Α’ Τσεχίας 2024-25: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις

Ανανεώθηκε:
α τσεχιας

Σε λίγες μέρες εκκινεί η πρώτη κατηγορία του τσεχικού ποδοσφαίρου, γνωστή και ως Α’ Τσεχίας. Το πρωτάθλημα της Τσεχίας διεξάγεται για 32η συνεχόμενη χρονιά, αφού μέχρι το 1993 οι ομάδες της χώρας έπαιζαν στο πρωτάθλημα της ενιαίας τότε Τσεχοσλοβακίας. Η σέντρα της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή (19/7) με τον αγώνα Σπάρτα Πράγας – Παρντούμπιτσε (20:00), ενώ ολόκληρη η πρώτη αγωνιστική θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (20-21/7).

Η Α’ Τσεχίας 2024-25 στην Bet365
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τον τίτλο κατέκτησε πέρυσι η Σπάρτα Πράγας για 14η φορά στην ιστορία της, η οποία σημειωτέο πως αποτελεί και την πολυνίκη του θεσμού. Ακολουθεί η Σλάβια Πράγας με επτά τίτλους, η Βικτόρια Πλζεν με έξι, ενώ η Σλόβαν Λίμπερετς αριθμεί τρεις κατακτήσεις.

Α’ Τσεχίας: Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Chance Liga αποτελείται από 16 ομάδες. Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος περιλαμβάνει 30 αγωνιστικές, στις οποίες όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη εντός και εκτός έδρας. Με την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, οι ομάδες ανάλογα με την βαθμολογική τους θέση χωρίζονται σε δύο γκρουπ και εκκινούν έτσι τα πλέι οφ.

Τα πλέι οφ πρωταθλητή αναδεικνύουν την ομάδα που θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα καθώς και αυτές που θα πάρουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Σε αυτά, αγωνίζονται οι ομάδες που στην κανονική διάρκεια τερμάτισαν στις θέσεις 1-6 και ισχύει ότι και στην κανονική διάρκεια. Μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών με τις έξι ομάδες να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη από δύο φορές, εντός και εκτός έδρας.

Oι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-10, δίνουν αγώνες κατάταξης και δεν συμμετέχουν στα πλέι οφ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, από το γκρουπ αυτό δεν προκύπτει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτή είναι και η μοναδική αλλαγή του φετινού πρωταθλήματος.

Τα πλέι οφ του υποβιβασμού καθορίζουν την ομάδα που θα υποβιβαστεί απευθείας στην δεύτερη κατηγορία, αλλά και τις  δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στα μπαράζ υποβιβασμού με ομάδες της δεύτερης κατηγορίας. Μίνι πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικών στο οποίο συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 11-16. Οι αγώνες στα πλέι οφ υποβιβασμού δεν είναι διπλοί, αλλά οι ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη από μια φορά.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Πόντοι στα μεταξύ τους, 2) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 4) Διαφορά τερμάτων, 5) Καλύτερη επίθεση, 6) Fair Play. 7)Αγώνας Μπαράζ.

Οι ομάδες

Ομάδα Γήπεδο Θέση 2023 -2024
Σπάρτα Πράγας epet ARENA (18.944)
Σλάβια Πράγας Fortuna Arena (19.370)
Βικτόρια Πλζεν Doosan Arena (11.700)
Μπάνικ Οστράβα Ostrava Stadion (15.123)
Μλάντα Μπόλεσλαβ Lokotrans Arena (5.000)
Σλοβάτσκο Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty (8.000)
Σλόβαν Λίμπερετς Stadion u Nisy (9.900)
Σίγκμα Όλομουτς Stadion Strelecky ostrov (6.681)
Χράντετς Κραλόβε Všesportovní stadion (9.300)
Τέπλιτσε Na Stinadlech (18.221) 10η
Γιάμπλονετς Stadion Strelnice (6.108) 11η
Παρντούμπιτσε CFIG Arena (4.600) 12η
Μποέμιανς 1905 Stadion Strelnice (6.108) 13η
Καρβίνα Karvina Stadion (4.483) 14η
Σέσκε Μπουντεγιόβιτσε Stadion Strelecky ostrov (6.681) 15η
Ντούκλα Πράγας Karvina Stadion (4.483) 1η (National League)

Σπάρτα Πράγας: Κάθε χρονιά λογίζεται ως το βασικό φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Κράτησε μεγάλο μέρος του περσινού της κορμού ενώ έκανε σωστές και στοχευμένες κινήσεις, παρόλα αυτά η υπεράσπιση του πρωταθλήματος θα είναι πιο δύσκολη φέτος μετά την αποχώρηση του τεχνικού Πρίσκε και την πώληση του εμβληματικού αρχηγού Κρέιτσι.

Σλάβια Πράγας: Πριν από περίπου μια τετραετία ήταν ασταμάτητη και είχε καταφέρει να φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Την τελευταία τριετία βλέπει την «πλάτη» της συμπολίτισσας Σπάρτα και παρότι διεκδικεί το πρωτάθλημα, στο τέλος το χάνει στις λεπτομέρειες. Φέτος, παρουσιάζεται ενισχυμένη μεταγραφικά και είναι ίσως η πρώτη φορά που δείχνει να έχει ένα μικρότερο προβάδισμα σε σχέση με την Σπάρτα. Το βέβαιο είναι πως θα κυνηγήσει μέχρι τέλους τον τίτλο.

Βικτόρια Πλζεν: Έχει δημιουργηθεί χάσμα τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα σε εκείνη και τις ομάδες της πρωτεύουσας. Πέρυσι, είχε εξασφαλισμένη την τρίτη θέση από νωρίς αλλά υπέπεσε σε γκέλες που δεν της επέτρεψαν να φτάσει κοντά στην δυάδα. Έδωσε το βάρος στην Ευρώπη, όπου έκανε μεγάλη πορεία μέχρι τους «οκτώ» του Κόνφερενς Λιγκ. Παραμένει στην τεχνική της ηγεσία ο πολύπειρος Κούμπεκ. ήρθαν κάποιοι παίκτες αλλά χρειάζονται κι άλλοι για να μπει σφήνα στην πρώτη δυάδα.

Μπάνικ Οστράβα: Από τα μεγάλα ονόματα της λίγκας, για πολλά χρόνια στην αφάνεια αλλά πέρυσι έδειξε πως επέστρεψε. Κατάφερε να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 2010, κερδίζοντας στο φινάλε της περιόδου την Μπόλεσλαβ. Ανέβηκαν οι απαιτήσεις, ωστόσο το ταβάνι της είναι περιορισμένο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το νοικοκυρεμένο σύνολο του Χαπάλ να επαναλάβει μια ανάλογη πορεία.

Μλάντα Μπόλεσλαβ: Προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κάνει το βήμα παραπάνω αλλά στερείται εμπειριών και ποιότητας. Ομάδα τετράδας μέχρι το 2017, ακολούθησε μια πενταετία που το επίπεδο είχε πέσει, αλλά κατάφερε πέρυσι να τερματίσει στην πεντάδα και να επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου σε μια εβδομάδα παίζει προκριματικά Κόνφερενς Λιγκ με σύλλογο από την Λιθουανία. Άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά κράτησε τον τεχνικό Χόλουμπεκ και το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της. Λογικά στα ίδια με πέρυσι.

Σλοβάτσκο: Ικανοποιητική πορεία πραγματοποίησε η Σλοβάτσκο την περσινή χρονιά, κατάφερε να μπει στα πλέι οφ και να τερματίσει στην 6η θέση της βαθμολογίας, παρόλα αυτά το κλίμα δεν ήταν καλό καθώς άπαντες ήθελαν την ευρωπαϊκή έξοδο. Αποχώρησε ο κόουτς Σβέντικ και την θέση του πήρε ο φιλόδοξος Ρόμαν Βεστ, στα φιλικά προετοιμασίας προβλημάτισε και δεν δείχνει για την ώρα έτοιμη. Παρόλα αυτά, υπάρχει ποιότητα στο ρόστερ της και η λογική λέει πως θα μπορέσει να μπει στα πλέι οφ, εύκολα ή δύσκολα.

Σλόβαν Λίμπερετς: Δεν ήταν καλή η περσινή σεζόν για την Λίμπερετς, αφού δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο των πλέι οφ. Έτσι, η ομάδα άλλαξε σημαντικά με την ελπίδα ενός «restart» αρχής γενομένης από την σεζόν αυτή, προκειμένου να επιστρέψει στον δρόμο των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καινούργιος τεχνικός διευθυντής και νέος προπονητής, με το όνομα του Κόβατς να αποπνέει σιγουριά. Επιπλέον, παρουσιάζεται ενισχυμένη μεταγραφικά και μοιάζει πιθανό φέτος να επιτευχθεί ο στόχος των πλέι οφ.

Χράντετς Κραλόβε: Εκπληκτική η πορεία της Χράντετς πέρσι, προσπάθησε να μπει στα πλέι οφ αλλά δεν ήταν στους άμεσους στόχους της και περιορίστηκε στο δεύτερο γκρουπ. Εκεί όμως, κατάφερε να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο και λίγο έλειψε να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο κόουτς Χόρεϊς ανέλαβε μέσα στην σεζόν την ομάδα και την απογείωσε, προφανώς παραμένει σε αυτή και με όπλο το εξαιρετικό κλίμα άπαντες ελπίζουν σε ανάλογη πορεία. Μάλιστα, μετά την ανακαίνιση του γηπέδου της αντλεί μεγάλη δύναμη από τον κόσμο της.

Όλομουτς: Πολύ κακή η περσινή χρονιά για την Όλομουτς, η οποία προβλημάτισε έντονα με αποτέλεσμα ο κόσμος να ξεσπάσει πολλές φορές μέσα στην σεζόν σε επεισόδια και να στραφεί κατά παικτών και διοίκησης. Μια νέα αρχή επιδιώκουν οι άνθρωποι του συλλόγου, ανακοινώνοντας την προαγωγή του τεχνικού Γιανότκα από την δεύτερη ομάδα στην πρώτη. Ο 43χρονος τεχνικός έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής στους Νέους και ελπίζει πως θα μπορέσει να φέρει εις πέρας και τους στόχους της πρώτης ομάδας. Πήρε παίκτες και στα φιλικά άρεσε, μένοντας αήττητη. Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, πιθανό να επιστρέψει στα πλέι οφ.

Τέπλιτσε: Κινδύνεψε σοβαρά πρόπερι με υποβιβασμό αλλά έδειξε χαρακτήρα στο φινάλε και εν τέλει σώθηκε. Πέρυσι, όχι μόνο σώθηκε με άνεση αλλά έφτασε κοντά στο να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Νοικοκυρεμένο σύνολο, δύσκολα θα την δούμε να ξεχειλίζει από ποιότητα, αλλά την περιμένουμε στην μέση της βαθμολογίας. Συνεχίζει ο τεχνικός Φρτάλα, που την περασμένη σεζόν έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Γιάμπλονετς: Άπαντες θέλουν να ξεχάσουν τις τρεις τελευταίες χρονιές, στις οποίες μπορεί να μην κινδύνεψε, αλλά δεν έφτασε καν στους αγώνες κατάταξης. Μεγάλο το πισωγύρισμά της, από εκεί που ήταν ομάδα πεντάδας για πολλά χρόνια. Ελπίζει να επιστρέψει φέτος, γίνανε κινήσεις ενώ έδειξε και καλό πρόσωπο στην προετοιμασία με νέο τεχνικό τον Λούμπος Κόζελ. Αμφίρροπη αναμένεται η πορεία της, δείχνει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Παρντούμπιτσε: Καταφέρνει παρά το περιορισμένη της ταβάνι να σώζεται στο φινάλε, πέρυσι μάλιστα το πέτυχε με σχετική άνεση. Έχει συντελεστεί μια ποιοτική αποδυνάμωση του ρόστερ της, με το ποιοτικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό, τουλάχιστον στο κομμάτι της ποιότητας και της εμπειρίας. Δείχνει να χρειάζεται χρόνο μιας και η εικόνα της στα φιλικά ήταν προβληματική.

Μποέμιανς 1905: Σε αντίθεση με την ονειρική περσινή σεζόν, τα «Κανγκουρό» απογοήτευσαν πέρυσι και δεν θύμισαν σε τίποτα την ομάδα που είχε βγει στην Ευρώπη έναν χρόνο νωρίτερα. Κόντρα στα προγνωστικά, παρέμεινε ο τεχνικός Βέσελι αλλά δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά μέχρι στιγμής και εκκινεί την χρονιά με μεγάλη αβεβαιότητα.

Καρβίνα: Ακροβατεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, μοιάζει πολύ ποιοτική για την National, αλλά όχι αρκετά για την Chance Liga.  Πέρυσι σώθηκε στα μπαράζ και όλη την χρονιά είχε σοβαρό θέμα στην άμυνα. Παρά την επίτευξη της παραμονής, ο υπηρεσιακός Μπιέλαν αποχώρησε και στην θέση του ήρθε ο σχετικά άπειρος Μάρτιν Χίσκι. Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο η ομάδα της, θα δώσει μάχη για να αποφύγει έστω τον απευθείας υποβιβασμό.

Σέσκε Μπουντεγιόβιτσε: Από τις ομάδες που παραδοσιακά παίζουν για την παραμονή τους, τεράστιο το επίτευγμα να γλιτώσει τα μπαράζ τρεις συνεχόμενες χρονιές. Πέρσι αγκομάχησε περισσότερο, κράτησε τον κόουτς Λερχ και μεγάλο μέρος του ρόστερ της αλλά δεν έχει ενισχυθεί ουσιωδώς μέχρι τώρα. Δύσκολο να επαναλάβει την περσινή πορεία αλλά η λογική λέει πως δεν θα κινδυνέψει.

Ντούκλα Πράγας: Από τα σημαντικά ονόματα της κατηγορίας, αισθητή η απουσία των πέντε χρόνων από τα μεγάλα σαλόνια. Σάρωσε τα πάντα πέρυσι στην δεύτερη κατηγορία και πήρε με άνεση την άνοδο. Στόχος φυσικά η παραμονή στην κατηγορία, δεν έχει ενισχυθεί για την ώρα σημαντικά και μοιάζει αποδυναμωμένη.

Οι αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης

Κούρσα για δύο η υπόθεση της κατάκτησης σύμφωνα με τις αποδόσεις. Η Σλάβια Πράγας μολονότι δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο πέρυσι, δίνεται πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε απόδοση 2.00. Ελαφρώς χαμηλότερα δίνεται η απόδοση κατάκτησης για την πολυνίκη του θεσμού και κάτοχο του τίτλου Σπάρτα, στο 2.20. Η Πλζεν ακολουθεί στο 8.00, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες δίνονται σε αποδόσεις άνω του 50.00.

Αναλυτικά οι αποδόσεις στο στοίχημα για την κατάκτηση του τίτλου στην Α’ Τσεχίας:

Σλάβια Πράγας ➡ 2.00 Σπάρτα Πράγας ➡ 2.20
Βικτόρια Πλζεν ➡ 8.00 Μπάνικ Οστράβα ➡ 51.00
Σλόβαν Λίμπερετς ➡ 76.00 Μλάντα Μπόλεσλαβ ➡ 101.00
Σλοβάτσκο ➡ 151.00 Σίγκμα Όλομουτς ➡ 451.00
Χράντετς Κραλόβε ➡ 501.00 Γιάμπλονετς ➡ 751.00
Τέπλιτσε ➡ 751.00 Μποέμιανς ➡ 1001.00
Καρβίνα ➡ 1501.00 Παρντούμπιτσε ➡ 1501.00
Σέσκε Μπουντεγιόβιτσε ➡ 2001.00 Ντούκλα Πράγας ➡ 2001.00

*Oι αποδόσεις ισχύουν στις 17/7.