Α’ Κύπρου 2024-25: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις

Ανανεώθηκε:
1η κατηγορία κύπρου

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου ξεκινά η 86η έκδοση της Α’ Κύπρου για τη σεζόν 2024-25 με την Ομόνοια Αραδίππου να υποδέχεται την Ανόρθωση στις 20:00, στο παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία για φέτος. Το πρωτάθλημα πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυο παιχνίδια της πρεμιέρας έχουν οδηγηθεί σε αναβολή, τα Ένωση Παραλιμνίου – ΑΠΟΕΛ και Πάφος – Νέα Σαλαμίνα, καθώς τόσο οι πρωταθλητές, όσο και η Πάφος έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Η Α’ Κύπρου στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Α’ Κύπρου: Σύστημα Διεξαγωγής

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 14 ομάδες, οι οποίες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας σε ένα σύνολο 26 αγωνιστικών. Στη δεύτερη φάση, οι έξι πρώτες θα διεκδικήσουν τον τίτλο μέσω των πλέι οφ, ενώ οι οκτώ τελευταίες θα παίξουν την παραμονή στην κατηγορια μέσω πλέι άουτ.

Η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο, θα εξασφαλίσει και το εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2024-2025. Επιπλέον, αυτές που θα τερματίσουν στη δεύτερη και τρίτη θέση, θα αγωνιστούν στο Κόνφερενς Λιγκ. Τέλος, οι τρεις τελευταίες υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία.

Οι ομάδες

Σε σχέση με το προηγούμενο πρωτάθλημα, υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία οι Δόξα Κατωκοπιάς, Οθέλλος Αθηαίνου και ΑΕ Ζακακίου, ενώ την άνοδο για τα “μεγάλα σαλόνια” πήραν Ομόνοια Αραδίππου, Ομόνοια 29ης Μαΐου και Ένωση Παραλιμνίου.

Ομάδες Γήπεδο Θέση 2022/23
ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. (22.859)
ΑΕΚ Λάρνακας ΑΕΚ Αρένα (7.400)
Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. (22.859)
Άρης Λεμεσού Alphamega (10.700)
Πάφος Στέλιος Κυριακίδης (9.394)
Ανόρθωση Αντώνης Παπαδόπουλος (10.230)
Απόλλων Λεμεσού Alphamega (10.700)
ΑΕ Λεμεσού Alphamega (10.700)
Νέα Σαλαμίνα Αμμόχωστος Επιστροφή (5.500)
Εθνικός Άχνας Στάδιο Εθνικού Άχνας (7.000) 10η
Καρμιώτισσα Στέλιος Κυριακίδης (9.394) 11η
Ομόνοια Αραδίππου Αντώνης Παπαδόπουλος (10.230) 1η (Β’ κατηγορία)
Ομόνοια 29ης Μαΐου Κατωκοπιά Επιστροφή – Γλαύκος Κληρίδης (3.500) 2η (Β’ κατηγορία)
Ένωση Παραλιμνίου Τάσος Μάρκου (5.800) 3η (Β’ κατηγορία)

ΑΠΟΕΛ: Μετά από πέντε χρόνια, κατάφερε να κατακτήσει και πάλι τον τίτλο του πρωταθλητή, όντας ο πολυνίκης στην Κύπρο με 29 πρωταθλήματα. Παράλληλα, εξασφάλισε και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου δεν τα κατάφερε και τώρα παίζει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με τη Ρίγα. Με τον Νταβίντ Γκαγιέχο στον πάγκο φέτος, που αντικατέστησε τον Ρικάρντο Σα Πίντο.

ΑΕΚ Λάρνακας: Έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας της, ωστόσο υστερούσε σε ισοβαθμία με τον ΑΠΟΕΛ και τερμάτισε δεύτερη στο τελευταίο πρωτάθλημα. Ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με τον Χουάν Φεράντο στον πάγκο της, ωστόσο ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την Πάκσι έφερε την απομάκρυνση του μετά από ένα μήνα στην ομάδα. Πλέον, συνεχίζει με τον Νορβηγό Χένινγκ Μπεργκ.

Ομόνοια: Αν και διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ωστόσο το φινάλε τη βρήκε στην τρίτη θέση και στο -4 από την κορυφή. Παράλληλα, έδωσε το παρών για τρίτη σερί σεζόν στον τελικό του κυπέλλου, όμως δεν κατάφερε το 3/3. Εξασφάλισε και την έξοδο για τον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ, όπου πέτυχε ήδη δυο προκρίσεις κόντρα σε Τορπέντο Κουτάισι και Φέχερβαρ και παίζει τώρα με τη Ζίρα στα πλέι οφ. Στον πάγκο της βρίσκεται από τις αρχές καλοκαιριού ο Λιθουανός Βάλντας Νταμπράουσκας.

Άρης Λεμεσού: Δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε τη σεζόν 2022-2023, είχε αρκετές απώλειες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πρωταθλήματος. Το φινάλε τον βρήκε στην τέταρτη θέση, χάνοντας παράλληλα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παρόλα αυτά, δεν τίθεται κανένα θέμα αποχώρησης του Αλεξέι Σπιλέφσκι, που συνεχιζει κανονικά στον πάγκο της ομάδος, από το Φεβρουάριο του 2022.

Πάφος: Χρόνο με το χρόνο πραγματοποιεί βήματα προόδου, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κατέλαβε την πέμπτη θέση στο περασμένο πρωτάθλημα, ωστόσο έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο της σεζόν, κατακτώντας το κύπελλο μετά και το 0-3 επί της Ομόνοιας, στον τελικό. Γεγονός που της χάρισε ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά στα χρονικά, με τον Ισπανός Χουάν Κάρλος Καρσέδο να συνεχίσει στην άκρη του πάγκου.

Ανόρθωση: Μπορεί να πήρε μέρος στα πλέι οφ του τελευταίου πρωταθλήματος, ωστόσο δεν ήταν ανταγωνιστική και τερμάτισε έκτη, μένοντας στο -20 από την κορυφή. Αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα, τα οποία έβαλε κάπως σε τάξη και παρότι άλλαξε εξ ολοκλήρου το ρόστερ της, οι προσθήκες ήταν αρκετά προσεγμένες. Παράλληλα, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Γιάννης Οκκάς, ο οποίος έβγαλε ως υπηρεσιακός την περασμένη σεζόν.

Απόλλων Λεμεσού: Για δεύτερη σερί σεζόν απογοήτευσε σε μεγάλο βαθμό με την παρουσία που είχε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν κατάφερε να πάρει μέρος στα πλέι οφ, έπαιξε στο μίνι πρωτάθλημα υποβιβασμού, όπου δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα και τερμάτισε στην κορυφή, με αρκετή διαφορά από τις ομάδες που ακολούθησαν. Θέλοντας να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο φέτος, πραγματοποίησε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, ενώ έδωσε τα ηνία στον Σλοβάκο τεχνικό Άντριαν Γκούλα.

Η Α’ Κύπρου στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΑΕ Λεμεσού: Δεν κατάφερε να δείξει ιδιαίτερα ανταγωνιστική την περασμένη σεζόν και για ακόμη μια φορά δεν ήταν ικανή να μπει στα πλέι οφ. Τερμάτισε στην όγδοη θέση της τελικής κατάταξης, χωρίς να μπει ποτέ σε μπελάδες που να αφορούν την παραμονή στην κατηγορία. Έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της ενόψει της νέας σεζόν, παίρνοντας και αρκετούς παίκτες που ξέρουν την κατηγορία, ενώ στην άκρη του πάγκου της βρίσκεται από τις αρχές του καλοκαιριού ο Ουαλός Κρις Κόουλμαν.

Νέα Σαλαμίνα: Είχε θέσει ως αρχικό στόχο την παραμονή, κάτι που κατάφερε να κάνει πράξη στο φινάλε της σεζόν. Αγωνίστηκε στα πλέι άουτ, όπου τερμάτισε τρίτη, πίσω από Απόλλων και ΑΕΛ, μένοντας παράλληλα στο +16 από την τελευταία τριάδα. Αρκετές οι αποχωρήσεις παικτών στη μέχρι τώρα μεταγραφική περίοδο, την ώρα που απέκτησε οκτώ ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι από τα εγχώρια πρωταθλήματα. Για δεύτερη σερί σεζόν θα πορευτεί με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου στον πάγκο της, με τον 38χρονο να μην έχει αρκετή εμπειρία ακόμη.

Εθνικός Άχνας: Επέστρεψε πέρυσι στην κατηγορία και είχε θέσει ως αρχικό στόχο την παραμονή του εδώ. Κατά διαστήματα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και πανηγύρισε σημαντικές νίκες, με τους Μάριο Ηλία και Καμπρέρα να είναι οι κύριοι εκφραστές του. Το φινάλε τον βρήκε στο +15 από την τελευταία τριάδα και τώρα ευελπιστεί στο κάτι παραπάνω, έχοντας γίνει και αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, σε σχέση με πέρυσι. Επέστρεψε για τη δεύτερη θητεία του στην ομάδα ο Νταβίδ Μπαντία, έχοντας περάσει για ένα τετράμηνο τη σεζόν 2021-22.

Καρμιώτισσα: Προβλημάτισε αρκετά με την παρουσία της, σε συνολικά 40 παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα γνώρισε την ήττα στα μισά από αυτά. Σαν αποτέλεσμα έμεινε χαμηλά και μόλις στο +5 από την τελευταία τριάδα και τον υποβιβασμό. Ευελπιστεί σε μια καλύτερη πορεία αυτή τη σεζόν, δίνοντας μάλιστα τα “κλειδιά” στον πολύ καλό προπονητή Μαρίνο Αυγουστή. Λίγο πολύ αποκτήθηκαν 16 παίκτες μέχρι τώρα, ενώ με εξαίρεση τους δανεικούς που αποχώρησαν, έξι έμειναν ελεύθεροι σε σχέση με πέρυσι.

Ομόνοια Αραδίππου: Έζησε ιστορικές στιγμές την περασμένη σεζόν και για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια θα αγωνιστεί και πάλι στη μεγάλη κατηγορία της Κύπρου. Αν και το φινάλε της κανονικής διάρκειας τη βρήκε στην τρίτη θέση, στα πλέι οφ ήταν αρκετά σοβαρή και με 10/14 νίκες κατέκτησε τον τίτλο. Ο Ούγκο Μαρτίνς που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο συνεχίζει και φέτος στην άκρη του πάγκου της. Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ της, κυρίως με έμπειρους παίκτες, με το στόχο να είναι η παραμονή.

Ομόνοια 29ης Μαΐου: Μια ομάδα που θα πάρει μέρος στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν και τέταρτη στην κανονική διάρκεια της δεύτερης κατηγορίας πέρυσι, έπαιξε στα πλέι οφ και διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο, όμως το φινάλε τη βρήκε στη δεύτερη θέση και στο -3 από την Ομόνοια Αραδίππου. Πρωταρχικός στόχος της τώρα είναι η παραμονή εδώ, με τον Γιώργο Πετράκη να αναλαμβάνει τα ηνία της, έχοντας περάσει στο παρελθόν από Ολυμπιακό Λευκωσίας και Δόξα Κατωκοπιάς. Αρκετές και οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ της.

Ένωση Παραλιμνίου: Μετά από ένα χρόνο απουσίας, επέστρεψε και πάλι στα “μεγάλα σαλόνια” της Κύπρου. Στην περσινή της παρουσία στη δεύτερη κατηγορία, ήταν πρώτη στο φινάλε της κανονικής διάρκειας έχοντας αρκετά θετική παρουσία, όμως στα πλέι οφ έδειξε να μένει από δυνάμεις. Αν και ισοβάθμισε εκεί στην τρίτη θέση με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, είχε το πάνω χέρι στα μεταξύ τους και πήρε την άνοδο. Στην άκρη του πάγκου της βρίσκεται πλέον ο Ισραηλινός Όρι Γκούτμαν, που μέχρι πρότινος ήταν βοηθός στη Χάποελ Τελ Αβίβ.

Οι Αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης

Μετά και την κατάκτηση του 29ου πρωταθλήματος στην ιστορία του, ο ΑΠΟΕΛ φανταζει ως το πρώτο φαβορί για να σηκώσει και φέτος το τρόπαιο. Από κοντά και στη δεύτερη θέση είναι η Ομόνοια, ενώ την πρώτη πεντάδα “κλείνουν” Άρης Λεμεσού, Πάφος και ΑΕΚ Λάρνακας.

ΑΠΟΕΛ -> 2.75 Ομόνοια -> 5.50
Άρης Λεμεσού -> 6.00 Πάφος -> 7.00
ΑΕΚ Λάρνακας -> 8.00 Απόλλων Λεμεσού -> 9.00
Ανόρθωση -> 50.00 ΑΕ Λεμεσού -> 50.00
Νέα Σαλαμίνα -> 100.00 Καρμιώτισσα -> 200.00
Εθνικός Άχνας -> 250.00 Ομόνοια Αραδίππου -> 350.00
Ένωση Παραλιμνίου -> 350.00 Ομόνοια 29ης Μαΐου -> 500.00
Η Α’ Κύπρου στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

*Οι αποδόσεις ίσχυαν στις 19/08