Σούπερ Λιγκ: Μια ενδεκάδα που δεν ήρθε για…τουρισμό
Είναι σύνηθες φαινόμενο να έρχονται στη χώρα μας ποδοσφαιριστές με πολύ καλές καριέρες, στο τέλος της καριέρας τους. Το επίπεδο είναι χαμηλότερο, οι απαιτήσεις δεν είναι εξωπραγματικές ενώ η ζωή στην Ελλάδα αποτελεί θέλγητρο για οποιονδήποτε επιθυμεί να συνδυάσει καλή ζωή και επαγγελματική καταξίωση.
Υπάρχει μια ενδεκάδα παικτών φέτος η οποία έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση ως τώρα για το επίπεδο σοβαρότητας κι επαγγελματισμού που τη διακατέχει. Αυτοί οι παίκτες έχουν καταφέρει να ανεβάσουν επίπεδο στις ομάδες τους ενώ στο άκουσμά τους, από τη μία υπήρχε άκρατος ενθουσιασμός κι από την άλλη αμφιβολίες για το εάν… θέλουν να παίξουν μπάλα στην Ελλάδα, καθώς το εάν μπορούν είναι δεδομένο.
🔷 Χάμες Ροντρίγκεζ (Ολυμπιακός)
Μεγαλύτερο παράδειγμα όλων ο Χάμες Ροντρίγκεζ. Ουδεμία αμφιβολία για το ταλέντο του, όμως ποιος μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως θα ερχόταν εδώ ορεξάτος να μας δείξει τον Χάμες της Εθνικής Κολομβίας και της Ρεάλ Μαδρίτης και όχι αυτόν της Αλ-Ραγιάν; Μέχρι τώρα δείχνει πως είναι το καλύτερο δεκάρι του πρωταθλήματος, έδειξε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πόσο επιδραστικός και αναγκαίος είναι για την ομάδα του κι ίσως είναι η μεγαλύτερη πηγή ελπίδας των ερυθρολεύκων για να βλέπουν αισιόδοξα τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ήδη έχει 2 γκολ και 1 ασίστ αλλά κυρίως έχει «γλυκάνει» κι έχει ανεβάσει επίπεδο στο επιθετικό κομμάτι τον Ολυμπιακό.
🔷 Μπερνάρ (Παναθηναϊκός)
Από κοντά του, το έτερο δεκάρι, ο Μπερνάρ, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει καθίσταται και πιο απαραίτητος για τον Παναθηναϊκό, ιδίως τώρα που μετά τον Αϊτόρ, και ο Παλάσιος θα μείνει εκτός ενώ ο Βέρμπιτς δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του. 2 ασίστ ως τώρα, κάθετο παιχνίδι που δεν έχει άλλος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ σε τέτοιο βαθμό, ποιοτικό οδήγημα της μπάλας, ντρίμπλα και μεταβιβάσεις που κάνουν τον Παναθηναϊκό πιο ντελικάτο. Από εδώ και πέρα πρέπει να κουβαλήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα στις πλάτες ο βραχύσωμος Βραζιλιάνος, πάντως για τουρισμό δεν ήρθε σίγουρα.
🔷 Ντομαγκόι Βίντα
Στην ΑΕΚ, έχουν βρει το βράχο της άμυνάς τους στο όνομα του Ντομαγκόι Βίντα: για την ποιότητα του Κροάτη κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτα, όμως στα 33 του και με τραυματισμούς καθώς και με λίγο καθοδική πορεία, αποτελούσε ερωτηματικό στην αρχή της χρονιάς, μόνο που φρόντισε άμεσα να απαντήσει με τα διαπιστευτήριά του: στο «ροκ» παιχνίδι της ΑΕΚ, με το πολύ ψηλό press και την αμυντική γραμμή σχεδόν στη σέντρα, ο Βίντα είναι σχεδόν απροσπέλαστος και ο Αλμέιδα ψάχνει πάντα με ποιον θα τον πλαισιώσει, καθώς είναι ο μοναδικός μόνιμος στην αμυντική τετράδα της ομάδας.
🔷 Άντρε Γκρέι (Άρης)
Στον Άρη, βρήκαν από νωρίς το καλοκαίρι τον αντικαταστάτη του Καμαρά, στο πρόσωπο του Άντρε Γκρέι. Μια ψαγμένη επιλογή η οποία ιδίως με Μπούργος απέδωσε πολύ καλά, σκόραρε στην αρχή του πρωταθλήματος και σίγουρα δεν ήρθε για να «κολλήσει ένσημα» στην Ελλάδα. Παρόλο που Άγγλος ποδοσφαιριστής σε ελληνική ομάδα δεν είναι συχνά καλό fit, ο Γκρέι αυτή τη στιγμή δείχνει να βασανίζεται για να χωρέσει στις τακτικές της ομάδας του Πάρντιου μεν, αλλά σίγουρα είναι από τους πιο ποιοτικούς σέντερ φορ στη χώρα.
🔷 Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο (ΟΦΗ)
Ποιος άλλος προσπαθεί να γίνει επιδραστικός για την ομάδα του και να δώσει πράγματα που λείπουν αυτή τη στιγμή; Ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, στα 32 του δίνει ώθηση και δημιουργία στην κακή ομάδα του ΟΦΗ (2 ασίστ). Είχε ανάγκη ο ΟΦΗ από έναν σέντερ φορ που να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, με την κύρια να είναι το να βρίσκεται στο «κουτί», να ταλαιπωρεί τους αντίπαλους αμυντικούς και να δημιουργεί απειλές για αυτόν και τους συμπαίκτες του. Έχει ανέβει επίπεδο η επιθετική γραμμή του ΟΦΗ με τον Ισπανό, απλώς οι Κρητικοί ακόμα δεν έχουν βρει τα πατήματά τους και ζορίζονται πολύ δημιουργικά.
🔷 Αντόνιο Λούνα (Βόλος ΝΠΣ)
Ένας εξαιρετικός ακόμα Ισπανός, πρώην διεθνής με τις μικρές Εθνικές και με μεγάλη καριέρα (Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Άστον Βίλα, Βερόνα, Λεβάντε, Βαγιεκάνο) που η μεταγραφή του πέρασε στα «ψιλά» αλλά έχει αποδειχθεί «λίρα εκατό» κι είναι από τα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος, είναι ο Αντόνιο Λούνα στο Βόλο. Άλλη μια απόδειξη εξαιρετικού σκάουτινγκ από τους Θεσσαλούς, πήραν ελεύθερο έναν ποδοσφαιριστή με σπουδαίες παραστάσεις που φυσικά βάζει το λιθαράκι του στην εξαιρετική τους πορεία. Αμυντικά πολύ καλός με σωστές τοποθετήσεις, επιθετικά άψογος με συχνά ανεβάσματα, σίγουρα μεγάλο κέρδος για τον Βόλο η παρουσία του.
🔷 Καζένγκα Λούα Λούα (Λεβαδειακός)
Ο Λεβαδειακός επένδυσε σε έμπειρους ποδοσφαιριστές με μεγάλη καριέρα, με σκοπό να δώσει ποιότητα στην ομάδα που ανέβηκε κατηγορία λίγους μήνες πριν. Πρέπει να αναφερθούμε στον Καζένγκα Λούα Λούα (αδερφό του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού) ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στις μικρές κατηγορίες της Αγγλία. Αναντικατάστατος στη Λειβαδιά, προσπαθεί να ανεβάσει και το δημιουργικό του παιχνίδι για να μπορέσει να βοηθήσει στην επιχείρηση σωτηρίας. Στην ίδια κατηγορία και ο Μίκαλ Σκβάρκα, ο πιο ποιοτικός και καλός τεχνικά ποδοσφαιριστής του ρόστερ, διεθνής με την Εθνική Σλοβακίας, ένα δεκάρι που προσπαθεί να «γλυκάνει» το αρκετά αμυντικό και δίχως ιδιαίτερη ποιότητα παιχνίδι της ομάδας και ως τώρα το καταφέρνει περίτρανα.
🔷 Βίνταρ Έρν Κγιάρτανσον (Ατρόμητος)
Από το Σέλφος και τη Φίλκιρ, στο Ροστόφ, τη Βαλερένγκα και τώρα στο Περιστέρι. Αξιοζήλευτη ζωή (και καριέρα!) για τον Βίνταρ Έρν Κγιάρτανσον, τον Ισλανδό του Ατρομήτου με τα ήδη 3 γκολ σε μια ομάδα που είναι μέτρια παραγωγικά. ο 32χρονος Ισλανδός διεθνής ήρθε στην Ελλάδα όχι για να χαρεί τον ήλιο, αλλά για να χαρεί μαζί με τους Φενταγίν τα γκολ που προσφέρει στην ομάδα του!
🔷 Σεμπάστιαν Μλάντεν (Παναιτωλικός)
Ένας παίκτης που δίνει την ισορροπία στο χώρο του κέντρου για τον Παναιτωλικό, είναι καλός ανασταλτικά και με πολύ καλή μεταφορά της μπάλας είναι ο άλλοτε παίκτης της Ρόμα, Σεμπάστιαν Μλάντεν. Αποκτήθηκε αρχικά ως στόπερ όμως αυτή τη στιγμή κάνει τη διαφορά ως αμυντικό χαφ, άλλοτε βυθιζόμενος ως τρίτος στόπερ κι άλλοτε ως η παλιά καλή «άγκυρα» στο 4-3-3 του Γιάννη Αναστασίου, με ρόλο αντίστοιχο του Μέντες Ντα Σίλβα στον Παναθηναϊκό τη χρονιά που ο Αναστασίου πήρε το Κύπελλο: οργανωτής, «ισορροπιστής» στο χώρο του κέντρου και καθοδηγητής για τα νέα παιδιά.
🔷 Τόμας Ντε Βινσέντι (Λαμία)
Μιλήσαμε για ενδεκάδα αλλά θα είναι τελικά 12: πρώτον γιατί αξίζει να αναφερθεί ο baby face Τόμας Ντε Βινσέντι, ο αρτίστας που έχει φάει τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου με μια στάση στο Ντουμπάι και αποδεικνύει κάθε χρόνο πως το ταλέντο δεν φθίνει ποτέ: ήδη 2 γκολ σε ομάδα που δεν λες πως δημιουργεί και πολλές φάσεις…
🔷 Έρβιν Ζουκάνοβιτς (Αστέρας Τρίπολης)
Last but not least, ο Έρβιν Ζουκάνοβιτς, που στα 35 του, μετά από Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία (σε Ρόμα κι Αταλάντα, μεταξύ άλλων!), Σαουδική Αραβία και Τουρκία, αποφάσισε πως θα κάνει πλάκα και στους επιθετικούς του ελληνικού πρωταθλήματος με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης. Ο Βόσνιος πρώην διεθνής ήρθε για να δώσει την εμπειρία του στα νεαρά παιδιά της άμυνας του Αστέρα κι ως τώρα η επιρροή του είναι αντίστοιχη του Βίντα στην ΑΕΚ.