Poker Strategy: Προσαρμόστε το παιχνίδι σας
Ο Ρος Τσάρβις, δημοσιογράφος και παίκτης πόκερ, ανανέωσε το blog του, στο οποίο δίνει τις συμβουλές του στους παίκτες που θέλουν να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους, ανάλογα με τον αντίπαλο τους ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη σε βάθος χρόνου.
Ακολουθεί το blog του Τζάρβις:
Πολύ συχνά οι παίκτες καλούνται να απαντήσουν για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν όταν πρόκειται να παίξουν σε ένα τελικό τραπέζι. Κάποιοι θα πουν πως θα είναι πολύ επιθετικοί ενώ άλλοι θα παίξουν πιο σφικτά ώστε να αποκλειστούν οι πρώτοι παίκτες από το τραπέζι. Ωστόσο οι πιο έξυπνοι θα απαντήσουν, “Θα παρακολουθήσω πρώτα πως θα παίξουν οι υπόλοιποι παίκτες του τραπεζιού και θα προσαρμόσω το παιχνίδι μου ανάλογα.”Η λέξη κλειδί εδώ είναι το ρήμα “προσαρμόζω”.
Η ικανότητα να αλλάζετε το στυλ σας κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να γίνετε ένας εκ των κορυφαίων. Αυτό θα σας κάνει πιο απρόβλεπτο και έτσι θα είναι πιο δύσκολο οι αντίπαλοι σας να παίξουν απέναντι σας. Το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει στο τραπέζι σας. Αντί να επικεντρώνεστε στα φύλλα που σας μοιράζονται και να παίζετε ανάλογα θα πρέπει να δίνετε σημασία στους αντιπάλους σας, στα stack sizes και πάει λέγοντας.
Προσαρμόστε το παιχνίδι σας απέναντι στους δύσκολους αντιπάλους του τραπεζιού
Όταν είστε σε ένα τραπέζι γεμάτο με αδύναμους παίκτες σπάνια θα βρεθείτε σε καταστάσεις που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Εφ’όσον είστε ένας έμπειρος παίκτης με ικανότητες, η πρώτη προσαρμογή που κάνετε στο παιχνίδι σας είναι προφανής, να παίζετε περισσότερα φύλλα και να εκμεταλλευτείτε τα λάθη των αντιπάλων σας στο flop. Αυτό σημαίνει να παίζετε τα ζεύγη σας για να χτυπήσετε κάποιο set, να παίζετε τα μεγάλα ζεύγη σας επιθετικά και φυσικά να μπλοφάρετε αν βλέπετε αδυναμία στον αντίπαλο.
Οι πιο ενδιαφέρουσες καταστάσεις προκύπτουν όταν το τραπέζι σας είναι γεμάτο με καλούς παίκτες. Στο UKIPT του 2011 στην Day 2 έκανα μία μεγάλη προσαρμογή στο παιχνίδι όταν έκατσα δίπλα από τους Τζέικ Κόντι, Νταν Κάρτερ και Νικ Γκίμπσον. Στην Day 1 είχα ένα πολύ πιο εύκολο τραπέζι και μπόρεσα να κερδίσω πολλές παρτίδες παίζοντας επιθετικά.
Εντούτοις αυτοί οι παίκτες ήταν πιο έμπειροι (πιθανότατα και καλύτεροι από μένα) οπότε έγινα αρκετά πιο tight preflop ενώ έπαιζα πολύ επιθετικά όταν είχα κάποιο φύλλο. Σταμάτησα να κάνω raise απέναντι σε αυτούς τους παίκτες με Q-J και Α-10, αντίθετα έκανα 3-bet με καλά φύλλα και ήμουν έτοιμος να μπω all in αν χρειαζόταν. Με αυτό το τρόπο περιόρισα τις δύσκολες αποφάσεις απέναντι στους καλούς παίκτες στο flop.
Στο ίντερνετ πιθανότατα να βρεθείς αντιμέτωπος με ορισμένους πολύ επιθετικούς παίκτες σε stakes $1/$2 και άνω. Πολλοί παίκτες δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν καλά απέναντι σε αυτούς τους παίκτες και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παγιδεύσουν.
Μία εύκολη προσαρμογή είναι να κάνετε slowplay τα μεγάλα ζεύγη σας απέναντι στους καλούς παίκτες preflop. Ας πούμε ότι κρατάτε Α-Α και κάνετε raise από το cutoff. Ο παικτης στο button κάνει το call ενώ ο μανιακός στο big blind κάνει 3-bet. Οι περισσότεροι εδώ είτε απαντούν με 4-bet ελπίζοντας να πάρουν κάποιο call από τον αντιπαλο τους.
Ωστόσο λόγω της επιθετικότητας του παίκτη στο big blind είναι πιθανότερο το range των φύλλων του να είναι τόσο μεγάλο που θα κάνει fold σε κάποιο 4-bet. Εγώ θα έκανα call εδώ με Α-Α, Κ-Κ, Q-Q και στη συνέχεια θα ακολουθούσα στα πονταρίσματα μέχρι τέλους ή θα έκανα κάποιο raise αν το board γινόταν επικίνδυνο.
Αν πάλι κρατάτε κάποιο K-Q ή A-J και έχετε το μεγαλύτερο ζεύγος στο flop είναι δύσκολο να πάτε πάσο απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο. Αν είστε πίσω στο showdown τότε απλά θα είστε άτυχος στην συγκεκριμένη κατάσταση.
Προσαρμογή ανάλογα με τo μέγεθος των stacks
Οι προσαρμογές πρέπει να γίνονται επίσης όταν τα stack μεγαλώνουν. Σε ένα online cash game συνήθως ξεκινάς με 100 Big blinds και οι υπόλοιποι παίκτες του τραπεζιού έχουν πολλές φορές το ίδιο stack. Στο live και πολλές φορές και online τα stacks γίνονται πολύ μεγάλα και βλέπεις πολλές φορές ο κάθε παίκτης να έχει μπροστά του 250 big blinds. Αν φτάσεις σε αυτο το σημείο η στρατηγική του παιχνιδιού αλλάζει ριζικά.
Στα τραπέζια με 100 big blinds δεν υπάρχει χώρος για να γίνει κάποιος δημιουργικός στα 3-bet pot. Όταν έχεις μεγαλύτερο stack τότε τα πράγματα αλλάζουν. Είναι δύσκολο να πετάξεις κάποιο ζεύγος αν ο αντίπαλος κάνει 3-bet και έχετε περισσότερα από 200 big blind stacks. Το ίδιο ισχύει αν κρατάτε κάποιο suited connector ή Α-x suited, ιδιαίτερα αν ο αντίπαλος σας έχει κάποιο μεγάλο ζεύγος και δυσκολεύεται να πάει πάσο.
Αν έχετε απέναντι σας καλούς παίκτες προτείνω να μην κάνετε ποτέ 4-bet αν τα stacks είναι πάνω από 200 big blinds (BB). Αν και θέλετε να πάρετε value με τους Α-Α σας ένας καλός παίκτης δύσκολα εδώ θα βάλει όλο του το stack με Q-Q ή Α-Κ.
Με αυτό το σκεπτικό ένας καλός αντίπαλος θα σας δυσκολέψει όταν τα boards γίνονται επικίνδυνα, για παράδειγμα 6-7-8-J-Q ή 10-J-K-4. Εκτός και αν έχετε ένα πολύ καλά ισορροπημένο 4-bet range είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα ζεύγη σας για να πάρετε value από τις μπλόφες του αντιπάλου σας και πρέπει να ξεχάσετε πως θα πάρετε όλο το stack του.
Στα τουρνουά το να προσαρμόζετε το παιχνίδι σας ανάλογα με τα stack sizes είναι το κλειδί της επιτυχίας. Τα φύλλα με τα οποία κάνετε raise επηρεάζονται πάρα πολύ από το stack σας αλλά και των αντιπάλων σας στο τραπέζι. Για παράδειγμα αν έχετε 100 BΒ και οι αντίπαλοι έχουν 10-20 τότε πρέπει να κάνετε raise με φύλλα που μπορούν να σταθούν σε ένα all in.
Αντίθετα όταν το stack σας είναι 20 BB πρέπει να σταματήσετε να παίζετε επιθετικά για να δείτε κάποιο flop. Η πιο σωστή στρατηγική είναι να περιμένεις μέχρι να σηκώσεις κάποιο φύλλο και να κάνεις 3-bet, όταν ακόμα έχεις fold equity. Αν αποτύχεις στο να προσαρμοστείς σε αυτό το σημείο τότε πολύ δύσκολα μπορείς να κερδίσεις ένα τουρνουά.
Ρυθμίστε τα συναισθήματα σας
Η ομορφιά του live πόκερ είναι πως τα συναισθήματα των παικτών είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα τους. Μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις αν κάποιος είναι μεθυσμένος, τιλταρισμένος ή παίζει φοβισμένα. Αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο παιχνιδιού του. Το να προσαρμόσετε το παιχνίδι σας για να κερδίσετε αυτούς που βρίσκονται σε τιλτ είναι ιδιαίτερα επικερδές.
Με μεγάλα φύλλα πρέπει να παίζετε επιθετικά και να παίρνετε value όσο περισσότερο μπορείτε, οι παίκτες που βρίσκονται σε τιλτ δεν μπορούν να πετάξουν τα φύλλα τους. Ακόμα και αν το board γίνεται επικίνδυνο, για παράδειγμα αν κρατάτε Α-10 σε board 10-9-8-2-Κ, θα πρότεινα να ποντάρετε ακόμα και στο river. Είναι σημαντικό να μην μπλοφάρετε αυτούς τους παίκτες για τον ίδιο λόγο.
Μία εύκολα προσαρμογή που μπορείτε να κάνετε στο παιχνίδι σας είναι να παίξετε περισσότερες παρτίδες απέναντι σε παίκτες που βρίσκονται σε τιλτ. Αν ένας τέτοιος παίκτης κάνει raise στα 3BB εγώ κάνω συχνά μικρά 3-bet (περίπου 7 με 8 BB). Εκτός από τα μεγάλα σας φύλλα μπορείτε να χτυπήσετε κάποιο top pair ή μεσαίο ζευγάρι με φύλλα όπως Κ-9, Α-8 και Q-J, τα οποία παίζω απέναντι σε αυτούς τους παίκτες.
Στο flop μπορείτε να παίξετε απλά το φύλλο σας, να ποντάρετε αν έχετε χτυπήσει κάτι ή να κάνετε check αν δεν έχετε κάποιο ζεύγος. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φτάσουν στο showdown και δεν θα προσπαθήσουν να πάρουν την παρτίδα με κάποιο ποντάρισμα.
Αν κάποιος σας κάνει δύσκολη τη ζωή (αν περιμένετε πολλά check raise στο flop) τότε μπορείτε εύκολα να αλλάξετε το παιχνίδι σας κάνοντας και εσείς check.
Να είστε προσεκτικοί και να προσαρμόζετε το παιχνίδι σας συνεχώς.