Poker Pro (Άρθρο 31ο): Betting Patterns

Ανανεώθηκε:

 

Με σχέδια πονταρίσματος ή αλλιώς betting patterns ασχολείται σήμερα ο Poker Pro αναλύοντας τα πλεονεκτήματα που αποκτάτε μαθαίνοντας να “διαβάζετε” τα πονταρίσματα των αντιπάλων!

Στο online πόκερ, τα λεγόμενα betting patterns (μετ. σχέδια πονταρίσματος), είναι αυτά που θα σας δώσουν τις περισσότερες πληροφορίες για το φύλλο του αντιπάλου σας. Μαθαίνοντας να διαβάζετε καλά το πως ποντάρει ο κάθε αντίπαλος, κερδίζετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα και μπορείτε να κάνετε βάσιμες υποθέσεις για τη δύναμη των φύλλων των συμπαικτών σας.

Η συνολική εικόνα

Αρχικά πρέπει να σχηματίσετε μια συνολική εικόνα για κάθε αντίπαλο. Να καθορίσετε τι είδους παίκτης είναι και ποια σχέδια πονταρίσματος ακολουθεί. Πρέπει με λίγα λόγια να πάρετε ένα ένα τα κομμάτια του παζλ που σας προσφέρονται με την προσεκτική παρατήρηση και να τα βάλετε μαζί για να πάρετε μια συνολική εικόνα για τον αντίπαλό σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παίξετε ήρεμα και συντηρητικά τις πρώτες 5-10 παρτίδες και να παρατηρείτε τους αντιπάλους σας να δείχνουν κάποια φύλλα στο τέλος των παρτίδων. Αν δεν έχετε δει καθόλου φύλλα από κάποιον παίκτη, παρατηρήστε προσεκτικά πως ποντάρει και κάντε υποθέσεις για τα φύλλα που κρατάει. Στο τέλος θα πάρετε μια ιδέα για το πώς περίπου παίζει.

Προσοχή! Μην βάζετε όλους τους αντιπάλους σας σε ένα τσουβάλι! Για παράδειγμα, είναι πολύ κλασσικό και κοινό το λάθος των αρχαρίων να υποθέτουν ότι κάθε raise pre-flop είναι από Α-Κ. Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές το (πραγματικά αστείο πλέον) “I put you on Ace King” (μετ. «Υπέθεσα ότι είχες Άσσο Ρήγα»), απλά και μόνο επειδή είχα κάνει raise πριν το φλοπ. Στην πραγματικότητα, αυτός που κάνει τόσο γενικευμένες εκτιμήσεις δεν βασίζεται σε πραγματικές πληροφορίες για να κάνει την υπόθεσή του. Απλά θα ήθελε να είχα Α-Κ γιατί το φλοπ άνοιξε 2-5-7 και αυτός είχε στο χέρι του 3άρια… (μήπως σας θυμίζει κάτι;).

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά betting patterns που μπορείτε να παρατηρήσετε. Εδώ θα αναφερθώ σε κάποια από τα βασικότερα και εσείς θα πρέπει να λάβετε αυτά τα δεδομένα σαν μια βάση για να κάνετε πιο πολύπλοκες εκτιμήσεις.

Raise – Bet – Check

Ο αντίπαλος κάνει raise πριν το φλοπ, ποντάρει στο φλοπ και τσεκάρει το turn.

Εδώ έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Α-Κ που δεν πήρε καμία βοήθεια από τα κοινά φύλλα που άνοιξαν. Οι περισσότεροι παίκτες που κάνουν raise πριν το φλοπ με δύο μεγάλα φύλλα (όχι ζεύγος), θα ποντάρουν και μετά το φλοπ ακόμα κι αν δεν έχει βελτιωθεί καθόλου το φύλλο τους. Φτάνοντας στο turn και χωρίς να έχει εμφανιστεί ακόμα καμία βοήθεια για το φύλλο τους, κάνουν check. Αυτό το check θα πρέπει να ληφθεί σαν δείγμα αδυναμίας. Όταν βλέπω αυτή την σειρά δράσεων, τις περισσότερες φορές ποντάρω δυνατά το turn άσχετα αν έχω φύλλο ή όχι. Κάποιες φορές ίσως και να είναι λάθος αυτή η εκτίμηση, αλλά η συγκεκριμένη σειρά δράσεων (raise – bet – check) είναι μια κλασσική συμπεριφορά αρκετών μέτριων ή και κάπως πιο προχωρημένων παικτών με δύο μεγάλα φύλλα στο χέρι τους, που δεν βελτιώθηκαν.

Call – Check – Call – Raise

Ο αντίπαλος κάνει call πριν το φλοπ. Τσεκάρει το φλοπ, αλλά κάνει call σε ποντάρισμα αντιπάλου του. Στο turn κάνει raise(ή δυνατό bet).

Αυτό το μοντέλο πονταρίσματος τις περισσότερες φορές μαρτυρά δυνατό φύλλο στο χέρι του παίκτη που το ακολουθεί. Όταν κάποιος παίκτης κάνει check-call και κατόπιν επιδεικνύει δύναμη, ποντάροντας σε κάποιον από τους επόμενους γύρους πονταρίσματος, τότε αποφεύγω την σύγκρουση μαζί του εκτός αν έχω πάρα πολύ καλό φύλλο. Το πιο πιθανό είναι να έχει ή κάποιο draw (κυνηγάει χρώμα ή κέντα) ή ακόμα και σετ! (ζεύγος στο χέρι που βρήκε 3ο ίδιο φύλλο στα κοινά). Ανάλογα με τα φύλλα που θα ανοίξουν στη συνέχεια και τον τρόπο που θα ποντάρει, μπορείτε να κάνετε μια βάσιμη εκτίμηση για το φύλλο που κρατάει. Αν για παράδειγμα στο φλοπ υπάρχουν 2 μπαστούνια, ανοίξει 3ο μπαστούνι στο turn και ο αντίπαλός σας ποντάρει δυνατά, πρέπει να πάτε πάσο το top pair που βγάλατε στο φλοπ, ή ακόμα και τα 2 ζεύγη σας. Οι πιθανότητες με 2 ζεύγη στο turn, να κερδίσετε έτοιμο χρώμα βγάζοντας φουλ στο river, είναι μόλις 9% (και το αντίστοιχο μετά το φλοπ είναι 17,5%)! Αν δεν υπάρχουν φύλλα που να σχηματίζουν κέντα ή χρώμα στα κοινά και κάποιος αντίπαλος ποντάρει με αυτόν τον τρόπο, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχει σετ ή (στην καλύτερη των περιπτώσεων) 2 ζεύγη.

Check – Raise

Όταν ένας αντίπαλος κάνει check στη σειρά του και μετά κάνει raise σε ποντάρισμα αντιπάλου, 90% των περιπτώσεων έχει δυνατό φύλλο. Οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν τις ικανότητες να κάνουν μια τέτοιου είδους μπλόφα. Αντιμετωπίζοντας ένα τέτοιο ποντάρισμα, η σωστή επιλογή είναι το πάσο εκτός αν κρατάτε το καλύτερο δυνατό φύλλο (nuts).

Θυμίζω ότι τα παραπάνω betting patterns δεν είναι τυφλοσούρτης. Δεν ισχύουν πάντα και παντού. Έχουν όμως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας απέναντι στους περισσότερους παίκτες του διαδικτύου, ειδικά στα low limits και στα τουρνουά με μικρά buy in.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εφαρμογή και χρήση των σχεδίων πονταρίσματος.

Poker Pro