Τι είναι το Semi-Bluffing;

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

Έχουμε στο χέρι Α κούπα – 10 κούπα, και στο φλοπ έχει ανοίξει Κ κούπα – 9 καρό – 3 κούπα. Δεν έχουμε κάποιον έτοιμο συνδυασμό, αλλά αν ανοίξει μία ακόμα κούπα, τότε θα έχουμε χρώμα στον άσσο. Αν ποντάρουμε σε αυτό το σημείο, το ποντάρισμα χαρακτηρίζεται ως «semi-bluff». Ας δούμε όμως τους παράγοντες που εμπλέκονται στο semi-bluffing, πότε ενδείκνυται και πότε πρέπει να το αποφεύγουμε.

Παράδειγμα: Συνεχίζοντας την παρτίδα του παραπάνω παραδείγματος, ας θεωρήσουμε ότι αντίπαλός μας, «μιλάει» μετά από μας και ποντάρει. Εκτιμάμε ότι δεν μπλοφάρει και ότι έχει κάποιον καλό συνδυασμό όπως top pair και επιλέγουμε να κάνουμε semi-bluff με check-raise. Το κακό σε αυτήν την επιλογή είναι ότι ο αντίπαλός μας δύσκολα θα πάει πάσο αφού γνωρίζει ότι έχει αυτός το πλεονέκτημα της θέσης.

Όπως είπαμε στην αρχή, ο στόχος του semi-bluffing είναι να κερδίσουμε το ποτ σε εκείνο το σημείο, οπότε με το check-raise να έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, το check-call μοιάζει καλύτερη επιλογή. Έτσι, αν βγάλουμε το χρώμα στο turn, έχουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές. Μην πέφτετε στην παγίδα να πιστεύετε ότι ο αντίπαλός σας θα πάει εύκολα πάσο φοβούμενος το χρώμα, αν αυτό ανοίξει. Είναι πολύ πιθανό να μην σας «πιστέψει» και να ακολουθήσει σε τουλάχιστον ένα ακόμα καλό ποντάρισμα, αν όχι σε δύο. Εδώ λοιπόν αποφέυγουμε το semi-bluffing δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό μας να κερδίσουμε ένα μεγαλύτερο ποτ με μικρότερο ρίσκο.

Αν όμως εκτιμήσουμε ότι ο αντίπαλός μας ποντάρει χωρίς να έχει δυνατό φύλλο, τότε μπορούμε να κάνουμε semi-bluff με check-raise. Όπως φαίνεται λοιπόν, το βασικότερο στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας κίνησης, είναι η σωστή εκτίμησή μας για το φύλλο του αντιπάλου. Για να κάνουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια, χρειάζεται συστηματική παρατήρηση του κάθε αντιπάλου και του τρόπου παιχνιδιού του. Αν ο αντίπαλος, μας είναι εντελώς άγνωστος, καλό είναι να αποφεύγονται κινήσεις που βασίζονται στα reads μας. Το semi-bluff είναι κι αυτό μια μπλόφα και πρέπει να το χρησιμοποιούμε με σκοπό να «κλέψουμε» το ποτ και όχι για να το φουσκώνουμε, αφού αν αποτύχουμε και μας κάνουν call, τελικά θα βρεθούμε στο turn με ένα φουσκωμένο pot, με μειονέκτημα θέσης και στο 80% των περιπτώσεων, χωρίς κανέναν έτοιμο συνδυασμό.

Ας δούμε τώρα μια ακόμα ενδιαφέρουσα τακτική: το semi-bluff στο turn. Όταν κάποιος παίκτης δείχνει δύναμη στο turn, οι αντίπαλοί του φοβούνται πολύ περισσότερο απ’ ότι αν έκανε την ίδια κίνηση στο φλοπ. Με call(ή check/call) στο flop και raise(ή check raise) στο turn, μπορείτε να κάνετε κάποιον αντίπαλο να πάει πάσο ακόμα και με αρκετά καλά φύλλα. Το κακό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που υπάρχει σε αυτήν την κίνηση, αφού μένει μόνο ένα φύλλο να ανοίξει και αν δεν πετύχει το semi-bluff και δεχτούμε call, οι πιθανότητες να κερδίσουμε την παρτίδα μειώνονται αρκετά. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να έχουμε πέσει σε «τοίχο» και να μας κάνουν re-raise βάζοντάς μας σε πολύ δύσκολη θέση. Τα θετικά όμως είναι αρκετά περισσότερα αφού κατ’ αρχας έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε το ποτ στο turn, και στη συνέχεια, ακόμα κι αν μας κάνουν call, αν βγει το χρώμα μας στο river, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον αντίπαλό μας να εκτιμήσει ότι όντος έχουμε χρώμα!

Το semi-bluffing είναι από τα πιο δυνατά όπλα στα χέρια του παίκτη και είναι αποτελεσματικότατο όταν χρησιμοποιείται στην κατάλληλη κατάσταση και στον κατάλληλο χρόνο. Αν το παρακάνετε με το semi-bluffing, οι αντίπαλοί σας θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πότε είστε σε draw. Αν το κάνετε πολύ σπάνια, οι αντίπαλοί σας θα πηγαίνουν πάσο όποτε ποντάρετε. Πρέπει να μην έχετε στάνταρ τρόπους παιχνιδιού, ώστε να κάνετε το παιχνίδι σας απρόβλεπτο.

*draw: ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία δεν έχουμε κάποιον έτοιμο συνδυασμό, αλλά έχουμε πιθανότητες να ολοκληρώσουμε κάποιον καλό συνδυασμό, με το άνοιγμα κάποιον συγκεκριμένων φύλλων. Χρησιμοποιείται συνήθως όταν έχουμε 4 φύλλα για χρώμα και θέλουμε ένα ακόμα για να το ολοκληρώσουμε, ή στην αντίστοιχη κατάσταση με κέντα.

Σε συνεργασία με το