράδειγμα, είναι να ποντάρετε από μπροστά χέρια όπως Α-T σε Τ high board. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγξετε σε πόσα streets θα κυνηγήσετε value -εξαρτάται από το board και τις συνήθειες του αντιπάλου-, ενώ θα μπορέσετε να προκαλέσετε μπλόφες από τους πιο επιθετικούς αντιπάλους σας.
Πολύ σπάνια θα πρέπει να ποντάρετε από μπροστά για μπλόφα, γιατί πολλές φορές θα προσπαθείτε να μαντέψετε το χέρι του αντιπάλου στα επόμενα streets όταν δεχθείτε το call, αλλά αρκετές φορές, θα δεχθείτε raise στο flop και θα αναγκαστείτε να παρατήσετε την παρτίδα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που για αντίπαλο έχετε παίκτη που αντιμετωπίζει παθητικά τα donk bets.
Φυσιολογικά, είναι καλύτερο να ποντάρετε από μπροστά με semi-bluffs. Aυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που κρατάτε Qc-Jc σε 8c-9d-4s flop, καθώς υπάρχουν πολλά φύλλα που μπορούν να σας δώσουν παραπάνω equity στο turn για να ποντάρετε ξανά.
Με καλύτερα φύλλα, όπως nut-flush draws, μπορείτε να μπερδέψετε τους αντιπάλους σας, κάνοντας μία check/raise και μία donk-bets, αφήνοντάς τους να μαντέψουν.
Συνεχές check/raising
To check/raise απαγορευόταν παλαιότερα σε μερικά καζίνο, γιατί θεωρούνταν ανήθικο και παραπλανητικό! Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνετε συχνά check/raise. Ένας ακόμη λόγος, είναι το ότι δεν μπορείτε να παίξετε ένα κερδοφόρο παιχνίδι εκτός θέσης, αν δεν κάνετε συχνά check/raise εκτός θέσης με value hands, semi-bluffs αλλά και κανονικές μπλόφες. Πρέπει να πιέσετε τους αντιπάλους σας και το να πάιξετε παθητικά δεν το κάνει.
Ακόμη και σήμερα οι πάικτες, δεν κάνουν συχνά check/raise ως μπλόφα. Οι καλύτεροι στόχοι για κάτι τέτοιο, είναι παίκτες με υψηλό ποσοστό σε continuation bets (οτιδήποτε μεγαλύτερο του 70%). Αυτοί οι παίκτες, ποντάρουν σχεδόν σε κάθε flop, είτε έχουν equity είτε όχι. Έτσι με το να κάνετε check/raise σε flops που υποψιάζεστε ότι δεν πέτυχαν θα κερδίσετε το pot σχεδόν κάθε φορά.
Η θέση του αντιπάλου στο τραπέζι και το flop είναι σημαντικά στην εφαρμογή της συγκεκριμένης κίνησης. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Εάν ένας παίκτης κάνει raise από utg κι εσείς κάνετε call από το big blind με 7-8 δεν θα πρέπει να κάνετε check/raise σε Α-5-Τ board που πετυχαίνει το range του αντιπάλου.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν προσπαθούμε να ωθήσουμε τους αντιπάλους στο να κάνουν μεγάλα folds, αλλά να πετάξουν τα χέρια τους που δεν έχουν πετύχει τίποτα! Ένα καλό σημείο για check/raise στο παραπάνω flop είναι όταν το αρχικό raise έρχεται από το button.
Σε τέτοια περίπτωση το range του αντιπάλου σας είναι πιο ευρύ και είναι πολύ πιθανό να παέι πάσο. Όταν τα check/raises σας στο flop δέχονται call, δεν μπορείτε πάντα να τα παρατάτε. Σαν γενικός κανόνας, είναι καλό να συνεχίζεται με double και triple barell bluffs, όταν το board αλλάζει δραστικά, δηλαδή όταν συμπληρώνονται πιθανές κέντες, χρώμα ή ακόμη και trips).
Σε ένα επιθετικό παιχνίδι θα πρέπει να κάνετε check/raise για value και με πιο αδύναμα hands. Aς υποθέοσυμε ότι είστε heads-up με έναν αντίπαλο που δεν σας πιστεύει όταν κάνετε check/raise. Εσείς κάνατε call με Q-T πριν το flop σε raise και το flop ήρθε Τ-4-7 rainbow.
Με τη συγκεκριμένη δυναμική που έχει διαμορφωθεί στο παιχνίδι, το check/raise είναι καλύτερο από το check/call, καθώς ο αντίπαλος, θα κάνει call με χειρότερα φύλλα, θα προσπαθήσει να κάνει call για να κερδίσει το pot σε επόμενο street, ή θα κάνει νέο raise με air.
Όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες στρατηγικές με υψηλή διακύμανση, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την υπόλοιπη παρτίδα. Δεν γίνεται να κάνετε check/raise στο flop για value αν πρόκεται να κάνετε check/fold σε ένα αδιάφορο turn όταν δεχθείτε το call.
Αν δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, τότε μπορείτε απλά να κάνετε check/call, καθώς οι αποφάσεις θα είναι ευκολότερες και με λιγότερο άγχος, αν και θα χάσετε πιθανότατα σε value.
Όταν έχετε ένα πολύ δυνατό χέρι, τότε θα πρέπει να κάνετε check/raise όταν το board έχει πολλά draws, όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το χέρι σας να μην είναι το καλύτερο στα επόμενα streets, ή οταν υπάρχει μία επιθετική δυναμική στο τραπέζι.
Πρέπει για παράδειγμα να κάνετε check/raise με Jc-Ts σε Jd-Td-6d flop 100% των φορών ενώ ίσως είναι καλύτερο να κάνετε απλά call με 4-4 σε 2-4-J rainbow flοp για να αφήσετε τον αντίπαλό σας να κάνει ένα καλύτερο χέρι από αυτό που έχει και να σας πληρώσει.
Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο