Ο χαμένος μπαίνει σε κύκλο εσωστρέφειας

Ανανεώθηκε:
αεκ εναντίον παοκ σουπερ λιγκ ελλαδα
Photo Credits: INTIME SPORTS

Ντέρμπι Δικεφάλων έχει το πρόγραμμα στην επιστροφής στη δράση. Τεράστιο παιχνίδι, καθώς αγωνίζονται οι δύο πρόσφατοι πρωταθλητές της Σούπερ Λιγκ.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στην bet365
bet365-logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Αλμέιδα σταμάτησε την άθλια παράδοση

Ένα από τα πράγματα που κατάφερε να πετύχει όταν ανέλαβε την ΑΕΚ, ήταν να σταματήσει αυτή την άθλια παράδοση που είχε η ομάδα του στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Μετά το περίφημο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία σαν ο αγώνας του Κομίνη που έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ είχε χτίσει ένα υπέρ του ρεκόρ 11-8-1 στα ντέρμπι Δικεφάλων. Θα εύχεστε να είχε μετρήσει έλεγαν περιπεkτικά εκείνη την περίοδο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Βασάνισε το build up

Ο Αλμέιδα ήρθε και αρχικά άλλαξε αυτή την πραγματικότητα σε αυτά τα παιχνίδια, κυρίως βασανίζοντας το χτίσιμο από χαμηλά του Λουτσέσκου με το ασφυκτικό πρέσινγκ, που εφάρμοσε την πρώτη χρονιά η ομάδα του, με το περίεργο man to man που παίζει όταν προσπαθεί να πιέσει τον αντίπαλο. Την πρώτη σεζόν κατέκτησε το νταμπλ η ΑΕΚ, έχοντας ένα ρεκόρ 4-0-1 απέναντι στον ΠΑΟΚ. Τον κέρδισε μάλιστα στον τελικό του Βόλου, παρότι έπαιζε από νωρίς με παίκτη λιγότερο.

Τον υποχρέωσε να αλλάξει βασικές του αρχές

Τα προβλήματα που δημιουργούσε το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα σε αυτό του Λουτσέσκου, σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν και η αιτία που άλλαξε κάποιες απο τις βασικές αρχές στο παιχνίδι του ο Ρουμάνος τεχνικός. Θυμίζω μάλιστα πως μετά το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι που η ΑΕΚ το είχε κερδίσει με 2-0, ο Λουτσέσκου, αναδιοργάνωσε όλη του τη σκέψη για την ομάδα. Ο Ντάντας σταμάτησε να υπολογίζεται για βασικός, το δίδυμο με τον Κούρτιτς εξαφανίστηκε δια παντός και ο Ντούγκλας απο δεκάρι κατέβηκε στο δίδυμο άξονα. Στην συνέχεια υποχρεώθηκε να αλλάξει ριζικά την σκέψη του, να σταματήσει να προσπαθεί να χτίζει το παιχνίδι της ομάδας του απο χαμηλά και να δημιουργήσει ένα σύνολο που παίζει ποδόσφαιρο χώρου, αξιοποιώντας φυσικά και τα προσόντα του ρόστερ του και των μεσοεπιθετικών ποδοσφαιριστών που διαθέτει.

Οι δύο ανατροπές που έδωσαν τον τίτλο στον ΠΑΟΚ

Το συνολικό ρεκόρ στις κόντρες Αλμέιδα-Λουτσέσκου είναι 5-2-2, όμως δύο πρόσφατες επιστροφές του ΠΑΟΚ στέρησαν το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ και το πήγαν στην Θεσσαλονίκη. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, η ΑΕΚ κέρδιζε 2-0 όλο το γήπεδο τραγουδούσε το σε 5-6 εβδομάδες θα είμαστε πρωταθλητές, όμως ο ΠΑΟΚ επέστρεψε. Στο 62ο λεπτό μείωσε με τον Μπάμπα, στο 89ο ισοφάρισε με τον Οζντόεφ. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ χρειαζόταν στην Τούμπα έναν βαθμό να κλειδώσει τον τίτλο, στο 81ο λεπτό όμως ισοφάρισε ο Κωνσταντέλιας και στο 91ο λεπτό, με σουτ του Σάστρε ήρθε η ανατροπή.

Παρόμοιο λάθος από τον Αλμέιδα

Σε αυτές τις ανατροπές του ΠΑΟΚ υπήρξε ένα κοινός παρονομαστής, ο Αλμέιδα πείραξε αδικαιολόγητα τον Πινέδα. Στην Φιλαδέλφεια τον έβγαλε στο 87ο λεπτό και ισοφαρίστηκε δύο λεπτά αργότερα. Στην Τούμπα ήταν με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας, παίζοντας σαν αριστερός χαφ γινόταν επιπλέον χαφ. Ο Αλμέιδα με το σκορ στο 1-2 στο 79ο λεπτό, παίρνει μία τρελή απόφαση που τελικά κοστίζει έναν τίτλο. Βγάζει από το γήπεδο τον Ρότα περνάει σε θέση δεξί μπακ τον Πινέδα και περνάει στο γήπεδο φορ τον Λιβάι. Τα δύο τέρματα μπήκαν από την πλευρά που θα βρισκόταν κανονικά ο Πινέδα με βάση την αρχική τακτική του ΠΑΟΚ, το τρίτο μάλιστα από εκτέλεση του δεξιού μπακ Σάστρε που κέρδισε μέτρα με την αλλαγή θέσης του Πινέδα.

Στο 81ο λεπτό προβληματική εκτίμηση των Κάλενς, Αθανασιάδη χαρίζει στον Κωνσταντέλια γκολ ισοφάρισης του Σάστρε, στο 91ο λεπτό, ο Σάστρε ποιάνει εκτέλεση σε οργανωμένη άμυνα εκτός περιοχής, η μπάλα χτυπάει στον Γιόνσον και καταλήγει στα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ που δέκα λεπτά αργότερα ήταν τελειωμένος επιστρέφει στην μάχη του τίτλου και στο τέλος με δύο δικές του νίκες, επι Παναθηναϊκού και στο Βικελίδης και την ήττα της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό κατάφερε να πάρει ένα πρωτάθλημα που φαινόταν χαμένο.

Ήταν σίγουρα ακραιο το περσινό πρωτάθλημα που έχασε η ΆΕΚ, όπως με ακραιο τροπο με βάση το βαθμολογικό μειονέκτημα που είχε αποκτήσει το πήρε το 2022/23 απο τον Παναθηναϊκό.

Πιεσμένοι και οι δύο

Σήμερα και οι δύο σπουδαίοι προπονητές, που ότι και να γίνει θα μείνουν στην ιστορία των συλλόγων που βρίσκονται είναι πιεσμένοι.

Ο Ηλιόπουλος θέλει να δουλέψει με ανθρώπους που έχει επιλέξει ο ίδιος

Ο Αλμέιδα δεν έχει την στήριξη του Μελισσανίδη. Ενός δηλαδή έμπειρου ιδιοκτήτη που ταλαιπωρήθηκε μέχρι να βρει τον προπονητή που θα την έχει μόνιμα την ομάδα του, σε κατάσταση πρωταθλητισμού και απο την στιγμή που τον βρήκε στο πρόσωπο του, τον στήριζε μέχρι εσχάτως. Ο Ηλιόπουλος είναι ένας νέος ιδιοκτήτης, που έχει μπει πολύ φιλόδοξα στο ποδόσφαιρο και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, πως έχει σαν στόχο να δουλέψει με ανθρώπους που έχει επιλέξει ο ίδιος. Τον Αλμέιδα τον αγαπάει ο κόσμος της ΑΕΚ και δεν είναι εύκολα φαγώσιμος, είναι όμως δεδομένο πως για να κρατήσει την θέση του πρέπει να κατακτήσει τίτλους και ήδη με τον αποκλεισμό απο την Ευρώπη και με τους τραυματισμούς που βγάζει στο ρόστερ, έχει πέσει σε μία σχετική δυσμένεια απο τον ιδιοκτήτη.

Περιμένοντας την απάντηση

Σε περίεργη φάση όμως βρίσκεται και ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Η απρόσμενη κόντρα που άνοιξε με την διοίκηση λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι σκάκι και το τελευταίο επεισόδιο μοιάζει φοβιστικό. Ο Λουτσέσκου ανέφερε τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, μετά την νίκη του επί του Λεβαδειακού λέγοντας,  ¨Θα πρέπει να καταλάβετε εσείς και ο ιδιοκτήτης, πως όταν κάνεις τόσες αλλαγές ξεκινάς από το μηδέ είμαι σε ειρήνη με το τι έχω κάνει στον ΠΑΟΚ, έχω δείξει τι μπορώ να κάνω, αν δεν είναι κάποιος ευχαριστημένος, εγώ είμαι εδώ μπορώ να φύγω πίσω στο Βουκουρέστι χωρίς κανένα πρόβλημα¨.

Είμαστε λοιπόν σε μία αναμονή της απάντησης από πλευράς της διοικησης του ΠΑΟΚ. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιά μπορεί να είναι, το σίγουρο όμως είναι πως μόνο οι νίκες και η πρώτη θέση μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε να σβήσει η φωτιά.

Το σίγουρο επίσης είναι, πως οι Αλμέιδα, Λουτσέσκου είναι αγαπητοί στους οπαδούς της ομάδας, τους έχουν στηρίξει με τον δικό τους τρόπο και γνωρίζουν πως ο χαμένος θα μπει σε έναν επικίνδυνο κύκλο εσωστρέφειας.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στην bet365
bet365-logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ