Κανόνες Πόκερ: Πως παίζεται το πόκερ;
Πως παίζεται το πόκερ και ποιοι είναι οι κανόνες του; Το πόκερ είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, που μαθαίνεται εύκολα, αλλά έχει ταυτόχρονα και μεγάλο βάθος για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα. Ο τρόπος σκέψης που μαθαίνει κάποιος από το πόκερ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε καταστάσεις και αποφάσεις έξω από αυτό το παιχνίδι.
Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό σχετικά με το πως παίζεται το πόκερ, τους βασικούς κανόνες που χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει για να παίξει και συγκεκριμένα την πλέον διαδεδομένη παραλλαγή του παιχνιδιού, το Texas Holdem.
Πως παίζεται το Texas Hold’em
Παρακάτω θα εξετάσουμε ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού.
- Παίζεται με όλη την τράπουλα (52 φύλλα)
- Σε κάθε παρτίδα και πριν οι παίκτες πάρουν τα φύλλα τους, οι δύο πρώτοι παίκτες στη σειρά πονταρίσματος, τοποθετούν υποχρεωτικά το ελάχιστο ποντάρισμα. Αυτά ονομάζονται blinds
- Παίρνει δύο φύλλα ο κάθε παίκτης στο χέρι του
- Ανοίγουν συνολικά 5 κοινά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού. Πρώτα ανοίγουν τρία μαζί, μετά ένα και ένα.
- Υπάρχουν 4 γύροι πονταρίσματος:
– αφού πάρουν τα φύλλα τους οι παίκτες
– αφού ανοίξουν τα τρία πρώτα κοινά φύλλα (το flop)
– αφού ανοίξει το τέταρτο κοινό φύλλο (το turn)
– αφού ανοίξει το πέμπτο κοινό φύλλο (το river) - Στο τέλος της παρτίδας, ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων από τα επτά που έχουν στην διάθεσή τους οι παίκτες, δύο στο χέρι και πέντε στο τραπέζι, κερδίζει το pot (τις πονταρισμένες μάρκες/φασόλια/φιστίκια).
- Ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον τελικό του συνδυασμό πέντε φύλλων:
– είτε τα δύο φύλλα από το χέρι του και τρία από τα κοινά
– είτε ένα από το χέρι του και τέσσερα από τα κοινά
– είτε απλά να δηλώσει τον συνδυασμό που σχηματίζουν τα πέντε κοινά φύλλα, αν αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορεί να φτιάξει. - Όταν οι παίκτες έχουν τον ίδιο τελικό συνδυασμό, μοιράζονται το pot.
Πως παίζεται το πόκερ: Βασική ορολογία
H βασική ορολογία στο πόκερ:
Flop: τα τρία πρώτα κοινά φύλλα
Turn: το τέταρτο κοινό φύλλο
River: το πέμπτο κοινό φύλλο
Pot: το σύνολο των πονταρισμένων μαρκών/χρημάτων
Bet: Το ποντάρισμα
Call: «Τα βλέπω». Ποντάρω το ίδιο ποσό που έχει ποντάρει άλλος παίκτης στον ίδιο γύρο πονταρίσματος πριν από εμένα και συνεχίζω στην παρτίδα διεκδικώντας τα πονταρισμένα (το pot).
Raise: η αύξηση του πονταρίσματος. Ποντάρω μεγαλύτερο ποσό από ένα ήδη υπάρχον από άλλον παίκτη πριν από εμένα, στον ίδιο γύρο πονταρίσματος και ζητάω από όποιον επιθυμεί να συνεχίσει στην παρτίδα, να τοποθετήσει ίσο ποσό με το δικό μου.
Fold: «πάσο». Κάποιος παίκτης έχει ποντάρει, έρχεται η σειρά μου, αρνούμαι να ποντάρω το απαιτούμενο ποσό και δεν συνεχίζω να διεκδικώ το pot. Κλείνω τα φύλλα μου και εγκαταλείπω από την συνέχεια της παρτίδας.
Check: Το γνωστό στην Ελλάδα ως «ντούκου». Αν ΔΕΝ υπάρχει ποντάρισμα πριν από εμένα, μπορώ να κάνω check, που σημαίνει ότι δεν ποντάρω κάποιο ποσό και δίνω δικαίωμα δράσης στον επόμενο παίκτη. Αν όμως κάποιος παίκτης ποντάρει, η επιλογή του check δεν υπάρχει. Θα πρέπει είτε να κάνω πάσο (Fold), είτε Call είτε Raise
Small Blind και Big Blind: Τα blinds είναι υποχρεωτικά πονταρίσματα για τους δύο παίκτες που βρίσκονται αριστερά από αυτόν που μοιράζει (θα αναφερόμαστε σε αυτόν ως “dealer”). Λέγονται “blinds” (blind bets – τυφλά πονταρίσματα) γιατί πραγματοποιούνται πριν οι παίκτες δουν τα φύλλα τους. Ο πρώτος παίκτης αριστερά του dealer βάζει υποχρεωτικά το «small blind» και ο αμέσως επόμενος προς τα αριστερά τοποθετεί υποχρεωτικά επίσης, το big blind.
Το small blind είναι συνήθως ακριβώς το μισό του big blind. Κάθε παίκτης από τους υπόλοιπους, όταν έρθει η σειρά τους στον πρώτο γύρο πονταρίσματος, έχουν την επιλογή να κάνουν “call”, να ποντάρουν δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσό παραμένοντας στην παρτίδα, να πάνε πάσο αποχωρώντας από το υπόλοιπο της παρτίδας, ή να κάνουν αύξηση του πονταρίσματος, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές το big blind.
Παράδειγμα παρτίδας Texas Holdem
Όταν μοιραστούν τα φύλλα στους παίκτες, αρχίζει ο πρώτος γύρος πονταρίσματος και πρώτος με δικαίωμα δράσης είναι ο παίκτης αριστερά του big blind.
Όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος πονταρίσματος, ο “dealer” θα μοιράσει το «flop», τα 3 πρώτα από τα 5 συνολικά κοινά φύλλα που θα ανοίξουν στο κέντρο του τραπεζιού σηματοδοτώντας την αρχή του δεύτερου γύρου πονταρίσματος.
Μετά το άνοιγμα του flop, πρώτος με δικαίωμα δράσης είναι ο παίκτης που είχε βάλει το small blind, ο οποίος έχει δικαίωμα να κάνει check ή bet.
Αφού ολοκληρωθεί και ο 2ος γύρος πονταρισμάτων, ο “dealer” ανοίγει το «turn» (το 4ο κοινό φύλλο), ξεκινώντας τον τρίτο γύρο πονταρίσματος, που όταν κι αυτός τελειώσει θα ανοίξει και το «river» (5ο και τελευταίο κοινό φύλλο).
Εδώ η παρτίδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Απομένει ο τέταρτος και τελευταίος γύρος πονταρίσματος, με τους παίκτες να έχουν ολοκληρώσει τους συνδυασμούς τους και κατόπιν ακολουθεί το άνοιγμα των κρυφών φύλλων του κάθε παίκτη (showdown) και η σύγκριση των τελικών συνδυασμών για την ανάδειξη του νικητή.
Κατάταξη φύλλων (τελικών συνδυασμών)
Όταν ολοκληρωθούν και οι τέσσερις γύροι πονταρίσματος μετά το άνοιγμα και του River, οι παίκτες που δεν έχουν πάει πάσο ανοίγουν τα φύλλα τους ανακοινώνοντας τον τελικό συνδυασμό που πέτυχαν και ο δυνατότερος συνδυασμός κερδίζει τις πονταρισμένες μάρκες.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν στο πόκερ λέμε «χρώμα», εννοούμε ή τις κούπες ή τα καρό ή τα σπαθιά ή τα μπαστούνια και ΟΧΙ απλά τα κόκκινα ή τα μαύρα.
Η κατάταξη των τελικών συνδυασμών στο Τέξας Χόλντ’εμ είναι η εξής:
- Φλος Ρουαγιάλ – Royal Flush (10 – J – Q – K – Α ιδίου χρώματος)*
- Φλος – Straight Flush (5 φύλλα στη σειρά του ιδίου χρώματος)*
- Καρέ – Four of a Kind / Quads (4 ίδια φύλλα με ένα οποιοδήποτε πέμπτο)
- Φουλ – Foul House (3 ίδια + 2 ίδια, π.χ. Q – Q – Q – A – A = φουλ της ντάμας με άσους)
- Χρώμα – Flush (5 φύλλα ίδιου χρώματος χωρίς να είναι στη σειρά)
- Κέντα – Straight (5 φύλλα στη σειρά ανεξαρτήτου χρώματος, π.χ. Α – 2 – 3 – 4 – 5 = κέντα στο 5)*
- Τρία Ίδια – 3 of a Kind/ Trips / Set (3 ίδια φύλλα μαζί με 2 ακόμα μεμονωμένα φύλλα, π.χ. Α – Α – Α – 9 – 5 = 3 Άσοι)
- Δύο Ζεύγη – 2 pairs (2 ζεύγη μαζί με ένα μεμονωμένο φύλλο, π.χ. Α – Α – 8 – 8 – 3 = ζεύγη στον άσο)
- Ένα Ζεύγος – 1 Pair (π.χ. Α – Α – 9 – 6 – 2 = ζεύγος άσων)
- Πενταφυλλία – High Card (κανένας από τους παραπάνω συνδυασμούς. Ανάμεσα σε δύο πενταφυλλίες κερδίζει το υψηλότερο
- φύλλο στο χέρι)
Όταν δύο παίκτες ανοίξουν τον ίδιο συνδυασμό, κερδίζει αυτός με το μεγαλύτερο φύλλο στο χέρι του. Π.χ. Αν δύο παίκτες σχηματίζουν από 2 ζεύγη.
Παίκτης Α’: Άσους – Τεσσάρια – Παίκτης Β’: Ντάμες – Βαλέδες, κερδίζει ο παίκτης Α’.
Παίκτης Α’: Άσους – Βαλέδες – Παίκτης Β’: Άσους – Δεκάρια, κερδίζει ο παίκτης Α’.
*Στους συνδυασμούς όπου τα φύλλα είναι στη σειρά, όπως η Κέντα και τα Φλος, ο Άσσος μπορεί να μετρήσει σαν χαμηλός άσσος στην κέντα Α-2-3-4-5, είτε σαν μεγάλος άσσος στην κέντα 10-J-Q-K-A. Δεν μπορεί όμως να μπει στην μέση μιας τέτοιας σειράς, δηλαδή δεν υπάρχει κέντα Q-K-A-2-3. H σειρά των φύλλων αρχίζει με τον Άσσο και τελειώνει στον Άσσο.
Διαφορετικές παραλλαγές
Το Texas Holdem είναι το πιο διαδεδομένο παιχνίδι πόκερ στον κόσμο αλλά δεν είναι το μοναδικό Είναι λογικό πως οι διαφορετικές παραλλαγές του πόκερ έχουν και διαφορετικούς γύρους πονταρίσματος.
Για παράδειγμα, το Texas Holdem και το Omaha αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια πόκερ στον κόσμο και έχουν ίδιες δομές πονταρίσματος. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο παιχνίδια είναι στα φύλλα που έχει ο παίκτης στο χέρι του και στον αριθμό αυτών που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον τελικό του συνδυασμό.
Στο Omaha ο παίκτης παίρνει τέσσερα φύλλα στο χέρι, από τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσει δύο για τον τελικό του συνδυασμό, μαζί με τρία φύλλα από τα κοινά. Αν δηλαδή κάποιος παίκτης στο Omaha κρατάει τον Άσσο κούπα και στο τραπέζι ανοίξουν 10-J-Q-K όλα κούπες, τότε αυτός ο παίκτης δεν έχει Royal Flush, αφού πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσει δύο φύλλα από το χέρι του και όχι μόνο ένα.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλής η παραλλαγή Omaha με 5 ή ακόμα και με 6 φύλλα στο χέρι του παίκτη. Σε αυτές τις παραλλαγές οι θεαματικοί συνδυασμοί είναι συχνοί, αφού οι πιθανότητες να βγάλει κάποιος από Full House και πάνω είναι αρκετά μεγάλες.
Πέρα από αυτά τα παιχνίδια, η παραλλαγή που ξεχωρίζει είναι αυτή του 7-Card-Stud, ή απλά Stud. Σε αυτήν την παραλλαγή δεν υπάρχουν κοινά φύλλα στο τραπέζι. Κάθε παίκτης ξεκινάει με τρία φύλλα στο χέρι του, τα δύο κρυφά και το ένα φανερό σε όλους.
Στη συνέχεια θα μοιραστούν ακόμα 4 φύλλα στον κάθε παίκτη: τα τρία επόμενα θα είναι φανερά και το τελευταίο πάλι κρυφό. Έτσι ο κάθε παίκτης θα καταλήξει με τέσσερα φανερά φύλλα και τρία κρυφά. Τα πονταρίσματα γίνονται μετά από κάθε μοίρασμα.
Το Stud μπορεί να παιχτεί και ως “μιζέρια”, όπως λέμε στην Ελλάδα, δηλαδή να κερδίζει το χειρότερο φύλλο. Σε αυτήν την περίπτωση λέγεται Razz.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές ακόμα λιγότερο δημοφιλείς παραλλαγές πόκερ, όπως το Courchevel, Badugi, 2-7 Triple Draw και το 5-Card Draw, που είναι αυτό που στην Ελλάδα ξέρουμε ως “κλασσικό πόκερ”, με 5 φύλλα στο χέρι. Στο 5-Card Draw όμως επιτρέπονται μέχρι και 3 γύροι με αλλαγές φύλλων, αντί του ενός γύρου που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.
Στα παιχνίδια “hi-low split-Eight or better” (ή πιο απλά “hi/lo” ή “8”), το μισό pot σε κάθε παρτίδα κερδίζεται από τον καλύτερο συνδυασμό, ενώ το άλλο μισό το κερδίζει ο χειρότερος συνδυασμός, αρκεί ο χειρότερος συνδυασμός να σχηματίζεται με φύλλα μέχρι το 8. Αν δεν υπάρχει τέτοιος συνδυασμός, τότε το καλύτερο φύλλο κερδίζει ολόκληρο το pot.
Τα όρια πονταρίσματος στο πόκερ
Σε κάθε γύρο, το ποντάρισμα συνεχίζεται είτε μέχρι κάθε παίκτης να αντιστοιχίσει το ποντάρισμά του με αυτά που έχουν ήδη γίνει είτε έως ότου κάνει πάσο. Όταν ολοκληρώνεται ένας γύρος πονταρισμάτων, τότε ξεκινά ο επόμενος ή ολοκληρώνεται η παρτίδα. Συνήθως, στο πόκερ υπάρχουν τα ακόλουθα είδη πονταρίσματος: No limit, pot limit ή fixed limit.
No Limit
Το πλέον διαδεδομένο είδος πονταρίσματος είναι το No-Limit και επιλέγεται από τους περισσότερους παίκτες σήμερα. Τα μεγαλύτερα τουρνουά παγκοσμίως γίνονται με αυτού του τύπου το παιχνίδι. Το μέγιστο πόσο που μπορείς να ποντάρεις σε οποιοδήποτε γύρο, είναι το συνολικό ποσό από chips που έχεις στη διάθεση σου. Ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο στο ποντάρισμα σε κανέναν γύρο πονταρίσματος και γι αυτό λέγεται και No Limit.
Pot Limit
Στο Pot-Limit Poker, το μέγιστο ποσό που μπορεί να ποντάρει κάποιος, εξαρτάται από το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως εκείνο το σημείο στο μέσο του τραπεζιού (pot) συν το ελάχιστο ποντάρισμα που καλείται ο παίκτης να βάλει, επί δύο. Εάν για παράδειγμα σε τραπέζι Pot Limit 2/4, έχουν συγκεντρωθεί $50 στο pot, το μέγιστο ποντάρισμα είναι $50+$4+$4=$58.
Ουσιαστικά το όριο του πονταρίσματος αλλάζει κατά την διάρκεια της παρτίδας, και αυξάνεται μαζί με το ποτ. Εάν δηλαδή ένας παίκτης κάνει raise pot, ο επόμενος έχει σαν όριο το νέο μέγεθος του pot, όπως αυτό δημιουργήθηκε μετά το ποντάρισμα του αμέσως προηγούμενου παίκτη.
Fixed Limit
Στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού, το ποσό που μπορεί ένας παίκτης να στοιχηματίσει είναι ορισμένο από την αρχή. Έτσι σε ένα τραπέζι με την ένδειξη $1-$2, τα blinds είναι $0.5–$1, και ο παίκτης έχει συγκεκριμένες επιλογές. Για παράδειγμα, στον πρώτο γύρο πονταρίσματος (pre-flop) μπορεί είτε να πάει πάσο (Fold), ή να κάνει call το big blind ($1), ή να κάνει raise στα $2 (δεν είναι δηλαδή δυνατό να κάνει raise διαφορετικό ποσό, παρά μόνο 2 φορές το big blind).
Εάν ο επόμενος παίκτης θέλει να κάνει re-raise, το μόνο re-raise που επιτρέπεται είναι άλλο ένα δολάριο. Όταν σε έναν γύρο πονταρίσματος γίνουν 4 re-raise, ο γύρος θεωρείται ότι έγινε «cap» και δεν μπορεί να γίνει άλλο re-raise. Από τον 3ο γύρο πονταρίσματος και μετά, το ποντάρισμα διπλασιάζεται στα 2 δολάρια, γι αυτό και το τραπέζι λέγεται $1-$2. Στους πρώτους δύο γύρους (pre-flop και flop) το ποντάρισμα είναι υποχρεωτικά $1 και στους δύο τελευταίους γύρους (turn και river) το ποντάρισμα είναι υποχρεωτικά $2.
Ονομασία τραπεζιών Cash Games
Όταν περιγράφουμε ένα τραπέζι cash game, στο Fixed Limit η ονομασία προκύπτει από το όριο πονταρίσματος στους δύο πρώτους και τους δύο τελευταίους γύρους, ενώ τα blinds είναι ακριβώς τα μισά. Σε ένα τραπέζι Pot Limit ή No Limit, η ονομασία προκύπτει από τα blinds. Σε τραπέζι δηλαδή Pot Limit $1/$2 τα blinds είναι $1 το small blind και $2 το big blind.
Το Showdown
Σε περίπτωση που στο τελευταίο ποντάρισμα ή raise γίνει call, τότε μπαίνουμε στην διαδικασία του showdown. Στην εν λόγω διαδικασία κρίνεται ποιος θα κερδίσει το pot, οι παίκτες δείχνουν τα φύλλα τους και αυτός που έχει το καλύτερο χέρι αναδεικνύεται νικητής.
Πως παίζεται το poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο