Α’ Ρουμανίας 2024-25: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις

Ανανεώθηκε:

H κορυφαία κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου επιστρέφει για 107η συνεχόμενη χρονιά! Η σέντρα της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή (12/7) με τον αγώνα Φαρούλ – Ουνιρέα Σλομπόζια (18:30), ενώ δύο ώρες μετά η Χέρμανσταντ φιλοξενεί την Γιουνιβερσιτατέα Κραϊόβα.

Η Superliga 2024-25 στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάτοχος του τίτλου η FCSB, που πέρυσι κατέκτησε το 27ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και αποτελεί και πολυνίκη του θεσμού. Ακολουθεί η Ντιναμό Βουκουρεστίου με 18 τίτλους, η Κλουζ με οκτώ, ενώ η Βένους Βουκουρεστίου αριθμεί επτά κατακτήσεις.

Α’ Ρουμανίας: Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Α’ Ρουμανίας αποτελείται από δεκαέξι ομάδες. Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος περιλαμβάνει 30 αγωνιστικές, στις οποίες όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη εντός και εκτός έδρας. Με την ολοκλήρωση αυτής, οι πρώτες έξι ομάδες προκρίνονται στα πλέι οφ και οι υπόλοιπες στα πλέι άουτ.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κανονική διάρκεια έχουν ως εξής: 1)Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, 2) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, 3) Καλύτερη Επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, 4) Συνολική διαφορά τερμάτων, 5) Καλύτερη επίθεση, 6) Μπαράζ.

Στα πλέι οφ, οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας διαιρούνται διά του δύο και οι έξι ομάδες παίζουν ένα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών, όπου αντιμετωπίζουν η μία την άλλη εντός και εκτός έδρας. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση πανηγυρίζει και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ η δεύτερη εξασφαλίζει την έξοδό της στην Ευρώπη. Τα άλλα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια προκύπτουν από το κύπελλο και τα μπαράζ.

Στα πλέι άουτ, οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας διαιρούνται διά του δύο και οι δέκα ομάδες παίζουν και αυτές ένα μίνι πρωτάθλημα εννιά αγωνιστικών, με την διαφορά πως η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει την άλλη μια φορά. Οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από αυτή την διαδικασία, προκρίνονται στα μπαράζ της Ευρώπης. Οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται απευθείας στην δεύτερη κατηγορία, ενώ οι δύο αμέσως επόμενες θα παίξουν μπαράζ παραμονής με ομάδες της Β’ Ρουμανίας.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας σε πλέι οφ και πλέι άουτ έχουν ως εξής: 1) Βαθμοί χωρίς στρογγυλοποίηση, 2) Βαθμοί στην κανονική διάρκεια, 3) Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, 4) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, 5) Καλύτερη Επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, 6) Συνολική διαφορά τερμάτων, 7) Καλύτερη επίθεση, 8) Μπαράζ (μόνο αν κρίνεται ο πρωταθλητής, ευρωπαϊκό εισιτήριο ή ο υποβιβασμός).

Οι ομάδες

Ομάδα Γήπεδο Θέση 2023
FCSB Arena Nationala (55.673)
Κλουζ Constantin Radulescu (22.198)
Γιουνιβερσιτατέα Κραϊόβα Ion Oblemenco (30.983)
Φαρούλ Gheorghe Hagi Central Stadium (4.554)
Σέπσι OSK Σφάντου Sepsi Arena (8.400)
Ραπίντ Βουκουρεστίου Arena Giulesti (14.047)
Αράντ Fransisc Von Neuman (12.700)
Οτελούλ Γκαλάτι Otelul Stadium (13.500)
Χέρμανσταντ Municipal Sibiu (12.363)
Ουνιβερσιτατέα Κλουζ Cluj Arena (30.201) 10η
Πετρολούλ Πλοϊέστι Ilie Oana (15.073) 11η
Πόλι Ιάσι Emil Alexandrescu (11.390) 12η
Ντιναμό Βουκουρεστίου Arcul de Triumf (8.207) 13η
Μποτοσάνι Municipal Botosani (7.781) 14η
Ουνιρέα Σλομπόζια Stadionul 1 Mai (6.000) 1η (Β’)
Γκλόρια Μπουζάου Municipal Buzau (12.321) 4η (Β’)

FCSB: Κραταιά δύναμη του ρουμανικού ποδοσφαίρου, επέστρεψε πέρυσι στα εγχώρια σκήπτρα μετά από εννιά χρόνια. Κράτησε μεγάλο μέρους του κορμού της και παρά την αποχώρηση του Κομάν, παρουσιάζεται εξαιρετικά ισχυρή την φετινή σεζόν. Παραμένει στο τιμόνι της ο τεχνικός Χαραλάμπους και με όπλο την ομοιογένεια ελπίζει σε repeat.

Κλουζ: Μέχρι το 2022 ήταν το απόλυτο αφεντικό της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια όμως απέχει από το πρωτάθλημα και φέτος ελπίζει να επιστρέψει στους τίτλους. Θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον Νταν Πετρέσκου στον πάγκο, ο οποίος επέστρεψε για τέταρτη φορά στον σύλλογο στα τέλη της περασμένης σεζόν. Λίγες οι προσθαφαιρέσεις μέχρι τώρα στο ρόστερ της, δεν φαίνεται να έχει καλύψει το κενό με την FCSB.

Γιουνιβερσιτατέα Κραϊόβα: Ομάδα πεντάδας τα τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε το κάτι παραπάνω πέρυσι παρά την ποιοτική της αναβάθμιση. Τερμάτισε στην τρίτη θέση, ενώ ολοκλήρωσε την σεζόν υπό τις οδηγίες του τεχνικού Κονσταντίν Γκάλτσα, ο οποίος παρέμεινε στο «τιμόνι» του συλλόγου. Διατήρησε τους παίκτες «κλειδιά» και ελπίζει πως με λίγη περισσότερη ενίσχυση, θα φανεί φέτος πιο ανταγωνιστική στο κυνήγι του τίτλου.

Φαρούλ: Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πρόπερσι, η ομάδα του Χάτζι άλλαξε πολλά και τερμάτισε στην τέταρτη θέση την προηγούμενη σεζόν πληρώνοντας την μέτρια πορεία της στην κανονική διάρκεια. Από τις λίγες ομάδες της κατηγορίας που μέχρι την πρεμιέρα δεν έχει ενισχυθεί στο ελάχιστο, μοιάζει δύσκολο να επαναλάβει την περσινή πορεία και θα κοπιάσει πολύ για να μπει στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Σέπσι OSK Σφάντου: Σταθερά βήματα προόδου κάνει τα τελευταία χρόνια η Σέπσι, σύλλογος που ιδρύθηκε μόλις το 2011. Μετά τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις κυπέλλων, κατάφερε πέρυσι με ένα ποιοτικό σύνολο να τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και να ανεβάσει τον πήχη ακόμη περισσότερο φέτος. Πωλήθηκε ο ηγέτης Στεφανέσκου, αλλά φρόντισε να ενισχυθεί σε καίριες θέσεις. Η λογική λέει πως θα βρίσκεται στο γκρουπ των ομάδων που θα δώσουν μάχη για μια θέση στην εξάδα.

Ραπίντ Βουκουρεστίου: Δύο διαφορετικά πρόσωπα έδειξε πέρυσι η Ραπίντ Βουκουρεστίου. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε στην δεύτερη θέση και έδειξε ικανή να κοντράρει την FCSB. Ωστόσο, στα πλέι οφ επήλθε ολική κατάρρευση με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την σεζόν στην έκτη θέση. Όπως ήταν λογικό, η διοίκηση προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές με κυριότερη εξ’ αυτών την πρόσληψη του κόουτς Νιλ Λένον, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Επιπλέον, απέκτησε ποιοτικούς παίκτες με εμπειρία που θα της δώσουν μεγαλύτερη σιγουριά. Δεν θα έχει θέμα να μπει στην εξάδα, αλλά δύσκολο να κοντράρει FCSB και Κλουζ για τον τίτλο.

Αράντ: Από τις πετυχημένες χρονιές αυτή που προηγήθηκε για την Αράντ, αφού σε κανένα σημείο της σεζόν δεν κινδύνεψε υποβιβασμό και τερμάτισε πρώτη στα πλέι άουτ, δίχως όμως να μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Με ταπεινότητα και χωρίς μεγάλα λόγια, ελπίζει σε ανάλογη σεζόν. Κράτησε τον τεχνικό Ρέντνιτς αλλά για την ώρα δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να επαναληφθεί η περσινή πορεία.

Οτελούλ: Ως νεοφώτιστη έκανε τρομερή χρονιά στο πρωτάθλημα και τερμάτισε στην 8η θέση, ωστόσο η σεζόν ολοκληρώθηκε με μεγάλο κάζο, μιας και ηττήθηκε στον τελικό του κυπέλλου από ομάδα δεύτερης κατηγορίας, χάνοντας έτσι μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει τον παρθενικό της τίτλο. Με μπροστάρη τον τεχνικό Μουντεάνου, προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της και έχει ενδιαφέρον να φανεί αν μπορεί να επαναλάβει την περσινή πορεία.

Χέρμανσταντ: Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η Χέρμανσταντ πραγματοποιεί αξιοσέβαστες πορείες στο πρωτάθλημα και δεν μπλέκει σε σενάρια υποβιβασμού. Δεν της επιτράπηκε πέρυσι να λάβει άδεια για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έτσι δεν έπαιξε στα μπαράζ Ευρώπης. Φέτος, ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες και με τον κόουτς Μαλνταρασάνου έχει όλα τα φόντα να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω, όπως μια πιθανή είσοδο στα πλέι οφ.

Ουνιβερσιτατέα Κλουζ: Η ομάδα με προπονητή τον Οβίντιου Σαμπάου προέρχεται από μια σεζόν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, αφού δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό, ενώ δεν κατάφερε να μπει στην εξάδα παρότι έφτασε κοντά. Χωρίς κάτι σπουδαίο μεταγραφικά, στα ίδια κυβικά αναμένεται και την φετινή χρονιά.

Πετρολούλ Πλοϊέστι: Από τα μεγάλα «ερωτηματικά» της φετινής σεζόν η ομάδα του Πλοϊέστι, η οποία άλλαξε σημαντικό μέρος του ρόστερ της και προσέλαβε παράλληλα τον άπειρο Μεχμέτ Τοπάλ για προπονητή της. Στόχος η αποφυγή του υποβιβασμού, μοιάζει δύσκολο να κινδυνέψει αλλά το μεγάλο στοίχημα για τον Τούρκο προπονητή είναι η αποφυγή των μπαράζ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο διάστημα θα χρειαστούν οι παίκτες να αφομοιώσουν την φιλοσοφία του.

Πόλι Ιάσι: Η περσινή νεοφώτιστη είχε αρκετά θέματα κατά την διάρκεια της περσινή χρονιάς, ωστόσο η έλευση του Τόνι Ντα Σίλβα στα πλέι άουτ αποδείχθηκε καθοριστική για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο Πορτογάλος τεχνικός συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και άπαντες εκτιμούν πως θα καταφέρει και φέτος να πετύχει τον στόχο της παραμονής. Κινήθηκε μετρημένα αλλά στοχευμένα στο μεταγραφικό παζάρι, περιμένουμε μια πορεία ανάλογη της περσινής.

Ντιναμό Βουκουρεστίου: Ομάδα πρωταθλητισμού κάποτε με τεράστια ιστορία και ειδικό βάρος φανέλας, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, λίγο έλειψε μάλιστα πέρυσι να υποβιβαστεί άμεσα μετά την άνοδό της το 2023. Σώθηκε την τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ από τον απευθείας υποβιβασμό, έπαιξε στα μπαράζ όπου κέρδισε με ευκολία. Ο τεχνικός Κόπιτς ήρθε στην ομάδα κατά την διάρκεια των πλέι άουτ και συνεχίζει σε αυτήν, έχοντας στήριξη από κόσμο και διοίκηση. Κράτησε τον κορμό της και δεν ενισχύθηκε στον βαθμό που πολλοί θα περίμεναν. Θα δώσει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό και την φετινή σεζόν.

Μποτοσάνι: Απίστευτο αυτό που πέτυχε την προηγούμενη χρονιά η Μποτοσάνι, άπαντες την είχαν ξεγραμμένη μετά τα Χριστούγεννα, ωστόσο ένα ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο ήταν αρκετό για να δώσει πίστη στους Μολδαβούς και τελικά να τους εξασφαλίσει την παραμονή μέσα από τα μπαράζ. Ο τεχνικός Αντόνε συνεχίζει στην ομάδα, το περσινό επίτευγμα του έχει δώσει εμπιστοσύνη από διοίκηση και φιλάθλους, ωστόσο η ομάδα του δεν ενισχύθηκε σημαντικά και φέτος με τον ανταγωνισμό να γίνεται πιο έντονος, θεωρούμε πως θα δώσει μεγάλη μάχη για να αποφύγει το μοιραίο.

Ουνιρέα Σλομπόζια: Σύλλογος δίχως μεγάλη ιστορία, πρωταγωνίστησε πέρυσι στην δεύτερη κατηγορία και πήρε για πρώτη φορά την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Η παρθενική της χρονιά στην Superliga αναμένεται δύσκολη και δίχως ιδιαίτερη ενίσχυση, φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό. Στα θετικά, η παραμονή του τεχνικού Μιχαλτσέα, με τον οποίον πανηγύρισε πέρυσι την άνοδο.

Γκλόρια Μπουζάου: Ουσιαστικά βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία λόγω συγκυριών, αφού δύο ομάδες που τερμάτισαν από πάνω της πέρυσι δεν είχαν δικαίωμα ανόδου και έτσι ανέβηκε στην κατηγορία παρότι τερμάτισε 4η. Η 15ετής απουσία της από τα μεγάλα σαλόνια θα παίξει ρόλο, όπως επίσης και το γεγονός πως το υλικό της είναι περιορισμένης ποιότητας και παραπέμπει περισσότερο σε σύλλογο χαμηλότερης κατηγορίας. Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

Οι αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης

Δύο φαβορί υπάρχουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σύμφωνα με τις αποδόσεις. Η FCSB παρουσιάζεται ως το πρώτο φαβορί σε απόδοση 2.35 .Ελαφρώς χαμηλότερα δίνεται η απόδοση κατάκτησης για την Kλουζ, στο 2.50. Η υπολογίσιμη Ραπίντ Βουκουρεστίου ακολουθεί στο 8.00, ενώ η Γιουνιβερσιτατέα Κραϊόβα δίνεται στο 10.00.

Αναλυτικά οι αποδόσεις στο στοίχημα για την κατάκτηση του τίτλου στην A’ Ρουμανίας:

Η Superliga 2024-2025 στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
 FCSB ➡ 2.35 Kλουζ ➡ 2.50
Ραπίντ Βουκουρεστίου ➡ 8.00 Γιουνιβερσιτατέα Κραϊόβα ➡ 10.00
Φαρούλ ➡ 25.00 Σέπσι ➡ 50.00
Ουνιβερσιτατέα Κλουζ ➡ 75.00 Χέρμανσταντ ➡ 100.00
Πετρολούλ ➡ 250.00 Αράντ ➡ 250.00
Οτελούλ ➡ 350.00 Ντιναμό Βουκουρεστίου ➡ 350.00
Πόλι Ιάσι ➡ 750.00 Μποτοσάνι ➡ 1000.00
Ουνιρέα Σλομπόζια  ➡ 1000.00 Γκλόρια Μπουζάου ➡ 1000.00

*Οι αποδόσεις ίσχυαν στις 10/7.