* Φάση των ομίλων του Copa America 2024 – 1η αγωνιστική. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ.

* Έχουν συναντηθεί μόνο 2 φορές την τελευταία δεκαετία, αμφότερες σε ουδέτερη έδρα. Πιο πρόσφατη και η μόνη επίσημη αναμέτρησή τους σε βάθος δεκαετίας, το παιχνίδι για τη φάση των ομίλων στο Μουντιάλ του 2018, η Βραζιλία είχε επιβληθεί με 2-0.

* Από το 2004 έχει να δεχτεί γκολ η Βραζιλία από την Κόστα Ρίκα, ήταν και η μοναδική τους πρότερη συνάντηση σε τελική φάση Κόπα Αμέρικα, η Βραζιλία είχε διαλύσει τους Κοσταρικανούς με 4-1.

* Ιστορικά έχουν αναμετρηθεί 11 φορές, η Βραζιλία μετράει 10 νίκες, σε επίσημα ματς μετράει 5-0-0. Η Κόστα Ρίκα έχει πάρει μόνο 1 νίκη σε φιλικό, το 1960 με 3-0.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Προηγούμενο ματς: Ισόπαλη με τις ΗΠΑ εκτός με 1-1 σε φιλικό. Προηγήθηκε με τον Ροντρίγκο στο 17’, ισοφαρίστηκε από τον Πούλισικ στο 26’.

Στο μόλις τέταρτο παιχνίδι με τον Ντοριβάλ Τζούνιορ στον πάγκο άφησε κάποια ερωτηματικά και επιβεβαίωσε ότι ακόμα χρειάζεται χρόνο για να γίνει η ομάδα που μπορεί. Έχει ωστόσο αφήσει και πολύ καλές εντυπώσεις σε κάποια παιχνίδια, όπως το 3-3 στη Μαδρίτη με την Ισπανία, το νεανικό σύνολο του Ντοριβάλ δεν μπορεί να μη θεωρείται ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Με εννιά κατακτήσεις είναι τρίτη αυτή τη στιγμή πίσω από Αργεντινή και Ουρουγουάη που μοιράζονται την πρώτη θέση με 15 τρόπαια. Στόχος είναι να πιάσει το διψήφιο αριθμό και παράλληλα να παραμείνει η πιο επιτυχημένη μετά την αλλαγή της χιλιετίας, προς το παρόν έχει τρεις κατακτήσεις σε επτά διοργανώσεις, μπροστά από τη Χιλή που έχει δύο.

Τα τελευταία επίσημα παιχνίδια όλοι στη “σελεσάο” θέλουν να τα ξεχάσουν, όμως ήταν και σε μια εντελώς άλλη φάση η ομάδα, με τον Ντινίζ στον πάγκο ως υπηρεσιακό, σε ένα εντελώς αποτυχημένο πείραμα. Ο Ντοριβάλ δεν έχει τις τακτικές γνώσεις του προκατόχου του, ούτε όμως είναι και κολλημένος σε ένα σύστημα, όπως ο προηγούμενος ομοσποναδιακός τεχνικός, Τίτε. Επιλέχθηκε περισσότερο για να διαχειριστεί το τρομερό ταλέντο παικτών όπως ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο, ο Λούκας Πακετά, ο Μπρούνο Γκιμαραές αλλά και η πιο νέα “φουρνιά” με κύριο εκπρόσωπο τον μόλις 17 ετών Έντρικ.

➡️ Δείτε τα Προγνωστικά Copa America 2024 σήμερα

Απών ο Νεϊμάρ αλλά, όπως και σε συλλογικό επίπεδο, έτσι και στην Εθνική, δεν μπορεί να λογίζεται ως απουσία όταν βρίσκεται εκτός αγωνιστικών χώρων από τον Οκτώβριο του 2023. Απουσία ωστόσο συνιστά ο δεύτερος γκολκίπερ Έντερσον ενώ αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Ντοριβάλ να μην καλέσει τον Καζεμίρο, τον Άντονι και τον Ριτσάρλισον, αν και όλοι έρχονται από πολύ κακή σεζόν.

“Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση στην οποία θα δοκιμαστούμε ως ομάδα και είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο ψυχολογικά. Δική μας δουλειά ως τεχνικό τιμ είναι να παρακολουθούμε τα πάντα και να τελειοποιούμε κάθε λεπτομέρεια, ώστε να βρούμε το συντομότερο δυνατόν την ομάδα που να μας εμπνεύσει απόλυτη εμπιστοσύνη για το μέλλον, και το άμεσο και το πιο μακρινό” τόνισε ο Ντοριβάλ ο οποίος θέλει μεν ό,τι καλύτερο στο τρέχον Κόπα Αμέρικα, αλλά “βλέπει” και προς το επόμενο Μουντιάλ το οποίο αποτελεί το μεγάλο στόχο.

Μία μικρή έκπληξη ετοιμάζει ο έμπειρος Βραζιλιάνος τεχνικός, ο Γκιγιέρμο Αράνα της Ατλέτικο Μινέιρο φαίνεται να κερδίζει τη θέση του βασικού αριστερού μπακ. Στον πάγκο ο πιτσιρικάς της Ρεάλ Μαδρίτης πια, φορ Έντρικ, δίπλα σε Ροντρίγκο και Βινίσιους θα αγωνιστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ο Ραφίνια.

Βραζιλία Στατιστικά

* Το πιο πρόσφατο παιχνίδι της στο Κόπα Αμέρικα ήταν ο χαμένος τελικός από την Αργεντινή εντός με 0-1, το 2021. Μέχρι να υποστεί τη συγκεκριμένη ήττα ήταν αήττητη από το 2016 όταν είχε χάσει από το Περού με 0-1, σε 13 ματς μετρούσε 9 νίκες.

* Χωρίς νίκη στα 4 τελευταία επίσημα παιχνίδια, έχασε τα 3 πιο πρόσφατα, όλα για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

* Αήττητη στα 4 τελευταία, τα 3 πιο πρόσφατα με G/G.

Παίξε Νόμιμα στην Stoiximan (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Προηγούμενο ματς: Νίκησε με 3-0 τη Γρενάδα σε φιλικό εκτός έδρας με τα γκολ των Ουγκάλδε (9’), Ζαμόρα (34’) και Τέιλορ (70’).

Μαζί με τη Βολιβία διεκδικούν τον άτυπο τίτλου του μεγαλύτερου αουτσάιντερ της διοργάνωσης, με κριτήριο το ρόστερ τουλάχιστον. Τα παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντιάλ κόντρα στη Γρενάδα και το Σεντ Κίτς και Νέβις εντός (4-0) έφτιαξαν το κλίμα αρκετά, όμως δεν κρύβουν τις αδυναμίες που υπάρχουν στην ομάδα, ειδικά επιθετικά.

Πραγματικό τεστ δεν ήταν ούτε το φιλικό με την Ουρουγουάη εντός (0-0), αφού αντιμετώπισε μια ομάδα που δεν είχε κανέναν από τους βασικούς της, παρόντα. Το μόνο αξιόλογο παιχνίδι που έδωσε ήταν το φιλικό με την Αργεντινή και είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήττα με 3-1, σκορ μάλλον “φτωχό” για να καταδείξει τη διαφορά των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.

Όπως και να ‘χει, πήγε στα γήπεδα των ΗΠΑ, κερδίζοντας στο μπαράζ την Ονδούρα με 2-0, επί αμερικανικού εδάφους κι αυτό ήταν καθαρά επιτυχία του Αλφάρο. Ο πολύπειρος Αργεντινός, μόλις στο τέταρτό του παιχνίδι στον πάγκο, κατάφερε να τη βάλει στην ελίτ της ηπείρου και να βρεθεί και ο ίδιος στο δεύτερό του Κόπα Αμέρικα, μετά από εκείνο του 2021, στο οποίο συμμετείχε ως εκλέκτορας του Ισημερινού.

Χαμηλά πολύ ο πήχης των απαιτήσεων για μια ομάδα που έχει να δει πρόκριση από τον όμιλο στο Κόπα Αμέρικα από το 2004, στα επόμενα δύο που συμμετείχε (2011, 2016) αποκλείστηκε από τον όμιλο. Αποσύρθηκε ο ηγέτης Σέλσο Μπόρχες, το ίδιο και ο γκολκίπερ Κέιλορ Νάβας, κανένας από τους παίκτες του παρόντος ρόστερ δεν έχει παραστάσεις από μεγάλα ματς με εξαίρεση τον Τζόελ Κάμπελ, ο οποίος στην καριέρα του δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον όρο του “αιώνιου ταλέντου”. Μεταξύ των 26 της αποστολής και ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό Άλβαρο Ζαμόρα του Άρη, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να έχει και θέση βασικού.

“Είμαστε η ομάδα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο Κόπα Αμέρικα, έχουμε το χαμηλότερο και από όλες όσες συμμετέχουν στο φετινό Euro. Θα αγωνιστούμε για το καλύτερο με αυτό το νεανικό σύνολο που απαρτίζεται πάνω απ’ όλα από παίκτες που αγαπούν αυτή τη φανέλα και νιώθουν την ευθύνη που σημαίνει το να τη φορούν” τόνισε ο Αλφάρο, ο οποίος είναι γνωστό ότι όπου κι αν εργάζεται, υιοθετεί τον ρόλο του ποδοσφαιρικού πατέρα των παικτών του.

Με την ενδεκάδα που έπαιξε με τη Γρενάδα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ίνγκλγουντ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών ωστόσο ο Αλφάρο, αναφερόμενος ονομαστικά στον Τζόελ Κάμπελ, για τον οποίον τόνισε πως είναι πλήρως έτοιμος να προσφέρει.

Κόστα Ρίκα Στατιστικά

* Από το 2004 σε τρία Κόπα Αμέρικα που έχει συμμετάσχει (2004, 2011, 2016) πέτυχε ακριβώς 1 νίκη στο καθένα.

* Σε επίσημα παιχνίδια τρέχει σερί με 3 νίκες, 2 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, 1 για το Nations League.

* Αήττητη χωρίς να δεχτεί γκολ στα 3 τελευταία, όλα φιλικά, τρέχει μίνι σερί με 2 νίκες.

Βραζιλία-Κόστα Ρίκα στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ