Μουντιάλ 2022 ✍️ Πώς έγιναν οι μεγάλες εκπλήξεις Αργεντινής & Γερμανίας!
Δύο ήταν οι μεγάλες εκπλήξεις του πρώτου γύρου του Μουντιάλ 2022, οι οποίες σόκαραν όλον τον πλανήτη. Άλλοι μιλούν για τύχη, άλλοι για ανικανότητα των φαβορί, το θέμα είναι πως Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία έκαναν τη μεγάλη έκπληξη και πήραν αναπάντεχα τους πρώτους 3 βαθμούς στο γκρουπ τους. Πώς το κατάφεραν αυτό;
Αργεντινή – Σαουδική Αραβία
🔷 Το πρώτο και σημαντικότερο που κατάφερε η Σαουδική Αραβία, ήταν να έχει τις γραμμές της πάρα πολύ κοντά. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος απόστασης του τελευταίου αμυντικού από τον πιο προωθημένο παίκτη της ομάδας όταν αυτή μαρκάρει στο mid block (δεύτερο τρίτο του γηπέδου), ήταν 19 (!) μέτρα. Οι Σαουδάραβες με τον Ρενάρντ στον πάγκο δούλεψαν ακόμα και στο συγχρονισμό της… αναπνοής τους και κατάφεραν να βγάλουν σε θέση οφσάιντ 10 φορές τους Αργεντίνους.
🔷 Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός πως έτρεξαν 10 χιλιόμετρα παραπάνω από τους αντιπάλους τους: φανταστείτε έναν αντίπαλο που παρατάσσει 10 παίκτες σε απόσταση 20 μέτρων μεταξύ τους και τρέχουν με μεγαλύτερη διάρκεια: πώς θα το διασπάσει αυτό μια ομάδα που έχει μάθει να παίζει συνήθως ποδόσφαιρο κατοχής στο τρίτο του αντιπάλου της;
🔷 Επίσης, οι Σαουδάραβες ανάγκασαν σε 80 λάθη χάρη στην πίεση που ασκούσαν, ενώ οι Αργεντίνοι 65. Πολύ σημαντικό είναι πως η ομάδα του Ρενάρντ, με την πίεσή της, ανάγκασε την Αργεντινή να παίζει από τα πλάγια και να κλείνει το χώρο του άξονα, γεγονός που στην ουσία απομόνωνε τον Μέσι και ωθούσε τους πλάγιους να παίξουν είτε μεγάλη μπαλιά είτε μια άμεση μπροστά (που συνήθως την «ακύρωναν» παίζοντας offside trap).
🔷 Επίσης χαρακτηριστικό του παραπάνω τρεξίματος των Πρασίνων είναι πως 5 παίκτες της ομάδας έτρεξαν πάνω από 10 χιλιόμετρα, ενώ π.χ. ο Μέσι έτρεξε περίπου 1,5 χιλιόμετρο παραπάνω από παίκτες που έπαιξαν 30 λεπτά λιγότερο (π.χ. Πάπου-Παρέδες). Άρα, μια ομάδα που έχει μάθει να μαρκάρει στο mid block πάρα πολύ κλειστά, σε μικρούς χώρους και το κάνει με παίκτες που έχουν αντοχή στο τρέξιμό τους, καταλαβαίνουμε πως χρειάζεται μια ομάδα που έχει και ποιότητα αλλά και τα απαραίτητα τρεξίματα για να τους αντιμετωπίσει στα ίσα.
🔷 Τα expected goals δίνουν μια διαφορά στην Αργεντινή της τάξης του 2,2 εναντίον 0,1 αλλά πρώτον, η Αργεντινή έβαλε γκολ με πέναλτι και δεύτερον είχε 15 τελικές στις οποίες δεν απείλησε πραγματικά πλην 2 σημαντικών. Άρα, η ομάδα που θεωρητικά είχε την ποιότητα υπέρ της, δεν κατάφερε να αποδείξει κάτι τέτοιο, ενώ η ομάδα που είχε έλλειμμα ποιότητας ήταν και άκρως κυνική, πέραν από καλοδουλεμένη και πανέτοιμη για αυτό το ματς.
Γερμανία – Ιαπωνία
🔷 Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν η νίκη-ανατροπή της Ιαπωνίας: ίσως η καλύτερη ασιατική ομάδα, πριν το Μουντιάλ λέγαμε πως είναι άτυχη να πέσει πάνω σε 2 μεγαθήρια γιατί αξίζει να περάσει: τελικά αποδεικνύει πως μάλλον άλλοι είναι άτυχοι που την είχαν στο γκρουπ τους. Μια ομάδα με παίκτες ευρωπαϊκοθρεμμένους αλλά μπολιασμένους με την ασιατική κουλτούρα της συνοχής και της οργάνωσης, οι Ιάπωνες δεν σοκαρίστηκαν από την υπεροχή των Γερμανών αρχικά και έφεραν το ματς στα μέτρα τους.
🔷 Νίκησαν διότι το επιθετικό τους transition είναι καταπληκτικό και χτύπησαν εκεί ανελέητα: οι Γερμανοί με την μπάλα στα πόδια μεν, τρέχοντας για να καλύψουν αποστάσεις στην αντεπίθεση δε. Δεν ήταν αποτελεσματικοί, δεν ήταν και τόσο καλύτεροι ούτως ή άλλως (26-12 τελικές με 3.3-1.5 xGoals) αλλά θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα ανεβάσματα του Ράουμ που τους έδιναν πλεονέκτημα: αντιθέτως, εκεί χτύπησε ο τεχνικός των Ιαπώνων, γυρίζοντας σε τριάδα στην άμυνα, μπλοκάροντας αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης.
🔷 Οι Ίτο και Μιτόμα έπαιξαν ως φουλ μπακ και είναι και οι 2 από τη φύση τους άκρως επιθετικογενείς (πιο μπροστά παίζουν κανονικά, άλλωστε) κι έτσι ο Ράουμ από παίκτης-κλειδί έγινε εμπόδιο: όσο καλά κι αν έπαιζε μπροστά, λειτουργούσε ως εξτρέμ και όχι ως μπακ και εκεί χτύπησαν οι Ιάπωνες στο δεύτερο μέρος.
🔷 Η επιθετικογενής υπερφόρτωση 5 εναντίον 4 (της αμυντικής γραμμής) στο πρώτο μέρος, άλλαξε, λοιπόν, στο δεύτερο. Η Ιαπωνία έπαιζε κάτι σαν 5-2-2-1 και στην επίθεσή της, έβγαιναν συνεχώς 3 Ασιάτες εναντίον της τριάδας που περίμενε πίσω (πλην του Ράουμ, φυσικά). Χτύπησαν με το ίδιο νόμισμα και στην οργανωμένη επίθεση, καθώς έβγαζαν 5 παίκτες επιθετικά (τα full backs έπαιζαν ψηλά και είχαν τη σιγουριά της τριάδας πίσω).
🔷 Κάπως έτσι, με την τακτική ευελιξία του προπονητή της και με παίκτες που της χαρίζουν το πλεονέκτημα του να παίζουν παντού χωρίς παράπονο και με θρησκευτική προσήλωση, η Ιαπωνία καθήλωσε τους Γερμανούς. Και σίγουρα, Μιτόμα, Ντόαν, Μιναμίνο και Ασάνο δεν έχουν πολλές ομάδες την πολυτέλεια να τους φέρνουν από τον πάγκο, κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να υπηρετούν ένα παιχνίδι στο οποίο θεωρητικά δεν ήταν δοκιμασμένοι.
Με το Betarades.gr έχετε στο… κινητό σας ολόκληρο το Μουντιάλ 2022 👇
🏆 Μουντιάλ 2022 Πρόγραμμα
⚽️ Προγνωστικά Μουντιάλ
📊 Βαθμολογία Μουντιάλ
✅ Μουντιάλ Διασταυρώσεις
📝 Μουντιάλ Κριτήρια Ισοβαθμίας
✍️ Μουντιάλ Στοίχημα – Αποδόσεις
👕 Μουντιάλ Ομάδες
🎧 Μουντιάλ Podcast