Ελλάδα μπάσκετ, Basket League 2024-25: Αφιέρωμα

Ανανεώθηκε:
προγνωστικα μπασκετ

Νέα σεζόν, νέο σύστημα διεξαγωγής, νέες προσδοκίες για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι μία κατηγορία μόνοι τους και θα δώσουν τη μάχη τους για τον τίτλο, με τις υπόλοιπες ομάδες να έχουν τη δυνατότητα για θετικές και αρνητικές εκπλήξεις. Άξιο αναφοράς είναι ότι εννέα σύλλογοι από τους δώδεκα θα έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, οι «αιώνιοι» στην Ευρωλίγκα, ο Άρης στο EuroCup, η ΑΕΚ, ο Προμηθέας Πάτρας, το Περιστέρι και ο Κολοσσός Ρόδου στο FIBA Basketball Champions League και ο ΠΑΟΚ και το Μαρούσι στο FIBA Europe Cup.


Σύστημα διεξαγωγής

Μόνο μία σεζόν κράτησε το περσινό format της Stoiximan Basket League. Φέτος, θα έχουμε διαφορετικό, με τις ομάδες που θα τερματίσουν από το 1 έως το 6 στην κανονική περίοδο (22 αγώνες, όλοι με όλους, εντός και εκτός έδρας) να προκρίνονται στα Play off και για τις δύο εναπομείνασες θέσεις να θεσπίζεται τουρνουά Play in με τις ομάδες που θα τερματίσουν από το 7 έως το 10.

Σε κάθε αγώνα των Play In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα που θα έχει το καλύτερο ρεκόρ. Σε αυτά, λοιπόν, η 7η με την 8η ομάδα θα παίξουν έναν αγώνα και η νικήτρια θα καταλάβει την 7η θέση και η 9η με τη 10η άλλον έναν, με την ηττημένη να αποκλείεται από τα Play off. Η ηττημένη του ζευγαριού 7-8 και η νικήτρια του ζευγαριού 9-10 θα παίξουν σε έναν αγώνα, με τη νικήτρια να καταλαμβάνει την 8η και τελευταία θέση των Play offs.

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Έτσι τα προημιτελικά θα έχουν ως εξής, με τις σειρές να κρίνονται στις δύο νίκες:
1ος κανονικής περιόδου – 8ος (όπως θα προκύψει από τα Play In) (Α)
2ος κανονικής περιόδου – 7ος (όπως θα προκύψει από τα Play In) (Β)
3ος κανονικής περιόδου – 6ος κανονικής περιόδου (Γ)
4ος κανονικής περιόδου – 5ος κανονικής περιόδου (Δ)

Στα ημιτελικά τα ζευγάρια θα έχουν ως εξής, με τις σειρές να κρίνονται στις δύο νίκες:
Νικητής Α – Νικητής Δ (1)
Νικητής Β – Νικητής Γ (2)

Ο πρωταθλητής κρίνεται στις τρεις νίκες και το ζευγάρι θα προκύψει από τους νικητές 1 και 2.

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
Οι ηττημένοι των προημιτελικών θα αναμετρηθούν σε μονά παιχνίδια ως εξής για να καταταγούν στις θέσεις 5-8:
Ηττημένος Α – Ηττημένος Δ (3)
Ηττημένος Β – Ηττημένος Γ (4)

Και

5η και 6η θέση: Νικητής 3 – Νικητής 4
7η και 8η θέση: Ηττημένος 3 – Ηττημένος 4

Οι ηττημένοι των ημιτελικών 1 και 2 θα παίξουν για την 3η και την 4η θέση σε μονό παιχνίδι.

Το πλεονέκτημα της έδρας θα το έχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν σε υψηλότερη θέση στην κανονική περίοδο!

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ
Οι δύο ομάδες που θα αποκλειστούν από τη διαδικασία των Play in μαζί με τις υπόλοιπες δύο (11η και 12η της κανονικής περιόδου) θα δώσουν τη μάχη τους για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας και αναμετρώνται όλοι με όλους, εντός και εκτός έδρας. Μετά το τέλος των 6 αγωνιστικών, η 12η ομάδα υποβιβάζεται, ενώ οι υπόλοιπες κατατάσσονται με βάση την τελική βαθμολογία ως ένατη, δέκατη και ενδέκατη.

Η Basket League στην Winmasters
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μακροχρόνια στοιχήματα

Στην κορυφή τα πράγματα είναι δεδομένα, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να είναι φαβορί με τιμές που κυμαίνονται από 1,70 έως 2,05. Καμία αξία δε βρίσκουμε σε κάποια εξ αυτών αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως, μας αρέσει το να τερματίσει η ΑΕΚ στην τετράδα της κανονικής περιόδου, που προσφέρεται στο 1,80 στη Stoiximan. Η Ένωση είναι ενισχυμένη, έχει έναν πολύ καλό προπονητή και μπορεί να κάνει μία ανταγωνιστική σεζόν, ειδικά αν λείψουν τα εξω-αγωνιστικά προβλήματα. Τέλος, όσον αφορά τον υποβιβασμό και την ομάδα που θα αποχαιρετήσει την κατηγορία αξίζει το 2,5 στη Novibet για να είναι το Λαύριο.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1,87

Να επιστρέψει στην κορυφή θέλει ο Ολυμπιακός, που πέρσι είχε την ευκαιρία να πάρει το τρίτο του διαδοχικό πρωτάθλημα, αλλά αν και προηγήθηκε με 2-0 στους τελικούς, ηττήθηκε με 3-2 από τον Παναθηναϊκό. Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι μία από τις –αν όχι η- καλύτερες κινήσεις στην Ευρώπη, ο Εβάν Φουρνιέ είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην περιφέρεια, ενώ λύσεις θα προσφέρουν και οι γκαρντ Τάιλερ Ντόρσι, Λούκα Βιλντόσα και Κίναν Έβανς (από τη νέα χρονιά). Η σεζόν θα αρχίσει με απουσίες στους «ψηλούς» (Νίκολα Μιλουτίνοβ και Μουσταφά Φαλ), κάτι που δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει το Stoiximan Super Cup, με νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου, στον τελικό, όντας καλύτερος καθόλη τη διάρκειά του. Όταν όλοι θα είναι όλοι υγιείς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να κόψει τέσσερις ξένους, για να προκύπτει η εξάδα σε κάθε αγώνα πρωταθλήματος.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR 1,88

Σχεδόν ίδια ομάδα με πέρσι είναι ο Παναθηναϊκός που έκανε κινήσεις ενίσχυσης, με την απόκτηση του γκαρντ Λορέντζο Μπράουντ (αντί του Λούκα Βιλντόσα), του φόργουορντ Τζέντι Όσμαν (αντί του Λευτέρη Μαντζούκα) και του σέντερ Ομέρ Γιούρτσεβεν (αντί του Όλεκ Μπαλτσερόφσκι). Ο στόχος είναι ίδιος με πέρσι, δηλαδή η κορυφή σε όλες τις διοργανώσεις, εκκινώντας ως πρωταθλητής Ελλάδας (με ανατροπή από το 2-0 πέρσι στους τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό) και Ευρώπης, ενώ το μεγάλο του πρόβλημα σε σχέση με την περασμένη σεζόν είναι ότι έχει στο ρόστερ του οκτώ ξένους, από τους οποίους θα μπορεί να χρησιμοποιεί έξι σε κάθε παιχνίδι. Ο Εργκίν Αταμάν θα έχει στα χέρια του ένα πολύ πλούσιο υλικό, με τον περιορισμό, βέβαια, που αναφέραμε ανωτέρω για το ελληνικό πρωτάθλημα, αφού στην Ευρώπη θα έχει το δικαίωμα να τους βάζει όλους. Το ξεκίνημά του δεν ήταν το ιδανικό, μια και έχασε το Stoiximan Super Cup, που διεξήχθη στη Ρόδο, από τον Ολυμπιακό.

Βρες στο winmasters app κορυφαίες αποδόσεις για το πρωτάθλημα της Ελλάδας

ΑΡΗΣ 35,00

Η παραμονή του φυσικού ηγέτη της ομάδας, του διεθνή με την Ελλάδα και με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, Βασίλη Τολιόπουλου ήταν η καλύτερη καλοκαιρινή κίνηση του Άρη. Με τον Λευτέρη Μποχωρίδη στο παρκέ και τον Γιάννη Καστρίτη στον πάγκο είναι οι μοναδικοί που θυμίζουν το περσινό σύνολο, αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι καινούριοι. Ηγετικό ρόλο στα γκαρντ θα έχουν οι Ντέιβιντ ΝτεΤζούλιους, Τρέι Γούντμπερι και ΝτιΜόι Χοτζ, ενώ υπάρχει και ο Ρόουλι Άλκινς, χρήσιμοι στα φόργουορντ θα είναι οι Νέιτ Λαζέφσκι, Λάντερς Νόλι, Ντόνοβαν Κλέι και Λευτέρης Μαντζούκας (δανεικός από τον Παναθηναϊκό), που θα προσπαθήσει να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, και στους σέντερ οι Μανώλης Χατζηδάκης, Τζόσουα Ρόμπερτς και Τζέιμς Μπανκς. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Έλληνα τεχνικό ήταν ότι υπήρχαν αρκετοί τραυματισμοί στην προετοιμασία και ο στόχος της καλής πορείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχει αρκετά εμπόδια.

Η Basket League στην Winmasters
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΑΕΚ 43,00

Αποτυχημένη κρίνεται η περσινή σεζόν της ΑΕΚ, που είχε ξεκινήσει με πολλές προσδοκίες, αλλά η συνύπαρξη με τον Ζοάν Πλάθα δεν ευδοκίμησε, ενώ ούτε ο Ηλίας Ζούρος κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα. Το καλοκαίρι αποχώρησε και ο Έλληνας τεχνικός, αφού η διοίκηση του συλλόγου είχε αποφασίσει να δώσει τα ηνία στον Ντράγκαν Σάκοτα, που είναι ένας άνθρωπος με ειδικό βάρος και μεγάλη ιστορία στην Ένωση. Σημαντικότατη η παραμονή του φόργουορντ Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, πολύ καλές οι κινήσεις με τους γκαρντ Χάντερ Χέιλ και Πρέντις Χαμπ και τους «ψηλούς» Γκραντ Γκόλντεν και ΡέιΚουάν Γκρέι. Επίσης, ήρθαν και οι περιφερειακοί Ναχίμ Αλίν και Σι Τζέι Μπράις, που θα δώσουν βάθος στο ρόστερ της. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: Να μπουν οι βάσεις για να γίνει η τρίτη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ, πίσω από τους δύο «αιώνιους».


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 50,00

Με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στο τιμόνι του, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, θα είναι ο Προμηθέας. Οι Πατρινοί κράτησαν τους Λινο Χρυσικόπουλο, Νάσο Μπαζίνα και Αντώνη Καραγιαννίδη, ενίσχυσαν το ελληνικό τους στοιχείο με τον γκαρντ Μιχάλη Λούντζη, που ήταν στον Ολυμπιακό, και τον φόργουορντ Μηνά Παπαγιάννη και απέκτησαν έξι ξένους: Τους γκαρντ Τζος Άνταμς, Ντάριους Πέρι και Κένι Ουίλιαμς, τους φόργουορντ Ουές Ιβούντου και Τζόρντον Βαρνάντο και τους σέντερ Κέι Τζέι Ουίλιαμς και Τζαβίν Ντελόρι. Σε σχέση με πέρσι, το ταλέντο φαίνεται να έχει μειωθεί, αν και παίκτες όπως ο Άνταμς, οι Ουίλιαμς και ο Βαρνάντο έχουν την εμπειρία για να μπουν στα παπούτσια των αποχωρησάντων Άντονι Κάουαν και Χάντερ Χέιλ, που ήταν φανταστικοί την περσινή αγωνιστική περίοδο. Η αντοχή στις διπλές υποχρεώσεις θα κρίνει πολλά για την παρουσία των Πελοποννήσσιων στη μεγάλη κατηγορία.


ΠΑΟΚ 100,00

Δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο η σεζόν στον ΠΑΟΚ, μια και ο «δικέφαλος» του Βορρά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους ομίλους του Basketball Champions League, χάνοντας στον τελικό του προκριματικού τουρνουά εύκολα από την Πετκίμσπορ στην Τουρκία. Πάντως, οι Θεσσαλονικείς άφησαν καλές εντυπώσεις, με τον νέο τεχνικό, τον εκρηκτικό Μάσιμο Καντσελιέρι στον πάγκο τους και μία εντελώς καινούρια ομάδα, αφού αποκτήθηκαν πάρα πολλοί παίκτες και αποχώρησε ο εμβληματικός αρχηγός Βαγγέλης Μαργαρίτης. Από την ελληνική αγορά ήρθαν οι περιφερειακοί Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Κατσίβελης και ο φόργουορντ Νίκος Περσίδης και από τους ξένους το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι γκαρντ Φρανκ Μπάρτλι και Σαβάρ Ρέινολντς και ο «ψηλός» Τζέικ Φόρεστερ. Με τα «ασπρόμαυρα» θα αγωνίζονται και οι Σέντρικ Χέντερσον, Ρόκι Κρόιζερ και Ντεβόντε Άπσον.


ΜΑΡΟΥΣΙ 100,00

Πολύ καλό το ξεκίνημα του Αμαρουσίου στη σεζόν, που νίκησε δύο φορές την Πέγια και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων του FIBA Europe Cup. Κομβικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε το γεγονός ότι ο Νίκος Βετούλας έμεινε στον πάγκο του και κράτησε μεγάλο μέρος του κορμού του, τον κορυφαίο του παίκτη Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και τους Χάρη Γιαννόπουλο, Ορφέα Στασινό, Χρήστο Ιορδάνου και Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Η ενίσχυσή του κινήθηκε γύρω από παίκτες που έχουν ελληνικό παρελθόν, όπως ο γκαρντ Έλβαρ Φρίντρικσον (ΠΑΟΚ) και οι φόργουορντ Ισμαέλ Σανόγκο (Άρης), Καμ Ρέινολντς (Προμηθέας) και Σίριλ Λανγκβάιν (Λαύριο) και ο δανεισμός του σέντερ Γιώργου Τανούλη από τον Ολυμπιακό. Σημαντικό ρόλο θα έχει ο γκαρντ Τζόναθαν Στόουβ, που έρχεται από γεμάτη σεζόν στη Γερμανία, ενώ ερωτηματικό είναι ο φόργουορντ Τζέι Ναγκλ. Με αυτό το υλικό μπορεί να έχει σοβαρές βλέψεις για τα play in.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 100,00

Νέα εποχή στο Περιστέρι, με τον Βασίλη Σπανούλη να αποφασίζει να αποχωρήσει έπειτα από δύο ονειρικές σεζόν. Στη θέση του ήρθε ο Γιώργος Λιμνιάτης, που με μειωμένο μπάτζετ θα προσπαθήσει να το διατηρήσει στα υψηλά κλιμάκια της βαθμολογίας. Το πρώτο δείγμα, στο Stoiximan Super Cup, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό με πολύ καλό μπάσκετ κατά διαστήματα. Νέα αποκτήματα οι γκαρντ Τζορτζ Πάπας, Σι Τζέι Χάρις και Τόμπιν Κάρμπερι, οι φόργουορντ Νεοκλής Αβδάλας (δανεικός από τον Παναθηναϊκό), Τζάρελ Έντι και Κρίστοφερ Κόφι και ο σέντερ Τζάστιν Πάτον. Το ελληνικό στοιχείο θα είναι έντονο στους «Πρίγκιπες των δυτικών προαστίων», καθώς υπάρχουν μόλις πέντε ξένοι, και το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι το βάθος στον πάγκο τους. Αν οι νεαροί ανταποκριθούν και αρπάξουν την ευκαιρία, τότε κερδισμένη δε θα είναι μόνο η ομάδα, αλλά και το ελληνικό μπάσκετ.

Η Basket League στην Winmasters
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 100,00

Την άνοδο στη Stoiximan Greek Basket League πανηγύρισε ο Πανιώνιος, που παρότι ηττήθηκε από τον Μίλωνα, νίκησε στον αγώνα κατάταξης τον Ηρακλή και εξασφάλισε την επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας. Ο Άρης Λυκογιάννης διατηρήθηκε στον πάγκο της ομάδας και έμειναν κάποιοι από τους περσινούς πρωταγωνιστές, οι Νίκος Γκίκας, Δημήτρης Κακλαμανάκης και Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς. Το ελληνικό στοιχείο ενισχύθηκε με τους έμπειρους Χρήστο Σαλούστρο (φόργουορντ) και Γιώργο Τσαλμπούρη (σέντερ) και ήρθαν οι γκαρντ Ράιαν Γούλριτζ, Τάι-Σον Αλεξάντερ, Ντέβιν Κάναντι και Κένταλ Σμιθ, οι φόργουορντ Ρίον Μπράουν και Ντέβιν Ντέιβις και ο σέντερ Λάντρι Νόκο, που θα δώσουν στον Έλληνα τεχνικό ένα καλό υλικό για να παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού και -γιατί όχι;- την είσοδό του στη δεκάδα.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ 225,00

Η αποχώρηση του Γιάννη Μπουρούση από τη διοίκηση του συλλόγου ήταν το μεγαλύτερο γεγονός για την Καρδίτσα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Θεσσαλοί, που πέρσι παρέμειναν εύκολα στην κατηγορία, ειδικά όταν επέστρεψαν στο γήπεδό τους, διατήρησαν τον Νίκο Παπανικολόπουλο στην τεχνική τους ηγεσία και τους Βασίλη Χρηστίδη, Χρήστο Μπουντούρη, Νίκο Δίπλαρο και Γιώργο Καμπερίδη στο παρκέ. Για το μέγεθος της, οι προσθήκες του πολύπειρου φόργουορντ Λεωνίδα Κασελάκη και του γκαρντ Λάνγκστον Χολ είναι κομβικές. Αρκετές βοήθειες, θα δώσουν οι γκαρντ Ματ Λιούις, Τρέβον Άλεν και Νίκος Πλώττας και οι φόργουορντ Ντάνιελ Ουότσον και Νόα Χόχλερ. Το ζητούμενο για την Καρδίτσα είναι η εύκολη παραμονή και εν συνεχεία να προσπαθήσει να μπει στα play in.


ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 250,00

Μία ιστορική σεζόν ξεκινά για τον Κολοσσό! Οι Ρόδιοι, μετά την περσινή εξαιρετική τους πορεία, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στους ομίλους του Basketball Champions League, και το βασικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να κρατήσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ιδιαιτέρως, όταν ο αρχιτέκτονας της περσινής επιτυχίας, Κούρο Σεγκούρα, αποτελεί παρελθόν. Νέος προπονητής τους ο Γιώργος Σιγάλας, που θα έχει στη διάθεσή του μερικούς από τους περσινούς πρωταγωνιστές, όπως οι εξαιρετικοί περιφερειακοί Άντριου Γκάουντλακ και Λόντον Περάντες. Καινούρια πρόσωπα, οι γκαρντ Όντιζ Τόνι και Τάιλερ Νέλσον, οι φόργουορντ Γκράμπριελ Γκαλβανίνι, Παούλιους Ντανουσεβίτσιους και Διαμαντής Σλαφτσάκης και οι «ψηλοί» Μιχάλης Τσαϊρέλης και Φράνσις Οκόρο, που θα προσφέρουν ποιότητα και λύσεις στον «Ράμπο» του ελληνικού μπάσκετ.


ΛΑΥΡΙΟ 250,00

Ο Κώστας Μέξας έφερε εις πέρας την αποστολή του για την παραμονή στην κατηγορία, κυρίως λόγω της αδυναμίας του Απόλλωνα Πάτρας να φανεί ανταγωνιστικός, και παρέμεινε στον πάγκο του Λαυρίου. Από τους παίκτες του κράτησε τους έμπειρους γκαρντ Βασίλη Μουράτο και Θοδωρή Ζάρα, τον φόργουορντ Παναγιώτη Τσάμη και τον σέντερ Κώστα Γόντικα, ενώ άλλαξε όλους τους ξένους του, ελπίζοντας να βρει αθλητές που θα το βοηθήσουν να μην κινδυνέψει. Σημαντική η επιστροφή του περιφερειακού Ρασάντ Βον και από την προσαρμοστικότητα των γκαρντ Τζακ Φόρεστ, Ταζ Σέρμαν και Σαμ Γκρίφιν, των φόργουορντ Ζερμέιν Κουίσναρντ και Μπράντον Σλέιτερ και του σέντερ Κούντους Ουαχάμπ θα κριθεί το αν θα είναι και την επόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Το θετικό για τον Μέξα είναι ότι έχει την επιλογή από τους επτά ξένους να διαλέγει τους έξι που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Οι κορυφαίες προτάσεις μπάσκετ στο Betarades.gr!