Μουντιάλ 2022 ✍️ Τα ταλέντα που δεν γνωρίζουμε!
Διαβάζοντας ένα από τα άπειρα άρθρα για το Μουντιάλ του Κατάρ, έπεσε το μάτι μου σε μια «λίστα από ταλέντα» όπου μέσα σε αυτήν ήταν παίκτες όπως ο Μπρούνο Γκιμαράες: ένας παίκτης, δηλαδή που αυτή τη στιγμή κοστίζει 60 εκατομμύρια και τον γνωρίζει όλος ο πλανήτης. Εμείς εδώ, θα πάμε λίγο πιο βαθιά και θα ψάξουμε για ταλέντο που είτε δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, είτε δεν το έχουμε δει στην παγκόσμια σκηνή να παίζει πολύ και οφείλουμε να το αναφέρουμε.
🔷 Mohammed Waad – Κατάρ (23, κεντρικός μέσος)
Δεν λογίζεται ως βασικός ο Waad αυτή τη στιγμή αν και με την καλή του εμφάνιση στο εναρκτήριο ματς, όπου μπήκε ως αλλαγή κι ήταν σωστός στις μεταβιβάσεις του, μπορεί να τον δούμε να ξεκινάει στα επόμενα ματς. Παίκτης με καλή τεχνική, αίσθηση του χώρου και το μυαλό του και στο κάθετο παιχνίδι, είναι ένας που μπορώ να περιμένω πως θα έρθει στην Ευρώπη για να βρει μια μεταγραφή (σε όχι top 5 πρωτάθλημα) και να έχει μια κατακόρυφη άνοδο.
🔷 Jeremy Sarmiento – Eκουαδόρ (20, αριστερό εξτρέμ/δεκάρι)
Ο μικρός που πήρε ήδη μεταγραφή για την άκρως ψαγμένη σε εκείνες τις αγορές Μπράιτον είναι πολύ γρήγορος, με πολύ καλή ντρίμπλα ενώ πατάει συνεχώς περιοχή συγκλίνοντας και ψάχνοντας το σουτ. Πολύ ταλαντούχος και άψογος στο 1 εναντίον 1, σίγουρα θα μιλάμε για αυτόν και μετά το Μουντιάλ. Θα ήθελα να μιλήσω για τον Hincapie αλλά ο άνθρωπος παίζει ήδη στη Λεβερκούζεν ως βασικός στόπερ και κοστολογείται 20 εκατομμύρια οπότε όχι, δεν θα προσποιηθώ πως τον μάθατε από εμένα.
🔷 Joakim Maehle/Andreas Skov Olsen/Mikkel Damsgaard – Δανία
Η «νέα φρουρά» των Δανών, με μεγάλο μπροστάρη τον άκρως έμπειρο και επιδραστικό στο παιχνίδι της, Maehle (με τεράστια συνεισφορά σε ασίστ και γκολ στην Εθνική του), είναι μια άκρως ταλαντούχα φουρνιά και με τη βοήθεια των 2 εικοσιδυάχρονων που «βγάζουν μάτια» με τις ομάδες τους, αποτελούν μία από τις νέες μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οτιδήποτε αντιπροσωπεύει το μοντέρνο ποδόσφαιρο, είτε από άποψης αποφάσεων και δημιουργίας είτε ταχυδυναμικά, το έχει στον τέλειο βαθμό αυτή η τριάδα.
🔷 Moussa N’Diaye – Σενεγάλη (20, αριστερό μπακ)
Ο «Βενιαμίν» της Σενεγάλης, χωρίς συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών, έχει γαλουχηθεί στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα και μόλις πήρε μεταγραφή στην Άντερλεχτ, άλλη μια μεγάλη δύναμη στο scouting. Ημιβασικός φέτος, πολύ γρήγορος και δυνατός για τη θέση του, είναι ένα παιδί που μπορεί να προσφέρει από τώρα στην Εθνική του και βρίσκεται ήδη στα ραντάρ μεγάλων ομάδων.
🔷 Joe Scally – Αμερική (19, δεξί μπακ)
Το παράδοξο με τον Σκάλι είναι πως παίζει βασικός δεξιός μπακ στην Γκλάντμπαχ, αλλά όχι στην Εθνική του καθώς τον περνάει ο… βετεράνος και αρχηγός Γέντλιν. «Ευρωπαϊκό» δεξί μπακ, δυνατός και με ευχέρεια τόσο στον αέρα αλλά και με την μπάλα στα πόδια, δύσκολο να τον περάσεις και καλός στο 1v1, είναι ένας παίκτης που άξια παίρνει λεπτά συμμετοχής στην Μπουντεσλίγκα.
🔷 Neco Williams – Ουαλία (20, δεξί μπακ)
Δεν έπεισε τη Λίβερπουλ, η Νότιγχαμ θέλει να τον καθιερώσει ως τον βασικό της δεξιό οπισθοφύλακα και ο Νέκο έχει βρει τα επίπεδα της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης που ήθελε για να λάμψει. Παίκτης Πρέμιερ Λιγκ σε εξαιρετική ηλικία και ήδη έμπειρος, έχει να δώσει πολλά σε εθνική και στην ομάδα του.
🔷 Xavi Simons/Noa Lang/Jeremie Frimpong – Ολλανδία
Πιθανότατα τους ξέρετε ήδη, οι 2 πρώτοι είχαν τη φήμη των «κακών παιδιών» λόγω της γρήγορης και απροσδόκητης φήμης που απέκτησαν. Απίστευτο ταλέντο, τεχνική στο μέγιστο επίπεδο και επίπεδα δημιουργίας Elite παικτών, οι 2 πρώτοι αποτελούν καταλύτες για το εάν θα πετύχει η φετινή Εθνική Ολλανδίας. Ο τρίτος είναι ένα εξαιρετικό δεξί μπακ, μοντέρνο, πολύ γρήγορο και με συνεχείς προωθήσεις που φαντάζομαι πως από τα 21 του θα παλέψει στα ίσα για τη θέση του με τον Ντάμφρις.
🔷 Garang Kuol – Αυστραλία (18, επιθετικός)
Ήδη κλεισμένος για τον Γενάρη από τη Νιούκαστλ, ο μικρός που βάζει γκολ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί χάρη στα πολύ καλά τελειώματα και κυρίως στην απίστευτη ταχύτητά του, είναι ένας παίκτης που θα ήθελα πολύ να δω να παίζει στο Μουντιάλ καθώς δεν θεωρώ πως ούτως ή άλλως η Αυστραλία έχει επιθετική ισχύ, άρα γιατί να μη δοκιμάσει να παρουσιάσει έναν νέο παίκτη στο παγκόσμιο στερέωμα;
🔷 Hannibal Mejbri – Τυνησία (19, κεντρικός μέσος)
Η μεγάλη ελπίδα των Τυνήσιων, παίκτης γαλουχημένος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στα 19 του πρωταγωνιστής σε ομάδα Τσάμπιονσιπ (Μπέρμιγχαμ). Ένας μέσος με box to box στοιχεία, δυναμικός και δημιουργικός, με καλή πρώτη επαφή. Δύσκολα χάνει την μπάλα από τα πόδια κι οι επιλογές του στο επιθετικό τρίτο με τον καιρό γίνονται όλο και καλύτερες.
🔷 Jewison Bennette – Κόστα Ρίκα (18, αριστερό εξτρέμ/επιθετικός)
Πριν ένα χρόνο δεν τον ήξερε κανένας, η Σάντερλαντ τον απέκτησε και κάνει πολύ όμορφα πράγματα χάρη στην ταχύτητα και στην άγνοια κινδύνου. Περιμένω να έχει τον ρόλο του Τζόελ Κάμπελ 8 χρόνια πριν: ταχύτατο επιθετικό transition, την μπάλα στο χώρο για να χτυπάει τους πάντες τη στιγμή που δεν είναι οργανωμένοι. Είναι έτοιμος για αυτό το επίπεδο; Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τα ματς με Ισπανία-Γερμανία στο τοπ επίπεδο.
🔷 Takefusa Kubo – Ιαπωνία (21, εξτρέμ)
Σαν να έχει ζήσει δυο ζωές. Ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο Πρωτάθλημα της χώρας του στα 15, Ακαδημίες Μπάρτσα μετά, από εκεί πρωταγωνιστής ξανά στο Πρωτάθλημα της πατρίδας του, αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε φοβερές χρονιές όπου πήγε δανεικός και τώρα πρωταγωνιστεί στο «λιμάνι» του, τη Σοσιεδάδ που τον απέκτησε για 7 εκατομμύρια από τη Βασίλισσα. Έχει να βγάλει τέτοιον παίκτη η Ιαπωνία πάρα πολλά χρόνια, πόσο μάλλον εξτρέμ με τέτοια έφεση σε ντρίμπλα/δημιουργία/τελειώματα. Η μεγάλη ελπίδα για να είναι ανταγωνιστικοί οι σκληροτράχηλοι Ιάπωνες σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο.
🔷 Bilal El Khannouss – Μαρόκο (18, επιτελικός μέσος)
Παίκτη που έχει βγάλει η Ακαδημία της Άντερλεχτ και τον «τσίμπησε» η διαδικασία scouting της Γκενκ, δεν γίνεται να μην τον βάλεις στο σημειωματάριό σου. Ήδη βασικός σε μια Γκενκ που είναι πρώτη και κάνει φοβερό πρωτάθλημα, καταλαβαίνουμε πως ο δημιουργικός μέσος από το Μαρόκο έχει κάνει τεράστια πρόοδο κι έχει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του, ιδίως με τις πάσες που «σπάνε» τις γραμμές πίεσης του αντιπάλου.
🔷 Fabian Reider – Ελβετία (20, κεντρικός μέσος)
Ο δημιουργικός μέσος των Γιούνγκ Μπόιζ είναι ήδη στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων και με 3 γκολ και 3 ασίστ ήδη στο πρώτο μισό της σεζόν, φαίνεται πως δεν θα μείνει για πολύ στο Πρωτάθλημα της χώρας του. Άκρως παραγωγικός παίκτης που πατά περιοχή, τον βλέπω γρήγορα στην Μπουντεσλίγκα.
🔷 Cristopher Wooh – Καμερούν (21, κεντρικός αμυντικός)
Δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία να «ξεζουμίζονται» οι παλιοί παίκτες και να μένουν στον πάγκο οι νέοι (και συνήθως καλύτεροι) για αυτό μην απορήσετε αν δεν δούμε τον στόπερ της Ρεν για να παίζει ο Ν’Κουλού του Άρη. Παρ’ όλα αυτά, ο μικρός είναι ένα πολύ δυνατό και γρήγορο στόπερ που σίγουρα θα βλέπουμε για πολλά χρόνια στο τοπ επίπεδο.
🔷 Kamaldeen Sulemana/Daniel Barnieh/Issahaku Fatawu – Γκάνα
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα φουρνιά της Γκάνας, ο Κουντούς στα 22 είναι πλέον ο ηγέτης μέσα στο γήπεδο, περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τους 3 αυτούς μεσοεπιθετικούς που έχουν πολλά κοινά στοιχεία (ταχύτητα, 1v1, δύναμη, ευκινησία) για να δείξουν πως υπάρχει καλύτερη φουρνιά από εκείνη των… Αγιού.
🔷 Kang-in Lee – Νότιος Κορέα (21, εξτρέμ/δεκάρι)
Δεν υπάρχει άρθρο αφιερωμένο σε ταλέντα Μουντιάλ που να μην αναφέρει πως ανυπομονεί για τον συγκεκριμένο παίκτη. Υπάρχει μια αμφιβολία για το εάν θα ανήκει στα βασικά πλάνα, όμως ο πολυδιάστατος Κανγκ που παίζει και με τα δύο πόδια και διεμβολίζει τις αντίπαλες άμυνες είναι, όπως και να το κάνουμε, one to watch. Και ήδη κοστίζει 12 εκατομμύρια.
🔷 Τα ταλέντα που πάνε να το σηκώσουν
Ειδική κατηγορία και όχι άξιοι ανάλυσης είναι οι παίκτες που ξέρουμε πως είναι στο τοπ επίπεδο και από αυτούς θα εξαρτηθεί πόσο ψηλά θα πάνε οι ομάδες τους.
🇵🇹 Πορτογαλία: Αντόνιο Σίλβα, Βιτίνια, Γκονσάλο Ράμος
🇧🇷 Βραζιλία: Βινίσιους, Μαρτινέλι, Ροντρίγκο, Άντονι
🇹🇩 Βέλγιο: Ντε Κετελέρε, Ντοκού, Οπέντα
🇩🇪 Γερμανία: Μουσιάλα, Μουκοκό
🇫🇷 Γαλλία: Σαλιμπά, Καμαβινγκά, Τσουαμενί
🇪🇸 Ισπανία: Όλη, μα όλη, η ομάδα…
Διάβασε επίσης στο betarades.gr:
🏆 Μουντιάλ 2022
⚽️ Προγνωστικά Μουντιάλ
📊 Βαθμολογία Μουντιάλ
👕 Μουντιάλ Ομάδες
🎧 Μουντιάλ Podcast