Το μεγάλο πλεονέκτημα του Τερίμ
Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα πρόκρισης κερδίζοντας με 0-1 στην Τούμπα. Απο τις αρχικές συνθέσεις έγινε κατανοητό πως το μεγάλο προβάδισμα το πήραν οι “πράσινοι” την περασμένη Κυριακή. Όταν ο Τερίμ αξιοποίησε το πλεονέκτημα που είχε έναντι του Λουτσέσκου. Το μοναδικό πλεονέκτημα που έκανε τελικά στον πρώτο ημιτελικό την διαφορά, ήταν πως ο Παναθηναϊκός έπαιζε την περασμένη Κυριακή με τον Πανσερραϊκό, ενώ ο ΠΑΟΚ ντέρμπι με την AΕΚ. Ο Τερίμ αξιοποίησε με το καλύτερο τρόπο πως μπορούσε να κερδίσει το δικό του παιχνίδι κάνοντας ροτέισον.
Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε με χαλασμένη ενδεκάδα
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού ήταν που έκανε τις αλλαγές του την περασμένη Κυριακή, ενώ ο Λουτσέσκου δεν είχε αυτή την πολυτέλεια.
Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε στο ντέρμπι με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, ενώ ο ΠΑΟΚ κατέβηκε με χαλασμένο κέντρο και αυτό σε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού έκανε την διαφορά.
Είναι πολύ σημαντικό και φαίνεται ικανό να κάνει την διαφορά, το γεγονός που ο Παναθηναϊκός έχει στον πάγκο του έναν προπονητή που γνωρίζει από πρωταθλητισμό.
Ο Τερίμ κρίθηκε άδικα στο ξεκίνημα της θητείας του, απο φίλους της ομάδας που ήταν δεμένοι με τον προκάτοχό του.
Ο Τερίμ δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να φτιάξει το όνομα του
Ο Τούρκος τεχνικός έπρεπε να μάθει καλά το ρόστερ του, να βγάλει έναν δύσκολο πρόγραμμα σε μία εποχή που τα παιχνίδια ήταν συνεχόμενα και δεν υπήρχε περιθώριο για να χαθεί έδαφος στο πρωτάθλημα. Ο κόσμος της ίδιας της ομάδας που ανέλαβε ήταν έτοιμος να κατασπαράξει να διαλύσει κάθε προσπάθεια, έτσι και τα αποτελέσματα δεν πήγαιναν καλά.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, την διαφορά έκανε πως ο Τερίμ, δεν είχε και δεν έχει κανένα λόγο να ασχοληθεί με όλα αυτά. Δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό, για να φτιάξει το όνομα του, δεν ήρθε στην χώρα μας για να αναζητήσει την επιτυχία. Ότι και να συμβεί στο τέλος της σεζόν, ο Τερίμ θα εξακολουθεί να μην είναι ένας απλός προπονητής, αλλά ένας μύθος στην χώρα του. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον άλλον που να του έχουν φτιάξει γήπεδο με το όνομα του, ενώ βρίσκεται εν ζωή.
Δεν κρατάει ισορροπίες
Αυτή η πραγματικότητα είναι που τον κάνει να μην υπολογίζει τίποτα, να μην σκέφτεται τις επιπτώσεις και το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο, για να πετύχει η ομάδα του, δίχως να χρειάζεται να κρατά ισορροπίες. Να έρχονται οι νέοι παίκτες και να τους ρίχνει αμέσως στο γήπεδο, προκειμένου να τους δέσει, για να τους φέρει όσο γίνεται πιο γρήγορα μέσα στην ομάδα, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου συνόλου, που θα είναι έτοιμο στα πλέι οφ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Που θα βλέπει από το πρώτο παιχνίδι, πως ο επί χρόνια βασικός στόπερ της ομάδας, δεν του κάνει και αυτόματα, θα ζητήσει δύο στόπερ για ενίσχυση και τον περνά 5ο στην ιεραρχία.
Που δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο πρώτο του ντέρμπι στην χώρα μας, απέναντι στην πρωταθλήτρια ομάδα, να προσπαθήσει να επιβάλει αμέσως την νοοτροπία του και να ανεβάσει την άμυνα ψηλά. Που όποιος δεν καλύπτει τις ανάγκες του παιχνιδιού του, δεν μπαίνει στην αποστολή, δίχως να σκέφτεται πως το γεγονός αυτό, μπορεί να φέρει επιπτώσεις εναντίον του. Που θα βλέπει την ευκαιρία, να αποκτήσει προβάδισμα για το πρώτο παιχνίδι ημιτελικό κυπέλλου, με τον ΠΑΟΚ αν βάλει την δεύτερη ομάδα και να το κάνει δίχως δεύτερη σκέψη, χωρίς να τον απασχολεί πως αν κάτι στραβωσει θα τον ξεσκίσουν. Στο τέλος να βάζει τους αναπληρωματικούς, αυτοί να κερδίζουν με 3-0 και στην συνέντευξη τύπου, να δηλώνει πως καλό να κερδίζουμε αλλά θέλουμε πολύ βελτίωση και να μην δείχνει ικανοποιημένος από την ομάδα του.
Ο σύλλογος είχε ξεχάσει πως είναι να κάνεις πρωταθλητισμό
Όλα αυτά είναι στοιχεία, που για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν στους προπονητές που είχε ο Παναθηναϊκό, πολύ απλά γιατί ο σύλλογος επι Αλαφούζου, δεν έκανε πραγματικό πρωταθλητισμό. Απο την εποχή του Τεν Κάτε, έχει να έρθει στην Ελλάδα ένας προπονητής και να βάλει σαν απόλυτο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την 1η θέση στη Βαθμολογία Super League. Απο την εποχή της πολυμετοχικότητας, ο Παναθηναϊκός έχει να βάλει σαν απόλυτο στόχο την κατάκτηση τίτλων. Αποδείχτηκε όμως, πως σε μία ομάδα που είχε ξεχάσει τι είναι να διεκδικεί τίτλους, δεν μπορούσε αυτό να συμβεί με έναν απλό καλό προπονητή. Πολύ απλά επειδή ο σύλλογος συνολικά, είχε ξεχάσει πως είναι να κάνεις πρωταθλητισμό. Τις προτεραιότητες που πρέπει να βάζει, την πίεση που πρέπει να δημιουργεί. Ο μέσος Παναθηναϊκός είχε ξεχάσει, πως όταν την Τετάρτη έχεις ημιτελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, την Κυριακή στις Σέρρες πρέπει να κερδίσει η δεύτερη ομάδα, γιατί είσαι Παναθηναϊκός, έχεις ευκαιρία να πάρεις τίτλο και δεν μπορείς να την αφήσεις να πάει χαμένη.
Πέρυσι το ροτέισον έγινε στην Τούμπα.
Θυμίζω πως την περσινή χρονιά ο Γιοβάνοβιτς, ήταν στον ίδιο περίπου κύκλο. Είχε να παίξει Κυριακή στα Γιάννενα και Τετάρτη στην Τούμπα το πρώτο παιχνίδι κυπέλλου. Πρυτάνευσε η λογική, να μην χάσουμε βαθμούς στα Γιάννενα. Στους Ζωσιμάδες έβαλε την βασική ενδεκάδα, κέρδισε με το πέναλτι του Κουρμπέλη στο 90ο λεπτό και στην Τούμπα έκανε ροτέισον. Έβαλε τον δεύτερο τερματοφύλακα, τον αναπληρωματικό δεξί μπακ, αναπληρωματικό στόπερ και στο ημίχρονο με το σκορ στο 0-0, έβγαλε για να φρεσκάρει τους Κουρμπέλη, Μπερνάρ και τελικά έχασε με 2-0, χαρίζοντας στην πράξη την πρόκριση στον ΠΑΟΚ.
Το πλεονέκτημα του φετινού Παναθηναϊκού είναι πως το ρόστερ είναι πιο βαθύ και ο Τερίμ το αξιοποίησε βάζοντας σωστές προτεραιότητες.
Χτύπησε τα βαριά πόδια του Όττο
Ο Παναθηναϊκός είχε διαστήματα στην Τούμπα που αξιοποίησε πως ειχε στο γήπεδο την βασική τριάδα του άξονα και στο δεύτερο ημίχρονο, χτύπησε ξεκάθαρα στα κουρασμένα βαριά πόδια του Όττο. Καλός παίκτης με εντυπωσιακό βιογραφικό ο Ισπανός, προερχόμενος όμως από δύο χιαστούς και δίχως πολλά παιχνίδια τα τελευταία δυόμιση χρόνια, αντιμετώπισε θέματα όταν ο Παναθηναϊκός πήγε από την πλευρά του παιχνίδι.
Είναι ξεκάθαρο πως η παρουσία του Μπακασέτα, έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο της ομάδας Η δημιουργία έχει αποκτήσει ποιότητα και επιθετικότητα.
Είχε μελετήσει τον ΠΑΟΚ
Ο Τερίμ την μοναδική του ήττα στις περίπου 50 ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα την είχε κάνει στην Τούμπα. Είναι ξεκάθαρο πως μελέτησε καλά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ και μεσοαμυντικά η ομάδα που παρουσίασε ήταν πολύ πιο έτοιμη. Είχε σωστές τακτικά αμυντικά καλύψεις, δεν έκανε λάθη στην δική της κατοχή. Διόρθωσε όσα την πλήγωσαν στο παιχνίδι πρωταθλήματος.
Έδωσε την απαιτούμενη σκληράδα στην μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας
Μετά από την ήττα στην Τούμπα, ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ρεβάνς στο κύπελλο με τον Ατρόμητο, Ολυμπιακό εντός, Πανσερραϊκό εκτός, ΠΑΟΚ εκτός για το κύπελλο. Τα κέρδισε όλα με 8-0 τέρματα. Με βάση την εικόνα που είχε δείξει η ομάδα του Τερίμ, την αλλαγή ποδοσφαίρου που ήθελε να περάσει ο Τούρκος τεχνικός, φάνταζε απίθανο να μην δεχτεί ούτε ένα τέρμα σε αυτά τα 4 παιχνίδια. Συνέβη, αξιοποιώντας πως στο πρώτο διάστημα της θητείας του, εκτός από την προσπάθεια να μάθει την ομάδα όταν επιτίθεται να είναι πιο ψηλά στο γήπεδο, βρήκε και το κατάλληλο σχήμα.
Είχαν πλάκα όσοι έπιασαν να φάνε τον Τερίμ, επειδή στο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, γύρισε στην άμυνα τον Αράο. Ο Τούρκος προπονητής όμως είδε πως ο Ούγκο δεν μπόρεσε στην φάση του πρώτου τέρματος, να ακολουθήσει στο τρέξιμο τον Ντεσπόντοφ. Επίσης γνωρίζει καλά πως ο Αράο, αυτό μπορεί να το κάνει.
Απο αδυναμία, όπλο
Το δίδυμο που έχει δημιουργήσει με τον Γεντβάι, που στα χέρια του Τερίμ είναι άλλος ποδοσφαιριστής παίζοντας στην πλευρά που νιώθει πιο άνετα, αρχίζει να γίνεται όπλο του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός μέσα σε 50 ημέρες απέκτησε ένα πολύ δυνατό αμυντικό δίδυμο και έφτιαξε στον άξονα την απαιτούμενη σκληράδα για να παίρνει μεγάλα παιχνίδια. Το πέτυχε δημιουργώντας ένα αξιόπιστο αμυντικό δίδυμο, αξιοποιώντας και τα προσόντα του Κώτσιρα.
Ενός ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στα 31 του χρόνια και αν η μοίρα δεν τον έφερνε ποτέ με τον Τερίμ, δεν θα καταλάβαινε πόσα πράγματα μπορεί να δώσει σε μία ομάδα. Βελτίωσε επίσης την αμυντική λειτουργία, βλέποντας όλο το ρόστερ και κατανοώντας με ποιά δίδυμα στον άξονα μπορεί να πάει στον πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο που δεν βλέπουμε ποτέ στα μεγάλα παιχνίδια δίδυμα με τον Βιλένα δίπλα στο 6άρι, κάτι που γινόταν συχνά επι Γιοβάνοβιτς, αλλά δουλεύονται δίδυμα με σκληρούς ποδοσφαιριστές, Τσέριν, Πέρεθ, Κώτσιρας, Ζέκα. Όποτε χρειάζεται για να κρατηθεί σε δύσκολες συνθήκες αποτέλεσμα, πηγαίνει και σε άλλες λύσεις, γεμίζοντας με κορμιά την άμυνα του, δίχως να περνά από το μυαλό του, πως αν γίνει η ζημιά θα τον κατηγορήσουν πως γύρισε την ομάδα πίσω.
Το πλεονέκτημα του Τερίμ
Προσέξτε, ο τέλειος προπονητής δεν υπάρχει. Οι προπονητές είναι άνθρωποι που μέσα στο παιχνίδι παίρνουν αποφάσεις, άλλες βγαίνουν άλλες όχι, άλλες αρέσουν άλλες όχι. Ο Φατίχ Τερίμ όμως έχει ένα πλεονέκτημα, που ειδικά αυτή την εποχή που μετά από 14 χρόνια για πρώτη φορά η ομάδα κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό, είναι απαραίτητο. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά το νταμπλ του 2010 διεκδικεί το πρωτάθλημα από επιλογή.
Επειδή πιστεύει πως το αξίζει με βάθος το ρόστερ που έχει δημιουργήσει και όχι επειδή προέκυψε και είναι η ευκαιρία όπως έγινε πέρυσι. Σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόταν έναν προπονητή που έχει την γνώση για να κατακτά τίτλους και την άνεση να μην ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των πράξεων του. Ο Τερίμ κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για την ομάδα του, ακολουθεί το μοντέλο που τον έκανε πρωταθλητή στην Γαλατά και αν δεν τα καταφέρει, ξέρει πως δεν θα υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στο μέγεθος του.
Θα γίνει μάχη στην ρεβάνς
Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημιτελικό πήρε απλά ένα πλεονέκτημα, η σειρά δεν έχει τελειώσει. Ο ΠΑΟΚ είναι δύσκολος αντίπαλος, δεν τα παρατάει και δεν πεθαίνει εύκολα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που σου βάζει, πέρα από την σπάνια για το ποδοσφαίρου μας ατομική ποιότητα των μεσοεπιθετικών του, είναι πως είναι πολύ επικίνδυνος ακόμη και όταν εσύ έχεις την μπάλα. Ο τρόπος που αγωνίζεται δεν σε αφήνει ποτέ να ηρεμήσεις, περιμένω να δούμε μία σπουδαία ρεβάνς με πολύ πάθος και απο τις δύο ομάδες.