Blocking bet: σου λύνει τα χέρια
Ορισμός
Το blocking bet είναι ποντάρισμα μικρού ως μεσαίου μεγέθους, που πραγματοποιείται από αυτόν που έχει ένα μέτριο φύλλο και βρίσκεται εκτός θέσης («μιλάει» πρώτος). Πρόκειται για μια προχωρημένη τεχνική, η οποία βοηθάει σε αβέβαιες καταστάσεις.
Στόχος και πλεονεκτήματα
Σκοπό έχει ουσιαστικά να ορίσει την τιμή του πονταρίσματος σε χαμηλά επίπεδα, να καθορίσει σε κάποιο βαθμό τη δύναμη του φύλλου σε σχέση με αυτό του αντιπάλου, ενώ συγχρόνως καταφέρνει να πάρει ποντάρισμα από πιο αδύναμα φύλλα και draws. Παράλληλα αποτρέπει κάποια πιθανή μπλόφα αντιπάλου κρατώντας και τον έλεγχο του μεγέθους του pot. Το blocking bet γίνεται συνήθως στο turn αλλά αρκετές φορές και στο river.
Με αυτό το ποντάρισμα προσπαθείς να μειώσεις την πιθανότητα να κάνεις κάποιο μεγάλο λάθος, είτε πηγαίνοντας πάσο το καλύτερο φύλλο, είτε κάνοντας call με το χειρότερο φύλλο.
Όταν το φύλλο σου είναι τέτοιο που δεν σου δίνει την αυτοπεποίθηση να παίξεις μεγάλο pot και είσαι εκτός θέσης, μπορείς να ποντάρεις από το 1/3 μέχρι το μισό pot. Αυτό θα αποτρέψει τον αντίπαλο από την ιδέα μιας μπλόφας που θα μπορούσε να είχε προτιμήσει αν έκανες check. Αν όμως έχει πολύ καλό φύλλο, θα θέλει να κάνει raise και αν το κάνει, μπορείς πλέον να είσαι αρκετά σίγουρος ότι χάνεις και να πάς πάσο. Αν κάνεις blocking bet στο river και σου κάνουν raise, θα πρέπει να είσαι αρκετά σίγουρος ότι χάνεις. Οι περισσότεροι αντίπαλοι σπάνια θα κάνουν μια μεγάλη κίνηση/μπλόφα στο river μετά από bet αντιπάλου.
Μειονεκτήματα
Ένας από τους στόχους του blocking bet, είναι να πάρεις value από πιο αδύναμα φύλλα ή draws. Έχει όμως και μερικά μειονεκτήματα, αφού αν ποντάρεις πάντα μικρό ποσό για blocking bet και μεγαλύτερο για value bet, οι παρατηρητικοί αντίπαλοί σου θα το προσέξουν και θα το εκμεταλλευτούν αναλόγως. Θα πρέπει επίσης να προσέξεις να μην είναι πολύ μικρό το ποντάρισμά σου, γιατί πολλοί αντίπαλοι θα το εκλάβουν ως αδυναμία και μπορεί να κάνουν μεγάλη μπλόφα.
Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα με το blocking bet είναι αν ο αντίπαλος κάνει αυτό που λέμε «float». Να κάνει δηλαδή call στα πονταρίσματά σου με κάτι μέτριο εώς και απολύτως τίποτα, με σκοπό να μπλοφάρει σε επόμενο ποντάρισμα. Μπορεί έτσι να φτάσεις στο river, έχοντας ποντάρει flop και turn από μπροστά και να μην ξέρεις τι να κάνεις, αφού ο αντίπαλός σου δεν πήγε τελικά πάσο, αλλά ούτε έδειξε ιδιαίτερη δύναμη. Για να κάνεις blocking bet σημαίνει ότι το φύλλο σου είναι μέτριας δύναμης και φτάνοντας στο river και έχοντας πάρει δύο calls, είσαι σε δύσκολη θέση. Όταν όμως κάνεις blocking bet, ουσιαστικά παραδέχεσαι ότι είναι αρκετά πιθανό να κάνεις κάποιο λάθος, όπως ακόμα και να δώσεις στον αντίπαλο σωστά odds για draw, αλλά προσπαθείς να μειώσεις τις απώλειες από ένα μεγαλύτερο λάθος. Αν έκανες check/call στο turn και το ίδιο και στο river, θα πλήρωνες περισσότερα απ’ ότι αν κάνεις blocking bet στο turn και check/call στο river, ή απλά blocking bet φτάνοντας στο river.
Παράδειγμα 1:
Preflop: Έχεις stack 100 big blinds και στο χέρι σου . Όλοι κάνουν fold και κάνεις raise από cutoff (μία θέση πριν το button) 3 φορές το big blind. Ο επιθετικός αντίπαλος από το button με stack επίσης 100 big blinds, κάνει call και τα blinds fold.
Flop (pot 7,5 blinds): . Ποντάρεις 4,5 blinds ένα standard bet από την πλευρά σου, που μπορεί να είναι απλά continuation bet ή να είναι value bet. Ο αντίπαλος κάνει call.
Turn (pot 16,5 blinds): [ ] . Ποντάρεις 8,5 blinds, ο αντίπαλός σου κάνει raise στα 29 blinds…
Η πιθανότητα να κερδίζεις έχει μικρύνει πολύ, αφού είναι αρκετά δύσκολο για τον αντίπαλο να μπλοφάρει σε αυτό το σημείο. Σίγουρα όχι αδύνατο, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος, ότι αν πηγαίνεις πάσο πάντα σε αυτό το σημείο, θα χάσεις λιγότερα σε σχέση με το αν κάνεις πάντα call.
Το ίδιο ακριβώς σενάριο πονταρισμάτων θα μπορούσε να είχε γίνει με το ίδιο φύλλο στο χέρι σου και board . Αν ο αντίπαλος κάνει το ίδιο ή μεγαλύτερο raise στο bet σου στο turn, θα πρέπει να πας πάσο, εκτός αν πλεόν σε ξέρει τόσο καλά, που μπορεί να καταλάβει ότι κάνεις blocking bets και μπλοφάρει ή έχει κάποιο draw.
Παράδειγμα 2:
Preflop: Έχεις stack 50 big blinds και στο χέρι σου . Ένας παίκτης έχει κάνει limp από middle position και κάνεις κι εσύ το ίδιο, αλλά ο επιθετικός αντίπαλος από το button με stack 70 bb, κάνει raise 3,5 φορές το big blind. Όλοι κάνουν fold, όπως και ο πρώτος limper και επιλέγεις το call.
Flop (pot 9,5 blinds): . Κάνεις check και ο αντίπαλός σου ποντάρει 5 blinds. Πιστεύεις ότι τα implied odds δικαιολογούν το call και συνεχίζεις στην παρτίδα.
Turn (pot 19,5 blinds): [ ] . Πιστεύεις ότι αν κάνεις check, ο αντίπαλος θα ποντάρει τέτοιο ποσό, που δεν θα μπορείς να συνεχίσεις με το flush draw σου, λόγω κακών pot odds. Αντί λοιπόν να κάνεις check, ποντάρεις λίγο πάνω από το 1/3 του pot, δηλαδή 7 blinds. Ο αντίπαλός σου θα φοβηθεί να κάνει raise αν έχει απλά έναν άσσο και το πιθανότερο είναι να κάνει call, δίνοντάς σου το river αρκετά φτηνά και στην τιμή που εσύ επέλεξες. Αν το χρώμα βγει στο river, δεν θα είναι και τόσο εύκολο για τον αντίπαλο να σε βάλει σε χρώμα και θα είναι αρκετά πιθανό να σου πληρώσει ένα ακόμα καλό ποντάρισμα, το οποίο θα συμπληρώνει τα σωστά odds για το bet σου στο turn.
Συμπέρασμα
Πρόκειται για μία αρκετά προχωρημένη τεχνική και δεν πρέπει να κάνεις κατάχρηση του blocking bet. Προσπάθησε να προσαρμόσεις τη χρήση του, ανάλογα με τους αντιπάλους σου και τα όσα γνωρίζουν. Θυμήσου τις βασικές προϋποθέσεις:
– Θέλεις να συνεχίσεις στην παρτίδα με μέτριας δυναμικότητας φύλλο στο χέρι σου ή draw.
– Βρίσκεσαι εκτός θέσης.
– Ο αντίπαλος είναι επιθετικός και αν κάνεις check πιθανότατα θα ποντάρει, βάζοντάς σε να πάρεις μια δύσκολη απόφαση.