Poker Pro (Άρθρο 49ο): “Squeeze”
Ο Poker Pro ασχολείται στο σημερινό του άρθρο με το λεγόμενο “Squeeze”, μια ξεχωριστή στρατηγική με κάποιες ιδιαιτερότητες που ακολουθούν κάποιοι παίκτες σε τουρνουά για να κλέψουν ένα μεγάλο ποτ:
Το squeeze είναι μια ιδιαίτερη κίνηση στο πόκερ, αφορά κυρίως στα τουρνουά και για να πετύχει πρέπει ο παίκτης που την πραγματοποιεί, να έχει τέλεια αίσθηση του τραπεζιού και τίποτα λιγότερο. Σε μια απλή περιγραφή του squeeze, συμβαίνει το εξής: ένας παίκτης κάνει raise, ένας άλλος κάνει call και ο τρίτος που πραγματοποιεί το squeeze, κάνει ένα τεράστιο re-raise μπλόφα και «κλέβει» το ποτ.
Ο παίκτης που κάνει το squeeze έχει πάρα πολύ καλή αίσθηση και καταλαβαίνει ότι ο αρχικός raiser είναι αρκετά loose για να κάνει raise από early position με μέτριο φύλλο. Επίσης καταλαβαίνει ότι ο παίκτης που έκανε το call, έχει κάτι αρκετά καλό για call σε μικρό raise, αλλά όχι τόσο καλό ώστε να κάνει re-raise και άρα θα πάει πάσο όταν θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο re-raise.
Παράδειγμα: Ο παίκτης Α κάθεται στην θέση under the gun και κάνει raise με J-K ο παίκτης Β κάθεται σε middle position και κάνει call me 3-3, ο παίκτης Γ έχει 4-9 στο button και κάνει re-raise 6 φορές το αρχικό raise. Ο παίκτης Α είναι πλέον off position (θα «μιλάει» πρώτος αφού ανοίξει το φλοπ) με J-K στο χέρι του και για να δει το φλοπ θα πρέπει να βάλει περισσότερο από το 1/3 του stack του. Έτσι πηγαίνει πάσο, όπως κάνει φυσικά και ο παίκτης με τα 3άρια στο χέρι του, που δεν θέλει να εμπλακεί σε μια κατάσταση όπου μόνο αν δει 3άρι στο φλοπ θα μπορεί να συνεχίσει. Αποτέλεσμα: ο παίκτης Γ κερδίζει ένα μεγάλο ποτ, χωρίς καν να παιχτεί η παρτίδα.
Για να πετύχει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να είστε σίγουροι για μια σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρείτε εξαιρετικά πιθανό, ο παίκτης που «ανοίγει» το ποτ (ποντάρει πρώτος), στην συγκεκριμένη στιγμή του τουρνουά, μπορεί να κάνει raise με αρκετά μέτρια φύλλα. Για να το καταλάβετε αυτό, απλά παρατηρήστε τι φύλλα δείχνει αφού έχει κάνει raise pre-flop ή απλά αν κάνει raise τόσες πολλές φορές, που στατιστικά είναι αδύνατον να παίζει tight. Το να κάνει κάποιος 2-3 raise συνεχόμενα, δεν αποτελεί ένδειξη ότι παίζει loose και έχει μέτρια φύλλα. Συχνά συμβαίνει να πάρει κάποιος παίκτης 2 και 3 και 4 καλά αρχικά φύλλα, το ένα μετά το άλλο. Για να εφαρμοστεί το squeeze θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ο αρχικός raiser έχει μέτριο φύλλο, βασιζόμενοι σε πραγματικά στοιχεία και ενδείξεις.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε σίγουροι, ότι ο παίκτης που κάνει το call μετά το αρχικό raise, δεν θα έκανε τέτοια κίνηση με κορυφαίο φύλλο (ΑΑ, ΚΚ κτλ.). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος παίκτης αρέσκεται να «προστατεύει» τα μεγάλα αρχικά φύλλα του με raise και re-raise. Αυτό το σημείο είναι αρκετά λεπτό, γιατί όπως ακριβώς εσείς υποθέτετε ότι ο αρχικός raiser έχει κάτι μέτριο, το ίδιο μπορεί να υποθέσει και κάποιος άλλος, κι έτσι να μην κάνει raise με κορυφαίο φύλλο, προσπαθώντας να παγιδέψει τον επιθετικό παίκτη που έκανε το πρώτο raise.
Επίσης, βοηθάει πολύ να έχετε δώσει στους αντιπάλους σας μια πολύ συντηρητική εικόνα του εαυτού σας, ώστε να σας φοβούνται όποτε μπαίνετε σε κάποιο ποτ, ειδικά με re-raise. Εάν το τελευταίο διάστημα είχατε εμπλακεί σε πολλά ποτ και είχατε παίξει αρκετά αρχικά φύλλα, τότε καλύτερα να μην ρισκάρετε κάνοντας ένα squeeze.
Τέλος θα πρέπει να κοιτάξετε τους παίκτες που μένουν να «μιλήσουν» μετά από εσάς, για την περίπτωση κάποιος αντίπαλος να έχει πολύ λίγες μάρκες και να είναι έτοιμος να παίξει τα ρέστα του με σχεδόν οποιοδήποτε φύλλο.
Αυτή η δύσκολη, ομολογουμένως, κίνηση ενδείκνυται όταν το τουρνουά έχει προχωρήσει αρκετά και τα blinds έχουν αυξηθεί αρκετά. Εάν παίρνετε άσχημα φύλλα για πολύ ώρα και πηγαίνετε συνέχεια πάσο, οι αντίπαλοί σας πιθανότατα πιστεύουν ότι παίζετε tight και ίσως μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για ευκαιρίες να δοκιμάσετε κάποιο “re-steal” ή κάποιο “squeeze”. Όταν δοκιμάζετε τέτοιες κινήσεις, τα φύλλα στο χέρι σας δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Δεν πρέπει να σκέφτεστε δηλαδή, ότι με Α-7 είναι καλύτερα να δοκιμάσετε το squeeze παρά με 2-6. Το squeeze όπως και το re-steal που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι κινήσεις που γίνονται με το ποντάρισμα και αποσκοπούν να κερδίσουν το ποτ πριν ανοίξει το φλοπ. Το μεγάλο σας όπλο στην εφαρμογή τέτοιων κινήσεων θα είναι η παρατηρητικότητά σας και η ικανότητά σας να «διαβάζετε» τους αντιπάλους.
Σε γενικές γραμμές, όποτε δοκιμάσετε να κάνετε το squeeze, καλό θα είναι να το κάνετε με all in, αφού αν κάνετε απλά ένα μεγάλο raise και κάποιος κάνει τελικά call, θα είστε σχεδόν υποχρεωμένοι να παίξετε τα ρέστα σας μετά το φλοπ. Προσοχή όμως, να μην δοκιμάζετε τέτοιες κινήσεις με πολλούς παίκτες μέσα στο ποτ, καθώς αυξάνονται γεωμετρικά οι πιθανότητες να αποτύχει η κίνησή σας. Είναι αρκετά πιθανό κάποιος tight παίκτης να έχει «δει» το αρχικό raise με Α-Κ κι έτσι δεν θα σκεφτεί και πολύ να κάνει call το μεγάλο σας ποντάρισμα όταν όλοι ο άλλοι θα έχουν πάει πάσο. Μια αποτυχία σε squeeze μπορεί εύκολα να σημαίνει και τον αποκλεισμό από το τουρνουά.
Οι ιδανικές συνθήκες για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση είναι: ένας loose παίκτης κάνει raise, ένας άλλος loose παίκτης κάνει call, εσείς είστε στο button, δεν έχετε παίξει καμία παρτίδα για πάρα πολύ ώρα και τα blinds έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα. Επειδή το squeeze είναι μια εξεζητημένη και ιδιαίτερη κίνηση, οι ιδανικές συνθήκες για την πραγματοποίησή του, δεν εμφανίζονται και πολύ συχνά, ίσως όχι πάνω από μια φορά σε κάθε τουρνουά.
Και να θυμάστε πάντα, ότι όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τέτοιες εξεζητημένες κινήσεις, υπάρχουν στις παρτίδες που έχουν περάσει. Γι αυτό να έχετε το 100% της προσοχής σας στραμμένη στο τραπέζι, αφού η παρατήρηση είναι αυτή που θα σας δώσει πολλά από τα όπλα που χρειάζεστε.
Poker Pro
Poker.gr