Poker Strategy: Folding Equity
Βρίσκεσαι στο button με 6 big blinds, κρατώντας ΑΚ. Ένας παίκτης με μεγάλο stack δεξιά σου κάνει raise 3 φορές το big blind. Αμέσως ανακοινώνεις ρέστα και ο αντίπαλος σου χωρίς δεύτερη σκέψη κάνει call. Σου ανοίγει 8-5off, ένα πεντάρι στο turn σε αποκλείει κι εσύ αρχίζεις αμέσως τα “τι έκανε ο donk, με είδε με το σκουπίδι, άσχετε !@&%$”.
Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς αυτή και κρύβεται πίσω από τα pot odds και το folding equity που διαθέτεις…
Το Fold Equity στο πόκερ, με απλούς όρους, περιγράφει την πιθανότητα να κάνεις ένα αντίπαλο να πάει πάσο. Ο κύριος λόγος για να γίνει αυτό είναι κάποιο μεγάλο bet. Πολλοί αρχάριοι παίκτες δεν αναγνωρίζουν εύκολα πότε έχουν ικανοποιητικό Folding Equity και πότε όχι.
Aπλά Μαθηματικά κι ένα παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι σε middle stage ενός τουρνουά. Τα blinds είναι 200/400, εσύ έχεις στην κατοχή σου 2.500 μάρκες και βρίσκεσαι στο button. Ένας παίκτης μια θέση πριν από εσένα (cutoff) κάνει raise στις 1.000 μάρκες, εσύ κρατάς ΑQ και φυσικά ανακοινώνεις ρέστα. Στο ποτ πλέον υπάρχουν 4.100 μάρκες κι ο αντίπαλός σου χρειάζεται να βάλει 1.500 μάρκες για να διεκδικήσει 4.100, δηλαδή χρειάζεται να έχει 26% για να είναι το call του επικερδές σε βάθος χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά δεν έχεις folding equity και ο αντίπαλος σου είναι ουσιαστικά υποχρεωμένος να κάνει το call με μαθηματικούς όρους. Αν πάει πάσο έχει διαπράξει σημαντικό λάθος.
Aς υποθέσουμε τώρα ότι το παραπάνω “σκηνικό” επαναλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά το stack σου είναι 7.000 μάρκες. Ανακοινώνεις και πάλι ρέστα και αυτή τη φορά ο αντίπαλος σου, αφου το σκέφτεται αποφασίζει να πετάξει τα φύλλα του. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να βάλει 6.000 για να διεκδικήσει ποτ ύψους 8.600, το οποίο σημαίνει οτι θα έπρεπε να έχει 45% όταν ανοίξετε τα φύλλα σας για να είναι σωστό το call του από μαθηματικής πλευράς. Σε αυτή την περίπτωση έχεις κάποιο folding equity το οποίο θα κάνει τον αντίπαλό σου πιθανώς να πετάξει αρκετά από τα μέτρια φύλλα που εμπεριέχει το range του.
Σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος παίκτης έχει pot odds δύο-προς-ένα για να δει ένα all in ποντάρισμα, τότε το call είναι συνήθως σωστό. Αυτό ισχύει γιατί δύο τυχαία φύλλα, έχουν 33% πιθανότητες να νικήσουν, απέναντι στο μέσο όσο του range ενός παίκτη που κάνει all in. Δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την ορθότητα ενός τέτοιου call, αλλά είναι σίγουρα ο πιο βασικός. Πολλές φορές μπορεί σε ένα τουρνουά τα pot odds να δικαιολογούν ένα call, αλλά αυτό να είναι λάθος και γι αυτό λέμε ότι κάποια κίνηση που μπορεί να είναι “+ chip EV” σε τουρνουά, δεν είναι απαραίτητο να είναι και “+ money EV”.
Folding Equity ανάλογα με τον αντίπαλο
Ορισμένοι παίκτες έχουν μεγαλύτερη τάση να πηγαίνουν πάσο σε σχέση με κάποιους άλλους. Ένας παίκτης που είναι tight είναι αρκετά πιο πιθανό να πάει πάσο σε σχέση με κάποιον loose παίκτη. Γενικότερα, είναι καλό να κρατάμε σημειώσεις όταν βλέπουμε για παράδειγμα έναν παίκτη να ανοίγει συχνά το ποντάρισμα, αλλά να πηγαίνει τις περισσότερες φορές πάσο σε ένα reraise. Το πόσο εύκολα ένας παίκτης κάνει fold, είναι μια πολύ σημαντική και χρήσιμη πληροφορία.
Πέρα φυσικά από την εικόνα του αντιπάλου σου, έχει μεγάλη σημασία και η εικόνα που δείχνεις εσύ στο τραπέζι. Αν κάνεις πολλά raise και reraise preflop, σίγουρα κάποια στιγμή οι αντιπάλοι σου θα αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις συνεχώς δυνατά φύλλα κι επομένως το folding equity που έχεις θα μειωθεί…
Συνοψίζοντας
Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος αντίπαλος σας κάνει call με J-9 στο all-in σας, μη βιαστείτε να τον χαρακτηρίσετε donk, αλλά δείτε την παρτίδα από τη δική του σκοπιά. Τα pot odds και η εικόνα σας στο τραπέζι είναι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά το Folding Equity.