Α’ Δανίας 2024-25: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις

Ανανεώθηκε:
a danias

Το πρωτάθλημα Δανίας, γνωστό και ως “3F Superliga”, κάνει σέντρα για τη σεζόν 2024-25. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουλίου, όταν και θα ξεκινήσει η 35η… έκδοση ενός εκ των κορυφαίων κατηγοριών της Σκανδιναβίας. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ θα υπάρξει και χειμερινή διακοπή από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη.

Η Α’ Δανίας στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ως πρωταθλήτρια ξεκινά η Μίντιλαντ, που επέστρεψε στην κορυφή της χώρας μετά από μια τετραετία και για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Για πρώτη φορά μετά το 2000 η Οντένσε δεν θα είναι στα μεγάλα σαλόνια, καθώς υποβιβάστηκε πέρυσι, μαζί με τη Χβίντοβρε. Την άνοδο πήραν οι Σοντερίσκε και Άαλμποργκ.

Α’ Δανίας Σύστημα Διεξαγωγής – Τι ισχύει

Στο πρωτάθλημα της Δανίας συμμετέχουν 12 ομάδες. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Όσες τερματίσουν στις θέσεις 1-6 θα λάβουν μέρος στα πλέι οφ για τον τίτλο και οι υπόλοιπες σε πλέι άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Ο πρωταθλητής θα εξασφαλίσει την παρουσία του στα προκριματικά του Champions League, o 2ος και ο 3ος σε εκείνα του Conference League και η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση, θα παίξει στον τελικό των πλέι οφ για την Ευρώπη με αντίπαλο το σύλλογο που θα πάρει την 1η θέση στα πλέι άουτ. Σε εκείνη τη διαδικασία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στην “ουρά”, καθώς ο τελευταίος και ο προτελευταίος υποβιβάζονται απευθείας στην παρακάτω κατηγορία.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων και ακολουθούν καλύτερη επίθεση, καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, μπαράζ, κλήρωση.

Οι ομάδες

Ομάδα Γήπεδο Θέση 2023-24
Μίντιλαντ MCH Arena (11.800)
Μπρόντμπι Brøndby Stadium (29.000)
Κοπεγχάγη Parken (38.065)
Νόρντζελαντ Right to Dream Park (9.900)
Άαρχους Ceres Park (20.032)
Σίλκεμποργκ JYSK Park (10.000)
Ράντερς Cepheus Park Randers (12.000)
Βίμποργκ Energi Viborg Arena (9.566)
Βέιλε Vejle Stadion (10.418)
Λίνγκμπι Lyngby Stadium (8.000) 10η
Σοντερίσκε Sydbank Park (10.100) 1η (1st Division)
Άαλμποργκ Aalborg Portland Park (13.600) 2η (1st Division)

Μίντιλαντ: Επέστρεψε πέρυσι στην κορυφή της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια και για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Κάτι που έγινε βέβαια κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική, ενώ χρειάστηκε και συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Με τον Τόμας Τόμασμπεργκ να παραμένει στην τεχνική ηγεσία της, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ενώ θα παίξει και στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενισχύθηκε σημαντικά στα μεταγραφικά, ξεχωρίζει η απόκτηση του φορ Μπούκσα από τη Λανς.

Μπρόντμπι: Πάλεψε αρκετά για την κατάκτηση του τίτλου, όμως η ήττα που υπέστη την τελευταία αγωνιστική, της τον στέρησε. Κρατάει πάντως ότι ήταν ανταγωνιστική και πάλι, καθώς στα δυο προηγούμενα πρωταθλήματα τερμάτιζε αρκετά μακριά από την κορυφή.

Συνεχίζει με τον Γέσπερ Σόρενσεν στην τεχνική της ηγεσία, ενώ φέτος επιστρέφει και πάλι στην Ευρώπη, έχοντας πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Χωρίς μεταγραφικές κινήσεις, πέρα από τον Αυστριακό πορτιέρο Πάτρικ Πεντς που πήρε με κανονική μεταγραφή πλέον από τη Λεβερκούζεν.

Κοπεγχάγη: Δεν κατάφερε να πάρει το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα, καθώς την περασμένη σεζόν μπορεί να πάλεψε αρκετά, όμως κάποια αρνητικά αποτελέσματα στις τελευταίες στροφές, την άφησαν πίσω και εκτός μάχης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι στον πάγκο της ο Γιάκομπ Νέεστρουπ, που καλείται να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή, την ώρα που θα παίξει και στον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Υπάρχει κινητικότητα στα μεταγραφικά, γέμισε τα ταμεία με την πώληση του Γκραμπάρα στη Βόλφσμπουργκ.

Νόρντζελαντ: Για ακόμη μια σεζόν ξεκίνησε πέρυσι με υψηλές βλέψεις και στόχο την κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2011-12. Ωστόσο, το φινάλε των πλέι οφ τη βρήκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης και στο -5 από την κορυφή, χάνοντας παράλληλα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μετά από μια δεκαετία σχεδόν στις τάξεις της, ο Γιοχάνες Θόρουπ υπέγραψε στη Νόριτς, με τον μέχρι πρότινος βοηθό του Γενς Όλσεν να τον διαδέχεται στη Νόρντζελαντ. Έβαλε λεφτά στα ταμεία της με τις πωλήσεις των Οσμάν (εξτρέμ σε Μπράιτον), Ντιομαντέ (μέσος σε Ρέιντζερς) και Κουλιμπαλί (μέσος σε Οσέρ), ενώ απέκτησε τον μπακ Άνκερσεν από την Κοπεγχάγη.

Άαρχους: Είναι μια από τις ομάδες που συμμετέχουν ανελλιπώς στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, με εξαίρεση τη σεζόν 2021-22. Πέρυσι, τερμάτισε στην πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης, απέχοντας αρκετά από την πρώτη τριάδα, ενώ ηττήθηκε και στον τελικό του κυπέλλου από τη Σίλκεμποργκ (0-1).

Ο Γερμανός τεχνικός Ούβε Ρέσλερ, συνεχίζει για τρίτη σερί σεζόν στον πάγκο της ομάδος, ευελπιστώντας στο βήμα παραπάνω αυτή τη φορά. Έκανε κάποιες μεταγραφικές κινήσεις, ξεχώρισαν οι Ντούελουντ (μέσος από Ντιναμό Κιέβου) και Ντάλσγκααρντ (μπακ από Μίντιλαντ).

Σίλκεμποργκ: Δε θύμισε σε καμία περίπτωση την προ διετίας ομάδα και πέρυσι έδωσε το παρών στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Είχε όμως αρκετή διαφορά από την πρώτη πεντάδα και έριξε το βάρος της στο κύπελλο, το οποίο και κατέκτησε εν τέλει μετά και το 1-0 επί της Άαρχους στον τελικό.

Παράλληλα με το τρόπαιο, εξασφάλισε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Για έκτη διαδοχική σεζόν ξεκινάει με τον Κεντ Νίλσεν στην τεχνική της ηγεσία. Αρκετές οι αποχωρήσεις από το ρόστερ της, σε σχέση με τις προσθήκες.

Η Α’ Δανίας στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ράντερς: Για πρώτη φορά μετά από τρία σερί χρόνια δεν κατάφερε να μπει στα πλέι οφ. Έπαιξε στα πλέι άουτ, όπου το φινάλε τη βρήκε στην κορυφή και έπαιξε σε μονό ματς με την Κοπεγχάγη για την έξοδο στην Ευρώπη. Ηττήθηκε όμως με 2-1 και θα αρκεστεί και πάλι στις εντός συνόρων υποχρεώσεις της.

Από το Μάρτιο του 2023 βρίσκεται στην τεχνική της ηγεσία ο ντόπιος Ράσμους Μπέρτελσεν, που έχει βάλει αρχικό στόχο φέτος την επιστροφή στα πλέι οφ της χώρας. Από πέντε προσθήκες και αποχωρήσεις οι μέχρι τώρα κινήσεις της στη μεταγραφική περίοδο.

Βίμποργκ: Πριν από τρία χρόνια επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια της χώρας, ωστόσο δεν κατάφερε πέρυσι να έχει μια αρκετά θετική παρουσία. Το φινάλε της κανονικής διάρκειας, τη βρήκε στην ένατη θέση, οπότε και έπαιξε στα πλέι άουτ του πρωταθλήματος, όπου παρότι πάλεψε για να τερματίσει πρώτη εκεί, εν τέλει έμεινε στο -1 από τη Ράντερς.

Τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε σε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Γιάκομπ Πόουλσεν να διαδέχεται τον Γιάκομπ Φρις, ο οποίος είχε υπογράψει στην Άουγκσμπουργκ. Στα μεταγραφικά, απέκτησε τους Χέντβαλ (τερματοφύλακας από Μίντιλαντ) και Γένσεν (εξτρέμ από Σεντ Λούις), ενώ “κρέμασε” τα παπούτσια του ο αμυντικός Λαουρίτσεν.

Βέιλε: Πέτυχε τον στόχο της παραμονής που είχε θέση την περασμένη σεζόν, κατά την επιστροφή της στην κατηγορία. Μπορεί να μην έδειξε κάτι αξιοσημείωτο, ειδικά στην κανονική διάρκεια, όμως έκανε την αντεπίθεση της στα πλέι άουτ και τερμάτισε στο +4 από την τελευταία δυάδα της τελικής κατάταξης.

Με το στόχο να μην αλλάζει ούτε και τη φετινή σεζόν, η διοίκηση διατήρησε στην άκρη του πάγκου τον Κροάτη Ιβάν Πρέλετς. Τίποτα το ιδιαίτερο στις τέσσερις μέχρι τώρα προσθήκες που έκανε, ενώ αποχώρησαν ως ελεύθεροι οι Γκράνατ (αμυντικός σε Βαστέρας), Ασενούν (εξτρέμ σε Βόλο) και Αλμπεντόσα (αμυντικός).

Λίνγκμπι: Επέστρεψε πριν δυο χρόνια στην κατηγορία και τουλάχιστον στην κανονική διάρκεια είχε θετική παρουσία, χάνοντας όμως για τέσσερις βαθμούς τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Έπαιξε έτσι για την παραμονή της στα πλέι άουτ και το φινάλε τη βρήκε στο +4 από την τελευταία δυάδα και σε ισοβαθμία με τη Βέιλε.

Αν και ανέλαβε τα ηνία της τον περασμένο Μάρτιο, ο Ντέιβιντ Νίλσεν δεν συνεχίζει στην ομάδα. Αντικαταστάτης του είναι ο 45χρονος ντόπιος Μόρτεν Κάρλσεν. Αγόρασε από τη Νόρκεπινγκ τον φορ Γκούντγιονσεν και εν συνεχεία τον πούλησε σε πολύ καλή τιμή στη Γάνδη. Στην Αυστρία και τη Στουρμ Γκρατς πουλήθηκε ο μέσος Τσουκουάνι.

Σοντερίσκε: Μετά από δυο χρόνια, επιστρέφει και πάλι στα μεγάλα σαλόνια της χώρας. Ήταν στο κυνήγι της Άαλμποργκ την περασμένη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, όμως στα πλέι οφ ήταν πολύ πιο απαιτητική και κατάφερε να την προσπεράσει και να πάρει τον τίτλο, τερματίζοντας στο +3.

Από το Δεκέμβριο του 2022 πορεύεται υπό τις οδηγίες του Τόμας Νόργκααρντ, τον οποίο και είχε πάρει τότε από τη Σπάρτα Πράγας (βοηθός). Ξεχωρίζει η προσθήκη του πορτιέρο Γιάκομπ Μπουσκ από την Ουνιόν Βερολίνου, αλλά και ο δανεισμός του νεαρού εξτρέμ Λινγκ από τη Σερβέτ. Πέντε παίκτες είπαν “αντίο” ως ελεύθεροι.

Άαλμποργκ: Άμεση επιστροφή για την Άαλμποργκ, μετά και την περσινή της περιπέτεια στη δεύτερη κατηγορία. Έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της και τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια, με διαφορά από τους υπόλοιπους. Στα πλέι οφ ανόδου άφησε το πόδι από το γκάζι και παρότι είδε τη Σοντερίσκε να την προσπερνά, δε μπήκε σε μπελάδες.

Με τον Όσκαρ Χίλιεμαρκ να φεύγει για την Έλφσμποργκ στα μέσα του Απρίλιο, έβγαλε τη σεζόν με υπηρεσιακό. Τώρα, τα ηνία δόθηκαν στον Ολλανδό Μένο φαν Νταμ, που έρχεται από την Κ19 της Μπρόντμπι. Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ, απέκτησε ελεύθερους παίκτες, ενώ παραχώρησε στη Σίλκεμποργκ τους Μπακίζ (εξτρέμ) και Πόουλσεν (μπακ).

Οι αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης

Μπορεί να έχασε πέρυσι τον τίτλο και να τερμάτισε στην τρίτη θέση, ωστόσο η πολυνίκης Κοπεγχάγη είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ακολουθεί η κάτοχος Μίντιλαντ και από πολύ κοντά ως τρίτη η Μπρόντμπι.

Αναλυτικά οι αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου στην Α’ Δανίας:

Κοπεγχάγη ➡ 2.00 Μίντιλαντ ➡ 4.00
Μπρόντμπι ➡ 5.00 Νόρντζελαντ ➡ 9.50
Άαρχους ➡ 25.00 Σίλκεμποργκ ➡ 75.00
Ράντερς ➡ 100.00 Βίμποργκ ➡ 100.00
Άαλμποργκ ➡ 200.00 Σοντερίσκε ➡ 200.00
Λίνγκμπι ➡ 500.00 Βέιλε ➡ 500.00
Η Α’ Δανίας στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

*Οι αποδόσεις ίσχυαν στις 15/07.