Poker Pro (Άρθρο 15ο): PL Omaha, Μέρος 1o

Ανανεώθηκε:

 

Τo Pot Limit Omaha αναλύει σήμερα ο Poker Pro, είναι το παιχνίδι από το οποίο απεκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη τους αρκετοί παίκτες. Έτοιμοι να μπείτε στον κόσμο του Omaha;

Για να έχετε φτάσει σε αυτό το άρθρο και να διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές, δύο τινά υπάρχουν : ή έχετε την περιέργεια να μάθετε κάποια πράγματα για αυτό το παιχνίδι με το περίεργο όνομα «Οmaha Hi-Low» που συνεχώς το βλέπετε δίπλα στο Texas Hold’em, ή έχετε απογοητευθεί τόσο πολύ από το Texas Hold’em, που αποφασίσατε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Όπως και να έχει, είστε ευπρόσδεκτοι σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο του Omaha Hi-Low. Καλώς ορίσατε. Ελπίζω η διαδρομή σας μαζί μου να είναι ευχάριστη και – κυρίως- κερδοφόρα!

Δεν σας κρύβω πως ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα εγώ με το Οmaha Hi-Low ήταν και τα δύο τινά που προανέφερα. Λίγο η ανήσυχη φύση μου, λίγο κάποιες απίστευτες ήττες που «έφαγα» παίζοντας Ηold’em , και το σχόλιο ενός παίκτη σε ένα αμερικάνικο forum για online live καζίνο: «Παίζοντας Omaha hi-low έβγαλα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη μορφή τζόγου» με έφεραν κοντά σε αυτό το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα ήταν και συνεχίζουν να είναι αρκετά ικανοποιητικά για μένα. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και για εσάς.

Ξεκινώντας , θεωρώ δεδομένο πως εσείς, οι αναγνώστες αυτού του άρθρου για το Omaha Hi-Low, έχετε περάσει από το Τexas Hold’em και ξέρετε, τουλάχιστον, τα βασικά. Ότι για παράδειγμα τα τρία δυάρια κερδίζουν τους δύο ρηγάδες ή τους δύο άσσους, και ότι το φουλ υπερτερεί του χρώματος. Θεωρώ επίσης δεδομένο ότι γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός Limit τραπεζιού, ενός Pot-Limit τραπεζιού και ενός No-Limit τραπεζιού Αν όχι, καλύτερα να ξεδιαλύνετε αυτά στο μυαλό σας, και μετά να συνεχίσετε με το κείμενο αυτό.

Η σειρά αυτών των άρθρων, όπως ίσως παρατηρήσατε, έχει τον τίτλο «Pot Limit Omaha Hi-Low». To συγκεκριμένο παιχνίδι είναι γνωστό επίσης και με τα ονόματα «Pot Limit Omaha Split» και «Pot Limit Omaha H/L». Χάριν συντομίας, σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρομαι στο παιχνίδι με τη συντομογραφία PLO.

Το PLO είναι «αδερφό παιχνίδι» του απλούστερου Limit Omaha High, ή απλώς Limit Omaha. Πριν αρχίσω την αναφορά μου στο PLO Hi/Lo, είναι βασικό να σας παρουσιάσω τους κανόνες του Limit Omaha, και κατόπιν να εμπλουτίσω τις γνώσεις σας με τους επιπλέον κανόνες του PLO H/L.

Limit Omaha

Όλοι εσείς οι αμετανόητοι λάτρεις του Hold’em, θα εντοπίσετε την βασική διαφορά του από το Omaha με το που θα καθήσετε στο τραπέζι : Στο Omaha, ο κάθε παίχτης παίρνει τέσσερα φύλλα και όχι δύο. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι η ίδια. Ποντάρισμα pre-flop, τρία φύλλα για το flop, ποντάρισμα, φύλλο για το turn, ποντάρισμα, φύλλο για το river, ποντάρισμα.

Με το που ανοίγουν τα φύλλα μετά το river, εμφανίζεται η δεύτερη , βασική , διαφορά του Omaha από το Hold’em : ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο και μόνο δύο από τα τέσσερα φύλλα που κρατάει στο χέρι του και τρία και μόνο τρία από τα πέντε ανοικτά φύλλα στο τραπέζι.

Τι σημαίνει αυτό; Πάμε να το δούμε σε απλά παραδείγματα : (Σημ. : Το μικρό γράμμα μετά από κάθε φύλλο δείχνει το suite του φύλλου: s για μπαστούνια, c για σπαθιά, h για κούπες, d για καρά.)

Φύλλο παίκτη 1: 4s 4h 4c Qd

Φύλλο παίκτη 2: Qs Jh Kh Td

Φύλλα στο τραπέζι : 4d Αc Ts 8h Jc

Ποιος από τους δύο παίκτες κερδίζει;

Ο δεύτερος, χρησιμοποιώντας την ντάμα και τον ρήγα που κρατάει , κάνει κέντα στον Άσσο.

Ο πρώτος, χρησιμοποιώντας τα δύο από τα τρία τεσσάρια που κρατάει, έχει απλώς 3 ίδια (three of a kind). ΔΕΝ έχει καρέ, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα τρία τεσσάρια του! Συνεπώς, κερδίζει ο παίκτης 2.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε, προκειμένου να μπείτε στον κόσμο του Omaha. Δύο και μόνο δύο φύλλα από το χέρι. Υποχρεωτικά. Ούτε ένα, ούτε τρία, ούτε τέσσερα, ούτε κανένα! Δύο. Kαι προφανώς, τρία από το τραπέζι. Ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων στο τέλος της παρτίδας κερδίζει και το ποτ.

Για τον ίδιο λόγο, αν για παράδειγμα στο τραπέζι ανοίξουν τα φύλλα : 10h Jh Qh Kh Ah, κανένας από τους παίκτες που έχει φτάσει στο river δεν έχει royal flush! Σε ένα τραπέζι Holdem, τα παραπάνω φύλλα οδηγούν σε split pot (μοίρασμα του ποτ). Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει στο Omaha. Ο κάθε παίκτης θα χρησιμοποιήσει τρία από τα παραπάνω φύλλα και δύο από το χέρι του, προκειμένου να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή πεντάδα μετά το river.

Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ένας παίκτης κρατάει Qc Ad Tc Kd , έχει μία κέντα στον άσσο, χρησιμοποιώντας τον άσσο και τον ρήγα από το χέρι του και τα 10-J-Q από τα ανοιχτά. Αν όμως κάποιος άλλος έχει 2h 3h 7s 8s τότε με τις δύο δικές του κούπες κάνει Ace High Flush (χρώμα στον άσσο). Φυσικά, αν ένας τρίτος έχει Ac Αs 8h 9h κερδίζει εύκολα το pot. Βλέπετε γιατί;

Προφανώς όχι για τους δύο άσσους που κρατάει, αλλά για το στρέιτ φλος στη ντάμα (Queen High straight flush) που κάνει με τις δύο κούπες του, το 8 και το 9!

Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το Omaha Hi/Lo, ένα παιχνίδι που θα παραξενέψει αρκετά τους παίκτες που δεν το γνωρίζουν. Για εισαγωγή να σας αναφέρουμε απλά ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που συνδυάζει το κανονικό πόκερ με την γνωστή μας «μιζέρια»!

Καλή τύχη στα τραπέζια μας, ως την άλλη φορά.

®Poker Pro