Poker Pro (Άρθρο 18ο): Παίζοντας με… λοζέ

Ανανεώθηκε:

 

Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν έχουμε ζεύγος στο χέρι; Ο Poker Pro σχολιάζει στο άρθρο του τι πρέπει να έχουμε υπόψιν μας όταν βρεθούμε με pocket pairs στο hold’em.

Πολλοί παίκτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πώς να παίξουν όταν έχουν κάποιο ζεύγος στο χέρι τους. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την δύναμη ενός τέτοιου φύλλου, αφού πριν ανοίξει το φλοπ είναι πιθανότατα το δυνατότερο φύλλο στο τραπέζι, έχει όμως λίγες πιθανότητες να βελτιωθεί, σε σχέση με τα φύλλα των άλλων παικτών όταν θα ανοίξουν τα κοινά φύλλα.

Τα ζεύγη στο Texas Hold’em είναι πιο δυνατά στο No Limit παρά στο Limit, καθώς έχουν την τάση να ξεκινούν την παρτίδα όντας δυνατό φύλλο και να την τελειώνουν όντας αδύναμο. Έτσι, μπορεί να υποχρεωθεί ο παίκτης να πάει πάσο ένα ζεύγος στο τέλος μιας παρτίδας, αν στα κοινά φύλλα έχουν ανοίξει κάποια μεγαλύτερα από το ζεύγος του (ανάλογα πάντα με την θέση στο ποντάρισμα και τα προηγηθέντα πονταρίσματα στην παρτίδα).

Μικρά ζεύγη (2-2 ως 6-6)
Μερικές φορές αξίζει να δει κανείς φτηνά ένα φλοπ με τα μικρά ζεύγη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες να εμφανιστεί 3o ίδιο φύλλο (το λεγόμενο “set”) στο φλοπ είναι 8 προς 1 (ή αλλιώς 11,1%) κι έτσι αξίζει να παιχτούν μόνο όταν υπάρχουν πάνω από 4 παίκτες στην παρτίδα.
Τα μικρά ζεύγη μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση αν δυσκολεύεστε να πάτε πάσο με αυτά, όταν δεν θα έχετε set στο φλοπ (όπως λέει και το αγγλικό γνωμικό “no set no bet”). Ο μόνος λόγος που υπάρχει για να «δείτε» ένα ποντάρισμα σε τέτοια περίπτωση, είναι αν έχετε πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι ο αντίπαλός σας μπλοφάρει. Ακόμα και τότε όμως, το πιθανότερο είναι ο αντίπαλός να έχει ένα ή δύο μεγαλύτερα φύλλα από το ζεύγος σας, τα οποία μπορεί να ζευγαρώσουν στο turn ή στο river, στέλνοντας το δικό σας ζεύγος… στον «κουβά». Οι πιθανότητες να βρείτε set αποκλειστικά στο turn είναι 4,5% και άλλο τόσο για να το βρείτε αποκλειστικά στο river. Και για τα turn και river συνολικά, οι πιθανότητες να βρείτε εκεί το set σας και να κερδίσετε (είτε στο turn είτε στο river), είναι μόλις 8,5%.

Μεσαία ζεύγη (7-7 ως 10-10)Όσο πιο μεγάλο είναι το ζεύγος στο χέρι σας τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να ανοίξει κάποιο μεγαλύτερο φύλλο στο φλοπ. Τα μεσαία ζεύγη σας δίνουν μια καλή ευκαιρία να κάνετε raise αν είστε στις τελευταίες θέσεις και δεν έχει ποντάρει κανείς πριν από εσάς. Έτσι εξασφαλίζετε ότι θα σας κάνουν call μόνο παίκτες με μεγάλα φύλλα ή με ζεύγη. Αν για παράδειγμα έχετε 9άρια και κάνοντας raise δείτε ένα φλοπ π.χ. 3 καρό 5 κούπα 8 σπαθί, θα γνωρίζετε ότι είναι αρκετά πιθανό να έχετε το καλύτερο φύλλο (με προσοχή στην πιθανότητα να υπάρχει μικρότερο set). Αν όμως δείτε στο φλοπ μεγάλα φύλλα, θα πρέπει να έχετε την πειθαρχία να πάτε πάσο σε κάποιο ποντάρισμα αντιπάλου

Μπλοφάροντας με μικρά η μεσαία ζεύγη
Αν έχετε την διάθεση να μπλοφάρετε με κάποιο μικρό ή μεσαίο ζεύγος, πρέπει να κάνετε δυνατό raise πριν το φλοπ (4-5 φορές το big blind). Αν κάποιος «δει» το ποντάρισμα με δύο μεγάλα φύλλα οι πιθανότητες να μην έχει επαφή στο φλοπ είναι υπέρ σας (περίπου 60%) κι έτσι θα πρέπει να ποντάρετε δυνατά και μετά το φλοπ. Φυσικά αυτή η τεχνική κοστίζει διπλά αν ο αντίπαλος «δει» την μπλόφα σας.

Μεγάλα ζεύγη (J-J ως A-A)
Πριν το φλοπΜε μεγάλα ζεύγη θα πρέπει σχεδόν πάντα να κάνετε raise πριν το φλοπ με σκοπό να υποχρεώσετε να πάνε πάσο παίκτες που θέλουν να δουν ένα φτηνό φλοπ κι έτσι να αυξήσετε τις πιθανότητες νίκης για εσάς. Ιδανικά, θέλετε μόνο έναν αντίπαλο στην παρτίδα, αφού με πάνω από έναν αντίπαλο, οι πιθανότητες να κερδίσετε πέφτει ακόμα και κάτω από 50% αν φτάσουν π.χ. 3 παίκτες ως το river. Μετά το φλοπ
Είναι πολύ άσχημο όταν κάποιος κακός παίκτης, που «βλέπει» πολλά πονταρίσματα και κυνηγάει συνέχεια να βελτιώσει μέτρια φύλλα, καταφέρνει να κερδίζει μεγάλα ζεύγη από τύχη. Αν μετά το άνοιγμα του φλοπ, καταλαβαίνετε ότι ο αντίπαλός σας «κυνηγάει» να βελτιώσει το φύλλο του (π.χ. ψάχνει κάποιο φύλλο για κέντα ή για χρώμα), πρέπει να κάνετε το ποντάρισμά σας μη συμφέρον για τον αντίπαλό σας. Αυτό σημαίνει να τον αναγκάζετε να ποντάρει πάντα μεγαλύτερο ποσό απ’ όσο θα άξιζε συγκριτικά με τις πιθανότητες που έχει να «βγάλει» τελικά το καλύτερο φύλλο του. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τα pot odds και να υπολογίζετε σχετικά γρήγορα το σωστό ποσό ώστε να μην είναι συμφέρον για τον αντίπαλό σας να «κυνηγήσει» το φύλλο του. Αν αυτό το κάνετε σωστά και κάθε φορά, τότε σε βάθος χρόνου θα βγείτε κερδισμένοι. Αυτή η τακτική προϋποθέτει ότι αν βγάλει τελικά καλύτερο φύλλο από εσάς στο turn ή στο river, εσείς δεν θα του το «πληρώσετε» υπερβολικά. Αν για παράδειγμα ανοίξουν 3 κούπες και είστε αρκετά σίγουρος ότι ο αντίπαλός σας έχει χρώμα, θα πρέπει να πάτε πάσο ακόμα και άσσους, ειδικά μετά από ένα δυνατό ποντάρισμα. Γι αυτό το λόγο το παιχνίδι Limit είναι πιο απλό στον υπολογισμό των συγκεκριμένων πιθανοτήτων και σας γλιτώνει από μεγάλες χασούρες από τέτοιες ατυχίες.

Πότε πρέπει να πάμε πάσο;
Είναι πάντα πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν βλέπουμε μεγάλο ζεύγος στο χέρι μας, αλλά προσπαθήστε να μην το «ερωτευτείτε» υπερβολικά. Οι ρηγάδες για παράδειγμα είναι πάρα πολύ δυνατό φύλλο πριν το φλοπ, αλλά γίνεται αυτομάτως αδύναμο αν ανοίξει άσσος στο φλοπ και κάποιος αντίπαλος ποντάρει. Αν δεν έχετε πολλούς και σημαντικούς λόγους να πιστεύετε ότι σας κάνουν μπλόφα, αυτή η κατάσταση είναι για πάσο.

Ακόμα και οι άσσοι είναι φύλλο που πρέπει να πάνε πάσο σε κάποιες περιπτώσεις, αν και όλοι παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να «πετάξουν» τους άσσους τους. Σε ένα φλοπ π.χ. 9 σπαθί 10 σπαθί J σπαθί, χωρίς τον άσσο σπαθί στο χέρι μας η κατάσταση δυσκολεύει ιδιαίτερα. Αν ποντάρετε πρώτοι, συνεχίστε μετά το φλοπ με ένα ακόμα σχετικά δυνατό ποντάρισμα περίπου στο μέγεθος του ποτ ώστε να μην είναι συμφέρονγια κάποιον αντίπαλο να «κυνηγήσει» χρώμα με ένα μόνο σπαθί από το χέρι του. Να έχετε βέβαια πάντα υπ’ όψιν σας ότι σε ένα τέτοιο φλοπ, είναι αρκετά πιθανό να χάνετε ήδη από κάποιον αντίπαλο χωρίς πολλά περιθώρια βελτίωσης για τους άσσους σας. Είναι όμως πολύ καλύτερο να πληρώσετε ένα καλό ποντάρισμα σε αυτό το σημείο για να μάθετε αν ο αντίπαλός σας έχει ήδη καλύτερο φύλλο, παρά να κάνετε εσείς τα call και να αφήσετε συμφέροντα pot odds για τους αντιπάλους σας, ώστε να βελτιώσουν το φύλλο τους «φτηνά» στο turn ή στο river.

Ένα ποντάρισμα σχεδόν στο μέγεθος του ποτ καθιστά μη συμφέρον για τους αντιπάλους σας το «κυνήγι» κέντας ή χρώματος. Αυτό όμως προϋποθέτει και ένα ανάλογο ποντάρισμα (και άρα πολύ μεγαλύτερο) μετά το turn, αν εκτιμάτε ότι με το turn ο αντίπαλός σας δεν βελτίωσε το φύλλο του σε βαθμό που να είναι καλύτερο από το δικό σας. Σε περίπτωση βέβαια που εμφανιστούν π.χ. 4 σπαθιά στα κοινά φύλλα και δεν έχουμε τον άσσο σπαθί ανάμεσα στο κορυφαίο ζεύγος μας, έχουμε μία από τις λίγες καταστάσεις όπου το πάσο ακόμα και με άσσους είναι η ενδεδειγμένη κίνηση.

Ελπίζω οι προτάσεις και οι κατευθύνσεις μου να σας βοηθήσουν, ώστε να γίνετε καλύτεροι παίκτες και να μπορέσετε να βγαίνετε κερδισμένοι από τα τραπέζια του Poker.gr!

®Poker Pro