Poker Strategy: Πως καταπολεμάμε το άγχος στο πόκερ;
Το σώμα μας είναι ένα αρκετά περίπλοκο και ευαίσθητο σύστημα, που είναι «σχεδιασμένο» να νιώθει την απειλή και βιολογικά «προγραμματισμένο» να την αποφεύγει. Το νευρικό μας σύστημα μπορεί να παρομοιαστεί με μια τεράστια λεωφόρο πληροφοριών στην οποία κυκλοφορεί κάθε κυτταρική διαδικασία του σώματός μας. Από την αναπνοή μέχρι την καρδιά και την σκέψη, το νευρικό μας σύστημα επηρεάζει κάθε διαδικασία στο σώμα μας.
Βάσει αυτού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας πόκερ.
Εξαιτίας του άγνωστου αποτελέσματος, του παράγοντα της τύχης και του χρηματικού ρίσκου, το πόκερ είναι αγχωτικό εξ ορισμού. Το άγχος είναι ένας φυσικός, συναισθηματικός και χημικός παράγοντας που προκαλεί σωματική ή ψυχική ένταση και ανεξάρτητα αν είναι καλό ή κακό, υπάρχει πάντα και ζούμε σε σχέση με αυτό.
Έτσι, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την εμπειρία στο πόκερ, το σώμα μας αντιδρά στο άγχος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το άγχος είναι μια απειλή και ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του σώματος σε μια κατάσταση «Μάχης ή Φυγής».
Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση μας προστατεύει, αλλά παράλληλα απελευθερώνει τις ορμόνες μας και προκαλεί:
-) Αύξηση του ρυθμού της καρδιάς.
-) Αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
-) Ενώ μας βάζει και σε μια κατάσταση «ετοιμότητας».
Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε την επιθυμία για καφεΐνη, ζάχαρη ή άλλα διεγερτικά που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση.
Η άλλη όψη της αντίδρασης στο άγχος, είναι ότι οι ορμόνες:
-) Μειώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.
-) Μειώνουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
-) Επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα να ελέγξουμε τη διάθεσή μας και τα κίνητρα μας και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.
Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Όταν το άγχος μας κυριεύει, τότε το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας συνδέεται άμεσα με το κέντρο σκέψης, πράγμα που μειώνει την ικανότητά μας για ορθολογική σκέψη. Τότε, το συναίσθημα κυριαρχεί και δεν είναι δυνατές η ανάλυση των μαθηματικών και της στρατηγικής στο πόκερ, αλλά ούτε και η αξιοποίηση των άλλων ικανοτήτων μας.
Ωστόσο, υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να απαλλαγούμε από συναισθηματικούς παράγοντες και να ανακτήσουμε την ορθολογική μας σκέψη.
Κάνοντας μια ερώτηση στον εαυτό μας – όχι οποιαδήποτε – που θα τονώσει το κέντρο σκέψης του εγκεφάλου μας και θα διακόψει τις αντιδράσεις μας στο άγχος, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειές του.
Όταν έχουμε καταληφθεί από άγχος (όπως συνήθως γίνεται στο πόκερ), θα πρέπει να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μας, μια «δυνατή» ερώτηση που θα ενεργοποιήσει την περιέργεια μας. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο μπορούμε να εξασκήσουμε, δημιουργώντας μια λίστα από αυτές που θα υποβάλλουμε στον εαυτό μας, ως αντίδοτο στο… τιλτάρισμα..
Παραδείγματα τέτοιων ερωτήσεων είναι οι παρακάτω:
Τι πραγματικά μας προσφέρει το πόκερ που δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά αλλού;
Αν και στο πόκερ πολλές φορές υπάρχει η απογοήτευση του αποκλεισμού ή της χασούρας, τι είναι αυτό που αξίζει για να γίνεις παίκτης πόκερ;
Τι ικανότητες ή χαρίσματα έχουμε, που μπορούν να μας δώσουν πλεονέκτημα στο τραπέζι;
Κάποιος παίκτης συνήθιζε να σκέφτεται τραγούδια του «Rocky» και να φαντάζεται τον εαυτό του ως «μαχητή», ικανό να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο και πρόθυμο να «πολεμήσει» ανεξάρτητα των περιστάσεων.
Το πόκερ του έδινε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, συναρπαστική για τον ίδιο. Η εμπειρία του να υπερνικά τα εμπόδια και να ανταμείβεται οικονομικά, έκανε την όλη προσπάθεια να αξίζει.
Μπορείτε να δείτε, πως ο συγκεκριμένος παίκτης απαντώντας στις παραπάνω τρεις ερωτήσεις, δημιούργησε μια κατάσταση δυναμική και θετική, που του επέτρεπε να λειτουργεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες;
Όλα τα παραπάνω είναι το πρώτο (κρίσιμο) βήμα για τον έλεγχο του παιχνιδιού υπό την πίεση του άγχους, καθώς αν δεν χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να ελέγξουμε το σώμα μας, είναι πολύ πιθανό το παιχνίδι να μας ελέγχει και όχι το αντίθετο….
* Η Τζεν Ντάνφι είναι επαγγελματίας «Life Coach» για παίκτες πόκερ και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών στο Λας Βέγκας.
Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο